NNikka Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 nane napisał(a):z tego co się orientuję to we wzorcu jest napisana waga max 3,1kg nie ma podanej wagi minimalnej i cały czas się zastanawiam skąd ludzie biorą te "widełki" Ze wzorca borą te widełki.. Jak myślisz czy czy sędzia oceni na wystawie yorka poniżej 2 kg? Czy ciągłe miniaturyzowanie rasy je służy? Nie służy bo psy są brzydsze i bardziej chore i stąd dolna granica. Pracowałam w ZK od 1993 do zeszłego roku więc temat wzorca nie budzi moich watpliwości. Quote
Balbina. Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 NNikka napisał(a):Ze wzorca borą te widełki.. Jak myślisz czy czy sędzia oceni na wystawie yorka poniżej 2 kg? Czy ciągłe miniaturyzowanie rasy je służy? Nie służy bo psy są brzydsze i bardziej chore i stąd dolna granica. Pracowałam w ZK od 1993 do zeszłego roku więc temat wzorca nie budzi moich watpliwości. Też jestem przeciwna miniaturyzacji yorków ale dlaczego uważasz,że te malutkie są brzydsze od tych większych yorków?:hmmmm::p Quote
nane Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 NNikka napisał(a):Ze wzorca borą te widełki.. Jak myślisz czy czy sędzia oceni na wystawie yorka poniżej 2 kg? Czy ciągłe miniaturyzowanie rasy je służy? Nie służy bo psy są brzydsze i bardziej chore i stąd dolna granica. Pracowałam w ZK od 1993 do zeszłego roku więc temat wzorca nie budzi moich watpliwości. tym bardziej mnie dziwi twoja wypowiedź mam suczkę wielkości 1,5kg (no teraz może troszkę więcej waży) i o dziwo z taką wagą zawsze otrzymywała oceny doskonałe dodatkowo - pomijając chyba dwie wystawy - zawsze była na lokacie nie wspominając już o rozpoczętym Ch.Pl. :-o więc w takim razie jakim cudem wg sędziów jest ładna skoro wg tego co piszesz ze względu na wielkość powinna być brzydka :roll: Quote
Balbina. Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 Tak,nane niektóre małe yorki naprawde są bardzo ładne i to nie zależy od wielkości:cool1: Quote
NNikka Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 nane napisał(a):tym bardziej mnie dziwi twoja wypowiedź mam suczkę wielkości 1,5kg (no teraz może troszkę więcej waży) i o dziwo z taką wagą zawsze otrzymywała oceny doskonałe dodatkowo - pomijając chyba dwie wystawy - zawsze była na lokacie nie wspominając już o rozpoczętym Ch.Pl. :-o więc w takim razie jakim cudem wg sędziów jest ładna skoro wg tego co piszesz ze względu na wielkość powinna być brzydka :roll: Czegos tu chyba nie rozumiesz. Nie ona jest brzydka tylko miniaturyzacja nie sprzyja często zdrowiu i urodzie. Jasne jedne są ładniejsze inne brzydsze ale ogólnie to nie słuzy niczemu zdrowemu tylko zaspokojeniu ludzkiej chęci posiadania malutkiego yoreczka. A dlaczego miała takie oceny? Była widocznie proporcjonalna i niewiele poniżej 2 kg. Quote
tigrunia Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 ladyyork napisał(a):Jak się chce kryć sunie to najlepiej dowiedzieć się jak najwięcej o psie bo każda linia niesie co innego i bywa czasami że piesek ładny i malutki daje duże potomstwo przy urodzeniu ,a czasem i w przyszłości, a do tego jeszcze bez żadnej wartości. Bywa również że piesek ładny ,ale ciut większy np 2600-3000g daje malutkie potomstwo i bardzo wartościowe. Dobrze jest jak już jest jakiś miot na świecie by się dowiedzieć i przyjżeć potomkom reproduktora którego upatrzyliśmy sobie dla suni. Ważne jest również by się dowiedziec ile młodych miała mama małej i babcie jeżeli to możliwe, zazwyczaj większe mioty są cechą dziedziczną u suczek więc jak się okaże że mała jest z dużego miotu to jest + dla niej ponieważ jak pujdzie w ilość to zawsze maluszki będą mniejsze;) Ladyyork w 100% się z Tobą zgadzam tylko kurcze skąd się dowiedzieć czegoś o danym reproduktorze?? Kto Ci powie, że dał wnętra, że idą za nim wady zgryzu? Na wystawie się nie dowiesz bo tam same "hodowlane".. Możesz sobie popatrzeć na stronach innych hodowli na szczeniaczki po danym piesku ale czy na stronach jest napisane "piesek nr 1 - wada zgryzu, piesek nr 2 wnętr.. " - raczej nie :cool1: Często pomagają znajomości, jak masz "kumpla" hodowcę, który akurat tym psem krył to najczęściej szczerze powie no chyba, że będzie celowo oczerniać, żebyś pokryła może jego repem :diabloti: Więc loteria tak naprawdę .. NNikka napisał(a):Ze wzorca borą te widełki.. Jak myślisz czy czy sędzia oceni na wystawie yorka poniżej 2 kg? Czy ciągłe miniaturyzowanie rasy je służy? Nie służy bo psy są brzydsze i bardziej chore i stąd dolna granica. Pracowałam w ZK od 1993 do zeszłego roku więc temat wzorca nie budzi moich watpliwości. Również mam suczkę, która waży poniżej 2 kg a dokładnie 1,7 kg - jest oceniana różnie no ale wiadomo, że jeden sędzia patrzy lewym okiem, drugi prawym :p Ale ów sucz jest dobrze zbudowana i to ją ratuje a że waży 1,7 - cóż .. to sama skóra i kości :cool1: Nie jest żadną "miniaturką" :cool3: Swoją drogą moja sucz jest pół-siostrą suczki nane więc chudzielstwo rodzinne :diabloti: NNikka napisał(a):Czegos tu chyba nie rozumiesz. Nie ona jest brzydka tylko miniaturyzacja nie sprzyja często zdrowiu i urodzie. Jasne jedne są ładniejsze inne brzydsze ale ogólnie to nie słuzy niczemu zdrowemu tylko zaspokojeniu ludzkiej chęci posiadania malutkiego yoreczka. A dlaczego miała takie oceny? Była widocznie proporcjonalna i niewiele poniżej 2 kg. Pół kilo to raczej spora różnica :cool3: Quote
NNikka Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 nane napisał(a):tym bardziej mnie dziwi twoja wypowiedź mam suczkę wielkości 1,5kg (no teraz może troszkę więcej waży) i o dziwo z taką wagą zawsze otrzymywała oceny doskonałe dodatkowo - pomijając chyba dwie wystawy - zawsze była na lokacie nie wspominając już o rozpoczętym Ch.Pl. :-o więc w takim razie jakim cudem wg sędziów jest ładna skoro wg tego co piszesz ze względu na wielkość powinna być brzydka :roll: Nie znam suki, nie wiem jak wyglada i ile waży (tym bardziej, ze sama właścicielka nie wie :eviltong:) rózni sa sposoby oceny, moze po prostu jesy bardzo ładna i sędzia przymyka oko na jej skromne wymiary. Ręczę Ci, że jakby ktos przyszedł z 1 kg to nawet uroda by jej nie pomogła. Nie wszystkie yorki trzymaja się wzorca, ja mam w domu sucza którzy waży 4 kg... i też mimo, że to za dużo, ma doskonałe oceny i lokaty. Quote
tigrunia Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 NNikka napisał(a):[/font] Nie znam suki, nie wiem jak wyglada i ile waży (tym bardziej, ze sama właścicielka nie wie :eviltong:) rózni sa sposoby oceny, moze po prostu jesy bardzo ładna i sędzia przymyka oko na jej skromne wymiary. Ręczę Ci, że jakby ktos przyszedł z 1 kg to nawet uroda by jej nie pomogła. Nie wszystkie yorki trzymaja się wzorca, ja mam w domu sucza którzy waży 4 kg... i też mimo, że to za dużo, ma doskonałe oceny i lokaty. Suczka nane kiedy chodziła jeszcze po ringach ważyła 1,5 teraz jest po ciąży więc może ciut przybrała ;) A co do 1 kg.. otóż na tegorocznej wystawie w Chojnicach jedna taka panna się pojawiła w klasie młodzieży - wystawiał ją bardzo wysoki "maczo" co tym bardziej śmiesznie wyglądało i ów sucz dostała doskonałą :crazyeye: Piękna nie była, w ogóle nie przygotowana - "maczo" zresztą też nie wiedział co, gdzie i w którym momencie i mimo to .. Różni są sędziowie - ten akurat wybierał te mniejsze :cool3: I już to nie raz mówiłam ale powtórzę - dla mnie z tą wagą to jakiś wymysł - powinno się mierzyć wzrost jak już a nie wagę :cool1: Moja starsza sucz przed ciążą ważyła 2,2 kg teraz waży ponad 3 ale nie jestem w stanie dokładnie zważyć bo mam wagę do 3 kg i pokazuje error :cool1: Pewnie wychodzi poza "limit" wzorcowy i co - to znaczy, ze mam jej nie pokazywać, że powinna zostać zdyskwalifikowana gdyby na PL wystawach wagi były na ringach? Kurcze diete bym musiała jej wprowadzić przed wystawą :shake: Quote
ladyyork Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 tigrunia napisał(a):Ladyyork w 100% się z Tobą zgadzam tylko kurcze skąd się dowiedzieć czegoś o danym reproduktorze?? Kto Ci powie, że dał wnętra, że idą za nim wady zgryzu? Na wystawie się nie dowiesz bo tam same "hodowlane".. Możesz sobie popatrzeć na stronach innych hodowli na szczeniaczki po danym piesku ale czy na stronach jest napisane "piesek nr 1 - wada zgryzu, piesek nr 2 wnętr.. " - raczej nie :cool1: Często pomagają znajomości, jak masz "kumpla" hodowcę, który akurat tym psem krył to najczęściej szczerze powie no chyba, że będzie celowo oczerniać, żebyś pokryła może jego repem :diabloti: Więc loteria tak naprawdę .. Coprawda to długa droga i ryzykowna ale można porozglądać się w tych opcych hodowlach gdzie dany piesek krył i z pomocą hodowcy jak również samemu można porozmawiać osobiscie z właścicielką tej hodowli na wystawie lub przez telefon, popytać się czy może wie jakie pieski wyrosły z tych kryć , jakie były płody duże czy małe i co ogólnie sądzi o piesku. Masz racje jest to napewno loterja ,jednak napewno warto sprubować dowiedzieć się coś o psie który będzie krył naszą sunie, choć tak jak mówisz jest coraz gorzej, a ludzie prubują plotkami zniszczyć konkuręcje,eh. Quote
NNikka Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 Nie chce mi się walic grochem o ścianę, tak mówi wzorzec jesli masz wątpliwości postaram się to znaleść i w wolnej chwili tu wstawić. I nikt nie mówi, ze masz nie wystawiąc nie czepiaj się bo ja cały czas mówię, ze to zależy od urody i proporcji. A źle oceniający sędziowie? Cóz to temat na inny raz. Ide do pracy. :multi: Quote
tigrunia Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 NNikka napisał(a):Nie chce mi się walic grochem o ścianę, tak mówi wzorzec jesli masz wątpliwości postaram się to znaleść i w wolnej chwili tu wstawić. I nikt nie mówi, ze masz nie wystawiąc nie czepiaj się bo ja cały czas mówię, ze to zależy od urody i proporcji. A źle oceniający sędziowie? Cóz to temat na inny raz. Ide do pracy. :multi: Ale ja tylko powiedziałam co myślę - o co chodzi ? :cool1: Znam wzorzec i nie kwestionuję :cool1: Quote
NNikka Posted September 11, 2009 Posted September 11, 2009 tigrunia napisał(a):Ale ja tylko powiedziałam co myślę - o co chodzi ? :cool1: Znam wzorzec i nie kwestionuję :cool1: Uff :eviltong: Quote
Recommended Posts