Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ciekawa wypowiedź na temat klasyfikacji karm dla psów na formu dogomanii.com :) Polska jest jednak sporo do tyłu w tym temacie :/ I jak widać wyraźnie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ... W krajach cywilizowanych eukanuba jest klasyfikowana jako premium nie super premium ....

"Nutro is a good food, and I would certainly select it over any other dry food sold in most supermarkets and most pet stores! More details about why....

There are basically 3 qualities of dog food.

1. Supermarket brands like Alpo, Pedigree, etc. which are the cheapest and contain the poorest ingredients. (And some "sub-supermarket no-name or store brands which are absolute crap.)

2. "Premium" dog foods like IAMS, Eukanuba, Science Diet, etc. which cost a bit more, are often sold in pet stores and pushed by veterinarians, and which advertise a lot! These have slightly better ingredients but cost more than they are worth usually.

3. "Super Premium" dog foods like Bil Jac, Innova, California Natural, Canidae, Flint River Ranch, and others. Most of these are holistic--unlike 1 & 2 above, they contain no artificial ingredients or preservatives, food coloring, etc. They also contain the very best ingredients--what are sometimes called "human grade" ingredients. In other words, they use the same chicken you would eat, not ground up chicken bones and guts. They are also fortified with various "probiotics," or natural enzymes and bacterial cultures (like in yogurt) that help digestion.

There is of course some disagreement and different preferences among dog owners over which food are premiums or super premiums. Some, for example, might consider Eikanuba a Super premium, but it is definitely not!

To answer your question about Nutro: It is considered by many nutritionally educated dog people to be the best of the "premiums." It is kind of on the borderline between premium and super premium.

I would advise any dog owner to feed a super premium food. These seem to be more expensive, but in reality they are not because they are so superior nutrionally that your dog will usually eat far less per meal and be satisfied. They also have greater health benefits, often helping to eliminate problems like food allergies because of their beteer ingredients.

However, super premiums are not as easily available. You may need to hunt around to find a large feed store or major pet center that carries them. (Search for any of those I've named above on the Internet. They all have sites.) I personally use Innova and Bil Jac--two formulas because I have four very different size and breed dogs. I have tried Flint River Ranch and Canidae and both are also excellent. Each has a different percentage of ingredients and a different philosophy, so you need to read up on them online and select what sounds best for your dog. In my experience, most dogs love the tast of Bil Jac and Flint River the best! That's not to say the others taste bad. I had a dog that refused to eat dry kibble who would readily gulp down any of those--dry!

If you don't wish to get into super premium foods, Nutro is probably the next best choice. It is almost up there with the super premiums, but costs less and is easily available in several formulas. The Nutro Max formulas have a bit more protein, and the Nutro Natural Choice formulas are the most holistic, containing the more natural unadulterated ingredients. Either is a good choice, and make sure to consider which of there several formulas is best for you dog (Adult, Senior, Puppy, Large Breed, Lite, etc.) "

Dla zainteresowanych link
http://forum.dogomania.com/viewtopic.php?t=19

8)

• Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tu kawałek przetłumaczę jak potrafię (jak coś nie bardzo to niech mnie ktoś poprawi ) akurat ten fragmencik dotyczy sedna sprawy.

"Nutro jest dobrą karmą i zdecydowanie wybrałbym ją spośród innych suchych karm sprzedawanych w supermarketach i większości sklepów zoologicznych! Więcej o tym dlaczego ...

Istnieją trzy podstawowe jakości psich karm.

1. Supermarketowe marki takie jak Apolo, Pedigree itp. które są najtańsze i zawierają najuboższe składniki. (Tu należą również marki sprzedawane w supermarketach typu „no name” albo marki robione dla supermarketów które są kompletnie do d ....)

2. "Premium" karmy takie jak: IAMS, Eukanuba, Science Diet itp. które kosztują trochę więcej, są często sprzedawane w sklepach zoologicznych i rozprowadzane przez weterynarzy, którzy je polecają! Mają nieznacznie lepszy skład, ale kosztują więcej niż zazwyczaj są tego warte.

3. "Super Premium" karmy takie jak: Bil Jac, Innova, California Natural, Canidae,
Flint River Ranch i inne. Większość z nich jest karmami holistycznymi w odróżnieniu
od 1 & 2 powyżej, nie zawierają nienaturalnych składników albo sztucznych konserwantów,
barwników itp. Często też zawierają najlepsze składniki - które są często nazywane "human grade". Innymi słowy, używają tego samego kurczaka, którego ty byś zjadł a nie zmielonych kości kurczaka i flaków. Są także wzbogacone różnymi probiotykami lub naturalnymi enzymami i kulturami bakterii ( jak w jogurcie), które pomagają w trawieniu.

Istnieją oczywiście różnice zdań i odmienne preferencje między właścicielami psów co do tego które karmy są premium albo superpremium. Niektórzy uważają Eukanubę za karmę Superpremium, która stanowczo nie jest !"

Dalej jest o Nutro i o tym, że karmy superpremium są jeszcze trudno dostępne u nich ale są i takie tam bla bla .... a Nutro komuś tam się poleca kto o to pytał jako jeszcze nie najgorszą karmę z półki premium ...

Chodziło mi o to, że u nas niestety panują karmy rzekomo typu superpremium, od których zachód już dawno odchodzi i dla nich wszystko to na co my wydajemy spore przecież pieniądze to karmy klasy tylko premium.

Ciekawa jestem kiedy u nas zaczną się pojawiać marki o których mowa wyżej i czy wogóle ... Mam nieodparte wrażenie, że dla koncernów produkujących karmy nasz kraj jest niezlym rynkiem, gdzie jeszcze można upchnąć to wszystko czego już nie chcą kupować ludzie na zachodzie ... :-?

Posted

To znaczy my nie jesteśmy cywilizowani?
Oczywiście że EUKANUBA,HILLS,ROYAL,nie są karmami Super Premium i jak kiedyś na forum starałam się to powiedzieć ,to nikt nie chciał słuchać .
Jest wiele karm na polskim rynku ,które uchodzą za te lepsze ,ale nikt nie ma siły przebicia ,aby uświadomić na czym polega właśnie ta klasyfikacja karm.

Posted

Cywilizowani to może i jesteśmy :wink: jednak rzucamy się na wszystko co przylatuje z zachodu i jeszcze dajemy sobie wmówić, że to jest coś super .... a faktycznie jesteśmy tylko wielkim "śmietnikiem" Europy (i nie tylko), gdzie jeszcze można sprzedać całkiem dobrze to wszystko co już gdzie indziej nie bardzo schodzi ... heh ... Pies też jeść coś musi i tylko szkoda, że właściciele mają ograniczony wybór w tym względzie i myslę, że jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie zanim doczekamy się tego na czym zachód już się poznał, że jest poprostu lepsze.

Posted

jednak rzucamy się na wszystko co przylatuje z zachodu

ale tak jest ze wszystkim, nie tylko karmami...tylko w co mamy wierzyc? Przeciez nie w karmy produkowane w Polsce?

Dla mnie Eukanuba Royal sa przereklamowane co niestety odbija sie na jakosci - na temat hillsa sie nie wypowiem, bo malo osob nia karmi, ciezko mi stwierdzic jak to jest.
To tak samo jak z paszami dla koni - najbardziej znana, najdrozsza jest tak naprawde najgorsza...bo przereklamowana, skoro ma takie wziecie to jest droga - wiadomo, dzieki temu mozna wiecej zarobic. Skoro i tak sie da, mozna obnizyc jakosc karmy - dizeki temu zysk bedzie jeszcze wiekszy...
Tylko ktore karmy u nas beda te lepsze? Skoro u Eukanubie Royalu mowia Super Premium to co traktowac jako Super Super Premium?

Bil Jac, Innova, California Natural, Canidae,
Flint River Ranch i inne. Większość z nich jest karmami holistycznymi

tych karm kompletnie nie zna, nie widzialam ich u nas. Jednak pojawiaja sie karmy holistyczne - czy mam rozumiec ze taka Eagle Pack bedzie lepsza od Eukanuby itp bo holistyczna? Czy u nas holistyczna to ta sama co holistyczna na Zachodzie?

Posted

Karma z klasyfikacją ,ma to napisane na worku ,a nie powiedziane w ulotkach lub słownie .
Wszystkie karmy SUPER PREMIUM muszą mieć ten napis na worku ,jak nie mają to znaczy że nie są Super Premium.
W Polsce jest kilka karm SUPER PREMIUM i między innymi ;
PROFormance
Eagle Pack
NUTRA
NUTRIENCE
Jak poszukać ,to jeszcze coś się znajdzie ,więc polecam zainteresować się tym tematem ,bo warto świadomie decydować o tym co nasze psy jedzą.
Pozdrawiam SAWA.

Posted

"Ultra" to także np. NUTRO ULTRA, Hill's też zaczął robić karmę tego typu (Nature's best),ale u nas narazie niedostępne ... można poczytać na stronach producentów.

Takie marki jak właśnie: Innova, California Natural, Canidae, Salters , TimberWolf są u nas niedostępne. U nas to chyba tylko Eagle Pack jest karmą tego typu, chociaż też chyba nie do końca :/

Posted

Tak ,tylko tam nie napisali że to Ultra Premium .
Nie wiem jak te karmy klasyfikować ,jestem pewna że to tzw. zdrowa żywność ,ale nie dopatrzyłam się klasyfikacji.

Posted

Moim zdaniem nie klasyfikacja jest najważniejsza, bo w zasadzie na worku mozna sobie napisać wszystko. Wszystkie takie nowego typu karmy dla zwierząt domowych można nazwać zdrową żywnością, karmami holistycznymi itd. Chodzi o użycie lepszych składników do ich produkcji, naturalnych, takich jak używa się dla ludzi i jeżeli mozna wierzyć producentom powinny być zdrowsze. Tak czy inaczej są to jakieś nowe trendy w dziedzinie żywienia zwierząt i myślę, że warto się tym interesować. Zawsze to jakaś alternatywa dla tego co już znamy. A od nadmiaru wiedzy i świadomości jeszcze nikt nie umarł :wink:

Posted

Dokładnie ,ja jestem tego samego zdania .
Powiem Ci że nawet rok temu interesowałam się CANIDAE ,ale mały asortyment zdecydował że zrezygnowałam .
Pozdrawiam.

Posted

Dzieki za przetłumaczenie.A jakiej w takim razie klasy jest Pro Plan?Pytajac kiedyś w sklepie zoolog. sprzedawca nie potrafił mi wytłumaczyć.Zaznaczam,ze nie jest napisana żadna informacja na temat klasy tej karmy na worku,ani w ulotce.

Posted

Kilka dni temu rozmawiałam z reprezentantem Hill'sa ,który powiedział ,że w ościennych nam krajach wprowadzono już wiele karm Super Premium ,holistycznych ale w Polsce nie grozi nam to na razie ponieważ ludzie karmią tym co jest na rynku i nie poszukują nic innego.
Dlatego słusznie zauważył tutaj ktoś powyżej ,że jesteśmy rynkiem dla karm,które gdzieś indziej nie są już rozchwytywane.

Posted

Jakoś przegapiłem ten wątek, a akurat parę dni temu rozmawiałem z Volholzerem z boscha o tych definicjach. (gość od eksportu, więc ma obadane rynki europejskie dobrze).
I zgodnie z tym co mi powiedział, nie ma żadnej instytucji, która certyfikowałaby w ten sposób karmy, na opakowaniu możesz sobie pisać co chcesz i tylko czekać na karmy hyper premium, czy ultra premium. Nie znana jest mu też żadna oficjalna definicja.

Kiedyś mi sie obiła o uszy definicja, że SuperPremium to karma, która ma w składzie >38% mięsa - tylko co to znaczy. Do wyprodukowania 10 kg boscha potrzeba 6kg mięsa, ale rzeczywista zawartość mięsa w krokiecie jest większa, bądź równa zawartości białka - bo taki procent jest niezbędny do zachowania bilansu karmy i jak najlepszego przyswajania białka. Czy karma która ma 5% mięsa, 20% mielonych przełyków, szyi i odpadów okołokostnych oraz 15% tłuszczu ma 40% mięsa? Dla mnie nie, ale przeciez można tak to reklamować. Na Belcando jest napisane np. 75% mięsa* pogrubioną czcionką, a dalej *75% białka zwierzęcego, reszta soja.... bez komentarza.

Myśle, że trzeba się trochę szerzej zainteresować karmą, a nie patrzeć na wymysły typu karma holistyczna, no chyba, że ma się ochote na poprawę humoru :) Marketing kochani to siła !! Myślicie, że nie znajdzie się klient na karmę UltraHiper Premium White York ThaiChi Natural Formula ;)

Moim zdaniem prywatnym:
1. Białko zwierzęce, a nie roślinne
2. Mięso ze zwierząt z obrotu spożywczego, a nie zmielone nowotwory itd.
3. Brak produktów ubocznych
4. Brak sztucznych barwników, konserwantów i przeciwutleniaczy.
5. Brak polepszaczy smaku, zapachu, uzależniaczy.
6. Udowodniona przez zaprzyjaźnionych hodowców lub wyczytana opinia o dobrej przyswajalności karmy, jej smaku i właściwym wyglądzie sierści, czy samopoczuciu psa karmionego daną karmą.

Karm spełniających te kryteria jest na rynku przynajmniej kilka, a wybór to sprawa indywidualnych upodobań i zasobności portfela....

pozdrawiam

Szymon

Posted

Włąśnie te cechy ,które wymieniłeś powyżej spełniają porządne karmy holistyczne i tego się od karmy holistycznej spodziewam.
Czy jest taka karma na naszym rynku ?

Posted

Holistycznych jest co najmniej dwie .
Robi je ANF i Eagle Pack .
Ale nie to jest tylko istotne ,bo holistyczna polega między innymi na tym że ma dodatki typu: pomidory ,ziemniaki ,albo zioła.
Mięso jest takie same jak w karmie Super Premium ,czyli z mięsa przeznaczonego na ludzki stół .
Inne składniki takiej karmy są identyczne co w klasowych Super Premium .
Ciekawostką są karmy ORGANIC i one mają cechę Ekologicznych .
Takie tłumaczenie że nie ma klasyfikacji karm jest rozpowszechniane przez firmy produkujące karmy bez takich klasyfikacji , chcące wszystko wsadzić do jednego worka .
SAWA.

Posted

ANF zawiera kukurydzę ,zboże ,naturalne polepszacze smaku.
I teraz pytanie-ile jest białka zwierzęcego a ile roślinnego ?

Holistic Eagle Pack wydaje się ciekawsza w składzie .

Posted

Ja nie pisałam jaka jest lepsza ,tylko jakie są na polskim rynku .
Wiadomo że kolejność składników w składach gwarantowanych świadczy o tym jakie białko i jaka jego ilość jest w danym produkcie.