Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Dorota_Fiszer napisał(a):Uwazam goldeny za efektowna rase nie dlatego,ze je posiadam (jakos dziwnie to brzmi).Jak patrze na psy wygrywajace grupy to sa to zazwyczaj zwierzeta (wzglednie rasy) wpadajace w oko,ale niekoniecznie najlepsze anatomicznie.I to glownie decyduje moim zdaniem o tym czy dany pies bedzie na pudle czy tez nie. Osoby fotografujace nie sa wyznacznikiem efektownosci,nie wiem co ma jedno z drugim wspolnego?? Mysle,ze bardziej fotografuja dlatego,ze jest to rzadka rasa. Widzisz kolejny blad. Na pudle powinny stawac najlepsze a nie najefektowaniejsze zwierzeta!!! A pozniej tych efektownych z bledami anatomicznymi zwierzat uzywa sie do hodowli i biegaja po naszych ringach pokraki. Quote
anikrawet Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 PANGEA napisał(a):No dokladnie. PON jak dla mnie ciut duzy bokser nieladny york tak jak powiedzialas Ogladajac konk. finalowe ogolnie odnioslam wrazenie, ze dziwne psy powychodzily z ras :crazyeye:PON ma 48,5 cm wzrostu, co przy standardzie dla psa 45- 50cm jest dokładnie ideałem. Życzyłabym każdemu takiego psa, jakim jest ten PON, do zobaczenia, Ania Quote
Agasia Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 no akurat do Mazura nie powinno sie miec wielu zarzutow, bo to wreszcie bardzo znany PON, ale szczeze mowiac... znudzil mi sie on juz na tych pudlach :) Moim zdaniem BISy, BOGi powinni sedziowac swietni znawcy ras ktorzy by wiedzieli czy na BISie ten york jest lepszy jako york na yorka czy ten golden na goldena ... rozumiecie o czym mowie :P? Quote
AlaNowak Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Jagoodka ma racje, zgadzam sie z tym w 100% bo co z tego, jesli sedzia ma na ringu same beznadziejne psy, ale musi tego najlepszego znajgorszych wybrac, a pozniej sedzia na grupie patrzac tylko na efektowna szate takiego psa stawia go na pudle, co daje wlascicielowi (ktory chce rozmnazac dla kasy lub po prostu za bardzo nei kuma o co naprawde tutaj chodzi i nei zdjaje sobie sprawy z wad jego psa) chec wydania na swiat potomstwa po tak "wspanialym" psie... Myslicie, ze dlaczego basenji nie wygrywaja BIS`ow tak jak np. w Anglii czy krajach Skandynawskich??? Otoz dlatego, ze w Polsce sedziowie patrza na efektownosc psa, ktora dla nich jest rownoznaczna z szata widziala z pewnej odleglosci... Baski nei maja za duzo tej siersci i dlatego tak rzadkim zjawiskiem jest basenji na pudle... Quote
BabyCakes Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 A co do uslyszenia niepochlebnej opinii o moim psie, jezeli ktos wyrazil by sie wprost to OK (ja sie wyrazilam wprost) uszanowalabym to. Moze bylo by mi przykro, ale to jest OK, bo kazdy ma prawo do wyrazenia i dobrej i zlej opinii (niestety jak widac jezeli ktos wypowie sie zle to od razu jest krytykowany, wiec jezeli dalej tak bedzie to nikomu to na dobre nie wyjdzie - wszystkie pieski beda cudowne i wszystkie beda championami). No masz, ja o chlebie, Ty o niebie ;) Nie chodzi mi o to, ze wypowiadasz swoje zdanie, ale o FORME w jakiej to robisz. Jezeli to, co napisalas, bylabys w stanie w takiej samej formie po prostu powiedziec wlascicielowi tego psa stojac z nim twarza w twarz, to ok. Wyrazanie sie wprost jest jak najbardziej wskazane, tylko ze - jak dla mnie - powinno byc mniej obcesowe. I tyle. Moze jednak uda sie podac, ktore to psy jadace na bdb wygrywaja grupe? Quote
Dorota_Fiszer Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 To juz nie moja wina,ze sedziow mamy takich jakich mamy i ze wybieraja na efektownosc a nie anatomie. Finaly sa dla mnie mniejszym problemem,bardziej szlag mnie trafia jak w rasie wygrywa pies zaslugujacy od bidy na doskonala... A dla mnie basenji sa efektowne :-)) I stawaly na pudle,przynajmniej jeden ;-) Z tego,co mi tlumaczylo kilku sedziow dobry wystawowy pies (rasa obojetna) to taki,ktora ma dluga szyje,dlugi wykrok i jest efektowny (efektowny nie znaczy,ze ma miec futro do ziemi) ;-) Ot i przepis na wystawowe cudo ;-) przy takim nastawieniu nie ma co psioczyc na rezultaty z finalow. Quote
Agasia Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 (efektowny nie znaczy,ze ma miec futro do ziemi)No wlasnie :) Quote
JustynaJK Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Apropos powyższej dyskusji:sędzią może zostać każdy,wystarczy trochę chęci i samozapału i oczywiście pracy społecznej. Uczcie się ,zdawajcie egzaminy i stawiajcie na pudle jakie chcecie rasy-byle ładne egzemplarze eksterierowe! P.S wklejam dalej foty z K-towic:lol: Quote
PANGEA Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 anikrawet napisał(a)::crazyeye:PON ma 48,5 cm wzrostu, co przy standardzie dla psa 45- 50cm jest dokładnie ideałem. Życzyłabym każdemu takiego psa, jakim jest ten PON, do zobaczenia, Ania :) No dobra. Nie mam miarki w oku, czasem zaluje, ze nie mam. PON OK moze poprostu jest taki futrzasty;) co jak mi sie wydaje wada nie jest ;) W rasach polskich powinien byc pierwszy, bo suka Grzeska jeszcze bardzo nie gotowa ( ma 11 mies ) Super przygotowany i zazdroszcze takiej wspolpracy z psem na ringu. Moj basset zakochal sie w seterze, a Tuptus uparl sie biegac z prawej strony:shake: :shake: Quote
kingula Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Ojj Justyna, ale zes nam olbrzyma wkleila :lol: ;) Quote
JustynaJK Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 dlaczego tamte foto takie duże nie wiem,zmniejszyłam i nic:shake: :cool3: Quote
Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 alanowak napisał(a):Jagoodka ma racje, zgadzam sie z tym w 100% bo co z tego, jesli sedzia ma na ringu same beznadziejne psy, ale musi tego najlepszego znajgorszych wybrac, a pozniej sedzia na grupie patrzac tylko na efektowna szate takiego psa stawia go na pudle, co daje wlascicielowi (ktory chce rozmnazac dla kasy lub po prostu za bardzo nei kuma o co naprawde tutaj chodzi i nei zdjaje sobie sprawy z wad jego psa) chec wydania na swiat potomstwa po tak "wspanialym" psie... Myslicie, ze dlaczego basenji nie wygrywaja BIS`ow tak jak np. w Anglii czy krajach Skandynawskich??? Otoz dlatego, ze w Polsce sedziowie patrza na efektownosc psa, ktora dla nich jest rownoznaczna z szata widziala z pewnej odleglosci... Baski nei maja za duzo tej siersci i dlatego tak rzadkim zjawiskiem jest basenji na pudle... Dzięki :) Przynajmniej Ty zrozumiałaś moją wypowiedź i wiesz jaki jest cel wystaw (a raczej jaki powinien być) :lol: Quote
Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 BabyCakes napisał(a):No masz, ja o chlebie, Ty o niebie ;) Nie chodzi mi o to, ze wypowiadasz swoje zdanie, ale o FORME w jakiej to robisz. Jezeli to, co napisalas, bylabys w stanie w takiej samej formie po prostu powiedziec wlascicielowi tego psa stojac z nim twarza w twarz, to ok. Wyrazanie sie wprost jest jak najbardziej wskazane, tylko ze - jak dla mnie - powinno byc mniej obcesowe. I tyle. Moze jednak uda sie podac, ktore to psy jadace na bdb wygrywaja grupe? Nie podam Ci tutaj imion tych psów bo znowu będzie, że jestem sfrustrowana, że zazdroszcze, że coś tam, że obgaduje. Powiem CI tyle, że są to suki znanych hodowców Quote
Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Dorota_Fiszer napisał(a):To juz nie moja wina,ze sedziow mamy takich jakich mamy i ze wybieraja na efektownosc a nie anatomie. Finaly sa dla mnie mniejszym problemem,bardziej szlag mnie trafia jak w rasie wygrywa pies zaslugujacy od bidy na doskonala... A dla mnie basenji sa efektowne :-)) I stawaly na pudle,przynajmniej jeden ;-) Z tego,co mi tlumaczylo kilku sedziow dobry wystawowy pies (rasa obojetna) to taki,ktora ma dluga szyje,dlugi wykrok i jest efektowny (efektowny nie znaczy,ze ma miec futro do ziemi) ;-) Ot i przepis na wystawowe cudo ;-) przy takim nastawieniu nie ma co psioczyc na rezultaty z finalow. To zle Ci tlumaczyli ci sedziowie Amerycki cocker, ktorego wystawiala Flaska-g zreszta bardzo ladny pies dostal bdb wlasnie za zbyt dluga szyje od przewodniczacego klubu spaniela w Niemczech i co - rzeczywiscie dobry pies wystawowy. Widocznie ci sedziowie co ci tlumaczyli to sedziowie oceniajacy wlasnie owa efektownosc (dla kazdego to ma inne znaczenie, bo to pojecie wzgledne), a nie porownujacy do wzroca danej rasy. sedziowie od wszystkiego - czyli od niczego. ooo czyli idealnym chowem wystawowym w ich mniemaniu jest chow z szyja jak zyrafa i z wykrokiem a'la seter :) Super, az im zazdroszcze takiego podejscia do sprawy. Wlasnie o to mi w tym wszystkim chodzi, ze nie mozna tak oceniac, taka osoba w ogole nie powinna miec uprawnien sedziowskich, bo krzywdzi wielu hodowcow, wystawcow, no i oczywiscie piekne wzorcowe psy. Quote
Dorota_Fiszer Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Jogoodka,nie doceniasz mnie,nie jestem az taka glupia.... Tam byl znaczek z przymruzeniem oka.... Ci sedziowie zapewne sedziowali i Ciebie.Przeczytaj jeszcze raz moj post patrzac inaczej... Quote
asiek Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 [quote name='JustynaJK'] :) ooo to moje hiszpany :) Quote
Recommended Posts