Jump to content
Dogomania

OSTRÓW MAZOWIECKA- ok.400 psów!Prosimy o pomoc w adopcjach!zdj.-str.1517

Recommended Posts

Posted

Witokret napisał(a):

Jedyne wypłaty budzące jakiekolwiek zastrzeżenia, to te, które zostały dokonane w okresie od 1 sierpnia do 17 września (czyli w okresie zanim nowy zarząd przejął obowiązki) na kwotę 8.700 zł - kartą. Z wyciągów nie wynika cel, na który przeznaczone zostały wypłacone w ten sposób pieniądze.
Zarząd ma zwrócić się do księgowej stowarzyszenia o udostępnienie dokumentów, z których wynikać będą konkretne wydatki z tych pieniędzy poniesione.
Po uzyskaniu od zarządu takiej informacji - komisja rewizyjna będzie mogła zająć stanowisko w tej sprawie.

Mimo iż jest to wątek ostrowski, musze się do tego ustosunkować, ponieaż wygląda jak jawne oskarżenie o malwersację :angryy:: pieniądze z konta zostały wypłacone do kasy (czy Pani Przewodnicząca Komisji Rewizyjnej słyszała o czymś takim jak wypłata gotówka do kasy, celem rezalizacji rozliczeń gotówkowych). Wszystko to jest rozliczone co do złotówki, a faktury u księgowej.
Natomiast Justyna Długoborska, aktualna Prezes stowarzyszenia, prowadziła w tym czasie zbiórki na rzecz psów z ostrowi i wszystkie zebrane pieniądze umieszczała we włąsnej kieszeni (kilka tysięcy). Mimo wielokrotrnych wezwań nie wpłaciła ich na konto.

Sprawozdania z działalności Stowarzyszenia za okres, kiedy nim kierowałam, były zgodnie z prawem przygotowywane co roku i przekazywane wszystkim zainteresowanym oraz do sądu rejestrowego.

• Replies 16.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• idusiek

1729

• Fela

1234

• esperanza

1002

• ronja

777

Top Posters In This Topic

Posted

Fela napisał(a):

Natomiast Justyna Długoborska, aktualna Prezes stowarzyszenia, prowadziła w tym czasie zbiórki na rzecz psów z ostrowi i wszystkie zebrane pieniądze umieszczała we włąsnej kieszeni (kilka tysięcy). Mimo wielokrotrnych wezwań nie wpłaciła ich na konto.

Widzę, że po raz kolejny wracamy do tematu pieniędzy ze zbiórek, mimo że podawałam dokładne rozliczenie członkom stowarzyszenia na liście mailingowej. Nie otrzymałam w związku z tym ani jednego pytania, nie było jakiejkolwiek wątpliwości, co do wykorzystania środków.
Kiedy znajdowałam się "po właściwej stronie mocy" proszono mnie za każdym razem, bym to ja miała u siebie pieniądze ze zbiórek, z racji że łatwiej mi było załatwić płatności w miejscach, gdzie uzyskanie faktur nie było możliwe.
Sytuacja się zmieniła, gdy stałam się jednym z wrogów numer jeden.
Pisanie, że pieniądze umieszczałam we własnej kieszeni jest oskarżaniem mnie o sprzeniewierzanie ich.
Wszystkie środki zebrane podczas imprez plenerowych, do organizacji których od 2007 roku nie przyczyniłaś się Felu ani razu, były i są wydawane wyłącznie na cele statutowe.

Posted

Fela napisał(a):
Mimo iż jest to wątek ostrowski, musze się do tego ustosunkować, ponieaż wygląda jak jawne oskarżenie o malwersację :angryy:: pieniądze z konta zostały wypłacone do kasy (czy Pani Przewodnicząca Komisji Rewizyjnej słyszała o czymś takim jak wypłata gotówka do kasy, celem rezalizacji rozliczeń gotówkowych). Wszystko to jest rozliczone co do złotówki, a faktury u księgowej.

Do zadań komisji rewizyjnej należy kontrolowanie finansów stowarzyszenia i poczynań w tej kwestii jego zarządu. Jak już pisałam wczesniej - w związku z wątpliwościami jakie były wyrażane na tym wątku - zwróciłam się do zarządu z prosbą o udostepnienie wyciągów z konta - po tak krótkim okresie działania i z braku (jak na razie) możliwości kontrolowania jakichkolwiek innych dokumentów finansowych. Po przeanalizowaniu ich napisałam na wątku jak wygląda sytuacja. Nie zauważyłam żebym gdziekolwiek wskazała kogokolwiek personalnie (czyzby zadziałała zasada uderz w stół...?), a już tym bardziej nie wspomniałam o jakichkolwiek malwersacjach. Dodałam również, że po uzyskaniu dokumentów odzwierciedlających określone wypłaty gotówkowe napiszę co i jak. Jak na razie nie dotarły do mnie potwierdzenia wpłaty "gotówki do kasy" - jak tylko takowe zarząd otrzyma i mi udostępni na pewno o tym napiszę.

Natomiast na Twoim Fela miejscu cieszyłabym się bardzo, że Esperanza jest tak wyważoną i spokojna osobą - ja za takie oszczerstwa i to na forum publicznym - na jej miejscu - już dawno bym nieco inaczej zareagowała.

Posted

Justyna, ale musisz też przyznać, że wiele razy byłaś proszona o wpłacenie tych pieniędzy na konto, jeszcze przed zmianą zarządu i nie chciałaś tego zrobić. Skoro część tych pieniędzy została uzbierana za "fanty" produkowane za pieniądze stowarzyszeniowe a część też została zebraba za fanty, które ufundowały osoby prywatne, w tym osobiście ja, to w obecnej sytuacji chciałabym, żeby wszystko odbywało sie formalnie a nie poza kontem.
Kolejna sprawa, to nie dostałam odpowiedzi ani od p. Prezes ani od przewodniczącej komisji rewizyjnej jak się mają wydatki stowarzyszeniowe, do listy psów z nowego wątku Niczyich.
I jak już wspomniałam, nie rozumiem, czemu nowy przewodniczący komisji zajmuje się sprawami, które go nie dotyczą, skoro te funkcję poprzednio piastowała obecna Prezes i to ona powinna to była kontrolować a wątpliwości wyjaśniać na bieżąco. A jeśli zaraz się okaże, że nie miała wglądu do konta, to ma je teraz, więc tak czy inaczej kto inny powinien to wyjaśniać. Zdaje się, że każdy ma jakiś zakres kompetencji i jeśli jest przewodniczącym komisji od września, to zaajmuje się sprawami tejże komisji od września a nie np 2 lata wstecz, kiedy to nie miał pojęcia co się działo i w jaki sposób bbyło rozliczane. Czy myślę nie logicznie?

Posted

I nie przychodzi mi do głowy, żeby Justyno, oskarżać Cię o robienie czegokolwiek nielegalnego z kasą ale uważam, ze skoro byłaś wielokrotnie proszona o wpłacenie tych pieniędzy na konto a tym bardziej, ze zgodnie z założoniami obecnego zarządu, wszystko jest legalne, oficjalne i udokumentowane aż do bólu, to należy być konsekwentnym w każdej sferze a nie tylko wybranych\wygodnych (*niepotrzebne skreślić). Stąd też mije pytania do przewodniczącej komisji, jak w poście powyżej: jak sie mają wydatki do listy psów pod opieką.

Posted

ludwa napisał(a):
Stąd też mije pytania do przewodniczącej komisji, jak w poście powyżej: jak sie mają wydatki do listy psów pod opieką.

Komisja rewizyjna nie jest organem mającym udzielać członkom stowarzyszenia odpowiedzi na pytania... Ten organ został powołany jedynie do tego by kontrolować władze stowarzyszenia. Wszelkie informacje na temat działalności stowarzyszenia zawsze będą publikowane np. na stronie internetowej po zakończonym konkretnym okresie rozliczeniowym.
To jaki okres będzie kontrolowany przez jakąkolwiek komisję rewizyjną (oprócz bieżącego) zalezy wyłącznie od jej członków - obejmując tę funkcję mozna skontrolować nawet i kilka lat wstecz i jeśli pojawią się jakieś nieprawidłowości - zażądać ich wyjaśnienia.
Nie bardzo rozumiem dlaczego spotyka się to z takim oburzeniem - podobno na wszystko są odpowiednie dokumenty - tym bardziej nie widzę jego uzasadnienia.

Posted

Dzięki ick, ostrzeżenie czytaliśmy. Tak się skłąda, że ta mina wyszła na jaw podczas wizyty przedadopcyjnej w ewentualnym potencjalnym domu dla jednego z naszych podopiecznych. Ufff. Na szczęście okazało się przed, nie po...
Szczereze mówiąc nawet chcieliśmy odpuścić -czytli tylko odmówić ludziom adopcji, bo Kinia, która z nimi rozmawiała tak coś przez skórę czuła, że są nie halo (niby wszystko ok, ludzie zapaleni, a jednak...). No ale mimo wszytsko dogomaniaczka z Tarnowa się do nich wybrała i wyszło szydło.

PS - do dyskutantów, którzy na tym wątku objawili się nagle i dyskutują sprawy stowarzyszenia: skoro stowarzyszenie ma swój wątek, proszę o przeniesienie dyskusji tamże.

jeszcze tylko sprostowanie do sz. pań Witokret oraz do szanownej Pani Prezes - nie napisałam niczego, co nie byłoby zgodne z prawdą. Justyna Długoborska, mimo wielokrotnych próśb oraz wezwań nie wpłaciła zebranych pieniędzy na konto stowarzyszenia, lecz trzymała je we własnej kieszeni. Dlaczego? Na to pytanie nie odpowiedziała. Rozliczenie przedstawiła po wielu miesiącach od zbiórki (bodaj po 8 miesiącach), wynikało z niego, że większość pieniędzy nadal jest w jej posiadaniu. Justyna, czy pieniądze znalazły się na koncie?

Nie brałam udziału w organizacji imprez w 2007 roku (ile tych imprez zorganizowałaś? A właściwie należałoby powiedzieć postawiłaś stoisko, które wcześniej przygotował ktoś inny. I nie Ty zebrałaś gros pieniędzy), bo robiłam w tym czasie inne rzeczy. A zresztą, podobno zarząd nie jest od robienia tylko od myślenia - to wasze motto, nieprawdza?

Posted

Witokret napisał(a):
Komisja rewizyjna nie jest organem mającym udzielać członkom stowarzyszenia odpowiedzi na pytania... Ten organ został powołany jedynie do tego by kontrolować władze stowarzyszenia. Wszelkie informacje na temat działalności stowarzyszenia zawsze będą publikowane np. na stronie internetowej po zakończonym konkretnym okresie rozliczeniowym.
To jaki okres będzie kontrolowany przez jakąkolwiek komisję rewizyjną (oprócz bieżącego) zalezy wyłącznie od jej członków - obejmując tę funkcję mozna skontrolować nawet i kilka lat wstecz i jeśli pojawią się jakieś nieprawidłowości - zażądać ich wyjaśnienia.
Nie bardzo rozumiem dlaczego spotyka się to z takim oburzeniem - podobno na wszystko są odpowiednie dokumenty - tym bardziej nie widzę jego uzasadnienia.

No cóż, uzrąd skarbowy też sprawdza wiele lat wstecz:roll:. Uważam, że to jest wchodzenie sobie w kompetenje, to raz, po drugie, zdaje się że również tym samym kwestionujesz działania poprzedniej komisji, skoro musisz po niej "poprawiać" a po trzecie, jak napisałam wcześniej, nie uczestniczyłaś w tamtym okresiie w stowarzyszeniu aktywinie, więc wydaje mi się, że realny osąd sytuacji mają osoby, które miały orientację co i w jaki sposób się odbywa. I to też jest chyba logiczne. Ot i tyle w tym temacie

Posted

gamoń napisał(a):
Wstyd- co zrobiłyście z tym wątkiem.:shake::shake::shake:

Niestety masz rację i sama się do tego przyczyniam, ale na oficjalnym kanale, zatwoerdzonym przez zarząd, nie możemy niestety uzyskać żadnych informacji, więc skoro tutaj udaje się choćby pobieżnie cokolwiek wyjaśnić, staramy się wykorzystać:oops:

Posted

1.Poziomka - około roczna sunia. Trafiła do schroniska z ogromną raną na grzbiecie, prawdopodobnie po pogryzieniu :-(

2.Lizak to około 4 letni terieros. Piękny i żywy jak przystało jego naturze wiercipiętka.

Oba terieki szukają domków na cito. Oba przeżywają gehennnę schroniskową...

pomózcie mi prosze znależć dla nich domy !
Albo chociaż jakieś DT :oops:

Proszę....

inne ostrowskie teriery CZEKAJĄCE NA NASZĄ POMOC :

3. Pies, roczny, do kolan

Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 1024x740.

4. Don, fajny psiak z obcietym ogonem

Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 1024x740.

5. Nowa sunia, nieśmiała ,ale się przełamuje

Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 1024x678.

6. Sunia, tez nowa, młodziutka i prawie identyczna jak ten 1 piesek.

Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 1024x768.

7. Szczotek

Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 740x1024.

8. Pies

Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 862x1193.

9.Rupert

Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 866x1198.

10.Filip

Posted

PROŚBA :

CZY KTOŚ MÓGŁBY Z REMBERTOWA DO OSTROWI ZABRAĆ DO SCHRONISKA STYROPIAN? :oops: :cool3: Dzwoniła do mnie pani, która oferuje kawałki, które zostały jej z ocieplania domu.

* W czwartek do Ostrowi jedzie kilka osób prywatnych, ktore zebrały dary wsród znajomych, ale styropian nie zmieści im się to juz do auta- bo zapakowane kocami, chodnikami, karmą itp...

Ktos reflektuje? :cool3:

Posted

W sobotę mieliśmy bardzo ciekawy dzień z powodu kilku spraw….ale niech każdy pisze o tym, co zrobił ;)Fela – zostawiam honory J

Ja napisze w co ja się wpakowałam i kogo jeszcze:

Schronisko opuściły 4 psiaki:

Figo i Fago ( przez nowych właścicieli nazwanych :Misiek i Lisek ).
Psiaki pojechały do nowych domków po tygodniowych przygotowaniach. Obecnie mieszkają pod Żyrardowem, mają się bardzo dobrze, są przeszczęśliwe, że w końcu mogą się wybiegać do woli. Z dokumentów schroniska wynika, że Misiek był w schronie od czerwca 2007, Lisek od Marca 2007 – czyli prawie 2 LATA !!!! siedziały razem w boksie z tyłu śmierdziela….nikt ich nie kojarzył, nikt nie zauważał.

Psiaki korzystają z ogromnego terenu, są zapraszane do domu, ale wcale się tam nie garną. Okazało się również, że Lisek umie aportować a Misiek jest bardziej misiowaty i spokojny. Obydwa lgną do swoich właścicieli
*Bardzo dziękuję za pomoc następującym ciotkom: Beka, Paros i Agata Air :loveu:no i pewnemu Panu, który zawiózł psiaki ze mną do Żyrardowa.;)

Ostatnie pożegnanie ze śmierdzielem ....

Kolejnym psiakiem, który przyjechał jest Poziomka, pojechała ze mną do Łomianek ( z Natolina, metrem J). Poziomce albo rozpoczęła się albo się kończy cieczka – sterylka i sponsor mile widziani, na pewno będzie potrzebna, bo Pozioma siedziała zamknięta garażu z psami i wiemy jaki będzie tego finał….:cool1:

Pozioma u mnie w mieszkaniu :

Ostatnim psiakiem, który ze mna przyjechał jest Czaria- nasza ostrowska bernardynka. Jest na razie u Gajowej, potem będzie w innym DT. Wiem, że sterylkę dla niej załatwia nam jedna miła koleżanka ;) Dzięki za pomoc !

Ogólnie dzień minął baaaaardzo baaaaardzo aktywnie większości z nas – ale o tym ( jak już napisałam ) opowiedzą Wam inni J Jedni mieli towarzystwo psów rzygających w samochodzie i „pachnących” wiadomo jak …a inni ….:cool3:

Co do schroniska: przybyło kilka psiaków, między innymi prześliczna młoda onka z Siedlec ( Pani Wanda już wie),

Została też znaleziona młoda boksia, szczenię, które na razie przebywa u znalazców ( napatoczyłam się akurat bo przyjechali do schronu sprawdzic czy nie ma przypadkiem czipa) , ale chcą się jej pozbyć…..bo za duże koszty no i po drugie – mieszkać ma w budzie….:mad: Liczymy bardzo na pomoc bokserów w potrzebie....:oops: Watek dzisiaj załozy jej kiniaa.

Posted

Pętelka nadal w schronisku.

Podczas gdy Idusiek łapała psie pawie w locie (w samochodzie osobowym 3 duże psy i jedna poziomka, chapeau bas dla ekipy transportowej), niektóre inne ciotki plątały się po wyższych sferach, a konkretnie na Wielkiej Gali Biznesu w Teatrze Narodowym.

Posted

Fela napisał(a):

Podczas gdy Idusiek łapała psie pawie w locie (w samochodzie osobowym 3 duże psy i jedna poziomka, chapeau bas dla ekipy transportowej), niektóre inne ciotki plątały się po wyższych sferach, a konkretnie na Wielkiej Gali Biznesu w Teatrze Narodowym.

no to może chociaz ktoś napisze w jakim celu się plątały cooooo? :cool3:

Posted

idusiek napisał(a):
no to może chociaz ktoś napisze w jakim celu się plątały cooooo? :cool3:

Jak już wiesz...Trzeba bywać, promować się i takie tam....:eviltong:. Ja tam nie wiem w co one się wplątały:evil_lol: ani jak się plątały, bo plątały się te "reprezentacyjne" ja tam się tylko do schronu i taplania w tych "cudach". A reprezentacyjne coś :evil_lol:tam wyplątały:multi:. Dojedziesz do domu to się dowiesz:lol:. Cierpliwości trochę:)

Posted

Fela napisał(a):

Pętelka wygląda jak sobowtór mojej Fifki - wyciągniętej stamtąd równo rok temu! Tylko chyba ma ogon, którego Fifcikowi brakuje do ciągłego merdania.
Czy Pętelka jest też taka malutka? - ok. 5-7 kg?