Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Skład Boscha: Ryż, rozdrobniona pszenica, sproszkowane mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce, kukurydza, jęczmień, kaszka pszenna, mięso suszone i odtłuszczone, sproszkowane mięso, pszenica, suszone jaja, krajanka buraczana, sproszkowane ryby, ekstrat z mięsa, siemie lniane, suszone drożdże, groch, chlorek sodu.

• 4 months later...
  • Replies 195
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
Posted

Nie wiem naprawde jak jest z tymi karmamy, wiem tylko ze moj jest strasznie wybredny a boscha wcinał, aż mu sie uszka trzęsły ;)

daga a może Purnia pro plan? moj pies ją w tej chwili je i jest wszystko wporządku ;)

Posted

zaba,o purinie slysze podzielone zdania :( ...i nie wiem juz sama.....niektorzy twierdza,ze jest jak frolic..albo cos z tej polki :o ....A niektorzy chwala.....juz mam metlik w glowie z tymi karmami-a mlodemu tak ciezko dogodzic :P

Posted

co do bosha to niemcy robią dobre czołgi ale na pewno nie karmę.
Skład:Skład Boscha: Ryż, rozdrobniona pszenica, sproszkowane mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce, kukurydza, jęczmień, kaszka pszenna, mięso suszone i odtłuszczone, sproszkowane mięso, pszenica, suszone jaja, krajanka buraczana, sproszkowane ryby, ekstrat z mięsa, siemie lniane, suszone drożdże, groch, chlorek sodu.

Z tego składu wynika niska jakość karmy jeżeli producent nie podaje z jakiego mięsa jest karma to znaczy że z odpoadów a dokładniej to sam nie wie ( co wpadnie to jest) co do tłuszczów to sprawa wygląda podobnie.Poza tym karma ta zawiera bardzo dużo przetworów zbożowych co może wywoływać uczulenia.Dobre karmy wycofały ze swoich składów przetwory zbozowe i mączne.
Przeciętna karma za duże pieniądze

Posted

daga10011 napisał(a):
zaba,o purinie slysze podzielone zdania :( ...i nie wiem juz sama.....niektorzy twierdza,ze jest jak frolic..albo cos z tej polki :o ....A niektorzy chwala.....juz mam metlik w glowie z tymi karmami-a mlodemu tak ciezko dogodzic :P

Ale podobno Purnia Pro Plan jest lepsza niż Purnia :roll: zresztą sama nie wiem... szczerze to człowiek nie wie co w sklpie kupuje, a ma wiedzieć co dla jego psa jest lepsze :x

• 1 month later...
Posted

Dzisiaj po moim osiedlu przeszedl sie Wilczopolski z kilkoma piesami, i dal nam probke BOSCHa wraz ze spisem produktow itp.:) Dalam psom po 50g na lebka, a zajadaly az im sie uszy tzresly:D Tak wiec z dooopnego cahppi przezucamy sie na BOCSHa, ktory jest w przystepnej cenie;)

Posted

A co do skladu, to taki maly fragmencik przetocze:
"(...)skladniki pochodzenia zwierzecego pochodza wylacznie z pelnowaartosciowego miesa, nadajacego sie rowniez do konsumpcji dla ludzi."
"korzystamy oczywiscie wylacznie ze starannie dobranych dodatkow i surowcow(m.in. drob, jaja, wolowina, jagniecina, roznego rodzaju warzywa, pelnoziarniste zboza)..."
"w celu ochrony waznych dla zycia, ale bardzo wrazliwych witamin i podstawowych kwasow tluszcxowych dodajemy do karmy dla zwierzta mieszanke roznego rodzaju tokoferoli pochodzenia naturalnego, ktore w polaczeniu z galusanem propylu zapewniaja niezbedene, doskonale zabezpieczenie witamin i kwasow tluszczowych..."
"(...)Nasza karma nie zawiera zadnych sztucznych substancji wabiacych czy smakowych..."

Posted

[quote name='zaba14'][quote name='daga10011']zaba,o purinie slysze podzielone zdania :( ...i nie wiem juz sama.....niektorzy twierdza,ze jest jak frolic..albo cos z tej polki :o
Ale podobno Purnia Pro Plan jest lepsza niż Purnia :roll:
Purina Pro Plan jest z wysokiej półki (może nawet dorównywać Royalowi i Eukanubie), natomiast duuużo tańsza Purina Dog Chowto rzeczywiście coś a'la Pedigree, Chappi itp.
Moja Luka dostaje Purinę Pro Plan z tuńczykiem jako przysmak :o - te wielkie oczy stąd, że ona gardzi niemal każdą suchą karmą, a za tą "śmierdziuchę" rybną robi nawet swoje sztuczki :o :wink:

Posted

Właśnie Mikuś też jest strasznie wybredny.. zaowazylam że je same drogie karmy, za byle co sie nie złapie ;) jadł Boscha.. i takze mu smakował, jednak nie moge juz go dostać na wagę.. wiec kupujemy Purnie Pro plan.. Eukanube także lubi, a gdy dostałam próbkę Royal canin to az mu sie uszy trzesły ;)

Posted

To u Wilczopolskiego jest znacznie taniej:P My Friends kosztuje 100zl za 20kg 8) Mozesz podac cala nazwe tej, ktore Ty kupujesz?? Sprawdzialbym, iel tu kosztuje...:| Tu np. adult maxi kosztuje za 3kg 40 zl... Nie wiem czy to drogo, czy tanio...? 152zl za 15kg:)

Posted

[quote name='zakla']To u Wilczopolskiego jest znacznie taniej:P My Friends kosztuje 100zl za 20kg 8)

Zakla, Bosch, podobnie jak Purina ma dwie linie: Premium (drozsza i lepsza) i Economic (tansza i gorsza).
Bosch My Friend to seria Economic - czyli z nizszej polki (a i tak cena, ktora podalas nie jest najnizsza, mozna kupic te karme jeszcze taniej 8) ).
karmy z serii Premium nie naleza do najtanszych, ale i nie sa najdrozsze.

Tufi, 60 zl za 3 kg Lamb&Rice to faktycznie straszna cena :o tam, gdzie sie do niedawna zaopatrywalam w karme worek 3 kg Sensitive L&R kosztuje 42 zl (dostawa gratis, ale tylko w warszawie).

• 1 month later...
Posted

Znalazłam w internecie taką karmę BOSCHPREMIUM-MENUE(dla psów aktywnych i długowłosych). Czy wiece coś o niej?Probuje cos znalezc, ale nie ma nic.Prosze o pomoc!

Posted

Zajrzyj do linkowni, tu na Żywieniu, tam znajdziesz adres strony internetowej polskiego dystrybutora BOSCHa, a na stronie sa omówione wszystkie karmy.

Jak wpiszesz w wyszukiwarkę BOSCH to też Ci wyskoczy kilka topików, bo już o Boschu było na Dogomanii kilkakrotnie. 8)

• 1 month later...
Posted

Wielkie dzieki za info. :D Zastanawiam się nad zmianą z Acany na Boscha
ale stwierdzam już na wstępie że są oni o wiele bardziej lakoniczni w informacjach o karmie niż "kanadyjczycy". :-?

• 1 month later...
Posted

kochani odświeżam temacik, bo chciałabym zapytać czy wasze psiaki po Boschu puszczają bąki :oops:
mój Fart był dramatycznie chudy po przywiezieniu ze schroniska i dostawał Bento Kronen Perform - fantastyczna karma, wygląda jak gwiazdor, przytył 10 kg. Jednak bąki, które puszcza po Bento to po prostu masakra, trzymają się w domu do pół godziny - niemalże chmure widać. Nie możemy już tego wytrzymać (szczególnie jak ktoś wpadnie). Teraz i tak musimy zmienić karmę, bo starczy już tego intensywnego odżywiania, więc zastanawiam się nad Boschem.
będę wdzięczna za podzielenie się doswiadczeniami!

Posted

asia102 napisał(a):

Moja sucz Boscha jadła z apetytem i żadnych przygód nie mieliśmy :wink:

Nadmiar bączków świadczy o złym tolerowaniu karmy i jest wskazaniem do zmiany, więc dobrze, że planujecie zmianę przeprowadzić 8)

Posted

asia102 napisał(a):
kochani odświeżam temacik, bo chciałabym zapytać czy wasze psiaki po Boschu puszczają bąki :oops:
mój Fart był dramatycznie chudy po przywiezieniu ze schroniska i dostawał Bento Kronen Perform - fantastyczna karma, wygląda jak gwiazdor, przytył 10 kg. Jednak bąki, które puszcza po Bento to po prostu masakra, trzymają się w domu do pół godziny - niemalże chmure widać. Nie możemy już tego wytrzymać (szczególnie jak ktoś wpadnie). Teraz i tak musimy zmienić karmę, bo starczy już tego intensywnego odżywiania, więc zastanawiam się nad Boschem.

starsza jak byla szczeniolem faktycznie puszczała (bączki :P ) ale ona puszczała takze po royalu wiec nie ma sie czym sugerowac. Młodszej suni nic "gazowego" nie jest po tej karmie. Inna rzecz ze suchego w zasadzie dostają malo, bo wiecej gotowanego i serow jedzą.