Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Chciałam się zapyatć was - znawców rasy o jedną sprawę:
jestem właścicielką innej rasy i kupiłam swojego psa jako "niehodowlaną suczkę". Z wzorca wynikało, ze nie może miec długiej sierści, a ponieważ miała taką została zakwalifikowana jako niehodowlana i hodowca oddał mi ją po dużo niższej cenie, niż np miał szczeniaczki te wzorcowe. (Powiem, ze nie oddał mi psiaka, o tak sobie, aby oddac - tak samo mnie sprawdził jak i właścicieli psów wzorcowych, tak samo jesteśmy w kontakcie i tak samo jak te wzorcowe posiadamy metryke i rodowód) Jedyne o co chodzi, to to że moja suczka nie moze być wystawiana.
I teraz sedno mojego pytania:
Znajomy chciałby kupić goldenka, ale nie stac go na takiego wzorcowego. Chciałam więc zapytać, czy w hodowlach goldenków jest takie coś praktykowane, że jak psiaczek ma jakąś wadę dyzkwalifikującą go z wystaw (ale nie zdrowotną!) szczeniaczek jest po niższej cenie? Zalezy nam na tym, by był z hodowli, po sprawdzonych rodzicach, bez wad zdrowotnych.
Bardzo prosze o odpowiedź.
Aha - i ewentualnie jakie wady wzorcowe moga być u goldenków? Ja się nie nzma na tej rasie, dlatego pytam
Pozdrawiam serdecznie
Asia i Kala

Posted

Wiesz, wydaje mi się, że to chyba jest praktyką w każdej uczciwej hodowli. Bez względu na rasę. Na Dogo jest Pagaj, która ma też tak samo kupionego laba jak ty goldena. Jest to tylko chyba kwestia dzwonienia i stałego kontaktu z hodowcami, że w razie gdyby...

Posted

Witaj,

tzw. Pety bywają w każdej hodowli, nie jest to jednak regółą i trzeba się troche naszukać by takiego pieska znaleźć. Takie wady to jak u innych ras zły zgryz, wadliwy ogon, zły kolor oka, plamki na sierści itp.
Hodowca powinien wtedy takiego pieska sprzedać taniej, jako peta...

Wytrwałości w szukaniu życzę.

Posted

Dzięki z informację :lol:
Pozdrawiamy

PS. Gdyby ktos z was miał informację o takim szczenięciu z woj. mazowieckiego to byłabym wdzięczna w imieniu znajomego

:lol:

Asia i Kala

• 6 months later...
Posted

odświeżam temat bo ja właśnie szukam psa dla kuzynki. Zdecydowała się na goldena. Może mnie wyśmiejecie :oops: ale chciałam się zapytać czy jest w ogóle możliwość kupienia goldenka za 500zł? Wiem że w grę czasem mogą wchodzić raty ale to dopiero początkowe fazy poszukiwań psa. Drugim moim pytaniem jest: Czy wiecie może czy w jakiejś hodowli mają teraz peta?

Posted

Z tego co zauważyłam mało hodowli podaje do publicznej wiadomości, że ma jakieś pety, dopiero jak dzwoni albo już sie jedzie zobaczyć psy i się mówi, że do kochania to oferują peta. Ale to są tylko moje spostrzeżenia.

Posted

tylko ze glupio zadzwonic do hodowlii i odrazu zapytac o cene :/ a w poszukiwaniach czszeniaka odpadaja hodowle z psami za 200 tyś. niechce zeby moja kuzynka musiała zdecydowac się na psa bez rodowodu :/

Posted

magia napisał(a):
tylko ze glupio zadzwonic do hodowlii i odrazu zapytac o cene :/ a w poszukiwaniach czszeniaka odpadaja hodowle z psami za 200 tyś. niechce zeby moja kuzynka musiała zdecydowac się na psa bez rodowodu :/

Wiesz, za dwieście tysięcy, to nawet jakby chciała, to chyba by nie znalazła :lol:
Możecie powysyłać maile, czy coś...
A tak po za tym - dlaczego bez rodowodu?
Utrzymanie Goldena kosztuje ok 200zł - 300zł miesięcznie - nie licząc jakis nagłych wizyt u Weta. Niech odkłada sobie tyle kasy ile by miesięcznie na golda wydała, przez...hm..Pół roku. I wtedy może sobie kupić rodowodowego, nawet hodowlanego psa.

Posted

hahaha :-? pomylilo mi się miało być 2 tyś. Dlaczego bez rodowodu to chyba nei musze mówić bo ten temat jak wszędzie był pewnie i tu poruszany, poprostu ktoś kto nie interesuje się tym nie da sie przekonać w jeden dzień że pies rodowodowy lepszy od tego bez rodowodu.

p.s. na co ty wydajesz te 300zł miesięcznie?
My mamy 2 psy (nie małe bo 25 i 35 kg) karmimy je karma kasy premium i kosztuje nas to do 200 zł miesięcznie nie wspominając o tym że psy zjadają 2 razy więcej niz przewidziane dla takiej wagi bo mają ADHD i duże zapotrzebowanie energetyczne :D

Posted

200zł miesięcznie wydaję na samą karmę. (Chodzi mi tutaj o kramy z "wyższej" półki, nie te marketowe, bo tego bym psu raczej nie podawała)

Dużo goldenów jest psami z dość wrażliwym przewodem pokarmowym, jest więc możliwość, że będzie trzeba kupowac np. karmę specjalną.

Rozmawiałam z Wetem w Olsztynie - twierdzi, że ponad połowa goldenów, cierpi na schorzenia trzustki. Wtedy też zalecana jest inna karma, którą można dostac tylko u wetów.

Golden nie jest psem tanim w utrzymaniu. To jednak duża rasa, z dużymi zapotrzebowaniami.

Uważam, że jak ktoś jest w stanie utrzymać goldena, to jest też w stanie troche poczekac i uzbierać to 1000zł za psa rodowodowego.

Posted

Ilość pieniędzy jaką można wydać na psa nawet mnie czasami przeraża.... A nowa zabawka? a wędzone gryzaki? a obroża, bo tamta już stara i w dodatku brudzi? szamponik? lekarstwa, bo piesek ma znowu rozwolnienie?

W miocie mojego psa były 2 pety - jeden miał jakiś gruzełek na ogonie - prawdopodobnie źle rozwinięta chrząstka - w życiu nie przeszkadza, ale na wystawy się nie nadaje oraz drugi - zęby mu nie wyszły na czas. Jednak te pieski nie kosztowały 500 złoty. Kosztowały 1500 - a więc były o 1/4 tańsze niż te "pełnowartościowe".

Posted

Zgadzam się z Carthedral. U mojego hodowcy jeśli się zdaży taki piesek a ostatnio był wnętr to też jego cena nie będzie poniżej 1000 zł.
Niestety pies do kochania po przebadanych rodzicach i z dobrej hodowli to też spory wydatek.
A co do karmy to ja wydaję na swojego pół rocznego szczeniaka -
200 zł. karma + dodatki BARF ok.50-70 zł.
czyli surowizna:mięsko,warzywa,owoce itp:
Aneta & Nil