Cathedral Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Jakbyście moi mili nie zauważyli to mój post był :turn-l:, a nie :krach:. Bardziej by mi zależało, żeby ktos mi powiedział o jakie badanie weterynaryjne chodzi, jak nie wiecie - to też pisze, może po prostu trzeba tam zadzwonić. (wożenie oryginału uważam i tak za bezsens, nikt mnie nie przekona, PRECZ Z BIUROKRACJĄ) Quote
maga18 Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 ja tez zlosliwie tego nie napisałam... a co do zaświadczenia zdrowia... miec nie będę :p Quote
Marta Chmielewska Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Ja mam wrażenie, że oddział Katowice stara sie coś na siłę udowodnić. Najpierw trąbili że przyjmą tylko 3500 psów, ilość limitowana, wprowadzili niepotrzebnie atmosferę nerwowości (dobrze pamiętam co mi Panie z ZK Katowice mówiły na międzynarodówce w Poznaniu, żebym się pospieszyła, w rezultacie mam zgłoszenie bez numerka i talonu na katalog, bo za wcześnie wysyłali albo dali za długi termin wpłat). W rezultacie przyjmowali grubo po terminie. Nie dostałam też potwierdzenia na email, mimo, że sami zaoferowali taką formę informacji. Potem okazało się, że jako nieliczni w kraju chcą urzędowe świadectwo zdrowia (bo maja stare druki:roll:). Teraz dowiedziałam się, że nie mogę zabrać swojego psa, bo bo nie został głoszony, z czym przez ostatnie dwa lata nigdy nie miałam problemu. Dziś dowiedziałam się, że wielu znajomym z dziwnych powodów nie przyjęli psy. Mało tego, przyjęli połowę, albo jedne rasy tak a inne nie (tego samego wystawcy). Katowicka wystawa tak mnie do siebie zraziła, że będzie pierwszą i ostatnią w tym oddziale na którą pojadę. Nie mam też najmniejszego zamiaru wozić ze sobą oryginału rodowodu, dlatego, że nie mam do tego warunków. Jadę z psami, plecakiem i nie mam miejsca na sztywną, płaską teczkę, w której bezpiecznie mogłabym przewozić dokumenty, brakuje mi też trzeciej ręki do noszenia teczki a nie zawsze jadę samochodem. Nie mam też zwyczaju posiadać dokumentów przypominających szmatę od ciągłego miętolenia. Gdyby rodowód miał formę dowodu osobistego, proszę bardzo (a swoją droga dlaczego nie ma ?) Jeśli ktoś powątpiewa w oryginalność mojego psa, może zdzwonić do oddziału i tam dane zostaną potwierdzone. Przypomniały mi się słowa jednej z hodowczyni (od 15 lat), zapytałam ja dlaczego nie zgłosiła psów do Katowic, skoro ma tak blisko. Powiedziała, że sama zobaczę jaka jest atmosfera i otoczka tej wystawy. Jeszcze nie dojechałam, a już mam dosyć... :cool1: Quote
moth Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 BabyCakes napisał(a):A czym sie martwisz, przeciez sunia jest w katalogu? Jest. Ale jak ja wejdę na wystawę i odbiorę numerek? Nigdy nie bylam w takiej sytuacji, zawsze potwierdzenia dochodzily. Jest jeszcze mozliwość, że wyslano mi potwierdzenie na adres z rodowodu, a nie ze zgloszenia. grrrrrr Quote
BabyCakes Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Nigdy nie bylam w takiej sytuacji, zawsze potwierdzenia dochodzily. Nie wiem jak w Katowicach, ale ja nie dostalam potwierdzenia bodaj 3 razy i na wszystkie te wystawy weszlam bez problemu. Powiesz milym panom (a moze paniom?) "na bramce", ze nie dostalas potwierdzenia, a jak chca, to niech sprawdza w katalogu i nie powinno byc problemu. Cathedral, ja w zadnym wypadku nie mialam nic zlego na mysli :p Quote
flashka-g Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Marta Chmielewska- grunt o dobre nastawienie. Nie ma co sie przejmowac, ja takze duzo wystaw nie lubie. Trzeba radzic sobie jakos samemu jak nie mozna liczyc na innych- a nie poddawac sie bo tak najłatwiej Pozdrawiam:multi: Bedzie dobrze zobaczysz!! Quote
Cathedral Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Nie ma co - dzwonię tam jutro, żeby się dowiedzieć o co chodzi z tym urzędowym świadectwem zdrowia. Quote
NigdyNigdy Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 A ja tak sobie czytam niektóre posty i aż mnie skręca z podziwu. Dla niektórych, żadne zasady nie mają zastosowania.....:shake: Każdy podpisuje się pod znajomością regulaminu i jednocześnie oświadcza, że będzie się do niego stosować, a jednocześnie ma go w głębokim poważaniu. Wnioskuję, że dla niektórych, ich własny podpis jest nic nie wart. OK- niska samoocena :cool1: Co do oryginałów rodowodów, które są OBOWIĄZKOWE na KAŻDEJ wystawie w Polsce.... Wymóg ten został wprowadzony sporo lat temu, zaraz po serii podstawianych psów na wystawach. Sama byłam "ofiarą" człowieka, który najzwyczajniej wystawił innego psa niż ten, którego zgłosił. I nawet tego za bardzo nie ukrywał (pies był powszechnie znany, ale przecież nikt nie znał jego numeru tatuażu). Domyślam się, że wprowadzenie obowiązku posiadania rodowodu, miało na celu ukrócenie tego typu procederów, poprzez możliwośc porównania np. tatuażu z wpisem do rodowodu. Po co oryginał? :roll: Moi Mili.... Naprawdę jesteście aż tak naiwni, że nie wiecie? :diabloti: Reasumując, pewnie jest trochę przepisów, które wystawcom życia nie ułatwiają, ale uważam, że wszyscy UCZCIWI i MYŚLĄCY wystawcy powinni prędzej, czy później zrozumieć, że przepisy są po to, aby wymusić na niektórych wystawcach grę fair (na niektórych niczego wymuszać na szczęście nie trzeba), a co za tym idzie- chronić nas, tych uczciwych. Do optymistycznego zobaczenia w piątek :razz: Quote
Nugatowa Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Ja tak z innej beczki :oops: :lol: Czy koło ringu sa jakieś ławki by moć rozpakować swoje menele i piesy :lol: Bo nie wiem czy mam taszczyć dodatkowe krzeszła czy tez nie :roll: :oops: Quote
AlaNowak Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 NigdyNigdy napisał(a):Każdy podpisuje się pod znajomością regulaminu i jednocześnie oświadcza, że będzie się do niego stosować, a jednocześnie ma go w głębokim poważaniu. Wnioskuję, że dla niektórych, ich własny podpis jest nic nie wart. OK- niska samoocena :cool1: Jelsi chodzi ci o mnie to ja nie podpisywalam sie pod tym punktem regulaminu... Bo moj pies p prostu rodowodu jesczez nei otrzymal.... Quote
Agasia Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Nugatowa napisał(a):Ja tak z innej beczki :oops: :lol: Czy koło ringu sa jakieś ławki by moć rozpakować swoje menele i piesy :lol: Bo nie wiem czy mam taszczyć dodatkowe krzeszła czy tez nie :roll: :oops: Z tego co mi sie zdaje - malo jest takich rzeczy.. ala - nie badz smieszna, bo przeciez i tak predzej czy pozniej sie pod tym podpiszes :cool1: Pomimo waszych wszystkich klotni i niedopasowan- do zobaczenia w piatek ;) Quote
AlaNowak Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 mi nei wydaje sie, zeby to bylo smieszne...smieszne jest to, ze wedug niktorych trzeba sies toswac do regulaminu jak do 10 przykazan... kazdy przeciez z nas nie raz zlamal jakis regulamin...a tu robi sie wielkie zamieszanie dlatego, ze ktos ni zamierza wziac ze soba rodowodu czy musi zabrac 4 dodatkowe psy, bo opiekun dla nich nagle wyjechal z przyczyn osobistych i na ten czas zostali sami z psami...A wystawa juz oplacona... Quote
Gonia Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 alanowak napisał(a):Jelsi chodzi ci o mnie to ja nie podpisywalam sie pod tym punktem regulaminu... Bo moj pies p prostu rodowodu jesczez nei otrzymal....Wstępując do ZKwP,każdy kandydat na członka podpisuje deklarację,na której jest napisane,że zobowiązuje sie do przestrzegania statutu i regulaminów:p Quote
Agnieszka K. Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 alanowak napisał(a):Jelsi chodzi ci o mnie to ja nie podpisywalam sie pod tym punktem regulaminu... Bo moj pies p prostu rodowodu jesczez nei otrzymal.... Na każdym zgłoszeniu (a nie rodowodzie) na dole (wzór ZK) jest między innymi taki dopisek: Oświadczam, że: znany jest mi regulamin wystaw I zobowiązuję się do niego zastosować; ponoszę odpowiedzialność za ewentualne szkody wyrządzone przez mojego psa/sukę; mam opłaconą składkę członkowską za rok bieżący, zgłaszany pies/suka jest zarejestrowany w oddziale ZKwP. Wyrażam zgodę na umieszczenie moich danych w katalogu wystawy i to właśnie poświadczasz WŁASNYM PODPISEM. Trzeba czytać co się podpisuje :diabloti: . Quote
Tutami Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Ala niestety dziewczyny mają rację że podpisując zgłoszenie to tak jakbyś się podpisała pod regulaminem:cool1: Nigdynigdy Nie zgodzę się z tobą w kwestji samooceny ponieważ zmiasny są potrzebne w każdej dziedzinie życia! Ale jak nie będzi osóbktóre będą się tych zmian domagały to się nigdy nic nie zmieni i moim zdaniem z tąd ta dyskusja a nie z chęci łamania regulaminu z premedytacją.:cool3: Zaówżcie jednak iż łamane są wszelkie regulaminy sak świat światewm i w wiEkszości nikt od tego nie umarł:eviltong: Mnie osobiście bardziej przeszkadza suczka z cieczką podstawiona mojemu psu pod nos tuż przed ringiem niż to że ktoś nie ma orginału rodowodu. A swoją drogą nie wydaje się wam iż czipy rozwiązałyby definitywnie ten problem(gdyby były obowiązkowe)? Quote
flashka-g Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 :roll: wiecie co ja sie dziwiie z tymi ograniczeniami przyjetych psów..jezlei jets wiecej chetnych to moze po prpostu rozłozyc na 4 dni wystawe. Bo pomyslmy duzo osob ma tak ze przyjeto im polowe psów. Np. moja znajoma zgłaszała dwa w jednym mailu- którego potwierdzała telefonicznie i było ok, co sie okazuje w katalogu przedwystawowym ze drugiego psa nie ma!! A pomyslmy..gdy zostało im 100 miejsc jezeli nawet te 50 osob zgłaszało po 2 psy, ale z tego im tylko jednego przyjeto...to płaca tylko ta pierwsza stawke za 1- go psa...i moga przyjac od nastenych 50 osob tylko 1 psa znowu płaca za 1szą stawke... TO IM SIE TO BARZDIEJ OPŁACA. Bynajmniej tak wywnioskowała na mój skromny łeb:p Quote
Nugatowa Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 flashka-g napisał(a)::roll: wiecie co ja sie dziwiie z tymi ograniczeniami przyjetych psów..jezlei jets wiecej chetnych to moze po prpostu rozłozyc na 4 dni wystawe. Bo pomyslmy duzo osob ma tak ze przyjeto im polowe psów. Np. moja znajoma zgłaszała dwa w jednym mailu- którego potwierdzała telefonicznie i było ok, co sie okazuje w katalogu przedwystawowym ze drugiego psa nie ma!! A pomyslmy..gdy zostało im 100 miejsc jezeli nawet te 50 osob zgłaszało po 2 psy, ale z tego im tylko jednego przyjeto...to płaca tylko ta pierwsza stawke za 1- go psa...i moga przyjac od nastenych 50 osob tylko 1 psa znowu płaca za 1szą stawke... TO IM SIE TO BARZDIEJ OPŁACA. Bynajmniej tak wywnioskowała na mój skromny łeb:p Flashka-g masz rację i podpisuje sie pod tym :lol: Zobaczymy na jaką organizacje stać Katowice ;) Quote
Tutami Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Co do przyjęć to ja muszę pochwalić ZK Katowice bo nie dość że przyjęli całą moją sforę(11 sztuk) to jeszcze różne rzecczy im dosyłałam i zmiany klasy były i jakoś wszystko jest w pożądeczku. Natomiast mam takie pytanko dlaczego jak włsaściciel psa z mojej hodowli zgłosił psa mailem ,dostał mailem potwierdzenie zgłoszenia,to psiska mu nie umieszczono w katalogu? Powód podany przez panią telefonicznie zabrzmiał trochę kuriozalnie ..." bo się załącznik z rodowodem nie otewierał..." No tak tylko chłopak podał swój mail,tel.,i adres naprawdę nie można było się z nim skontaktować by to wyjaśnić? Poza tym mam takie pytanko czy jak pies już był wystawiany na danej wystawie rok wcześniej i było ksero rodowopdu to czy to jest naprawdę taki wielki problem sprawdzić? Ja osobiście to myślę iż te wszystkie ksera rodowodów to utrudniają strasznie życie oprganizatorom ,a może się mylę. Quote
Martyna Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 WIELGACHNA PROSBA !!! Czy ma moze ktos miejsce na wystawe Katowicka na sobote? Niestety nie mam jak jechac z Tio :( Oczywiscie partycypuje w kosztach :-)))) Quote
Cathedral Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 NigdyNigdy napisał(a): Wnioskuję, że dla niektórych, ich własny podpis jest nic nie wart. OK- niska samoocena :cool1: Przykra insynuacja i zupełnie w moim odczuciu niepotrzebna. Zwłaszcza, że temat błahy i nie widzę żadnej potrzeby, aby obrażać innych. No chyba że dla podbudowania własnej samooceny, hm? Quote
flashka-g Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Koleżanka zgłosiłą sunie do klasy otwratej..Whippet..a jest w klasie młodziezy.. co tam ze ma 3 lata:cool3: Quote
Gonia Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Tutami,ksero rodowodu bardzo ułatwia pracę organizatorom.Musiałabyś na własne oczy zobaczyc jakie zgłoszenia przychodzą:crazyeye: Mało,że trudne do rozszyfrowania(bazgroły,pokreślone,poprawiane),to często brakuje takich drobnych rzeczy jak płeć,klasa,rasa,kolor itd.Mój ulubiony kwiatek to w rubryce nazwa psa,wpisane imię(bez przydomka),w rubryce rodzice-imię psa(to samo),bez rasy,klasy,płci ,rejestracji i PKR:loveu: Pan był zdziwiony i oburzony,że do niego dzwonię.Efekt-pies nie został przyjęty,pan przyjechał na wystawę i kazał sobie zwrócić kasę za dojazd:diabloti: Nie wspomnę o tym,że od niego się dowiedziałam kim jestem:mad: Quote
Tutami Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Flashka-g Nie wiem jak w tym roku ale na zesxzłej wystawie załatwiali takie błędy od ręki w sekretariacie. Tylko potem na ringu jest zamieszanie! Quote
Toller Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Ksero -tak, oryginał- nie. Jak go zgubię, to co, Związek mi szybciutko wyrobi duplikat?:razz: Jak zgubię ks. zdrowia, kupon na katalog, zgłoszenie, dowód wpłaty - to najwyzej nie wejdę na wystawę- a jak zgubię oryginał to strach się bać.... NIe mam niskiej samooceny, ale oryginału nigdy nie biorę, a byłam już na kilku wystawach:cool3: . Quote
Tutami Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Gonia no tak,ale wiesz jak zgłoszenie jest ok,na kompie napisane-więc nie bazgroły wszystkie dane prawidłowo podane ,a do tego można wziąć katalog z zeszłego roku i sprawdzić bo pies na wystawie był to naprawdę czegoś tu nie rozumiem. Co do chamstwa(nazywajmy rzeczy po imieniu) niektórych wystawców to niestety na to akórat przepisu nie ma a powinien być!:mad: Quote
Recommended Posts