Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 742
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ypsylon napisał(a):
tak z czystej ciekawości - co oznacza rodowodowe imię Arti? :)

Jak na pewno domyślasz się miało byc NOISE , Art of Noise to nasz ulubiony zespół którego muzykę możemy słuchac tak często jak Ave Maria.
Jednak jak w większosci tego typu przypadków nastąpiła pomyłka i zostało tak jak jest.
Pocieszył nas zanjomy raper który twierdzi że NOICE to piękne słowo.
Dla nas i tak Arti jest ARTYSTKĄ....

Pozdrawiam
Grażyna

Posted

Gratulacje za piękne pokazanie Arti i bezbłędne opanowanie szczeniaczka na wystawie w Bydgoszczy. Pierwsze koty za płoty oby tak dalej !!!

Pozdrawiam
Grażyna

Posted

[quote name='gmk']Gratulacje za piękne pokazanie Arti i bezbłędne opanowanie szczeniaczka na wystawie w Bydgoszczy. Pierwsze koty za płoty oby tak dalej !!!

Pozdrawiam
Grażyna
Koty? Chyba basenji!
Brawo dla Arti, ale poproszę Małgosię o opis jej wrażeń.
zdrówko

Posted

[quote name='Basenji']Koty? Chyba basenji!
Brawo dla Arti, ale poproszę Małgosię o opis jej wrażeń.
zdrówko

Nie basenji za płoty...nie pasuje...
Małgosia upoważniła mnie do opisania zdarzeń, które znam niestety tylko z opowieści osób uczestniczących. Sama jest w bardzo ważnej podróży służbowej i wróci w piątek.
W Bydgoszczy było miło, dośc dużo miejsca. Małgosia była tak przejeta, że nie poznawała znajomych za co wszystkich przeprasza. Na ringach było dośc głośno i oba szczeniaczki trochę wytrzeszczały oczy !!! Arti przed wyjściem na ring była jeszcze oglądana i wystawiana ( na próbę ) zarówno przez Małgosię jak i jej CZARODZIEJA, MISTRZA WYSTAWIANIA NA RINGU szczególnie niesfornych młodych szczeniaczków basenji, który nacodzień szkoli Arti i Małgosię . Potem to juz tylko formalnośc . Wyjście- mała Arti zrobiła pełne okrążenie w tym drugie pół DOSKONALE (!!!) potem ocena w statyce, dzielnie zniosła wszelkie dotykania i pomrukiwania Sędziny, nastawiła uszy na cmokania, takie serdeczne jak tylko dobry Sędzia potrafi zrobic, następnie wysłuchała opisu małej udzielonego ustnie przez zacną Panią Sędzinę, odebrała kokardkę i zeszła z ringu z oceną i dyplomem w ręce (lekko trzęsącą się jeszcze...).
Po czym puściły jej nerwy i rozpłakała się łzami szczęścia !!!
Wszyscy byliśmy zadowoleni z tego jak maluchy pokazały się pierwszy raz na rigu. Małgosia opanowała niepewnośc Arti , szkoda ze oba maluchy nie mogły byc wystawione w finale byłaby jeszcze większa zabawa !
Teraz tylko obycie i obycie i obycie tzw ringowe...nie mylic z tresurą !
Ja osobiście myślę że Małgosi juz trema tak ściskac serduszka nie będzie i na kolejnych wystawach nawet łez szczęscia nie zobaczymy !!!
Basenji ! sam wiesz ile to nerwów kosztuje na początku...

Małgorzata pozdrawia z wyjazdu służbowego wszystkich trzymających za nią kciuki i bardzo dziękuje za ciepłe słowa i gratulacje.
Ja tez pozdrawiam wszystkich i trzymam już mocno kciuki za następną wystawę obu pięknych ...
Grazyna

Posted

biala:diabloti: Ja znam to z mlodego prezentera, bo to bylo moje pierwsze wejscie na ring, teraz tez sie stresuje i trzese czasem, ale to nie to co pierwsza wystawa:diabloti: Gartuluje Małgosi sukcesu i do zobaczenia w NDM:)

Posted

alanowak napisał(a):
biala:diabloti: Ja znam to z mlodego prezentera, bo to bylo moje pierwsze wejscie na ring, teraz tez sie stresuje i trzese czasem, ale to nie to co pierwsza wystawa:diabloti: Gartuluje Małgosi sukcesu i do zobaczenia w NDM:)

Każdy się trochę stresuje, ale na poczatku jest najtrudniej.
Potem to już się nie widzi nikogo i niczego nie słyszy nic tylko Ty pies i Sędzia ..
Pozdrawiam
Grażyna

Posted

[quote name='Basenji']A w jakim?
Zdrówko

Najpierw zdjęcie, nie jest świetne ale robione w warunkach wystawowych...

Arti i Małgorzata na ringu w Bydgoszczy.

Co do wstążek to jest tak:
Wszystkie klasy oprócz szczeniąt
wstążka niebieska - ocena doskonała
wstążka czerwona - ocena bardzo dobra
wstążka zielona - ocena dobra

w klasie szczeniąt :
wstążka żółta : wybitnie obiecujący
wstążka biała - obiecujący
Jeszcze tylko powiem że w klasie szczeniąt często sędziowie się mylą ja na przykład kilka razy w życiu dostałam wstążkę białą mimo że szczeniak był najepszy w rasie ... ale to chyba dlatego że kiedyś było mniej szczeniąt, teraz wystawcy starają się pokazywac psa jak najwcześniej.

Pozdrawiam
Grażyna

Posted

Arti nie wizięła się tak po prostu znikąd.
Rodziców Arti już pokazywałam. Teraz dla zainteresowanych pokażę więcej.
Dziś będzie to mama Arti : Klassic`s A STAR IN STRIPES pierwsze basenji sprowadzone ze Stanów do Polski, w wieku 5 lat, była już wtedy Championką Ameryki i Kanady.
W Stanach Syd (bo tak w domu nazywamy mamę Arti) miała dwa mioty w sumie 8 szczeniąt z czego 3 zostały sprzedane w ręce hodowców i wystawiane . Wszystkie trzy są Championami Ameryki i Kanady , jeden piesek jest we Francji i w zeszłym roku zakończył Interchampionat.
Rodzicami Syd czyli dziadkami Arti ze strony mamy są Champion Ameryki i Kanady Klassic`s EYE OF THE TIGER :

Który oprócz Syd ma jeszcze 25 Championów Ameryki i kilku innych państw wśród swojego potomstwa.

Mamą Syd, czyli Babcią Arti jest Championka Ameryki i Kanady
Klassic`s MISS DEVIUOS :

Wśród jej szczeniaczków jest 6 Championów Ameryki i Kanady.

Sama Syd (mama ARTI) już będąc w naszych rękach zdobyła Championat Rosji i Polski,w tym roku postaramy sie ukończyc Championat Słowacji i jak się uda 3 innych krajów.
Syd już nie będzie miała więcej potomstwa i teraz zajmiemy się jej "karierą". 2005 rok był dla niej w większości przerwą w wystawach w związku z przyjściem na świat szczeniąt w tym właśnie ARTI. Miot był nietypowy dla basenji bo letni. Szczeniaczki urodziły się 22 lipca.

Pozdrawiam
Grazyna

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...