Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć!

Musisz isc koniecznie do weta i zrobic badania bakteriologiczne, tzn wet powinien pobrac probki skory( tego łupierzu razem z włosami) i powinno to byc zaniesione do stacji sanitarnej do przebadania. Moze sie okazac, ze to nie zwykły łupież tylko gronkowiec - niestety nie wiadomo skad sie on bierze a daje taki sam efekt jak łupież( oczywiscie moze tez byc i gorsze stadium tego czegoś) . Moj pies miał kiedys cos takiego i włos wygladał strasznie i przez długi czas dostawała szczepionki uodparniajace ioprócz zwykłego leczenia :) Dowiedziałam sie tyle , ze to sie pojawia ( oczywiscie nie zawsze)jak psiak jest osłabiony i sa dogodne ku temu warunki. Tam gdzie mieszkałam poprzednio ona chorowała tez na oczy - wiec cos musiałbyc w powietrzu tam :)

Ja doradzam wizyte u weta i przebadanie probek by ostatecznie zobaczyc co to jest :)

Pozdrawiam

Jola

Posted

Wlasnie bylem u weta - stwierdzil ze to lupiez (bez badan zadnych) i zalecil ... jak to szlo.... lyzke oliwki z pestek oliwek or something like this i ze to mozna kupic wsklepie spozywczym...

Posted

Nie wiem czy to problem skórny czy jakiś inny, ale Sunka niezbyt ładnie pachnie. Nie jestem przewrażliwiony ale z tego co pamiętam jej mamuśka pachniała inaczej.

Pozdrawiam

Posted

Lakers - sprawdzcie u weta gruczoly okoloodbytowe, zdarza sie , ze sie zatkaja i wtedy "aromacik"otacza psiaka. Czy Sunka czesto lize sie pod ogonkiem? Zdjecie doszlo dzieki :).

Posted

nie jestem specjalistką od aromaterapii :P

ale pocieszę cię też że nasze haszczaki (psy) w wieku około 3-5 miesięcy śmierdziały obrzydliwie. teraz pachną po prostu psem i myślę, że to był pewien etap dojrzewania. oczywiscie moge sie mylic, ale przeciez był zdrowe jak byki.... a śmierdziały strasznie !

Posted

Mnie to też mało interesuje jak Sunka pachnie, ale jak jeszcze raz usłyszę w "towarzystwie": "Jezu jak twój pies śmierdzi", to nie wytrzymam i stanę w obronie damy. 8)

Pozdrawiam

Posted

Sprawa się po części wyjaśniła - Sunka ma (cytuję weta) "łojotok" :-?

Wet przepisał szampon oraz tabletki. W szamponie mam kąpać Sunkę raz w tygodniu przez miesiąc i iść na kontrolę.

Po pierwszej Sobotniej kąpieli, zapaszek ustąpił.

Pozdrawiam

• 1 month later...
  • 3 years later...
Posted

witam wszystkich!!jestem nowa na forum,mam nadzieje ,ze nic tu nie pochrzaniłam i moja wiadomośc dotrze :))
no więc tak mam taki problem,mianowicie -co

Posted

no wlasnie wiedziałam ze pochrzanie:( ehh ale nie wazne!! najwazniejsze sa moje haaasiorki!!!:) mam problem ze suczka,a dokładniej chodzi o to ,ze suczka ma cos jakby łupiez... i siersc w fatalnym stanie :/ jest u mnie od paru dni,bo dostałam ja od kolegi,który nie miał dla niej czasu..... i która widywał raz na dwa tygodnie :/// ale u mnie ma wspaniały dom,no i kolege...;) bo mam jeszcze jednego huskiego :D no ale wracajac do tematu.... nie wiem co to jest! wczoraj ja wykapalismy bo była w strasznym stanie!!!(ale to cos na skórze miała juz wczesniej,przed kapiela) i wyczesałam ja ,chociaz nie było własciwie co wyszesywac..bo ma fatalna siersc:/ ale apaety jej BARDZO dopisuje :D co to moze byc??bo wczesniej czyałam o przyczynach łupiezu itd. ale pisało ze pies wtedy nie ma apetytu..... a no i jeszcze jedno!!!ma fatalny ogon!;( prawie wogole nie ma tam białego podszewku!:(

Posted

Co do łupiezu:
Zaloze sie ze pies jest czarny-prawda?
Najczesciej z lupiezem zglszaja sie ludzie z czarnymi psami i jest to normalna rzecz-tak mowi jedna bardzo ceniona p weterynarz z warszawy :lol: Łupiez pojawia sie gdy pies jest zdenerwowany, zestresowany i nic nie nalezy wtedy robic-poprostu czekac :razz:
pozdrawiam

Posted

To samo przejdzie... Wlasnie doczytalam post i widzisz. Pies JEST zestresowany: nowy dom nowa wlascicielka no i jeszcze kapiel na dodatek... I to go zestresowalo i dostal lupiezu :p
Nie kap go znowu bo zniszczysz mu siersc doszczetnie... Haskow sie nie kapie za czesto (no chyba ze na wystawy)

Posted

masz racje- atkajest czarno-biała :) no łupiez powili zniika, nadal jeszcze troche jest widoczny ,ale z czasem chyba zniknie całkowicie :) troche mnie jeszcze zastanawia jej ogon :( bo nie wyglada na ogon Huska ,mianowicie nie jest puszysty,a nawet powiedziałabym ze wyglada jak ogon jakiegos dalmatynczyka (nie chodzi mi tu o kolor ,nie ma zadnych cetek;) ) no prawie wogole nie ma tego podszewka białego :( zastanawiam sie czy czasem nie pogryzły jej kiedys jakies psy..i moze dlatego teraz ten ogon taki dziwny...no niby rysza nim normalnie,ale jak próbowałam podejrzec co z nim jest to zaszeła tak piszczec jak by ja bolalo a ledwo dotknełam :(

Posted

Jesli jakies psy ja pogryzly i ma malo bujna siersc to powinna odrosnac...
Tak msyle ale pewnosci nie mam
Ale.... jesli na ten ogonek przy dotyku bedzie piszczec caly czas to moze lepiej idz do weta :shake: Moze ma zlamany albo cos... :shake: