Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Musiałek napisał(a):
Jeśli sa jeszcze ładnymi przedstawicielami to miło popatrzeć ale jeśli nie, to jest wtedy ubaw :lol: a w przypadku rzadkich ras to tak niestety się zdarza

Często jeszcze większy ubaw jest wtedy gdy sędzia się na tej rasie nie zna i głupoty wygaduje. Przykład P.Redlicki (we własnym mniemaniu znawca rasy) na wystawie jakiś czas temu oceniał sukę ACD o umaszczeniu blue mottle (umaszczenie rzedko spotykane, ale jak najbardziej prawidłowe) i stwierdził, że jest nie do końca wybarwiona przez co obniżył jej ocenę. W tym roku na wystawie w Szwajcarii owa suka wzięla rasę u sędziego z Australii na dodatek w bardzo mocnej stawce.
Przykłady takiej twórczości radosnej można mnożyć, ale chyba nie o to chodzi.
Jak pies jest ok to nawet jak jest 1 w rasie powinien dostawać BOB, ale są sędziowie, którzy uważają, że jak pies jest jeden to nic mu się nie należy no bo przecież nie ma konkurencji.

Posted

Przyznaję... Pan Zvi co raz bardziej mnie intryguje :)
Ciekawe jak posędziuje belgi. Tym bardziej, że pewnie w tym roku w Katowicach znowu będzie dość przyzwoita stawka :) (co prawda nie 30 psów w jednej klasie, ale też nie jeden :lol: )

Posted

Agasiu niewiem czy dostałaś moją wcześniejszą wiadomość. czy mogłabyś mi wytłumaczyć na czym polega handling? płacę jak za usługę? czy trzeba się wcześniej spotkać czy wystarczy na wystawie?

Posted

Asiaczek napisał(a):
Dlatego ja biorę od razu 4 baski. I sędzia nie ma wtedy dylematów...:niewiem: :talker:
Pzdr.

Ja jeszcze nie mam 4 ACD i tu jest problem;-) , ale do Katowic zabieram 2...

Posted

Asiaczek napisał(a):
Aha, lubi eleganckie prowadzenie psa na ringu.
Czasami zagada po ludzku do prezentera (angielski!).
Pzdr.

Oto jest pytanie: Psa ma pokazać Danka, której jako jedynej ten pies jako tako sucha, ale nieumie nic angielskiego poza poctawami, czy Monika, której ten pies wogule niesłucha, o tym co robić na ringu nic niewie, tym bardziej jak psa oprowadzić ale umie świetnie angielski... :sadCyber:

Posted

Agasia napisał(a):
Ale z tlumaczami to roznie bywa.... ;)

Dobijaj mnie dalej ;) Już to widze, Ten facet coś do mnie mówi pełnymi zdaniami, a Danka stoji na środku ringu i zastanawia się o co chodzi(:baddevil: )...
Ktoś powinien napisać książke "rozmówki ringowe"... Ale by kasy zbił :]

Posted

lidush napisał(a):
Ja jeszcze nie mam 4 ACD i tu jest problem;-) , ale do Katowic zabieram 2...

Tak wogóle to mam 6 basków, ale dwa psiaki (sunia i pies) nie są obecnie wystawiane. Wiek i ułomność fizyczna robią swoje...
Pzdr.

Posted

Reyes - spox. Istnieje tzw. język migowy dla wystawców, bardzo czytelny i zrozumiały, nawet dla debiutanta. Poza tym, przyjedź wcześniej i zobacz, w jakiej kolejności i w jaki sposób sędzia życzy sobie zaprezentowania psa. I naprawdę nie ma obowiązku "znania" j. angielskiego.
A co do tłumaczy - podstawowe zwroty i pytania nie stanowią chyba dla nich problemu?
pzdr.

Posted

ten język migowy to się nawet przydaje........
już widzę obrazek........:
wystawca stuka palcem w kartonik CWC a sędzia na to "gest Kozakiewicza"........... nie??:mdrmed:

Posted

ursus napisał(a):
ten język migowy to się nawet przydaje........
już widzę obrazek........:
wystawca stuka palcem w kartonik CWC a sędzia na to "gest Kozakiewicza"........... nie??:mdrmed:

Ha, ha, ha. Dobre!!!
Pzdr.

Posted

Ja mam nadzieję, że do końca tygodnia też mi się uda zgłosić potwora.
Tym bardziej, że do Katowic mam spory sentyment. Tu 2 lata temu zaczęła się moja przygoda z belgami i wystawami :) Miło więc będzie pojawić się w Spodku w końcu w roli wystawiającej :)

Posted

Ja tez sie spotkałam z tłumaczem który nie wiedział w ogóle o co biega, pod ringiem stała grupa ludzi i tłumaczyła o co chodzi sędziemu.. :/ i jeszcze organizacja była taka że wyszłam z ringu nie wiedząc nawet jaką dostaliśmy ocenę (wiedziałam tylko że 2 lokata na 3).. a stresa miałam ogromnego bo pies którego wystawiałam wtedy wcześniej nie dostał żadnej doskonałej (aż do wtedy :) ).