bognik Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Jagoodka napisał(a):Hiszpański pies dowodny :) Aha - dzięki :) Ja nie wiedziałam że barbet nie może mieć łat ... oj :oops: Quote
Incunabula Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 flashka-g napisał(a):Szpic miniaturowy to troche wygladał jak szpic mały- a nie pomeranian. A wiecie może jak się nazywa? Quote
bognik Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Gracjana napisał(a): jakis lhasa apso zgarnal grope (9) na bisie bylam ale juz nie pamietam...:placz: Lhasa ? SUPER :lol: Szkoda że nie pamiętasz jaki :) A tyle fotek ozdóbek jest, tylko lhasaków nie ma :mad: :eviltong: Quote
flashka-g Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 PANGEA napisał(a):Ogladajac konk. finalowe ogolnie odnioslam wrazenie, ze dziwne psy powychodzily z ras No niestety, sędziowie sedziuja pod swoje widzi mi sie czasami a nie pod wzorce:) Quote
Jakaranda Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Agatix napisał(a):<My dostaliśmy pierwsze dorosłe CWC i pierwszy w życiu CACIB - nie szkodzi, że res., i tak się cieszymy. Zaczęliśmy dorosły championat.:smilecol:. Ciekawe, czy tak jak młodzieżowy uda nam się go zrobić w 1 sezonie?? (dodam tylko że sunia Jakarandy dostała NSwR, CWC, CACIB i ZW.R. G--R--A--T--U--L--A--C--J--E-- D_L_A W--S--Z--Y--S--T--K--I--C--H-- apoza tym, dziwne rzeczy działy się u nas na ringu. Tytuowany polski ICH Tokyo został zdyskwalifikowany za wzrost :cool1:. Faktycznie jest wysoki, ale nie wydaje mi się, żeby mial więcej niż 50cm! Dziękuję Agatko, że już napisałaś. Pochwalę się, że skończyliśmy dorosły championat i BARDZO SIę CIESZę, że pokonałyśmy (a właściwie nasze suczki) zagraniczną konkurencję w składzie trzech Belgów i jeden Czech! Jak częściej coś o sobie napiszemy, to pinczery średnie zaistnieją wśród Dogomaniaków Quote
SH Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Ten lhasak to prawdopodobnie HJAM MA BYI WA LITTLE WHITE LILY of Litle Oaks -> suczka z klasy championów, w niemieckich rękach. Wyniki wystawy, po ich opracowaniu, ukażą się na stronie oddziału. Jak trochę odetchnę po tym trzydniowym maratonie to postaram sie wstawić fotki z niedzielnych BISów. Quote
Guest Reyes Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Ehhhh :roll: Super fotki, Dla wszystkich gratulacje Quote
puli Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Dziękuję za fotkę puli.Czy ktoś ma może więcej? Quote
Gracjana Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 wiem ze byl bardzo ciemny z bialymi pasmani (albo jednym) ... dziewczyna co go wystawiala sie poplakala... i chyba z za granicy... nie jesem pewna i nie chce zle powiedziec, zeby nikogo w blad nie wprowadzac... wydaje mi sie ze byl to chic choix candy cane (jeszcze raz nie jestem pewna) Quote
Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 flashka-g napisał(a):Co to za golden był co Bisa zgarnał?? Bo troche taki niepoprawny w ruchu byl, ale to sie wytnie..choc z takim psem na Bis? Wczoraj byl jeszcze przygotowany nawet, ale w sobote na BOG to cały pofalowany- niczym sie nie wyrózniał z tej 10 uważam. Ale WIlczarz i Jamniczek bardzo apetyczne:cool3: Wiem, wiem, że z ameryckim to Ty :) Dlatego robiłam zdjecia :) A co do Goldena - to jak dla mnie tez przecietniak, ruch do bani, gatunek szaty nie najlepszy i jeszcze ten kolor grrr- ten pies mial jasniejsze okularki wokol oczu i jasniejsza strzalke na glowie bleeee. Szczerze mowiac to na tej wystawie bylo wiele ladniejszych goldkow, ale coz zrobic. A propos sedziowania spanielastych to duzo dziwnych rzeczy sie dzialo na ringu u p. Beyersdorfa, kilkanascie nieuzasadnionych ocen dobrych (np. tyko dlatego, ze piesek sobie 'kicnął' pare razy na ringu). Nie mowiacj uz o springerach angielskich, gdzie suka z cudowna anatomia i najlepszą łopatką jaką widziałam w springerkowym świecie zeszła z oceną bdb za STROMĄ łopatkę!!!! SZOK Quote
BabyCakes Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 A co do Goldena - to jak dla mnie tez przecietniak, ruch do bani, gatunek szaty nie najlepszy i jeszcze ten kolor grrr- ten pies mial jasniejsze okularki wokol oczu i jasniejsza strzalke na glowie bleeee. Rozumiem, ze kazdy ma prawo do wlasnej opinii, mnie tez ten pies nie urzekl swoja uroda, ale moze mozna troche bardziej taktownie wyrazac sie o cudzych psach? Lubisz czytac o swoich psach na forum, ze sa "bleee" i do "bani"? Swoja droga dobrze wiedziec, ze tylu mamy w kraju ekspertow od goldenow. Quote
Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 BabyCakes napisał(a):Rozumiem, ze kazdy ma prawo do wlasnej opinii, mnie tez ten pies nie urzekl swoja uroda, ale moze mozna troche bardziej taktownie wyrazac sie o cudzych psach? Lubisz czytac o swoich psach na forum, ze sa "bleee" i do "bani"? Swoja droga dobrze wiedziec, ze tylu mamy w kraju ekspertow od goldenow. TO jest tylko moja opinia i mam do niej prawo. Dlaczego mam pisac ze piesek jest cudowny, tylko dlatego ze komus sie nie podoba moje zdanie. Po prostu wkurza mnie to , ze na kazdej wystawie grupie bierze golden, a nikt nie dostrzega pięknych springerów (nie moich oczywiscie bo wystawiałam weterana) tylko dlatego, że to rzadka rasa w Polsce. Wiecznie tylko sedziowanie pod publiczke!!! BabyCakes tak na marginesie powiem CI tyle , ze mój pies ma ponad 40 BOBów i nigdy nie zająl zadnego miejsca na BOG!!!! A znam przypadki goldenow ktore 70% ocen maja oc bdb, gdziestak im sie udalo rase wygrac i od razu BOG - gdzie tu sprawiedliwosc!! Quote
Dorota_Fiszer Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Moze dzieje sie tak dlatego,ze golden jest zwyczajnie efektowniejszy... Przepraszam a Urx z Lovparku malo razy stal na pudle? A cockery??? Goldeny az tak czesto nie wygrywaja w porownaniu ze spanielami. Quote
Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Dorota_Fiszer napisał(a):Moze dzieje sie tak dlatego,ze golden jest zwyczajnie efektowniejszy... Przepraszam a Urx z Lovparku malo razy stal na pudle? A cockery??? Goldeny az tak czesto nie wygrywaja w porownaniu ze spanielami. Chodzi mi o springery walijskie. Przez 12 lat wystawiania nigdzie w POlsce zaden walijczyk nie stanal na podium. A potem sie sedziowie dziwia dlaczego nie walijczykow na wystawach. Quote
BabyCakes Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Dlaczego mam pisac ze piesek jest cudowny, tylko dlatego ze komus sie nie podoba moje zdanie. Po prostu wkurza mnie to , ze na kazdej wystawie grupie bierze golden, a nikt nie dostrzega pięknych springerów (nie moich oczywiscie bo wystawiałam weterana) tylko dlatego, że to rzadka rasa w Polsce. Wiecznie tylko sedziowanie pod publiczke!!! BabyCakes tak na marginesie powiem CI tyle , ze mój pies ma ponad 40 BOBów i nigdy nie zająl zadnego miejsca na BOG!!!! A znam przypadki goldenow ktore 70% ocen maja oc bdb, gdziestak im sie udalo rase wygrac i od razu BOG - gdzie tu sprawiedliwosc!! Ja wcale nie probuje odebrac Ci prawa do wlasnej opinii, sugeruje jedynie, ze mozna ja wyrazic w bardziej taktowny sposob. Ponowie pytanie: lubisz czytac o swoich psach opinie napisane tak jak Twoja opinia o tym goldenie? Rozumiem, ze jestes sfrustrowana faktem, ze springery nie moga przebic sie na grupie, ale czy temu jest winien ten nieszczesny golden? Mozesz mi napisac (moze byc na priva) jakie to goldeny, ktore zwykle dostaja oceny bdb, nagle wygrywaja grupe? I jeszcze jedno: od kiedy konkursy pieknosci sa sprawiedliwe? :cool3: Quote
Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Jagoodka napisał(a):Chodzi mi o springery walijskie. Przez 12 lat wystawiania nigdzie w POlsce zaden walijczyk nie stanal na podium. A potem sie sedziowie dziwia dlaczego nie walijczykow na wystawach. a z cockerami jest tak samo jak z goldenami. Zawsze cocker i golden albo labek z BOBem wchodzi na pudlo Quote
Musiałek Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Wszyscy wiemy że GUSTA sa różne i rózni sędziowie maja różne gusta i nie zawsze nam to się podoba ale nie można mieć chyba o to do nich pretensji :razz: Jednym sie podoba z ogonem innym bez. Ja np. mam psa z ogonem i momo że "Elegancki pies z piękną głową" nigdy nie wygra klasy z psem bez ogona bo tamten wydaje sie krótszy a sędziowie jeszcze nie nauczyli się sędziowac psy z ogonami. I taki juz niektórych los :shake: Jagoodka - to może jedź zagranice gdzie na pudle staja springery !!!! jak Twój pies ma juz przeszło 40 BOBów to może czas żeby stanął na pudle jeśli nie tu to zagranicą. Tam też go napewno docenią!!! Powodzenia Quote
Dorota_Fiszer Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Walijczyki w mojej opinii nie sa zbyt efektowna rasa,wiec w sumie nie dziwie sie,ze nie staja na pudle jesli w konkurencji jest efektowny golden,cocker,flat,lab czy co tam jeszcze. Do niedawna flaty tez nie stawaly na pudle,a juz wygrana grupa to prawdziwy sukces ! Quote
Dorota_Fiszer Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Swoja droga to tez ciekawa jestem jakie goldeny stawaly na pudle,a lapaly glownie bdb i ktore goldeny w Katowicach byly lepsze od tego z BISa? Dla mnie osobiscie suka z CACIBem (miotowa siostra zwyciezcy) byla o niebo lepsza... Quote
Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Dorota_Fiszer napisał(a):Walijczyki w mojej opinii nie sa zbyt efektowna rasa,wiec w sumie nie dziwie sie,ze nie staja na pudle jesli w konkurencji jest efektowny golden,cocker,flat,lab czy co tam jeszcze. Do niedawna flaty tez nie stawaly na pudle,a juz wygrana grupa to prawdziwy sukces ! No widzisz ty masz goldena wiec dla ciebie efektowniejsze sa goldeny, a ja mam walijczyki i dla mnie sa efektowniejsze walijczyki. Ale tu chyba nie chodzi o efektownosc - bo nie wiem czy taki np mops moze byc efektowny. Poza tym walijczyki sa bardzo efektowne o czym swiadczy mnostwo osob fotografujacych je na wystawach. Ale nie bede sie z toba spierac bo nie o to tu chodzi. Goldeny wygrywaja bo sa popularna rasa tak jak beagle, charty afganskie, labradory, boksery, sznaucery, husky czy malamuty, albo yorki i westiki. Quote
Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Musiałek napisał(a):Wszyscy wiemy że GUSTA sa różne i rózni sędziowie maja różne gusta i nie zawsze nam to się podoba ale nie można mieć chyba o to do nich pretensji :razz: Jednym sie podoba z ogonem innym bez. Ja np. mam psa z ogonem i momo że "Elegancki pies z piękną głową" nigdy nie wygra klasy z psem bez ogona bo tamten wydaje sie krótszy a sędziowie jeszcze nie nauczyli się sędziowac psy z ogonami. I taki juz niektórych los :shake: Jagoodka - to może jedź zagranice gdzie na pudle staja springery !!!! jak Twój pies ma juz przeszło 40 BOBów to może czas żeby stanął na pudle jeśli nie tu to zagranicą. Tam też go napewno docenią!!! Powodzenia W spanielach na poczatku tez bylo ciezko z ogoniastymi, ale chyba juz jest coraz lepiej. Musialek wiesz nie mam auta wiec ciezko mi jechac za granice. W tamtym roku dalismy rade byc na 2och (w czechach i na Slowacji) i bardzo docenili mojego psa tamtejsi sedziowie :) Quote
moth Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Musiałek napisał(a):A możecie podac co to za seter ?? nazwę i nazwisko właścicieli ?? VENTU AT MARIS Magenta, wlaściciel Aleksandra Bolchajmer Quote
Dorota_Fiszer Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 Uwazam goldeny za efektowna rase nie dlatego,ze je posiadam (jakos dziwnie to brzmi).Jak patrze na psy wygrywajace grupy to sa to zazwyczaj zwierzeta (wzglednie rasy) wpadajace w oko,ale niekoniecznie najlepsze anatomicznie.I to glownie decyduje moim zdaniem o tym czy dany pies bedzie na pudle czy tez nie. Osoby fotografujace nie sa wyznacznikiem efektownosci,nie wiem co ma jedno z drugim wspolnego?? Mysle,ze bardziej fotografuja dlatego,ze jest to rzadka rasa. Quote
Jagoodka Posted March 27, 2006 Posted March 27, 2006 BabyCakes napisał(a):Ja wcale nie probuje odebrac Ci prawa do wlasnej opinii, sugeruje jedynie, ze mozna ja wyrazic w bardziej taktowny sposob. Ponowie pytanie: lubisz czytac o swoich psach opinie napisane tak jak Twoja opinia o tym goldenie? Rozumiem, ze jestes sfrustrowana faktem, ze springery nie moga przebic sie na grupie, ale czy temu jest winien ten nieszczesny golden? Mozesz mi napisac (moze byc na priva) jakie to goldeny, ktore zwykle dostaja oceny bdb, nagle wygrywaja grupe? I jeszcze jedno: od kiedy konkursy pieknosci sa sprawiedliwe? :cool3: Wlasnie nie sa sprawiedliwe, bo wygrywa albo drugi koniec smyczy, albo przydomek hodowlany...i to jest najgorsze, bo odbiera prawdziwym milosnikom i hodowcom wiele tytulow i ocen, ktore tym psom sie naleza. Wiesz w odroznieniu od takiego Miss Polonia - kazda rasa ma swoj wzorzec i w moim mniemaniu kazdy oceniany pies powinien byc do tego wzorca porownany, a czasami widzac wygrywajace psy, a lapie sie za glowe. To jest smutne i tragiczne, bo chyba nie takie sa zalozenia kynologii. Z mojej strony to nie sfrustrowanie, tylko wscieklosc a to sa dwie rozne rzeczy. A co do uslyszenia niepochlebnej opinii o moim psie, jezeli ktos wyrazil by sie wprost to OK (ja sie wyrazilam wprost) uszanowalabym to. Moze bylo by mi przykro, ale to jest OK, bo kazdy ma prawo do wyrazenia i dobrej i zlej opinii (niestety jak widac jezeli ktos wypowie sie zle to od razu jest krytykowany, wiec jezeli dalej tak bedzie to nikomu to na dobre nie wyjdzie - wszystkie pieski beda cudowne i wszystkie beda championami). Gorzej jezeli bym sie dowiedziala ze ktos tam cos tam, ze moj pies to taki niebardzo, nijaki. Naprawde wolalabym uslyszec ze moj pies ma grzbiet do d***, czy beznadziejne kątowanie. Quote
Recommended Posts