Miśka Posted November 3, 2005 Posted November 3, 2005 tu sie moge narazic niektorym, bo teorie sa rozne ale ja przetestowalam sposob i u mojej najstarszej suki sie sprawdzil. zatem rower... nie przed ale obok, jedynie klusem, coraz szybciej. po pewnym czasie wymuszane dluzsze kroki zeby wyrobic tempo. Oczywiscie z drobiacego psa nie zrobi sie klusaka ale postep jakis mozna czasem zauwazyc. Quote
SH Posted November 4, 2005 Posted November 4, 2005 Nie tylko Ty przetestowałaś ten sposób Miśka :wink: Robi tak wielu "rasowych" wystawców :P Co prawda anatomii się nie oszuka, ale można wypracować coś w rodzaju nawyku "chodzenia" długim kłusem. Aby potem wszystko na ringu zagrało potrzebny jest jeszcze handler z odpowiednio długimi nogami :lol: Quote
Miśka Posted November 4, 2005 Posted November 4, 2005 tez mysle ze ma tu miejsce swego rodzaju rozciagniecie miesni i sciegien - tak jak czlowiek od razu nie zrobi szpagatu, dopiero stopniowym rozciaganiem osiagnie zamierzony efekt, tak i w przypadku psow mozna ten "zasieg" lapek nieco zwiekszyc. a taki handler o jakim piszesz to czasami ma pozniej problem ze zmieszczeniem sie w ringu :P Quote
SH Posted November 4, 2005 Posted November 4, 2005 MIśka napisał(a):a taki handler o jakim piszesz to czasami ma pozniej problem ze zmieszczeniem sie w ringu Nawet jeśli to prawda, to pozostaje ona niewidoczna dla obserwatorów :) Ponieważ wystawa psów jest imprezą typu show to nie mam żadnych wątpliwości, prezencja handlera ma wpływ na wnik końcowy :wink: Bo niby handler ma być tylko tłem dla prezentowanego psiaka, ale... im ładniejsze tło tym lepsze wrażenie ogólne :P :wink: Quote
Szamanka Posted November 5, 2005 Author Posted November 5, 2005 Czy może jest jakaś książka, w której opisane jest przygotowanie do wystawy? Może polecacie jakąś szczególną? Quote
efra-husky Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 osobiście polecam książkę Adama Janowskiego - "Mój pies championem" Dla osób, które w ogóle nie mają pojęcia o przygotowaniu psa do wystawy książka w poglądowy sposób podpowiada na co sędziowie zwracają uwagi, tzn. co bierze się pod uwagę oceny na wystawie. Dodatkowo króciutko opisana jest pielęgnacja przed wystawami Quote
efra-husky Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 na stronie http://www.naszepsy.pl/lektury.asp?ch=download można sobie ściągnąć i przeczytać Quote
Szamanka Posted November 5, 2005 Author Posted November 5, 2005 Bardzo dziękuję :) na pewno skorzystam: już pościągałam, teraz tylko muszę znaleźć chwilkę na poczytanie. Quote
Ula Posted November 5, 2005 Posted November 5, 2005 Dachenoceras , bardzo fajny psiak,podoba mi sie :) wyglada jak husky a nie jak nadepniety czolg :) I mysle,ze w zaprzegu tez sie sprawdzi, i nie padnie po pierwszych 2 km tak jak wiekszosc napuszonych wystawowych miskow... 8) Quote
dachenoceras Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 Ponieważ emocje po Poznaniu opadają zwolna, ja z zupełnie nietypowym pytaniem, może kogoś ubawi a co tam - mój ciekawski pies zdarł sobie naskurek z nosa wsadając go w różne ciekawe sprawy - czy czerwona plama na nosie go przekreśla na wystawie (mamy do niej niecałe dwa tygodnie i wątpię aby nos sie zaczernił) kategorycznie stwierdzam że nie zamierzam żadną pastą tego tuszować - tak wygląda moje zdrowe podejście do psa. Quote
NigdyNigdy Posted November 7, 2005 Posted November 7, 2005 dachenoceras napisał(a):Ponieważ emocje po Poznaniu opadają zwolna, ja z zupełnie nietypowym pytaniem, może kogoś ubawi a co tam - mój ciekawski pies zdarł sobie naskurek z nosa wsadając go w różne ciekawe sprawy - czy czerwona plama na nosie go przekreśla na wystawie (mamy do niej niecałe dwa tygodnie i wątpię aby nos sie zaczernił) kategorycznie stwierdzam że nie zamierzam żadną pastą tego tuszować - tak wygląda moje zdrowe podejście do psa. Pierwsze pytanie jest takie: czy to na pewno zdarty naskórek, czy tzw. śnieżny nos? :wink: U Husky, na zimę, nos nieznacznie się odbarwia, tworząc taką jakby pionową pręgę na samej trufli. Pręga jest oczywiście jasna. Po zimie, pigment zwykle wraca do normy. Nie jest to w żadnym przypadku wada, lecz tak uroda rasy :D Jeśli to, co Twój psiul ma na nosie to jednak szrama, to również nie ma powodu do obaw. To cecha nabyta i normalny sędzia nie powinien zwrócić na to uwagi (chyba, że z ciekawości zapyta, skąd się wzięła :wink: ). Do jakiego sędziego jedziesz na najbliższą wystawę? Quote
dachenoceras Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 Jednak otarcie - strup już zlazł i jakoś powoli się zaczernia plama. Jedziemy do Mirosława Redlickiego na Kielce - nasz podwójny absolutny debiut- psa no i nój - klasa szczeniąt oczywiście. Quote
NigdyNigdy Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 dachenoceras napisał(a):Jedziemy do Mirosława Redlickiego na Kielce - nasz podwójny absolutny debiut- psa no i nój - klasa szczeniąt oczywiście. No, to trzymamy mocno kciuki. :wink: Quote
dachenoceras Posted November 16, 2005 Posted November 16, 2005 Otwieranie paszczy i pokazywanie uzębienia - ja czy sędzia to czyni? Quote
rOOn7 Posted November 16, 2005 Posted November 16, 2005 czasem sedzia sam lubi w zebach pogmerac , czasem prosi o to wystawiajacego. Moja dobra rada - zadne otwieranie paszczy 8) tylko odchylanie fali tak zeby bylo widac zgryz. wiem co mowie bo na mojej pierwszej wystawie probowalem rozwierac paszcze dzikusowi - efekt wiadomy - szarpaczka 8) Szukaj na wystawie przy ringu haszczakow - klateczki z parka czarno-bialych sh w srodku - bedziemy sie krecic obok, chetnie przekaze co wiem :-) nie jest tego duzo ale zawsze ;-) Quote
SH Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 Blisko, coraz bliżej... do wystawy w Kielcach i zawodów "O złoty but" w Wysokiej. Dokąd się wybrać :hmmmm: Quote
dachenoceras Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 rOOn7 napisał(a): Moja dobra rada - zadne otwieranie paszczy 8) tylko odchylanie fali tak zeby bylo widac zgryz. No właśnie to robimy - odchylamy falę - dzięki zawsze to kolejne nowe słowo w moim psim słowniku. A tak ogólnie to o której zacznie się sędziowanie psów naszych? Quote
Miśka Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 SH napisał(a):Blisko, coraz bliżej... do wystawy w Kielcach i zawodów "O złoty but" w Wysokiej. Dokąd się wybrać :hmmmm: my bedziemy i tu i tu :D Quote
Miśka Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 dachenoceras napisał(a):rOOn7 napisał(a): Moja dobra rada - zadne otwieranie paszczy 8) tylko odchylanie fali tak zeby bylo widac zgryz. No właśnie to robimy - odchylamy falę fafle ;-) Quote
HUSKYTEAM Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 A i tak podstawą jest odpowiedni dobór krawata i koloru ringówki ;-) Do zobaczenia na placu boju, oj będzie ostro coś czuję.... Dokąd się wybrać No my mamy problem z głowy, bo mając białego kła nawet strach wyjść za potrzebą przed halę w "brudną pogodę", więc prosto spod prysznica pędzimy na ring 8) Quote
efra-husky Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 Huskyteam a w jaki sposób ćwiczysz ze swoimi psiakami postawę, to że tak ładnie wytrzymują w bezruchu? Widziałam cię w Zabrzu i na prawdę pięknie wam poszło :D Quote
Szamanka Posted November 17, 2005 Author Posted November 17, 2005 No właśnie: przychylam się do pytania przedmówczyni ;) Co zrobić by pies stał spokojnie? bo w naszym przypadku to chyba niemożliwe :roll: Quote
SH Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 A ja już wiem dokąd się wybiorę :) Będę w niedzielę w Wysokiej - o ile śnieg nas nie zaskoczy :lol: Zatem za wszstkich "kieleckich" wystawców będę trzymać kciuki na odległość :D Ze szczególną mocą za tych, co pierwszy raz :wink: w jaki sposób ćwiczysz ze swoimi psiakami postawę, to że tak ładnie wytrzymują w bezruchu? Jest to typowe pytanie, które jest równoczesnie odpowiedzią :lol: Każdy wystawca i każdy pies to inna metoda :P A kluczem jest "ćwiczenie" po prostu :evilbat: Z podstaw szkolenia wynia, że pies chętnie powtarza zachowania, które są nagradzane :) A nagroda powinna być tylko wtedy kiedy pies stoi w odpowiedniej/pożądanej pozycji, a nie wtedy kiedy skakaniem lub szczekaniem domaga się smakołyka :lol: Potrzebna jest jeszcze umiejętność koncentrowania na sobie uwagi psa, ale to przecież są podstawy wychowania :-? Quote
dachenoceras Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 A Wysoka to ta koło Zawiercia? - a zawody może w kamieniołomie? Quote
Recommended Posts