Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jakiś czas temu na tułowiu przy ogonie u mojego psiaka pojawiło się małe wyłysienie. wyglądało jednak jak jakieś przetarcie czy coś takiego. nic się z tym nie działo, aż do ostatnich 2-3 dni. miejsce przerzedzenia sierści (to nie jest sama skóra, ale sierści jest mało) zrobiło się mocno czerwone, a Astika jawnie strasznie to swędzi, cały czas próbuje to gryźć, czy też "iskać" zębami, czasem aż do krwi. przeniosło się to dookoła całego ogona, nawet na górne jego partie.
jak myślicie, co to może być? czy jakaś choroba skóry? bo alergia raczej nie, żadnych zmian w karmie czy czymś nie miał.
oczywiście, wiem, że konieczna jest wizyta u weta, ale do najbliższej przychodni mam ok. 6 km, a, ze tak powiem, nie było ostatnio 'dostępu do samochodu', jak już będzie to dopiero w poniedziałek. autobus nie wchodzi w rachubę.
niepokoję się co to może być.
poradźcie; wiem, że jest na dogo wiele osób, które się na tym znają.
:dog:

Posted

a kiedy piesek był ostatnio odrobaczany?
mam jeszcze drugą tezę - zapalenie gruczołów okołoodbytniczych.
czy piesek "saneczkuje"?
najlepiej sprawdzić u weta...
bo tak naprawdę to może być dużo rzeczy - ale najczęstszą z przyczyn z moich obserwacji są te dwie.
pzdr
i daj znać co i jak :)
powodzonka :)

Posted

To moze być parę internetowych diagnoz ;) do weta (dobrego) podstawa.
To może byc alergia, zaburzenie hormonalne, grzybica, nużeniec ... proponuję ja zawsze zeskrobiny zeby wykluczyć choroby skóry ...

Posted

nie, nie saneczkuje wcale. oprócz tego, że mamy na podwórku taką huśtawkę i ostatnio zaczął się właśnie tyłkiem o nią ocierać.

a odrobaczany był ponad rok temu. tak, wiem, horror. kiedyś wet przyjechał do nas, nie pamiętam już po co, chyba na szczepienia. to było gdzieś w czerwcu; prosiłam, zeby przywiózł tabletki, jeszcze ich nie dostarczył. i to będzie pierwsze, o co poprosze tego innego weterynarza, gdy już będzie auto.

reakcja alergiczna?? może, ale nie mam pojęcia, na co by ona mogła być. żadnych nowości nie było. kiedyś miał alergię, ale na obrożę przeciwpchelną, której od tamtej pory nie nosi.
]
tak, Patka, dokładnie - dobry wet. tamtemu nie za bardzo ufam, ale zawsze do nas jeździł do poprzedniego psa i zawsze było ok :| ale czas go zmienić.

Posted

wiem, to odrobaczanie spędza mi sen z powiek.
on nie lubi suchej karmy, więc je domowe - uzupełniacz, najczęściej makaron, z mięsem przeróznym, bo toto wybredne. ale najczęściej jakis kurczak czy wolowe czy cos takiego; je tak od zawsze, czyli rok (jest z 5 VII 04); czasem jakąś kuleczkę suchej karmy przegryzie, ale nie jako posiłek

Posted

słuchaj, sześć kilometrów to piechotą można przejść, samochodu nie trzeba - sama chodziłam i więcej więc to nie wytłumaczenie, chyba że rodzice nie dadzą CI kasy na weta... to jest inna kwestia...

Posted

kwestia kasy to druga rzecz, ale proszę, powodzenia - idz 6 km pieszo z psem, który się panicznie boi innych psów, a do tego główną drogą na lotnisko bez pobocza (las dookoła), gdzie regularnie co 10 sekund masz samochód ciężarowy. sory, ale ja nie chcę ryzykować; raz w życiu tamtędy szłam i kilka razy niemol mnie potrącono; co dopiero z psem.

Posted

pati------i co dano na tą dolegliwość? Fafik też miewa nawracające problemy (jest odrobaczany, frontlinowany, czesany i trymowany, zarcie b/z) w okolicy środkowej części ogona; iska do krwi; ulgę przynosi mu smarowanie mecortolonem (po zdezynfekowaniu i osuszeniu); gdzie badałaś te zeskrobiny? pozdrawiasy...

Posted

dostaliśmy dwa zastrzyki, przeciwzapalny i przeciwświądowy i maść - Hexiden czy Hexider do smarowania raz na dwa dni; za 10 dni kontrola. dzisiaj widać taką poprawę, że biedak już się nie gryzie. :)

Posted

pati---nazwa maści nic mi nie mówi :oops: , możesz w przypływie chęci podać ew. skład ? Fafulos też znowu z tym ogonkiem ma lepiej :D
pozdro!---musi być u Ciebie pięknie teraz.......

Posted

ja też mam taką nadzieję :)
mi też nic nie mówiła aż do wczoraj. ale ma taką konsystencję jak olej, jest dosć tłusta i przeźroczysta.
chęci bym miała, ale z racji, że mamy kontrolę za 10 dni to wet nie dał mi całej maści, tylko 10 ml do strzykawki nabrał - powiedział, ze ona jest droga, a do czasu kontroli i tak na pewno całego opakowania nie zużyję.
życzenia zdrowia dla Fafika i ogólne pozdrowienia :P czemu pięknie? ;)