AśkaK Posted March 12, 2006 Posted March 12, 2006 hihih, no tak właśnie pomyślałam Laruś, jesteś niesamowita!!!:loveu: :loveu: :loveu: :multi: Quote
gdgt Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Laro, mały Żuczek - schroniskowy szczeniaczek, który będzie w przyszłości mały, potrzebuje pomocy. http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=22527 gdybyś mogła pomóc, byłoby super. Quote
esperanza Posted March 13, 2006 Author Posted March 13, 2006 Przedstawiam świeże wieści ze schroniska, w którym byłyśmy dzisiaj z Larą. Przede wszystkim przybyło bardzo dużo nowych psiaków i jest niewiele boksów, w których jest tylko po jednym psiaku.W dniu dzisiejszym przybylo az 10 psów. Zaczął także sezon cieczkowy, więc psy ze sobą konkurują. Zorro i Amsti siedzą w boksach, bo gryzą się z samcami. Niestety zauważyłam, że wybiegi przy pojedyńczych boksach nie były od dawna sprzątane i zalegają spore ilości odchodów. Karmy jest pod dostatkiem na szczęście. Przynajmniej 5-6 psów wymaga leczenia oczu. Jest kilka nowych kilkumiesięcznych szczeniąt w tym malutka kremowa, bardzo bojąca się człowieka sunia, owczarkowata z klapniętym uszkami i 4 psiaki w typie ON-a zabrane podobno z jakiejś pseudorozmnżalni- te psy zostały określone przez pracownika jako bardzo dzikie. Jedna z suk biegających luzem, czarna z białym krawatem - Negra ma ranę na głowie wielkości 3x3cm- właściwie jest to już strup. Z nowych psiaków mamy także: czarnego, sznaucerowatego psa- wygląda jak mniejszy brat Samby Pies w typie doga- czarny mixy ON-a długowłosego pies i suka czarna suka w typie howavarta duża, bardzo chuda suka w typie kaukaza Lara zabrała dziś do siebie foxterierkę - Maję- przecudną sunieczkę :loveu: i mixa teriera walijskiego- Pankracego, który trafil na chwilkę do Quetzalcoatl. Dziewczyny dziękuję :p Pankracu jest po wypadku i mocno kuleje na tylnią łapkę. Jutro się dowiemy, czy trzeba będzie operować. Zaraz założę mu wątek. Quote
esperanza Posted March 13, 2006 Author Posted March 13, 2006 Tutaj jest wątek Pankracego- mixa teriera walijskiego z Ostrowi: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1453026#post1453026 Quote
Milady Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Psy na allegro wystawione bez konsultacji :evil_lol: http://www.allegro.pl/item92104529_taka_sliczna_i_mila_i_mloda_do_adopcji_.html http://www.allegro.pl/item92106829_suczka_bardzo_mala_taka_kieszonkowa.html http://www.allegro.pl/item92111170_bez_szans_na_adopcje_.html Quote
AśkaK Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Laro, świetne zdjęcia, od razu można wątki zakładać. Ja się zaraz pobeczę... tyle nowych pięknotek, i wszystkie oczka takie smutne...:placz: Ale nie, jednak się nie poryczę, bo właśnie kipię ze złości :angryy: :angryy: :angryy: , za te brudne boksy mam ochotę pewnemu osobnikowi podobny los zgotować. Niech by sobie posiedział przyjemniaczek z tydzień w pokoju 1x2 m bez kibla.:diabloti: :angryy: Dziewczyny, ja już nie wiem jak z tymi ludźmi rozmawiać. Sorry, ale co on ma tam takiego do roboty że chociaż raz na trzy-cztery dni nie może szuflą boksów uprzątnąć?! Już nie wymagam nawet codziennie, choć spokojnie dałby radę i codziennie to robić. Zawsze jest syf, zawsze smród że wejść się nie da, zawsze jakieś kupy leżą. Jeszcze nie trafiłam na dzień sprzątania i zaczynam się zastanawiać, czy on tam w ogóle jakoś porządnie czasem sprząta. Ale teraz to już przegięcie, na zdjęciach widać że cała podłoga w boksach jest brązowa. A przecież ziemi tam nie ma... Biały śnieg powinien być. Albo beton. A tu taki brąz...hmm, ciekawe skąd..? Jakieś nowe brązowe wykładziny powykładali w boksach..? :hmmmm: :diabloti: ALE JESTEM WŚCIEKŁA!!!:vamp: :vamp: :vamp: :lmaa: Quote
AśkaK Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Laro, myślę że fotki czarnulki na pewno warto rybonowi przesłać, a i tu na forum możesz wstawić, niech wszyscy zobaczą. No chyba że bardzo drastyczne, to może tylko linka daj... Dziewczyny, mi po tych relacjach mina zrzedła że hej, ręce opadły do kolan, buzię to mam w podkówkę aż TZ pyta co ja taka skrzywiona. A ja nie skrzywiona, tylko smutna. I zła. I zrezygnowana (ale trochę tylko, poddawać się nie wolno przecież;) ). Dopóki nie uda się na miejscu zrobić większej liczby kojcy, dopóki nie będzie gabinetu wet. by choć raz na tydzień mógł przyjechać wet i psiaki gruntownie przebadać, dopóki wreszcie nie będzie na miejscu sterylek, dopóty będą się zdarzały takie przykre dni jak dzisiaj. Czyli przepełnienie właśnie i brud i cieczki i niekontrolowane krycia. Ja niestety nie jestem już tak przychylnie nastawiona do obsługi jak do tej pory - a byłam zawsze dla pracownika baaardzo liberalna, bardzo miła, zrozumienia to on miał u mnie naprawdę wiele za wiele. Ale chyba szala się przelała. Bo ja widzę że dobrocią nic. Złością też pewnie nic, więc tylko dyplomatyczna obojętność mi pozostaje. Ja wiem, zawsze jak przyjeżdżamy wita nas z uśmiechem, jest bardzo miły, uprzejmy, pieski pokazuje, pomaga rozładować dary, porozmawia. Zawsze ponarzeka a to na właścicieli, a to na pogodę, a to na złych ludzi którzy psy do schroniska oddają. Ale co poza tym gadaniem? Ja widzę że nic! Tłumaczyć to on się potrafi wspaniale, oj tak. Tylko dla mnie mróz tłumaczeniem nie jest. Pozamarzało - to łopatę i rozbić! A co on ma tam innego do roboty? Gdyby sprzątał na bierząco, problemu w ogóle by nie było. Przecież to nie wmarzło się tak w przeciągu jednej nocy, dniami tam leży! Dla mnie żadne wytłumaczenie że zamarznięte. I na to jest rada. Trzeba po prostu chcieć. Nie zrozumcie mnie źle, wszystkie się staramy, na uszach stajemy żeby coś zrobić, żeby polepszyć byt psiakom, a wystarczy jeden taki... i zwierzęta dalej mają syf. Nie do Was, nie do nas mam pretensje, absolutnie! Wręcz przeciwnie!:p Do tych trojga ludzi tam... Piękne śpiewki nam wstawiają, a efektów od miesięcy nie widać...:shake: Laro, wielkie uściski dla Ciebie że Foksię wyciągnęłaś, i dla Quatzelcoat za tego psiaczka (zapomniałam jak go nazwałyście).:calus: Quote
esperanza Posted March 13, 2006 Author Posted March 13, 2006 Lara, ten szczeniaczek to jeden z 4 dzikusów zabranych kobiecie, o ktorej mówil Ci pracownik, a ktora rozmnażalnie uskuteczniała. A psiak z piekną mordką też mnie za serducho chwycił. Jest w schronisku od około miesiąca, może dłużej, chociaz sunia howavardowata i ta ON- owata z dlugim wlosem jakoś szczególnie mi się podobały, nie mowiąc już o pięknej foxiczce :loveu: Quote
AśkaK Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 Zakładam wątki: temu słodziaszkowi :iloveyou: temu bidulkowi (Laro, dlaczego myślisz że jest połamany? Bosze, weta trzeba, weta!:placz: ) mixowi kaukaza (ale chudzina, nie chciałabym widzieć tego psa bez futra...:shake: :-( ) i temu pięknocie Quote
AśkaK Posted March 13, 2006 Posted March 13, 2006 PRZEPIĘKNA!!! Aż się wierzyć nie chce, TAKI pies w TAKIM miejscu...:shake: A ta rana u czarnulki nie wygląda dobrze, tzn dobrze o tyle że się nie sączy, że zaschło jakoś. Ale jest naprawdę duża.:oops: Ja chyba nie wytrzymam... Kto i kiedy może mnie zabrać Aniołki do schroniska??? Quote
Misha&Malut Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 przepraszam że sie wetnę troche, co z Pręgą ? Taka dużą ładną sunią.. Quote
esperanza Posted March 14, 2006 Author Posted March 14, 2006 Misha&Malut ależ wcinaj się jak najbardziej :p Pręga poszła do domu, do kogoś w Ostrowi. Myślę, że teraz mamy przed sobą dwie ważne sprawy- sterylizacje suczek, a mamy juz 2 potencjalne kandydatki do zabiegu w schronisku i odpchlanie. Nasze schroniskowce mają także wszoły :crazyeye: Quote
Milady Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 Pisałam wcześniej, że psy trzeba odpchlić. I to teraz, bo pewne jak się ociepli to i pasożyty się ożywią i wezmą za rozmnażanie :cool1: Quote
Milady Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 W sytuacji idealnej powinno być tak, że wszystkie psy się oczyści z pasożytów, a każdy nowy, który siępojawi będzie od razu traktowany środkiem, czy obróżką. Koszt jest owszem spory. Możemy zrobic akcję -kup psu obrożę. Trochę by się zebrało obróżek. Małym psom mozna zrobic dwie obroże z jednej. Quote
gdgt Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 co z akcją sterylizacji suk 24 marca? czy mogłaby byc duuuuża zniżka dla schroniska? Quote
esperanza Posted March 14, 2006 Author Posted March 14, 2006 Trzeba poszukać najtańszej opcji, ja mam mozliwość zamówienia po cenach hurtowych preparatów , za pośrednictwem lecznicy. moge dziś przy okazji RTG Pankracego zapytać, jaki środek w miarę tani będzie skuteczny. Istnieje środek o nazwie Insectin w postaci talku, dosyć tani o ile pamiętam, tyle że zabieg należy powtórzyc po około 2-3 tygodniach. Quote
daisy Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 Boze (((((((((((((( jak mu pomoc ??????????? "temu bidulkowi (Laro, dlaczego myślisz że jest połamany? Bosze, weta trzeba, weta!:placz: ) Quote
Maćka Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 Nefra vel Prega wcale nie poszla do Ostrowi :) Pewien chlopak z Broku sie w Niej zakochal i poszla do Broku, do domu nie na lancuch, Fela powiedziala, ze jak bedzie miala mozliwosc tam wstapic to zobaczy w jakich warunkach zyje :) Quote
esperanza Posted March 14, 2006 Author Posted March 14, 2006 Maćko tym lepiej. Coś mi się widocznie pomerdało :oops: Quote
AśkaK Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 Odpchlenie i zabezpieczenie przed kleszczami to teraz konieczność. Ja wypatrzyłam na animali (sklep internetowy) obróżki po 5,90 zł, o takie: (wklejam, jak ktoś ma pamięć wzrokową i używał to opinia bardzo się przyda :p ). Gdyby okazały się skuteczne (macie jakieś doświadczenia z tymi obróżkami? :cool3: ) to jeszcze dziś mogę zamówić powiedzmy 50 sztuk. Taka obroża podobno chroni przed pchłami i kleszczami przez 4-5 miesięcy. Obróżki byłyby idealne uważam, starczą na długo i nie trzeba pamiętać, który psiak kiedy był odpchlany. Tak to obawiam się pogubimy się po miesiącu, psów teraz drastycznie przybywa i niektóre dostaną podwójne dawki kropli, a inne wcale. Jedyne moje pytanie - czy ta obróżka będzie skuteczna? Bo cena nadspodziewanie niska... gdgt, taka zniżka na sterylki bardzo by nam się przydała, tylko gdzie, jak..? Na bieżąco możemy sterylizować tylko te suczki, które są w domach tymczasowych. Ale te w schronisku... nie mamy gdzie ich na razie umieścić po zabiegu. Myślę nad tym intensywnie, jak stworzyć na miejscu jakieś pomieszczenie z jako-takimi warunkami. No i jest jeszcze kwestia transportu. Ktoś musiałby taką sunię na zabieg zawieźć, poczekać u weta i potem ją przywieźć. Można by "hurtowo", po dwie - trzy suńki zabierać. Ale też pytanie u kogo to robić? Musi być blisko, czyli w Ostrowi lub...może u rybonka..?:cool3: I jeszcze koszty... wszystkich na pewno nie damy rady ciachnąć, ale choć kilka bardzo bym chciała, szczególnie te biegające luzem z psami oraz te które już straciły w schronisku szczeniaki, jak Mała MI... Ale podstawa to pomieszczenie do trzymania suniek po zabiegu. Macie jakieś pomysły poza tym co pisałam (kenelik do "gabinetu wet.")? Quote
Witokret Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 Z tego co wiem, to najskuteczniejsze są obróżki Preventic - te Bayerowskie też sa świetne (to obróżki dwóch różnych firm) - moja wetka nigdy w życiu nie pozwoliła mi stosować u psiaków obróżek "niewiadomego" pochodzenia - często mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc... Tyle, że te dwie pierwsze są dosyć drogie - ok. 35 zł za sztukę... Quote
doddy Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 teco pokazałyscie na zdjeciukosztuja 4,70 w hurtowni moge Wam kupic. Ale czy nie lepiej zakraplac psy? Obroze beda sie gubić. Quote
Witokret Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 Laro, a tej suni z watku o dwoch 6cio miesiecznych szczeniakach (ta na pierwszych zdjeciach) nie bylo??? Ona byla w boksie chyba z Nutka... moze ja przeniesli na wybieg... Strasznie sie ciesze, ze zabralas foksie :multi: Quote
Quetzalcoatl Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 AśkaK napisał(a):Można by "hurtowo", po dwie - trzy suńki zabierać. Ale też pytanie u kogo to robić? Nie znam się na ostrowskich wetach, natomiast mogę się podzielić wiedzą o tych tuż za miedzą, w ostrołęce, czyli trzydzieści kilometrów od ostrowi w kierunku warszawy (tyle że w kierunku pułtuska, nie wyszkowa :P), Jacek Antoszewski, chyba jeden z lepszych w okolicy (o ile nie najlepszy...), niskie ceny (z rozżewnieniem je wspominam za każdym razem jak idę do weta w warszawie...) i dorozmawiać się zawsze szło z nim sensownie... jakby miał się przydać taki namiar, to podaję tam telefon: 029 7642177 Quote
AśkaK Posted March 14, 2006 Posted March 14, 2006 Dzięki serdeczne Quetzalcoatl!:p doddy, a masz jakieś że tak powiem doświadczenia :evil_lol: z tymi tanimi obróżkami? Cena jest diametralnie różna, sprawdziłam, te bayera kosztują mała 29 zł, duża 37 zł. Nie jest podany rodzaj użytego środka w tych Bayerowskich, a w tych tanich to jest diazinon, czyli to samo co w kroplach przeciw pchłom i kleszczom. Krople trzeba pwtarzać co 3-4 tygodnie.:roll: Znalazłam takie po 4 ampułki za 25 zł, po 1 ampułce na psa do 30 kg, po 2 na takiego do 70. Są jeszcze te same ampułki dla małych psiaków, 21 zł 4 sztuki, 1 ampułka do 10 kg, 2 ampułki do 20 kg. Więc te krpole nie wychodzą tak drogo, ale bardzo krótko działają. Czy za miesiąc będzie nas stać na powtórzenie zabiegu? I tak jak Lara pisze, obróżki można przekazywać dalej innym pieskom. Nawet markerem od biedy można datę pierwszego założenia napisać, żeby się potem nie pokićkało - będzie wiadomo ile miesięcy jest już dana obroża noszona. Więc teraz decyzja jakie te obróżki? Droższe bayera, czy te tanie? Róznica wyjdzie niestety duuuża... za 100 szt tanich 470 zł (jeśli u doddy zamówimy :cool3: ), za 100 szt droższych...2900 za te mniejsze!!!:crazyeye: :shake: Niestety chyba wybór jest oczywisty... Nie mamy co wybrzydzać, na te drogie nas nie stać. A 100 sztuk tych tańszych możemy zamówić jeszcze dziś. Moje zdanie jest takie - tanie nie zawsze znaczy złe. Ok, na pewno oznacza gorszą jakość, może mniejszą skuteczność, ale chyba jednak działają skoro są na rynku,ludzie kupują i psy jakoś w tym chodzą i żyją. ;) Klienci ocenili na stronie te tanie obroże na 5 pkt na 10 możliwych, czyli średnio. Musimy się tym "średnio" zadowolić, na "super" nas nie stać.:shake: Laro, jakie mogą być szkody dla psa związane z taką obrożą? Quote
Recommended Posts