Ludek Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 szymoon napisał(a):SAWA - pisałem już o tym, że od człowieka, który zajmuje się od 10 lat, a jego firma od 60 lat produkcją karm na całą Europę dowiedziałem się, że nie ma takiej klasyfikacji. Przepisy na całym świecie określają w jakiej kolejności i co ma być wypisane w składzie na worku (jak chcecie mogę unijne/niemieckie przepisy objaśnić i wypisać), ale to jak nazwiesz klasę karmy to twoja wola. No właśnie ja jestem ciekawa, czy żeby napisać na worku "premium" czy "super premium" karma musi spełnic określone normy, czy jest to dowolnośc i producent może sobie napisać co chce? Jeśli możesz, to napisz jak to jest z tym składem i kolejnością. BArdzo mnie to ciekawi. Quote
cuciola Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 i dlaczego karmy tzw wyzszej polki nie maja napisane klasyfikacjii a postrzegane sa za bardzo dobre i wysokiej jakosci? Quote
SAWA Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 Nie wiem ,czy to pytanie do Szymona czy do mnie . SAWA. Quote
cuciola Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 ja pytalam do ciebie..czy karmy ktore nie maja napisane premium czy super premium sa gorszej jakosci a my mimo tego uwazamy je za karmy z gornej polki? Quote
SAWA Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 Wiesz ,to może być moje subiektywne zdanie ,ale jak mam wybrać karmę ,między Super Premium ,a bez klasyfikacji ,to zawsze wybiorę tą super premium . Moim zdaniem ta klasyfikacja jest jednak zobowiązująca ,bo nawet już Europejskie karmy starają się podnosić poziom gwarancji jakości . Taką karmą jest Super Premium -Best Choice , Super Premium -Satysfakcjon . To chyba o czymś świadczy że w Europie produkują karmy Super Premium . SAWA. Quote
Agnes Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 cos z ta klasyfikacja musi byc - bo karmy tzw z supermarketu nie maja nic na worku - a gdyby to bylo takie latwe, to napewno Chappi by pisalo karma typu Super Premium, albo Premium - wtedy napewno byloby wiecej chetnych na ta karme. Ale tego nie robia, z jakiegos powodu...Nie na kazdej karmie jest napisana klasyfikacja, wiec cos w tym jest - i ja tez jak mam do wyboru z klasyfikacja czy bez...raczej bede sie sklaniala ku tej z klasyfikacja...Zawsze jest to dla nas jakas dodatkowa informacja. Quote
SAWA Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 Agnes ,karmisz Eagle Pack ,zapytaj się importera jak to jest z tym Super Premium . Myślę że im więcej wiadomości ,tym lepiej . Ciekawa jestem czy oni też napiszą że to forma marketingu. pozdrawiam SAWA. Quote
cuciola Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 no tak ale np royal czy eukanuba uwazane u nas za jedne z lepszych karm nie maja klasyfikacjii a ludzie uwazaja je za top..jak to w koncu jest? karmy super premium sa jeszcze drozsze od wyzej wymienionych np eagle pack jest drozsza przynajmniej u mnie we wloszech..a na royalu czy hillsie nie pisze klasyfikacjii a wszyscy polecaja jako najlepsze..wiec? czemu nie maja klasyfikacjii skoro tak sa chwalone? Quote
SAWA Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 cuciola , Ty masz dość mały dostęp do nowych super karm ,ale nie ma co się zastanawiać ,tylko kup swojemu SIMBIE naprawdę dobrą karmę ,czyli Eagle Pack . Oczywiście że karmy typu Eukanuba ,Royal ,Hills są dobre ,ale dobre ,a nie super dobre . Rynek z karmami jest bardzo duży i kiedyś te firmy jak były samodzielne ,to wiodły prym w Europie ,lecz teraz od nich są zdecydowanie lepsze ,nowe karmy i warto czasem zagłębić się w skład i konserwanty . Ja tak robię i odkrywam cały czas ciekawostki związane z żywieniem psów . SAWA. Quote
Agnes Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 Mysle, ze jakby Acana byla dostepna u weterynarza i jeszcze by byla drozsza tez mozna bylo mowic - super karma. A Eagle Pack kupuje po 132 zl za 15 kg...no naprawde za taka cene to jest to super karma ;) Postaram sie zapytac jak to jest z tym super premium u karmy ktora podaje... Quote
cuciola Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 u mnie eagle pack to 65 euro a Purine pro-plan kupuje za 49 Quote
Agnes Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 U nas Eagle Pack tez kosztuje normalnie ponad 200 zl za 15 kg...ale w bardzo latwy sposob mozna kupowac duzo taniej Quote
Ludek Posted November 4, 2005 Posted November 4, 2005 Agnes napisał(a):U nas Eagle Pack tez kosztuje normalnie ponad 200 zl za 15 kg...ale w bardzo latwy sposob mozna kupowac duzo taniej A gdzie kupujesz za taką cenę? W hurtowni, w której sie zaopatruję niestety jej nie ma. I jakie jest dawkowanie? Quote
Agnes Posted November 4, 2005 Posted November 4, 2005 ja kupuje u dystrybutora jako hodowca choc hodowca oczywiscie nie jestem ;) Dla psow doroslych na 30-33 kg wychodzi jakies 400 g Quote
Ludek Posted November 4, 2005 Posted November 4, 2005 Agnes napisał(a):ja kupuje u dystrybutora jako hodowca choc hodowca oczywiscie nie jestem ;) Dla psow doroslych na 30-33 kg wychodzi jakies 400 g A nie wymagają zarejestrowanej hodowli? Quote
Agnes Posted November 4, 2005 Posted November 4, 2005 nie...wymagaja tylko kopii rodowodu i trzeba wypelnic jakis papierek ktory dostajesz od dystrybutora Quote
szymoon Posted November 15, 2005 Posted November 15, 2005 Witajcie po przerwie. Jeśli chodzi o składy, napisałem trochę w wątku o boschu - link tutaj. SAWA napisał(a):To chyba o czymś świadczy że w Europie produkują karmy Super Premium. Takie gdybanie. Może świadczyć np. o tym, że jest to posunięcie marketingowo i PRowo korzystne ;) Quote
SAWA Posted November 16, 2005 Posted November 16, 2005 No to Szymonku ,czemu Europejskie karmy klasyfikują ? Super Premium SATYSFAKCION ( nie wiem czy prawidłowo napisałam) Premium BELCANDO Super Premium NUTRIENCE Premium Bosch Czy to jest chwyt reklamowy i czemu tego chwytu nie stosują wszystkie firmy ,jak to ma wpływ na cenę i sprzedaż produktu ? SAWA. Quote
Birmanka Posted November 25, 2005 Author Posted November 25, 2005 wrzucialm link do linkwni na temat karm - wszystko o skladach, troche o klasyfikacjach - sporo tego czytania w jezyku angielskim ale wg mnie naprawde warto :) zwlaszcza dzialy "Label Information 101" i "Ingredients to avoid" pozdrawiam Quote
Birmanka Posted November 25, 2005 Author Posted November 25, 2005 Birmanka napisał(a):Eagle Pack byłby może dobrą karmą gdyby nie fakt, który mnie jednak troszkę brzydzi. Mianowicie polski dystrybutor "mija się z prawdą" .... i inny skład podaje na swojej stronie, a na stronie producenta podany jest inny skład .... Na polskiej stronie w "Original Adult Formula" jako pierwszy składnik podane jest mączka z kurczaka ... natomiast w oryginale na stronie producenta w tej samej karmie jako pierwszy składnik widnieje pork czyli wieprzowina. " Wlasnie zobaczyłam, że poprawki na stronie naniesli dotyczace "Original Adult Formula" - jak ładnie z ich strony :D Quote
pepsicola Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 podniosę wątek, bo pojawiło się wiele nowych karm, jak sklasyfikowalibyście karmy bezzbożowe takie jak TOTW, Orijen? Quote
manoa Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 [quote name='Birmanka']Hmmm ... a mi się wydaje, że kolejność składników w składach karm świadczy o tym jaka jego ilość została uzyta do produkcji karmy np. 30% kurczaka przed procesem obróbki czyli biorąc pod uwagę, że mięso zawiera jakieś 75 % wody to ile tego kurczaka jest faktycznie w takiej karmie ??? Właśnie to mnie dziwi dlaczego na opakowaniach podają składniki PRZED procesem obróbki a nie podają faktycznego składu produktu końcowego czyli już suszu :/ i zachwalanie niektórych dystrybutorów, że karma jest robiona ze świeżgo mięsa poprostu mnie śmieszy 8) niech taka karma ma i 30 % mięsa użytego do jej produkcji ... minus te nieszczęsne 75 % wody to zostaje raptem 7,5 % mięsa w produkcie końcowym .... No i właśnie tutaj mam do was pytanie, jeżeli na karmie uznawanej przez zemnie za jedną z najlepszych tzn ORIJEN na opakowaniu jest napis 70% miesa 65%kurczak 5%ryba a dalej czytająć skład jest napis mączka z kurczaka ale nie ma ile procent mączki tzn. że to 70% to mokre mieso z którego otrzymamy okolo 14% mączki i znowu wychodzi że to jeden wielki wałek ? Jak do tego w takim razie się ma "podobno" nowa na polskim rynku najlepsza karma 1st choice która podaje w składzie procentowo mączke około 32% więc według przelicznika że 80% to krew, woda itp to z 1,6kg wychodzi 1kg karmy więc wniosek że to najbogatsza pod względem ilości mięsa karma ??? Jestem właśnie na etapie wyboru Orijen czy 1st choice wieksze zaufanie mam do oriena ale za to 1st choice podaje wszytkie info z procentami na opakowaniu to dobrze świadczy ? Która karma jest lepsza pod względem składu Orien Adult czy 1st choice dla psow aktywnych ??? Proszę znawców tematu o konkretną odpowiedź bo sam niewiem co wybrać ? I pytanie drugie do SAWY Chodzi tu o kwestie napisu premium super premium itp.... Na opakowaniu Oriena CHYBA bo niemam go teraz przy sobie niema zadnego napisu co do klasy karmy, natomniast na 1st choice na opakowaniu tez nic nie wiedze jedynie dopiero na nalepce dystrybutora jest napis najlepsza kanadyjska karma klasy super premium wiec to tez podejżane. W takim razie jakie są NAJLEPSZE POD WZGLĘDEM SKLADU karmy dostene na polskim rynku ??? Quote
manoa Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 [quote name='Birmanka']Hmmm ... a mi się wydaje, że kolejność składników w składach karm świadczy o tym jaka jego ilość została uzyta do produkcji karmy np. 30% kurczaka przed procesem obróbki czyli biorąc pod uwagę, że mięso zawiera jakieś 75 % wody to ile tego kurczaka jest faktycznie w takiej karmie ??? Właśnie to mnie dziwi dlaczego na opakowaniach podają składniki PRZED procesem obróbki a nie podają faktycznego składu produktu końcowego czyli już suszu :/ i zachwalanie niektórych dystrybutorów, że karma jest robiona ze świeżgo mięsa poprostu mnie śmieszy 8) niech taka karma ma i 30 % mięsa użytego do jej produkcji ... minus te nieszczęsne 75 % wody to zostaje raptem 7,5 % mięsa w produkcie końcowym .... No i właśnie tutaj mam do was pytanie, jeżeli na karmie uznawanej przez zemnie za jedną z najlepszych tzn ORIJEN na opakowaniu jest napis 70% miesa 65%kurczak 5%ryba a dalej czytająć skład jest napis mączka z kurczaka ale nie ma ile procent mączki tzn. że to 70% to mokre mieso z którego otrzymamy okolo 14% mączki i znowu wychodzi że to jeden wielki wałek ? Jak do tego w takim razie się ma "podobno" nowa na polskim rynku najlepsza karma 1st choice która podaje w składzie procentowo mączke około 32% więc według przelicznika że 80% to krew, woda itp to z 1,6kg wychodzi 1kg karmy więc wniosek że to najbogatsza pod względem ilości mięsa karma ??? Jestem właśnie na etapie wyboru Orijen czy 1st choice wieksze zaufanie mam do oriena ale za to 1st choice podaje wszytkie info z procentami na opakowaniu to dobrze świadczy ? Która karma jest lepsza pod względem składu Orien Adult czy 1st choice dla psow aktywnych ??? Proszę znawców tematu o konkretną odpowiedź bo sam niewiem co wybrać ? I pytanie drugie do SAWY Chodzi tu o kwestie napisu premium super premium itp.... Na opakowaniu Oriena CHYBA bo niemam go teraz przy sobie niema zadnego napisu co do klasy karmy, natomniast na 1st choice na opakowaniu tez nic nie wiedze jedynie dopiero na nalepce dystrybutora jest napis najlepsza kanadyjska karma klasy super premium wiec to tez podejżane. W takim razie jakie są NAJLEPSZE POD WZGLĘDEM SKLADU karmy dostene na polskim rynku ??? Na zachodzie 1st choice to podobno mocna czołówka, ale w polsce coś mało opini na jej temat ? Quote
Recommended Posts