Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

I tu już trzeba matematyka chyba żeby to jakoś przeliczyć. ;)
W Orijenie faktycznie podany skład % 70-30-0 należałoby uznać jako ten przed wysuszeniem ... czyli minus woda ... 0 zbóż, ale za to ziemniaczki, które co prawda zbożem nie są i nigdy nie będą, ale też ciężko je nazwać mięsem :lol:

Nastały nam czasy karm bez zbożowych, co wcale nie oznacza że nie mogą zawierać 80% ziemnaków ...

Orijen: Deboned chicken (mokre), chicken meal, turkey meal (suche), russet potato, lake whitefish, chicken fat, sweet potato, whole eggs, turkey, salmon meal, salmon and anchovy oils, salmon, natural chicken flavour, sunflower oil, sun-cured alfalfa, dried brown kelp, carrots, spinach, peas, tomatoes, apples, psyllium, dulse, glucosamine Hcl, cranberries, black currants, rosemary extract, chondroitin sulfate, sea salt.

...a warzywka i owocki to już całkiem nie wiadomo co się kryje za takimi nazwami ... nie ma na to chyba nigdzie definicji co to właściwie jest (dotyczy to wszystkich karm )... marchew taka na przykład w karmach dla zwierząt ? marchew: cała , obierki z marchwi , świeża czy susz jakiś ? ... a może nać .... ?

Ilościowo to co stanowi większość % w karmie to raczej to co znajduje się na liście składników przed pierwszym nazwanym źródłem tłuszczu (tu tłuszcz z kurczaka akurat) ... zgodnie z zasadą, że na liście składniki uporządkowane są malejąco czyli od tego czego jest najwięcej (tu odkostnionego kurczaka na pierwszym miejscu ) do tego czego jest najmniej, czyli na końcu listy soli morskiej. Wszystko przed procesem obróbki oczywiście ( żeby ludzikom było łatwiej liczyć :evil_lol: ).

1st : Chicken meal, brewer’s rice, ground yellow corn, chicken fat naturally preserved with mixed tocopherols, corn gluten meal, beet pulp, whole dehydrated eggs, whole flax seeds, lecithin, sundried tomato pomace, natural flavor, monosodium phosphate, canola oil, choline chloride, calcium propionate, mannan-oligosaccharides, glucosamine sulphate, Yucca schidigera extracts, chondroitin sulphate, L-Carnitine, vitamins and minerals.

... i tłumaczenie ze stronki PL 1st'a: Mączka z kurczaka ( min. 35% ), ryż warzelniczy, mielona żółta kukurydza, tłuszcz z kurczaka konserwowany naturalnie, z domieszką witaminy E, kukurydziana mączka glutenowa, miazga buraczana, suszone jajka, siemię lniane pełnoziarniste, lecytyna, wytłok z pomidorów suszonych na słońcu, naturalne dodatki smakowe, fosforan sodu, olej rzepakowy, chlorek choliny, propion wapnia, manna – oligosacharydy, siarczan glukozoaminowy, wyciąg z Yucca Schidigera, siarczan chondroityny, L-Karnityna, witaminy i minerały.

Czy informacja o tym, że 1st zawiera 35% mączki jest umieszczona na opakowaniu karmy czy tylko na stronie polskiego dystrybutora ? Tak z ciekawości pytam, bo jakoś odbiegłam od tematu ostatnio i nie śledzę już z takim zapałem jak kiedyś tego wszystkiego ...

A lepsze chyba to co psu bardziej smakuje i co lepiej toleruje :) Rzecz gustu ... psa oczywiście :)

• 4 weeks later...
  • Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

przeczytałam ten temat z wielkim zaciekawieniem, ale nadal nie umiem rozpoznać dobrej karmy, zwłaszcza że Altkowi nie każda przypada, kupiłam bozite robur (super premium) ale średnio ją jadł, później kupiłam na próbe troche puriny pro plan z łososiem i może bez szaleństwa ale ją je, ale znowu tutaj to ja wolałabym go karmić lepszą jakościowo karmą, teraz przyszła kolej na bio-karmę Kobersa 23M, do tego mieszanka ziołowa i algi, tyle że znowu forma płatkowa średnio podeszła tzn zje ale miski nie wylizuje na błysk no i Kobersa trudno zakwalifikować bo na opakowaniu żadnego napisu typu premium lub super premium nie ma, teraz myśle o karmie Wolfsblut która jest karmą holistyczną, czy ktoś z was wie do jakiej klasy się zalicza, opis na stronce bardzo mnie przekonał ale wiadomo nad nim pracuje sztab specjalistów od reklamy :roll:
i jeszcze jedno czy samo określenie karmy holistyczną mówi coś o jej jakości, czy to zakwalifikowanie karmy do klasy samo w sobie?

Posted

[quote name='Birmanka']I tu już trzeba matematyka
Czy informacja o tym, że 1st zawiera 35% mączki jest umieszczona na opakowaniu karmy czy tylko na stronie polskiego dystrybutora ? Tak z ciekawości pytam, bo jakoś odbiegłam od tematu ostatnio i nie śledzę już z takim zapałem jak kiedyś tego wszystkiego ...

A lepsze chyba to co psu bardziej smakuje i co lepiej toleruje :) Rzecz gustu ... psa oczywiście :)[/quote]

moge potwierdzic ze informacja o ilości maczki jest umieszczona na opakowaniu, ja mam akurat large breed w ktorym jest 23% maczki (co jest tez dobrym wynikiem) i jest to napisane w kilku jezykach. Stosuje 1stChoice od sporego czasu i mi sie sprawdza.