Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie, mam bardzo dziwny problem. Posiadam dwa psy: boksera 9cio letniego i 1,5 rocznego bolończyka. Po wakacjach spędzonych na wsi włos malucha przedstawiał obraz rozpaczy. Pojechał więc na swoje pierwsze w życiu strzyżenie. Przeżył to bardzo(i my też),bał się tak panicznie maszynki,że musiał mieć kaganiec(próbował odwdzięczyć się fryzjerce),a trzymać go musiałyśmy w 3 osoby. Gdyby nie faktże miał takie straszne kołtuny i weterynarz zalecił strzyżenie ,uciekłybyśmy stamtąd. Roztrzęsiony i obrażony wrócił do domu i tu zaczeły się problemy. Bokser na przywitanie zjeżył się,po chwili dopiero jakby poznał,że to JEGO pies. Zaczął go bucać nosem obwąchiwać,wylizywać podwozie. Myślałyśmy,że to minie nastepnego dnia,ale właśnie mija piąty dzień a bokser lata za bolończykiem cały czas i zaprasza go do zabawy. Mały chetnie się bawi,ale do pewnego momentu,bo bokser chce brykać cały dzien(ma 9 lat!) i wylizuje małego dokładniutko od góry do dołu.Konczy sie to kłapnięciem ze strony małego (:o tego nigdy nie było) lub bolończyk poprostu chowa się gdzieś,badz szuka u nas schoronienia.Uff.Sorki za długi post ale chciałam opisać dokładnie sytuacje.Mamy straszne wyrzuty sumienia,w końcu to my niewłaściwie zadbałyśmy o włos bolonczyka :oops: :cry: . Boimy sie zostawic je same. Czy zdarzyło sie Wam żeby pies nie poznał drugiego po strzyzeniu???Co zrobic żeby wszystko wróciło do normy?

Posted

Tak były razem.Są cały czas razem ,nierozłączne.A nienormalne jest to,że bokser po strzyżeniu zamęcza bolończyka,szturcha go bez przerwy nosem, chodzi krok w krok,sapie ,wącha bez przerwy i wylizuje całego tak, że mały jest cały mokry.Traktuje go podobnie jak malutkie szczenie,bądz suke w cieczce.Dochodzi do tego,że bolończyk kłapie zębami na boksera i boje sie,że dojdzie do kłótni.Rozumiem,że to co pisze może brzmieć idiotycznie,bo fryzura nie ma przecież dla psów znaczenia.Może on ze strachu wydaje jakiś dziwny, inny zapach.A teraz zaczął się bać boksera,ucieka przed natretem i szuka schronienia na naszych kolanach.

Posted

Już go kąpałam.I nic to nie dało.Wydaje mi sie,że pozostaje dać bokserowi wylizać bolończyka "do czysta" swoją smredliwą śliną i może takiego cuchnącego zaakceptuje. :lol:

Posted

Mam jeszcze jedno pytanie:

Kachna21 napisał(a):
Dochodzi do tego,że bolończyk kłapie zębami na boksera i boje sie,że dojdzie do kłótni.

A jak bolończyk kłapie zębami, to bokser co robi?
Może trzeba po prostu pozwolić się chłopakom dogadać? Dla bezpieczeństwa włóżcie boksiowi na pycho kaganiec...

Ja ostatnio zamarłam, jak mojego Bugajskiego (mix ON), sprowokował do awantury pies mojej znajomej, bo imię Malutki ma nadane nie od parady :wink: Mniejszy od jamnika miniaturki jest skubaniec, a temperament ma pitbula :lol: Bugajski był w kagańcu, kilka sekund sie pokotłowały i zapanował pełen wzajemnej pogardy, ale jednak pokój :wink:

Posted

Na szczęście bokser wychowany w szacunku do małych psów, na zaczepki i kłapania reaguje ucieczką :lol: Zauważyłam już poprawe.Bolończyk chodzi śmierdzący i wylizany, a bokser już mniej go maltretuje.Naprawde czasem ciężko jest mi je zrozumieć... :roll:

Ja ostatnio zamarłam, jak mojego Bugajskiego (mix ON), sprowokował do awantury pies mojej znajomej, bo imię Malutki ma nadane nie od parady Mniejszy od jamnika miniaturki jest skubaniec, a temperament ma pitbula Bugajski był w kagańcu, kilka sekund sie pokotłowały i zapanował pełen wzajemnej pogardy, ale jednak pokój

:lol: Mój maluch też jest takim kamikadze :oops: .Poprostu myśli, że jest bokserem,a ja mu nie moge wytłumaczyć,że jego 5kilo i mysi szczek nie wystarczą,żeby przegonić rottka.Za niegrożne uważa tylko psy swojego wzrostu lub mniejsze no i oczywiście Spota(boksera).Najlepsze jest to,że taki odważny jest tylko na smyczy.Na łące gdy spotka kogoś większego czmycha gdzie pieprz rośnie.Cóż taka natura kurdupelka z kompleksami :lol: