Jump to content
Dogomania

Nauka wystawiania - topic dla początkujących, ale nie tylko

Recommended Posts

Posted

Na naszym forum wielu jest wystawowych wyjadaczy, ale.. 8) są też tacy jak ja - czyli totalni amatorzy w tej kwestii. Mój pies ma już 16 miesięcy i wciąż nie wyrobiłam mu rodowodu, bo wciąż nie jestem zdecydowana czy podołamy wystawom 8) Piszę "my" - bo ja nie mam o tym pojęcia, a mój pies to już w ogóle. Jest wielkim dominatorem i obawiam się dyskwalifikacji już przy pierwszym wystawowym podejściu. Wolałabym też by ktoś kto ma pojęcie o handlingu wystawił mojego dzikusa..bo my razem na ringu to katastrofa... :roll:
Dlatego chciałabym by osoby doswiadczone w tej kwestii podzieliły się swoją wiedzą na ten własnie temat: jak uczyliście swoje psy chodzenia w pięknej postawie, stania w pięknej postawie, truchtania bez wyrywania ręki :wink: itp.
Dla was to już normalka, ale ja jakoś nie wiem jak się za to zabrać. :roll:
Poza tym mój pies nie umie stać spokojnie gdy zagląda mu się w zęby, a już nie sądzę by był zachwycony gdy jakiś obcy złapałby go za jajka... :roll:
Mimo wszystko naprawdę bardzo, bardzo chciałabym spróbować.. wiem, że powinnam zacząć gdy był szczeniaczkiem, choć w sumie wtedy był szalonym i trudnym do ujarzmienia malcem.. dlatego też chcialam poczekać aż troche podrosnie..no i tak minęło już trochę czasu, ma prawie 1,5 roku a wciąż niczego nie ruszyliśmy w tej sprawie.

tak więc kończąc te długie wywody: piszcie o swoich początkach. Być może nam - żółtodziobom uda się skorzystać z waszych doświadczeń.
Z góry dziękuję.

Szamanka

• Replies 259
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No więc ja powiem o moim "pierwszym razie" :lol:
Jurze rodowód wyrobiłam dosłownie na krótko przed pierwszą wystawą... bo też myślałam tak jak Ty... że poprostu nie dam sobie rady i że Jura nie ma predyspozycji wystawowych... ale w końcu sie zdecydowałam... Najgorsze było to, że wogóle nie uczyłam nigdy Jury żadnego biegania przy nodze, stania nieruchomo w pozycji wystawowej czy nie zwracania uwagi na inne psy... Na nauczenie jej tego wszystkiego miałam niecały miesiąc... Ćwiczyłyśmy codziennie bardzo intensywnie... i pojechałyśmy na wystawę... I nie żałuję tego ani trochę... i w grudniu najprawdopodobniej odwiedzimy kolejną wystawę.. Myślę, że dasz sobie radę... wystarczy uwierzyć w siebię

Posted

Po pierwsze - czy sie wybierzesz czy nie na wystawe - rodowod mozesz zrobic juz , koszt nie jest wielki a bedziesz miala to z glowy, a moze dodatkowo posiadanie tego dokumentu cie zmobilizuje 8)
Ja moge powiedziec tyle : zeby i dotykanie psa prze obcych, z moim draniem nie mam teraz zadnego problemu - stoi potulnie jak baranek, zabki pokazuje jak talala, a za pierwszym razem ojjjjj nie bylo tak gladko, wyrywal sie straszliwie.... ale posluchalem rad madrzejszych i kto tylko sie pod reke napatoczyl w domu, musial (czy chcial czy nie - listonosz mial opory :lol: ) musial mu sprawdzac zeby. To jest bardzo skuteczna metoda :D Polecam.

Posted

niektorym psom, zwlaszcza mieszkajacych na miekkich terenach - czyli ogrodek, laki, pola - miedzy paluchami wyrastaja dluugie kedziory ktore w koncu wystaja poza owal lapy. Wlasnie te klaki mozna przycinac.

Posted

dachenoceras napisał(a):
A o co chodzi z tym podcinaniem czy modelowaniem włosa bodaj w okolicach łap? - coś takiego wyczytałem.

Wzorzec mówi o tym, że JEDYNE miejsce, w którym moża u Husky podcinać włos, to łapy. To wszystko :wink:

A co do mojego "pierwszego razu".... :roll:
Lepiej nie mówić- wstyd był na całego.
Ja stałam przed sędzim na bacznośc, a pies leżał sobie za mną i wąchał trawę 8)
Dostał wtedy bdb, ponieważ miał.... bielmo na jednym oku (czyt. miał jedno oko brązowe, drugie niebieskie :lol: )\
Cóż zrobić, jak takie czasy były :wink:

Posted

dachenoceras napisał(a):
Ale dzisiaj nie "zabjają" za "bielmo" bo oczywiście mój pies ma taki bajer.

na szczęście nie bo "technika idzie naprzód" czyli czytaj sedziowie bardziej znaja wzorzec :wink:

Posted

Savannah napisał(a):

na szczęście nie bo "technika idzie naprzód" czyli czytaj sedziowie bardziej znaja wzorzec :wink:

tylko szkoda ze czasami nie chca dawac na to dowodow

Posted

Miśka napisał(a):
Savannah napisał(a):

tylko szkoda ze czasami nie chca dawac na to dowodow

takie jest życie :wink:

• 2 weeks later...
Posted

Z umiejętnością wystawia jest tak samo jak z każdą inną umiejętnością.
Po pierwsze pies musi zrozumieć o co Ci chodzi (jak ma stać, jak biegać, że ma dać sobie zajrzeć w zęby itd). A zatem trzeba go nagradzać tylko wtedy kiedy zachowuje się tak jak tego oczekujesz.
Bardzo pomocne są nagrody - słowne i całkiem rzeczowe=kulinarne :wink:
A potem kiedy psiak już wie o co chodzi kiedy na jego szyi ląduje ringówka lub łańcuszek wystawowy to... TRZEBA ĆWICZYĆ :P
A właściwie ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć :lol:
Fakt, że łatwiej to robić od wieku szczenięcego, ale i później można wypracować wiele umiejętności.
I człowiek i pies są zdolni uczyć się przez całe życie :D

W nauce umiejętności wystawiania i wystawiania się (w przypadku psa) stosujemy dokładnie te same zasady co w zwykłym szkoleniu.
Podstawą jest dobre wychowanie, dobry kontakt psa i przewodnika. Wtedy można psa nauczyć różnych zachowań, rónież tych ringowych.

Posted

echhh... 2 dni temu na spacerze z Szamkiem spotkalam kolesia, który zajmuje się hodowlą psów mysliwskich na moim osiedlu. Sam mnie zaczepił, wypytywał o psa. Był urzeczony moim łobuzem, namawiał na wystawy. A gdy usłyszał, że Szaman posiada metrykę - więc co za tym idzie - może mieć rodowód - aż mu oczy zabłysły ;) Zaoferował pomoc swojej córki - bardzo dobrej handlerki.

miło było usłyszeć od kogoś, kto ma pojęcie o psach i wystawach, że mój pies "ma w sobie to coś" :)

..być może więc skorzystam z pomocy młodej handlerki ;) choć wiem, że czeka przede wszystkim MNIE i Szamana mnóóóóstwo pracy ;)

Posted

:lol: :lol: :lol:
ano właśnie o Dagmarę chodzi :lol: Dowiedziałam się że jest Zwycięzcą Europy Juniorów w wystawianiu - przyznam, że zrobiło to na mnie wrażenie ;)
Tylko nie wiem czy dałaby sobie radę z Szamanem, on jeszcze nic nie umie, a jest bardzo silny :roll:

Posted

Hmm...widzę, że wasza wylewność nie jest zbyt wielka ;) No więc spróbuję was zachęcić zadając konkretne pytania:
w jakim wieku był wasz psiak podczas pierwszej wystawy? ;)

Posted

Może troszeczkę zboczę z tematu ale żeby czymś się pochwalić to trzeba się najpierw z psem wystawić a tu ........ właśnie - przoszę jedynie o potwierdzenie czy pies urodzony 16 marca może biegać w szczeniakach 20 listopada, mnie wychodzi że tak ale już sam nie wiem.... najwyżej będę sie mógł pochwalić vo - czyli walkowerem.
Niby to wszystko takie proste a jednak.............