Marta_Ares Posted June 27, 2005 Posted June 27, 2005 Heja mam 6-tygodniowego szczeniaka czy nalzy podawac mu jakies witaminy jesli tak to jakie??? Quote
Marta_Ares Posted June 29, 2005 Author Posted June 29, 2005 dlaczego nikt nie odpowiada???? czy mam mu podawać cos specialnego???? Quote
coztego Posted June 29, 2005 Posted June 29, 2005 [quote name='Marta&Ares']dlaczego nikt nie odpowiada???? Bo dogomania była popsuta 8) czy mam mu podawać cos specialnego???? Po pierwsze napisz czym go karmisz, a po drugie, jeśli chodzi o takie malizny, to najlepiej zapytaj weterynarza jakie witaminki i w jakich ilościach mu podawać. Witaminami podawanymi nieodpowiednio, bardzo łatwo maluszkowi zaszkodzić... Quote
Marta_Ares Posted June 30, 2005 Author Posted June 30, 2005 Dotej pory dostawał ryż z warzywami i z kurczakiem, oraz suche jedzenie friskes(czy jakos tak) i do tego saszetka pedigree oczywiscie dla juniora, jadł to bo u mnie w miescie nic lepszego nie mogłam dostac :evil: ale jak pojade z nim do weta do wloclawka to mu napewno kupie cos lepszego Quote
julita104 Posted July 1, 2005 Posted July 1, 2005 to zdecydowanie polecam inwestycje w lepsze jedzonko. Jak dostanie karme naprawde dobrej jakosci to bedzie ok. sadze ze rozsadniej karmic solidna karma niz tania i dodawac witaminy Quote
sota36 Posted July 1, 2005 Posted July 1, 2005 Mlody byl karmiony RC - al ene lubial , wiec , po konsultacji z wetem, [rzeszlismy (z bolem serca) na domowe - warzywa, makaron dobrejjakosci mieso (piersi kurczecia, indyka, wolowina) lub ryz. Do tego Arthro flex (na stawy) i witaminy - can vit dla szczeniat (nie pamietam jaki kolor) Quote
puz Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 Oczywiście can-vit bardzo polecam przez całe zycie, ale po konsulatcji z wetem u mojej małej suni w okresie zmiany zebów i oznak krzywicy podajemy salvikan Quote
anabelka Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 puz napisał(a):Oczywiście can-vit bardzo polecam przez całe zycie, ale po konsulatcji z wetem u mojej małej suni w okresie zmiany zebów i oznak krzywicy podajemy salvikan Puz, Salvikal 8) Ja tez daje go moim psom, Justyna i kilku innych wetow, oraz moja hodowczyni polecaja ten preparat. Starszym psom daje czasami SA37, tez jest chyba ok, ale dla szczeniaczka polecalabym wlasnie salvikal. Quote
Ewa_ Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 Z moją panna przetestowalam różne witaminy. Dość znany jest Flawitol dr. Seidla ale jakoś nie polecam. Co do Salvikalu podobno jest również świetny ale nam średnio podszedł. Chociaż futerko bardzo ładne po nim. Odrdzam preparaty Mikita - są dość tanie ale... raz kupiłam i do dziś stoi. Chyba sama muszę zjeść :evilbat: Can vit bardzo w porządku, polecam. Ale najbardziej polecam taki podobny do Can vitu preparat, polska produkcja. nazywa się DAX. DAX to nazwa firmy produkującej i mają różne preparaty. Fosforan wapnia z witaminą, Biotidex, Witamix, Fosforan Wapnia 12 mikroelementów. Naprawdę spory wybór. Z tego byłam najbardziej zadowolona. Co do karm to polecam jakąś lepszą - np bento Kronen. Zresztą wet najlepiej doradzi Ewa Quote
karolaGd Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 ja tez polecam can-vit sprawdzony i stosukowo niedrogi dla duzych ras o kolorze zielonym stosunek Ca:P 3:1 pozdrawiam Quote
Bella11 Posted July 21, 2005 Posted July 21, 2005 Czy karmiąc pieska karmą Hills też mogę podawać Can-vit i gdzie to się kupuje u weta czy w Aptece Quote
coztego Posted July 21, 2005 Posted July 21, 2005 Bella11 napisał(a):Czy karmiąc pieska karmą Hills też mogę podawać Can-vit Jeśli karmisz Hillsem to nie dodawaj żadnych witamin! Pies dostaje wszystkiego pod dostatkiem, podajac dodatkowe witaminy możesz psu zaszkodzić. A nawiasem mówiąc: can-vit mozna kupić w sklepie zoologicznym. Quote
Gazuś Posted August 1, 2005 Posted August 1, 2005 Ja karmiłam mojego Goldka RC pappy dla dużych :) Miał okres kiedy stanowczo nie chciał jeść, było to kiedy zasmakował domowego żarcia (raz ugotowałam mu ciemny ryż z kurczakiem i marchewką)... A ja nasypałam nmu do michy RC i czekałałm. Jak zgłodniał to zjadł :) A teraz co jakieś 2 tygodnie dostaje surową wołowinke, albo właśnie ryż z kurczakiem i jets ok :) A dla szczeniaczka można RC puppy (do 5 miesiąca) rozwadniać :) Powstaje taka papka, większość to lubi :) A teraz jak psiak dorosły (15 miesięcy) to podaje RC Adult i dodaje łyżke, dwie oleju z pestek winogron i zjada ze smakiem :) Pozdro :D Quote
alqua Posted August 4, 2005 Posted August 4, 2005 Ja karmie swoją podobnie jak Gazuś z tym ,że teraz jest na Royalu maxi Babydog z serii veterinary, w tygodniu dostaje wołowinkę lub ielęcinkę surową z ryzem i warzywami i nieraz jeszcze chudy serek biały z jogurtem naturalnym bez cukru. 2 razy w tygodniu żółtko i co 2 lub 3 dni siemię lniane. Jeśli nie zje dziennej porcji Royala to daję pół witaminy Wita - Vet - są niezłe , a teraz myślę o zakupie preparatu arthroflex - prep.na stawy. Quote
Irviers Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Mojemu szczeniaczkowi początkowo nie dawałam witamin (jadł suchą karmę) ale w wieku ok 15 tyg zaczęłam jej podawac gotowane wiec jednoczesnie zaczełam podawac witaminy- sanal puppy + DOLFOS JUNIOR (bardzo polecam - jest zarówno w tabletkach - dosyc dużych, jak i w postaci proszku - do dodawania do jedzenia :)) Quote
Pinky4ever Posted October 26, 2005 Posted October 26, 2005 Witam - mam 3,5 miesięcznego Doga Argentyńskiego. Niestety nie możemy podawać mu karmy dla młodych psów - rozwolnienie go od razu dopada. W tej chwili dajemy mu ryż + mięso z kuraka lub makaron + mięso z kuraka - ewentualnie suchy chleb lubi wciągnąć :) Trwa to już około 3-go tygodnia - ostatnio stwierdziliśmy że jego sierść nie jest już taka błyszcząca jak na początku - przypuszczamy że jest to właśnie spowodowane brakiem witamin. W jakiej formie powinniśmy podawać mu witaminy i jakie ?? Z góry WIELKIE DZIĘKI za jakiekolwiek info. PozdrO to ALL PinkY :) Quote
wolfi Posted October 26, 2005 Posted October 26, 2005 A co na to hodowca ? Dog argentyński to solidny pieseczek,który intensywnie rośnie i potrzebuje dobrej jakości składników pokarmowych. Suchy chleb takiemu szczeniaczkowi nie jest potrzebny do niczego i nie zastąpi mięsa , które powinno być ilościowo na pierwszym miejscu. Do tego ryż + warzywa+ jajka ,jeśli nie dostaje kości cielęcych ( na surowo ) to mielone skorupki z jajek ( wapń ). Najlepiej gdyby mięso oparte było nie tylko o kurczaki, także wołowina, cielęcina, inny drób itd. Poza tym nie samo " czyste " mięso ale tłustsze kawałki, ścięgna ,wywary z chrząstek. I w żadnym wypadku kości gotowane !! Tylko na surowo. Możesz podawać vit.C 100-200mg dziennie, Wit.B compositum 1 tabl. co drugi-trzeci dzień. No i obserwować psa - czy wszystko OK. Poczytaj też o BARFie na tym forum- ja mogę polecić z własnego doświadczenia. Quote
Pinky4ever Posted October 26, 2005 Posted October 26, 2005 Dzięki wielkie wszystkim za rady - postaram się skorzystać jak najlepiej :) Przed chwilą dołączyłem zdjęcie naszego pupila - wabi się AHTUNG :) Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI PinkY ;) PS. Dziwię się tylko, że w poście który ja założyłem - mój temat jest na ostatku :/ - ale na szczęście odpowiedzi są :) Quote
Szamanka Posted November 27, 2005 Posted November 27, 2005 A jakie witaminy powinien dostawać 18-miesięczny husky? Can - vit jest chyba w różnych kolorkach i nie wiem co wybrać. Mój pies je gotowane, ale lubi wybrzydzać i wiem, że nie dostaje tyle witamin ile powinien :roll: Zaznaczam, że mój pies nie trenuje więc nie jest narażony na jakiś mega wysiłek. Quote
annnka Posted November 29, 2005 Posted November 29, 2005 dlaczego kosci nie gotowane???? moj pies chyba woli gotowane Quote
wolfi Posted November 29, 2005 Posted November 29, 2005 Gotowanych kości NIE WOLNO PODAWAĆ psu ! Quote
saya Posted September 30, 2007 Posted September 30, 2007 odświeżę ;) moja chi je royal canin starter, z wymieszanym mięsem - surowym, gotowanym, animondą dla juniorów albo z gotowanym ryżem i marchewką, bo inaczej nie tknie (i tak często wypluwa granulki, ale próbuję dawać jej z ręki i jakoś zjada :)). czy kiedy będą wypadać jej zęby, podawać jej DOLFOSalbo salvikal, w jakich dawkach? chciałabym też dawać jej jedną tabletkę biotyny na tydzień (dwa dni po pół) - mogę? ;) Quote
Modlishka. Posted December 6, 2009 Posted December 6, 2009 A czy sa jakieś naturalne witaminy...Np. Pyłek pszczeli, czy można go dawacć psu? Quote
Recommended Posts