Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

$andwich napisał(a):
Iwa-R napisał(a):
A można wiedzieć skąd ten skrót powstał? :wink:

Bo oryginalna nazwa tej rasy, to Xoloitzquintie.

Poprawna nazwa tej rasy to: XOLOITZCUINTLE. $andwich - napisałas z błędem, więc poprawiam.

Iwa-R - troszkę wstyd, że jesteś z V grupy, a nie znasz rasy Xolo. Wejdź na topik "Hodowle Xolo" i tam możesz sobie popatrzeć na przedstawicieli tej rasy.
Pzdr.

Posted

Ajrisz napisał(a):
A swoja droga, czy ktos wie jak jest z klasa championow? Chcialabym wystawic swoja suke na owej wystawie < sedzia >, ale championat konczymy dopiero w grudniu < o ile dobrze pojdzie, naturalnie 8) >, pozniej czas jaki trzeba odczekac na tytul i te sprawy, reasumujac - czy jak podesle im skan w ostatniej chwili, to przyjma?

Przyjma jesli to bedzie ostatnia chwila przyjmowania zgloszen, bo zmiana klasy jest tylko do tego czasu mozliwa ;) Jak skonczysz Ch PL w Grudniu, to wyslij od razu wniosek o wydanie dyplomu i poganiaj panie w ZG zeby Ci szybko go wyslaly. Jak Ci sie uda do nich dodzwonic najpierw :P

Ja nie rozumiem dlaczego Wy tak narzekacie na ten piatek. Ja bym sobie bardzo zyczyla zeby moja grupa byla oceniana w piatek a nie w niedziele, bo piatek to jedyny dzien wystawy kiedy po Spodku nie przewalaja sie dzikie tlumy zwiedzajacych. Nikt nie depcze po mnie ani po moim psie i wystawienie to przyjemnosc nie mordega 8)

Posted

Noelani napisał(a):
Ja bym sobie bardzo zyczyla zeby moja grupa byla oceniana w piatek

Tylko nie to, bo bym miała problem z przybyciem na wystawę :lol: .

Asiaczek napisał(a):
$andwich - napisałas z błędem, więc poprawiam.

:oops:

Posted

Noelani napisał(a):
Ja nie rozumiem dlaczego Wy tak narzekacie na ten piatek. Ja bym sobie bardzo zyczyla zeby moja grupa byla oceniana w piatek a nie w niedziele, bo piatek to jedyny dzien wystawy kiedy po Spodku nie przewalaja sie dzikie tlumy zwiedzajacych. Nikt nie depcze po mnie ani po moim psie i wystawienie to przyjemnosc nie mordega 8)

Ale mnie chodzi o moja pracę i o coroczną niemożność pojechania do Katowic na wystawę!!!!! Nie o tłumy bądź ich brak. U mnie w piątek w pracy jest "zwariowane lotnisko" i nikt nie będzie mnie zwalniał z moich obowiązków tylko dlatego, że takie mam hobby. Chętnie bym pojechała do Katowic i zweryfikowała moją niezbyt pochlebną opinię o tym Oddziale, ale ... nie mogę, bo wystawa mojej grupy jest w piątek. I to mnie wqurza!!!!!
pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
$andwich napisał(a):
Iwa-R napisał(a):

Poprawna nazwa tej rasy to: XOLOITZCUINTLE. $andwich - napisałas z błędem, więc poprawiam.

Iwa-R - troszkę wstyd, że jesteś z V grupy, a nie znasz rasy Xolo. Wejdź na topik "Hodowle Xolo" i tam możesz sobie popatrzeć na przedstawicieli tej rasy.
Pzdr.

:oops: Ale mi teraz dowaliłaś :lol:
Może i wstyd.... ale od dzieciątka zafascynowana byłam wyłącznie moimi rudzielcami. Dopiero odkąd mam psiaka rodowodowego, i odkąd zaczęłam jeździć z nim na wystaway, zaczynam interesować się i innymi rasami. A mój mały diabełek ma dopiero 10 miesięcy :wink:
Jeszcze jako moje usprawiedliwienie dodam, że mam troche książek o psach, również psach V grupy, ale z tą nazwą nigdy się nie spotkałam. Psa z wyglądu jak najbardziej kojarzę, ale nazwę "Xolo" słyszę pierwszy raz w życiu :wink:

Ale podobno człowiek uczy się całe życie :lol:

Posted

decyzja zapadla - my jedziemy !! glownie dlatego ze nasze dzieciczki tez obiecaly sie pozglaszac wiec fajnie bedzie wystapic tak rodzinnie :D :D :D
co prawda sedziowie niezbyt odpowiadaja i troche nie lubie spodkowego scisku ale czego sie nie robi dla rodziny :wink:

Posted

Przyjma jesli to bedzie ostatnia chwila przyjmowania zgloszen, bo zmiana klasy jest tylko do tego czasu mozliwa Jak skonczysz Ch PL w Grudniu, to wyslij od razu wniosek o wydanie dyplomu i poganiaj panie w ZG zeby Ci szybko go wyslaly. Jak Ci sie uda do nich dodzwonic najpierw

Dzieki, chce wlasnie tak zrobic. 8) O ile skoncze rzecz jasna.

A na "dodzwonienie" mam swoje sposoby, czyli nieustanne wybieranie numeru! Po jakims czasie, sie udaje. 8)

Posted

Iwa-R napisał(a):
Asiaczek napisał(a):
$andwich napisał(a):
Iwa-R napisał(a):

Pzdr.

:oops: Ale mi teraz dowaliłaś :lol:
Może i wstyd.... ale od dzieciątka zafascynowana byłam wyłącznie moimi rudzielcami. Dopiero odkąd mam psiaka rodowodowego, i odkąd zaczęłam jeździć z nim na wystaway, zaczynam interesować się i innymi rasami. A mój mały diabełek ma dopiero 10 miesięcy :wink:
Jeszcze jako moje usprawiedliwienie dodam, że mam troche książek o psach, również psach V grupy, ale z tą nazwą nigdy się nie spotkałam. Psa z wyglądu jak najbardziej kojarzę, ale nazwę "Xolo" słyszę pierwszy raz w życiu :wink:

Ale podobno człowiek uczy się całe życie :lol:

Iwa - nie chciałam Ci "dowalić, tylko poprawiłam nazwę rasy. Jeżeli to tak odebrałaś, przepraszam, nie było to moim zamiarem.
Jasne, że każdy skupia się na swojej rasie, ja też. Ale w rozmowach z innymi hodowcami z V grupy b.często słyszałam nazwę "xolo". Odpowiada mi ten skrót i sama go używam.
Byłaś na topiku o xolo?
Pzdr.

Posted

Nie chciałam już cytować wszystkiego, żeby nam się przypadkiem temat nie rozjechał :wink:

Nie no... z tym dowaleniem to oczywiście żartowałam, symbolizując to śmiejącą się mordą :wink:

I tak jak mówiłam, wcześńiej interesowały mnie wyłączne rudzielce, i naprawdę o tej rasie nigdy nie słyszałam. Tzn. inaczej... słyszałam ale pod inną, bardziej pospolitą nazwą :)
Oczywiście dotarłam to tego tematu, i poczytałam sobie troszkę :lol:

Ps. Wiem, że to nie ten temat, ale może będzie okazja pogadać w NDM? :roll:

Posted

A ja jesli chodzi o ocene p.Fischera jestem b. zadowolona. Dotychczas nikt nie potrafił opisac moich psów tak dokładnie jak on. On jedyny tez "na pierwsze spojrzenie" rozróznił typy psów / wystawowy/uzytkowy/, i dał stosowne do tego jak i do wieku psów opisy. Z info od innych hodowców/sędzioów wiem tez ze jesli widzi on jakies wady w psie zawsze o nich wspomina w opisie. Myśmy z cirneco dostali tez kupe rad na przyszłosc, zarówno dotyczacych samego wystawiania jak i szkolenia i wrecz krzyzowania. Wiem tez, ze ma "swoje" rasy które czuje, i lubi bardziej niz inne, miałam przyjemnosc porozmawiac z nim poza ringiem. Dla mnie sedzia z klasa, psy sie go nie boja,/i on psów/ umie je soba zainteresowac, wie o co "biega". Ja bym do niego pojechała bez zastanowienia. Niestety na Katowice mam przydzielonego kogos innego. :(

Posted

Nas ocenia ten sędzia po raz pierwszy. Zresztą jest to rasa "Gończy polski" , którą oceniali z reguły Polacy, albo S. Stefik.
Ponieważ od 21 lat staramy się o rejestrację , a w 2006 jest światówka , więc może dali na międzynarodową oficjela FCI , dla przyjrzenia się rasie , przetestowania?. Takie są moje przypuszczenia.

Posted

musia napisał(a):
Nas ocenia ten sędzia po raz pierwszy. Zresztą jest to rasa "Gończy polski" , którą oceniali z reguły Polacy, albo S. Stefik.
Ponieważ od 21 lat staramy się o rejestrację , a w 2006 jest światówka , więc może dali na międzynarodową oficjela FCI , dla przyjrzenia się rasie , przetestowania?. Takie są moje przypuszczenia.

byloby dobrze, ale zeby szczegolnie znal sie na rasie to bym na to nie liczyla ;)

Posted

Mnie się jego sposób oceny podoba.Kulturalny,miły.Dentysta.Wreście jako pierwszy sędzia zauważył u psa duże wady( zły zgryz,braki zębowe,zła łopatka,zły ruch - w naszej rasie to ważne) i dał wychwalanemu przez innych sędziów psu dyskwalifikację.Pies więcej na wystawach się nie pokazał.Dobre podejście do psów,ja mam szetlandy i cenię to sobie.Pojechałabym do niego jeszcze raz.

• 2 weeks later...
Posted

To się też zgłaszamy. :D Tylko transportu nie mamy. :( Ale może się znajdzie jakiś miły dogomaniak, jadący w niedzielę z Podkarpacia, który mógłby wziąć mnie i moją bezproblemową lisicę? :)