Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='HankaRupczewska']Ania, Wy zdejmujecie Basco obrożę kiedy on pływa ???
Cholera, bo nie wiem jak to powinno być. Chyba rzeczywiście bezpieczniej jest bez ...
Najlepiej ściągnąć (np. na próbach pracy sędzia każe przewodnikowi ściągnąć obrożę, przed przystąpieniem do próby wody), bo zawsze istnieje niebezpieczeństwo, że pies się zaplącze w trzciny, czy wodorosty. Na polowaniu to samo. Psy pracują bez obroży.

Posted

[quote name='an3czka']Psy pracują bez obroży.

No - u Gezesława użycie terminu PRACUJE byłoby grubym NADUŻYCIEM ... :evil_lol:
Ale oczywiście rozumiem. I muszę Ci powiedzieć, że wczoraj Gezesław przypłynął do brzegu za którymś tam razem z żyłką wędkarską ( taką cieniutką :crazyeye: ) u nogi.
Umarłam ze zdenerwowania ...

Posted

[quote name='HankaRupczewska']No - u Gezesława użycie terminu PRACUJE byłoby grubym NADUŻYCIEM ... :evil_lol:
Ale oczywiście rozumiem. I muszę Ci powiedzieć, że wczoraj Gezesław przypłynął do brzegu za którymś tam razem z żyłką wędkarską ( taką cieniutką :crazyeye: ) u nogi.
Umarłam ze zdenerwowania ...:razz:bez rybki :cool3:

dziewczyny 5 stron od rana:crazyeye:
Aniu wszystkie foty rewelacyjne :multi:

Posted

[quote name='an3czka'] Na polowaniu to samo. Psy pracują bez obroży.

Ja też zwróciłam uwagę na to, że Basculec nie zawsze ma obrożę.
Moim znajomi polujący (ale nie z wyżłami) ZAWSZE zakładają psom na szyje odblaskowe opaski z numerem telefonu zapinane na rzep. W sytuacji awaryjnej rzep bez trudu puści, a z drugiej strony jakby pies zginął, to zawsze ma jakieś dane kontaktowe na szyi. No i jest mniejsze ryzyko, że jakiś pacan nie odróżni psa od dzika.
Ja bym się bała puścić Unę bez obroży (dokładniej to bez adresówki :lol:), w końcu to pies myśliwski o dużej pasji, a nuż ją gdzieś poniesie? Ale może z pływającym wyżłem jest inaczej?

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Marysiu, czy w każdym sklepie można kupić taką zapinaną na rzep obrożę ??? Czy w jakichś takich sprofilowanych łowieckich ? Ja właśnie ze względu na adresówkę też nigdy nie zdejmowałam Gezesowi obroży ...

Posted

[quote name='HankaRupczewska']Marysiu, czy w każdym sklepie można kupić taką zapinaną na rzep obrożę ??? Czy w jakichś takich sprofilowanych łowieckich ? Ja właśnie ze względu na adresówkę też nigdy nie zdejmowałam Gezesowi obroży ...
To jest dostępne w sklepach zoologicznych:

Posted

[quote name='HankaRupczewska']Marysiu, czy w każdym sklepie można kupić taką zapinaną na rzep obrożę ??? Czy w jakichś takich sprofilowanych łowieckich ? Ja właśnie ze względu na adresówkę też nigdy nie zdejmowałam Gezesowi obroży ...

Dlaczego mi zawsze zjada odpowiedź wtedy, kiedy jej nie kopiuję? :angryy:

Hanko - obawiam się, że na pewno nie ma takich wynalazków w zwykłych sklepach. Można popytać w myśliwskich, można też z czegoś przerobić. Ci moi znajomi przerabiają coś na te obroże, ale nie znam szczegółów. Mogę się dopytać jak wrócą z wyjazdu (za kilka dni).

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

[quote name='an3czka']

an3czka, nie wiem jakim aparatem robisz zdjęcia ale ich jakość jest po prostu niesamowita. do tego oczywiście zdolny fotograf :eviltong: no i model jak żaden inny :evil_lol: i masz super galerię... tak jak ktoś napisał w konkursach na zdjęcie miesiąca Basco powinien mieć osobną kategorię :lol:

a zdjęcie powyżej dla mnie jest po prostu mistrzowskie! super!

Posted

[quote name='HankaRupczewska']No - u Gezesława użycie terminu PRACUJE byłoby grubym NADUŻYCIEM ... :evil_lol:
Umarłam ze zdenerwowania ...
No więc właśnie z tego powodu lepiej ściagać wszystko co odstaje:cool1:

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:razz:bez rybki :cool3:

dziewczyny 5 stron od rana:crazyeye:
Aniu wszystkie foty rewelacyjne :multi:

5 stron? Nie zauważyłam:razz:
Cieszę się, że się fotki podobają:p

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']Ja też zwróciłam uwagę na to, że Basculec nie zawsze ma obrożę.
Moim znajomi polujący (ale nie z wyżłami) ZAWSZE zakładają psom na szyje odblaskowe opaski z numerem telefonu zapinane na rzep. W sytuacji awaryjnej rzep bez trudu puści, a z drugiej strony jakby pies zginął, to zawsze ma jakieś dane kontaktowe na szyi. No i jest mniejsze ryzyko, że jakiś pacan nie odróżni psa od dzika.
Ja bym się bała puścić Unę bez obroży (dokładniej to bez adresówki :lol:), w końcu to pies myśliwski o dużej pasji, a nuż ją gdzieś poniesie? Ale może z pływającym wyżłem jest inaczej?

Pozdrawiam
Marysia i Una
Marysiu wyżeł "z natury" powinien pracować blisko przewodnika. Nie oddala się, więc nie ma ryzyka zaginięcia psa (w polu Przemek ściąga mu obroże, ot tak, nie ze względu na jakieś niebezpieczeństwo). Faktycznie opaska odblaskowa, to fajne rozwiązanie, choć będę się upierać, że w wodzie to ryzykowne. To naprawdę jest moment jeśli takaś trzcina (albo i żyłka wędkarska:mad:) zaczepi o sprzączkę, czy kółeczko, do którego przypina się smycz. Nie wiem jak wasze psiury, ale Basco nie odpływa daleko - tylko po aport, czyli kilka, kilkanaście metrów od brzegu. Po zakończeniu pływania obroża wraca na swoje miejsce.

Posted

[quote name='sunrise']an3czka, nie wiem jakim aparatem robisz zdjęcia ale ich jakość jest po prostu niesamowita. do tego oczywiście zdolny fotograf :eviltong: no i model jak żaden inny :evil_lol: i masz super galerię... tak jak ktoś napisał w konkursach na zdjęcie miesiąca Basco powinien mieć osobną kategorię :lol:

a zdjęcie powyżej dla mnie jest po prostu mistrzowskie! super!
O kurcze, ale mi się teraz miło zrobiło. Dziękuję bardzo:p

Posted

[quote name='Gosiek']

:lol: Basco produkuje bąbelki :lol::lol:

śliczne te wodne foteczki
Gosiu bąbelki to tak chyba przypadkiem wyprodukował. Nigdy wcześniej nie widziałam, żeby tak robił. On pije wodę w ten sposób, że kłapie paszczą, jakby chciał ja gryźć i chyba ten moment akurat złapałam:lol:

Dziękuję:p

Posted

[quote name='an3czka']Marysiu wyżeł "z natury" powinien pracować blisko przewodnika. Nie oddala się, więc nie ma ryzyka zaginięcia psa (w polu Przemek ściąga mu obroże, ot tak, nie ze względu na jakieś niebezpieczeństwo). Faktycznie opaska odblaskowa, to fajne rozwiązanie, choć będę się upierać, że w wodzie to ryzykowne. To naprawdę jest moment jeśli takaś trzcina (albo i żyłka wędkarska:mad:) zaczepi o sprzączkę, czy kółeczko, do którego przypina się smycz. Nie wiem jak wasze psiury, ale Basco nie odpływa daleko - tylko po aport, czyli kilka, kilkanaście metrów od brzegu. Po zakończeniu pływania obroża wraca na swoje miejsce.
Ja też jestem zwolenniczką ściągania wszelkich obróżek w czasie pływania.
Kiedyś jak Medor kąpał się w rzece w obróżce przecie kleszczom, to dostałam wykład od takiej starszej Pani, ze jej piesek kiedyś pływał w obroży i zahaczył się o coś, prawie by się utopił, uratował go jakiś mężczyzna:crazyeye: :shake: Od tamtej pory - pływa całkiem "golutki":razz: :evil_lol:

Posted

[quote name='madzia i medor']Ja też jestem zwolenniczką ściągania wszelkich obróżek w czasie pływania.
Kiedyś jak Medor kąpał się w rzece w obróżce przecie kleszczom, to dostałam wykład od takiej starszej Pani, ze jej piesek kiedyś pływał w obroży i zahaczył się o coś, prawie by się utopił, uratował go jakiś mężczyzna:crazyeye: :shake: Od tamtej pory - pływa całkiem "golutki":razz: :evil_lol:
No właśnie. Ja też kilka tragicznych historii słyszłam...

Posted

Bleeee niedobra :shake:

Popłynne dalej może będzie lepsza :hmmmm: :hmmmm:

Ahh dajcie spokój, zeby dobrej wody tu nie było :stop: :stop:

Może Pańca ma buteleczkę :lol!:

Jednak zgłodniałem, smaczna ta frytka :grins:

Odrobina majonezu...mmmmmm :question: :wink:

Jednak frytki lepsze tu podają :jumpie:

Bosz chyba bar samoobsługi :cooldevi: Niedość ze frytki niedosmażone to jeszcze samemu trzeba se przynieść :stupid:

Ahh no mam ją mam, jest moja! :bigcool:

Chyba nie ma wolnych stolików :niewiem:

Jeszcze rzucę okiem, może sie jakiś zwolni :PROXY5:

Ufffff w końcu mogę sie rozkoszować :Cool!: :Cool!:

BASCO SMACZNEGO :sabber: