Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Piszę tu w imieniu mojej znajomej która ma suczkę ratlerka no i jakiś miesiąc temu mineła jej pierwsza cieczka. Muszę dodać że ta pani ma w domu także pieska tej rasy(3letniego) no niestety powiedziała mi ostatnio że wydaje jej się że ta suczka jest niestety w ciąży!!! Mówiła mi że pilnowała piesków ale niestety powiedziała że na początku cieczki nie sądziła że to już jest cieczka i to mogło stać się wtedy. Teraz ta pani nie wie co robić i boi się o życie suczki! W jej imieniu proszę o rady co robić czy jest jakaś szansa na to że szczenięta będą zdrowe i matce nic się nie stanie przy porodzie.

P.S. Suczka ma dopiero rok i jestem pewna że ta pani nie dopuściła do siebie piesków celowo, oczywiście ją trochę ochrzaniłam i więc dlatego proszę o nie wypisywanie jakiś pretensji do tej pani wiem że zrobiła źle ale teraz proszę o jak najwięcej rad lub przypadków z którymi się spotkaliście przy ciąży po pierwszej cieczce

Z góry dzięki za odpowiedzi

Posted

Niech sie upewni czy suka jest w ciazy ( USG) bo moze nie trzeba sie martwic.

Jesli suka jest w ciazy a kobieta nie planuje jej rozmnazania mozna ja wysterylizowac ale trzeba to zrobic jak najszybciej.

Posted
ale niestety powiedziała że na początku cieczki nie sądziła że to już jest cieczka i to mogło stać się wtedy.

Na początku cieczki nie powinno dojśc do zapłodnienia,, niemniej jednak, jak radzi Krystyna szybciutko do weta. Niech on sprawdzi czy sunia jest w ciązy i jeśli ta sunia ma nie mieć w przyszłości szczeniaków to radziłabym wykastrować.

Posted

tak jak mowia poprzednicy.Ja troche sie balam kastracji ale taka byla wola boska bowiem suczki nie dopilnowalam,zaszlo do kopulacji i po dwoch dniach suczka byla juz na stole operacyjnym...Kastracja wcale nie jest taka straszna a wet powiedzial ze byly zaczatki ropomacicza i suczka i tak by trafila za max.rok na stol tylko ze juz jako chora...

Posted

Jezeli suczka ma juz rok, to nie powinno to jej zyciu zagrazac, a ryzyko zawsze istnieje, to tak jak u ludzi. Idzcie do wet , to on stwierdzi czy na pewno suka jest w ciazy. Gdybys poszla zaraz do wet po tym zajsciu, to slyszalam o jakis zastrzykach, poza tym jezeli ta suka jest w ciazy to zostalo juz nie wiele czasu, ciaza u psa trwa ok.63 dni jak sie orientuje :Dog_run:

Posted

Czyli mam jej poradzić żeby jaknajszybciej poszła do weta i ten niech stwierdzi czy to ciąża czy nie. A jeżeli niestety będzie w ciąży to trzeba jej tą ciąże usunąć no i potem nie będzie miała dzieci.

No nie wiem czy ta moja znajoma się na to zgodzi postaram się ją przekonać.

A mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość by suka mogła mieć w przyszłości dzieci :-? (jeżeli się podwierdzi że jest w ciązy) no i jakie byłyby konsekwencje tego jeśli jednak ta pani zdecydowała by suka donosiła jednak ciążę??? :-?

Proszę o szybkie odpowiedzi i dzięki za tyle informacji :wink:

Posted

yorkies proste.Kastracja to usuniecie jajnikow i macicy.Usuniecie tego powoduje ze suczka nie ma ani cieczki ani miejsca gdzie moglaby donosic szczenieta.Zastrzyki nei daja 100%pewnosci ale mozecie probowac...Jesli ciaze donosi moga byc komplikacje ale nie musza (przy kazdym porodzie moga byc).Pozniej moze miec rasowe szczenieta nie ma problemu.

Posted

No i odetchnełyśmy z ulgą!!! :D Wet stwierdził że to nie ciąża!!! Poprostu sunia sobie ostatnio pdjadła i troszkę przytyła ale miałyśmy stracha a okazło się że niepotrzebnie :wink: Ale i tak dzięki za rady może kiedyś z nich skorzystam :wink:

Posted

I ja niczym bym się nie martwił no cóż stało się ;)

Fakt że sunia nie jest aż tak dobrze rozwinięta ale pod stałym nadzotem WETA nie powinno się nic stać. Nalezy tylko zadbać o najbardziej odpowiednią dietę.

Psy zazwyczaj nie mają problemów z wyszczenieniem się ale nie zaszkodziłoby wezwać weta. :wink: