Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Uff na szczęście mój drugi pies ma z kim zostać w domciu :lol: :lol: , chociaż bardzo to koliguje z planami reszty rodziny :eviltong: , cóż pies najważniejszy :p

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

AnkaW napisał(a):
Uff na szczęście mój drugi pies ma z kim zostać w domciu :lol: :lol: , chociaż bardzo to koliguje z planami reszty rodziny :eviltong: , cóż pies najważniejszy :p

no a jakże inaczej :lol::lol:

Posted

SH
Jak się kończą argumenty to zaczynają się obelgi!?:cool3:
Z czego przepraszam wywnioskowałaś jakie mam warunki hodowlane?
Czy mam środki na utrzymanie takiej czy innej liczby psów?
Bo jakoś sobie nie przypominam bym o tym choć słowem wspomniała!

W przeciwieństwie do ciebie ,ale ja miałam na tyle taktu by nie wypomnieć ci iż huski jest psem zaprzęgowym i trzymanie trzech huski w mieszkaniu to moim zdaniem zbrodnia:mad:

Ale nie będę się zniżać do takiego poziomu dyskusji.

Jeżeli chodzi o to kto co musi a kto nie to proszę bardzo
W zeszłym roku miałam problem wejść ze zgłoszonym psem tylko wystawianym w inny dzień,mimo iż był opłacomy - TO JEST KPINA!
A z takim podejściem że nie muszę owszem nie muszę przyjeżdżaćna Katowicką wystawę tylko tak dalej nawtykaj jeszcze kilku wystawcom to w przyszłym roku będziecie jeszcze dłużej zbierać te swoje 3500 psów,bo już w tym roku jakoś drzwiami i oknami tłumy nie waliły.I jeszcze jedno jeżeli tak wam zależy na komforcie wystawców to po pierwsze może nie trzeba aż 3500 psów może wystarzczy3000 ilość nie zawsze znaczy jakość>:cool3: Po drugie można by zorganizować teren w okół ringów bo nie przez tłok tylko przez brak organizacji nie ma czasem gdzie klatki postawić ,o totalnym bałaganie na wjeździe nie wspomnę.
A na wystawę przyjeżdzam do konkretnych sędziów i poto by pokazać swoje psy - piękne zresztą.

I jeszcze mała rada naucz się szacunku do ludzi którzy ci płacą bo ta cudowna wystawa odbywa się za nasze pieniądze!

W kwestji regulaninu to tak się zastanawiam co zrobicie jak przyjade ja czy inny rodzić opłacę JH po czym wprowadzę nie zgłoszonego psa ,to tylko a ZK tak jest że jeden regulamin przeczy drugiemu hihihi:diabloti:

Posted

Tutami napisał(a):

Jeżeli chodzi o to kto co musi a kto nie to proszę bardzo
W zeszłym roku miałam problem wejść ze zgłoszonym psem tylko wystawianym w inny dzień,mimo iż był opłacomy - TO JEST KPINA!

z tym się absolutnie zgadzam!
jak dla mnie pies który jest zgłoszony wszystko opłacone itd powinien bez proelbmu wejść we wszystkie dni...nie od tego na kartce którą przysłali mi ze ZK miałam kuponiki na 3 dni..owszem takie każdy dostaje ale dla mnie jest to równoznaczne z tym że pies może wejść przez wszystkie dni trwającej wystawy

Tutami napisał(a):
W kwestji regulaninu to tak się zastanawiam co zrobicie jak przyjade ja czy inny rodzić opłacę JH po czym wprowadzę nie zgłoszonego psa ,to tylko a ZK tak jest że jeden regulamin przeczy drugiemu hihihi:diabloti:

ach te polskie prawa i regulaminy :lol::lol:

Posted

A czyl;i zeby mojej suce wpisali tytuł ZW.Czech( równoznaczne z Zw.Polski) to mam wysłac ksero karty oceny?? Bo tylko tam to pisze. Co innego rozumiem championaty- gapa zapomnialam skserowac i nie wsadziłam do koperty..pozatym zeby dac wszytskie ksera to bym chyba juz musiala jako przesyłke go wysylac a nie list. I w ten spodob moja suka wyszła jedynie na Intera, bez championatu nawet Polski:oops:

Posted

A i jeszcze jedno jam bardzo szanuję ludzi którzy organizują wystwy bo wiem jak dużo wysiłko trzeba wto włożyć-sama też pracuję przy organizacji wystaw Krakowskich dziwi mnie tylko brak szacunku do wystawców którego nie ma chyba w całej Europie.
Jakoś nie miałam problemów z wprowadzeniem na Europejska wystawę w Bratysławie młodego psa który niedawno przybył do hodowli i nie był na nią zgłoszony ,choć psów było tam znacznie więcej i to również hale:eviltong:

Posted

Tutami Jeżeli chodzi o to kto co musi a kto nie to proszę bardzo
Ja mam nadzieje ze w tym roku nie bede miala takiego problemu, bo jade na 3 dni i musze miec psa przy sobie ( oczywiscie zgłoszony jest, ale dopiero w niedziele) nie zostawie go w domu na glowie koleżanki mamy przeciez:roll:

Posted

flashka-g napisał(a):
A czyl;i zeby mojej suce wpisali tytuł ZW.Czech( równoznaczne z Zw.Polski) to mam wysłac ksero karty oceny?? Bo tylko tam to pisze. Co innego rozumiem championaty- gapa zapomnialam skserowac i nie wsadziłam do koperty..pozatym zeby dac wszytskie ksera to bym chyba juz musiala jako przesyłke go wysylac a nie list. I w ten spodob moja suka wyszła jedynie na Intera, bez championatu nawet Polski:oops:

Jojek ma Mł.Zw.Pl wg "regulaminow" trzeba wysłać papierek zaświadczający o tym tytule tak więc za każdym razem cztery karteczki faxem idą..zgłoszenie, wydruk bankowy, rodowó i karta z owym tytułem ;-)

Posted

SH, skoro Katowice tak ścisle trzymaja sie regulminu, to co w necie robi ten katalog przedwystawowy? Przeciez sedziowie nie powinni wczesniej znac stawek psów które bedą oceniac :evil_lol: . A juz znaja, i doskonale wiedza co i jak. Sedziowie przeciez tez maja dostep do netu :cool3:
A wiem, odpowiesz, ze to dla Nas, wystawców.. To i dla Naszej wystawców wygody powinno by dopuszczane wchodzenie z niezgłoszonymi psami. A powodów na takie wchodzenie moze byc setki, co wystawca/pies to inny. A to socjalizacja, a to niemoznosc zostawieia w hotelu samego, a to długa nieobecnosc w domu.. Ja mam 2 psy ras pierwotnych. Łatwe to one nie sa, i co wystawa to łapią obycie. Gdyby nie jezdziły na wystawy od 4 miesiaca zycia miałabym ciezki orzech do zgryzienia, bo takiej ilosci i roznorodnosci psów jak na wystawach nigdzie indziej nie spotkaja ( a i tak na jednej z wystaw suka zobaczyła doga niemieckiego i zesztywniała, mea culpa, z dogami jej wczesniej nie poznałam :shake: ).
No i badzmy szczerzy.. Rok temu w Katowicach to te rygory do południa panowały. Pozniej pojawiły sie grupki gapiów z takimi czy innymi pieskami, mniej lub bardziej rasowymi.. Moze wiec wystarczy dopilnowac by na wystawe wchodziły tylko psy należace do wystawców, i moze by tez dopilnowac by przed Spodkiem nie było tego boskiego handlu szczenietami z papierami lub bez .. To by wyszło wszystkim na korzysc z pewnoscia.
A co do miejsca jakie zabieraja nadliczbowe psy. Moje czy są 2 czy jest ich 5 zajmuja miejsca tyle samo. Jeden kennel :eviltong:

Posted

To ja się jeszcze podpisę pod kareniną tak apropo hanelku jak hodowca przywozi na wystawę szczenię swoje własne nie na sprzedaż to jest wielka afera - a sznura sprzedajacych tuż przed wejściem tak że przejść się nie da to szanowni organizatorzy nie widzą.:mad:

I jeszcze co do miejsca jaK KOMUŚ PRZESZKADZA JEDEN NADLICZBOWY PSIAK TO TAK DLA KONTRASTU mOICH 5 NIEDŹWIADKÓW ZAJMOWAŁO PRZY RINGU MNIEJ MIEJSCA NIŻ 1PANI Z 1 PONEM bo i klatka i stół trymerski i całkiem spora skrzynka zkosmetykami i w końcu trzy krzesełka dla właścicieli- no piknik po prostu.
Nie obraźcie sie nie mam nic przeciwko bo rozumiem że są psy których prawidłowa prezentacja tego wymaga ale na litośc boską klatka z beaglem zajmuje mniej niż metr kwadratowy ,a tamto na oko ze trzy metry.

Posted

Tutami ja ci powiem tak..pewnie tak na raz nie obrócisz z samochodu na hale..wiec jak pojdziesz na kilka razy to nikt sie nie skapnie ze ten pies z tego zgłoszenia to akurat nie ten:) Raczej nikt nie bedzie stac z transparentami Tutami z beaglem nie wpuszczamy:lol:

Posted

:eviltong: Wiesz tu nawet nie chodzi o mnie bo akurt wszystkie moje psiury są zgłoszone(tj te które zabieram) tyle ze na różne dni. Ale potrafię być elastyczna i wyobrazić sobie sytuację gdy nie mam z kim zostawić tej nie zgłoszonej suki no nie wiem jak inni ale ja swojego psa do płotu nie przywiążę ani samego w domu czy hotelu też nie zamknę.:cool3:

Gdybym jednak zabrała i tę nie zgłoszoną sunię na JH to z czystej przekory ,a niech się martwią jak to ugryść.:evil_lol:

Prawda jest taka że jakbym się chciała bawić w przemycanie to wprowadzę drugie tyle psów co zgłosiłam ,bo przecież i do auta,i na siusiu,a wogule to szybko bo już na ring:eviltong: tylko że ja jestem zdania iż nie ma potrzeby (nie powinno być) takich kombinacji.

Posted

BabyCakes napisał(a):
Dokladnie.

Jezeli chodzi o JH, to dla mnie jest to inna sprawa (nie wiem jak to wyglada dla organizatorow) - przeciez psy biorace udzial w pokazach tez najczesciej nie sa wystawiane, a na teren wystawy wchodza. To tez sa uczestnicy wystawy.

A uczestniczące psy w tych zawododach czy pokazach również dostają powterdzenia na wstęp.

Posted

Też jestem wystawcą i za wystawy płacę swoje pieniądze. Wystawa jest świętem wystawiających i hodowców. Na każdej wystawie organizatorzy starają się zapewnić komfort wystawcom, na niektóre są wpuszczane psy niezgłoszone, a na niektóre nie. Jeżdżąc po wystawach orientuje się gdzie jest sporo miejsca i można zabrać niezgłoszonego psa, ale tego nie robię. Na wystawie zawsze jest to dodatkowa psina, którą trzeba się zjąć. A oglądając zmagania na ringu, wystawiajać klika psów, oglądać stoiska, pogadać ze znajomymi, zostaje mało czasu dla dodatkowego członka wycieczki. Zawsze zostawiam psiaki niewystawiane w domu pod dobrą opieką.

Tutami, napisałaś "jeden nadliczbowy psiak", a już z tego topiku doczytałam, że do Katowic chce przyjechać conajmniej kilkanaście "dodatkowych psiaków", a ile jest jeszcze takich hodowców, robi sie pomału kilkaset....., a jeszcze są przezież zwiedzający, którzy sowjemu pupilkowi chcą pokazać inne pieski...

Posted

Oki bobra rada czytaj dokładnie:cool3:
Owszem do Katowic zabieram kilkanaścię konkretnie 11 ZGŁOSZONYCH PSÓW w związku z czym w domu miałaby pozostać tylko jedna suczka! Może racz mi pokazać gdzie napisałam że zabieram kilkanaście niezgłoszonych psów ?
Właśnie dopiero co napisałam iż tenproblem w zacadzie mnie nie dotyczy!
Jasne ża jak jest możliwość zostawienia pas z kimś kogo zna i gdzie krzywda mu się nie stanie to czemu nie!
tylko jak napisałam karzby zna swojego psa najlepiej i nie każdy chce i ma gdzie i z kim go zostawić!
I moim zdaniem organizatorzy powinni być na to przygotowani !
No i jak napisałaś... już się robi kilkaset..." No cóż ja z koleji już wiem że z samego krakowa na wystawę nie dojredzie z różnych wzgędów 5 psów. Więc zamiast wpuszczać pipołudnia"panicię z pimpusiem" można by chyba ułatwić życie jakiemuś wystawcy i nie robić problamów tam gdzie po prostu ich nie ma.

Posted

Ano mam hodowlę,ale to co hoduję i co wystawiam nie zawsze sie pokrywa,gdyż wystawiam nie tylko własne psy. W hodowli mam Owczarki Podhalańskie,beagle i clumber spaniela ,a wystawiałam rużne rasy od Bernardyna począwszy na Manchester Terierze skończywszy.
jadyne czego nie wystawiałam to psy ozdobne,nie żebym coś przeciw nim miała ale jakoś tak się ułożyło. W sumie mieszka ze mną 12 piesów z czego 8 to stado podstawowe a reszta to młodzież na odchowie.

Posted

Tutami napisał(a):
I przepraszam ale to wystawa powinna się czuć uchonorowana że hodowca zechciał pokazać na niej swoje psy ,a nie robić łaskę że wogóle tego hodowcę wpuszczą na teren wystawowy,bo ośmielił sie przywieść 1 pieska więcej.!

A może organizatorzy powinni rozwinąć czerwony dywan, aby Ciebie-Hodowcę odpowiednio "UCHONOROWAĆ" ?

A tak w ogóle, to bardzo proszę sprawdzaj przed wysłaniem ORTOGRAFIĘ, bo w każdym Twoim poście, aż się roi od błędów ortograficznych:crazyeye: . No chyba, że to też wymysł i że jako Hodowcę zasady prawidłowej pisowni Cię nie obowiązują.

Posted

lepiej napiszcie mi czy mam lecieć po zaświadczenie

Musialek, nie raz i nie dwa bylo juz napisane, ze nie trzeba miec zaswiadczenia.
W zeszlym roku osobiscie pofatygowalam sie do powiatowego weta (a blisko nie mam) i powiedzial mi, ze oni takich zaswiadczen juz nie wydaja.
Katowice maja podobno stare druki potwierdzen.

A odnosnie praw, obowiazkow, przywilejow, Honorow... mam troszke odmienne zyczenia od wiekszosci z Was: zyczylabym sobie troszke mniej roszczeniowych postaw, a wiecej rozsadnego myslenia - nie tylko o sobie. Wystawa na tak ograniczonej przestrzeni wymaga wyobrazni, nie tylko od organizatorow.
Zyczylabym sobie, zeby wlasciciele sprzatali po swoich pupilach, bo ciezko dojsc do samochodu nie potykajac sie o psia kupe. Zyczylabym sobie, zeby psy pobudliwe, agresywne w stosunku do innych psow byly trzymane tak, by nie stwarzaly zagrozenia, by wlasciciele zwracali uwage na swoje pociechy - ilez to razy psy wsciekle ujadaja w klatkach, a wlasciciela niet... Zyczylabym sobie mniej agresji ze strony niektorych wystawcow.
I tak, zyczylabym sobie rowniez, by na wystawie byly tylko psy biorace w danym dniu w niej udzial.
Jednak patrzac na to, co dzieje sie na wystawach, moje zyczenia pozostaja tylko marzeniami scietej glowy :lol::cool1:

Posted

Tutami to ty masz tą sama fuche co ja?? Tylko ze ja wystawiam wszytskie rasy ( o praktycznie..bo sa wyjatki na ktore sie nie zdecyduje).

I tak, zyczylabym sobie rowniez, by na wystawie byly tylko psy biorace w danym dniu w niej udzial.

No ja np. nie mam co zrobic psem, nic nie poradze ze w piatek wsytawiam husky, w sobote cocery, a moja suka jest dopiero w niedziele, a musze z nia przyjechac juz w piatek. Nie spie w hotelu, tylko u kolezanki, i raczej nie sadze zebym zostawila jej suke na głowie, zeby skowyła w klatce ze jej chce sie siusiu. A tak na wystawie zawsze mam ja pod reka i ja wyprowadze i sie nia zajme. Pozatym duzo hodowców przyjezdza na 3 dni..to co restze psów maja zamknac w samochodzie i nie wpuszczac na teren wysatwy bo w dany dzien nie sa wystawiane?

Co innego rozumiem psy niezgłoszone wogole na wystawe- fakt ze sa rózne problemy, i czasami naprawde nie ma kto sie zopiekowac tym psem. Ale ilez rto razy bylam na wystawie to sprawdzali tylko czy pies jest zaszczepiony..nawet nie sprawdzali czy zgłoszony. Poztaym jak ktos idzie na kilka razy ( nawet moze wziac potwierdzenie od kogos innego z hali kto juz wszedł do srodka) i tak wprowadzi tego psa i tak. Ma sie sposoby:eviltong:

Posted

"Tutami" napisał(a):
SH
Jak się kończą argumenty to zaczynają się obelgi!?:cool3:
Z czego przepraszam wywnioskowałaś jakie mam warunki hodowlane?
Czy mam środki na utrzymanie takiej czy innej liczby psów?
Bo jakoś sobie nie przypominam bym o tym choć słowem wspomniała!

=> po pierwsze to jako obelgi można odebrać równie dobrze Twoje wypowiedzi nacechowane brakiem szacunku zarówno do mnie jako forumowicza jak i osób będacych organizatorami oraz innych wyystawców, którzy mają poglady zgoła odmienne od Twoich

=> po drugie nie oceniałam Twoich funduszy lecz sugerowałam, że skoro nie masz z kim zostawić psów na czas wyjazdów na wystawy to coś jednak nie jest OK; dobrze zorganizowana hodlwla nie wlecze za sobą całego stada na wszystkie imprezy, w których bierze udział; niewystawiane zwierzeta zostaja w domu, w komfortowych warunkach, a nie są przetrzymywane całymi dniami w klatkach;

=> po trzecie jakie Ty masz pojecie o tym jakie życie mają psy? Oceniasz warunki hodowli jedynie na podstawie jednego stwierdzenia, że "mam 3 husky, które śpią w mieszkaniu"
Czy to aby nie Ty pochopnie wyciągasz wnioski?

Daruję sobie dalsze cytowanie Twoich zarzutów - odpowiem jeszcze tylko na jeden => NIKT MI NIE PŁACI z to jak zorganizowana jest wystawa i za mój skromny przy tym udział;
Ty natomiast, o ile się nie mylę, NIE PŁACISZ za większość zgłoszonych psów!