Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak zobaczysz śniade szetlandy, to daj znać, że to Ty.

O matko! To moze jakis znak rozpoznawczy wprowadzcie? Szetlandow sniadych jest hoho! Mnostwo!! :lol:

Zakla, to Ty masz jakies nowe dziecie? 8)

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nowe dziecie przybedzie do mnie pod koniec przyszlego roku mam nadzieje 8)
A toto sheltie to kolezanki, ale wystawiam jej piesia i przygotowuje;)
No i czy szetlandom strzyze sie yszka? Bo Bzu ma strasznie zarosniete... Wogole jakos sie je strzyze?

Posted

Nie wiem jak u szetlandow, ale u kolakow jest tak - jezeli uszy sa ciezkie, to nie ma problemu z przycieciem wlosow, oczywiscie tylko i wylacznie degazowkami < coby nie przesadzic >. Przy lekkim uchu z kolei, rowniez mozna, ale to juz trzeba umiejetnie, zeby przypadkiem nie stanely. ;-)

Dodatkowo wyrownalabym wlosy na lapach < stopach >, po prostu zaokraglic. Osobiscie, uwazam, ze nie ma nic zlego w powyzszych zabiegach, nawet jezeli sa to psy pasterskie - pracujace.
Ja jadac na wystawe zabieram talk < ew. puder >, lakier, pianke, grzebien, i jest ok. ;-)

Aha, dodam, ze oceniajaca s. Szulc, ma szetlandy, ktore rowniez zawsze swietnie przygotowuje ;-)

Posted

Hehe, Bzu jest po jednym z jej psow(po Zaku ;)).
Ucho ma lekkie,wisza na gumach, i sa masowane, i nic. Jak guma jej odpadnie to ucho jest klapniete jeszcze 2-3 dni. Wiec mysle, ze odklei jej sie te gumy dzien przed wystawa... A lapki ma wlasnie ladne, z krotka sierscia :)
No to poprobujemy z tymi uszami, mam nadzieje, ze po moim cieciu nadal bedzie przypominala szetlanda:P na wszelki wypadek obetniemy uszeta juz w tym tygodniu, zeby ew. moglo troche zarosnac gdyby cos poszlo nie tak :lol:

Posted

Spoko, Raisa tez miala uszy w ten sposob usztywniane, wiec dla mnie to norma ;-) Tyle, ze nie za pomoca gumy, a masy do plakatow ;-)
Proponuje odkleic tuz przed wejsciem na ring, wtedy bedziesz miec rewelacyjne uszy na sam pokaz.

Posted

Nic nie wiem na razie. :-?

Ojciec moj przylatuje 8 grudnia, i wtedy bede mogla napisac cos wiecej.

Miejsce zapewne sie znajdzie, tylko nie wiem jeszcze czy pojedziemy autem.

Posted

Dziewczyny, jeśli mogę coś poradzić, to lepiej nie przycinajcie włosów na uszach, jeśli Wasze pociechy mają tendencję do stających uszek. Mniejszym złem są nieobcięte kłaczki od stojących uszu (to już jest uznawane za wadę). My się kąpiemy (na dwa tygodnie przed wystawą) w szamponie bananowym f-my Iv San Bernard (akurat taki mamy).

Nie wiem, jak mam określić naszego pieszczocha? Pikselek ma w tej chwili 20 m-cy, jest pieskiem (po Cydze i Zacku), będziemy w NDM w klasie otwartej. Jak będzie katalog przedwystawowy, to będzie wiadomo kto ma jaki numerek i bez problemu się znajdziemy. :lol:

Zakla, a ile ma teraz Buzu? I po której suni?

Pozdrawiam, Gra

Posted

Dziewczyny, jeśli mogę coś poradzić, to lepiej nie przycinajcie włosów na uszach, jeśli Wasze pociechy mają tendencję do stających uszek. Mniejszym złem są nieobcięte kłaczki od stojących uszu (to już jest uznawane za wadę).

No, to tez dlatego ja mojej suce uszu nigdy w podobny sposob nie przycinam. Raz to zrobilam, i jedno stanelo. :o Mimo, ze to BC, a w tej rasie mozna poszalec z uszami, to jednak wygladala kosmicznie! 8)

Posted

Dziecko Zacka ma problemy z lekkim uchem? :o No to jest to chyba pierwsze o którym słyszałam. Co do cięcia to ja bym tylko lekko wyregulowała brzeg ucha. W książce p. Zboralskiej fajnie jest pokazane jak powinny wyglądać prawidłowo przygotowane uszy i łapki.
Co do wystawiania, to w tym przypadku proponowałabym ustawianie psa klęcząc koło niego. Jeśli staniesz obok to pies może patrząc na ciebie podnieść głowę i wtedy nawet te prawidłowo załamane uszy potrafią stanąć. Powodzenia w wystawianiu i sukcesów na ringu!

Posted

Bzu ma teraz z pol roku, jest po Zaku i Cher Gold.

No to nie wiem, chyba zaryzykujemy z tym leciutkim przycieciem ;) Czyli kufa ma byc rowolegla to grzbietu, tak? A ine zadarta do gory?

Dziekuje za powodzenia, bo mam taka mala nadfzieje, ze Bzu nie bedzie sie wyrywac do wlascicielki ani do innych psow...:| No i ze wreszcie nauczy sie biegac na ringowce... :fadein:
W koncu to podwojny debiut ;)

Posted

Czyli kufa ma byc rowolegla to grzbietu, tak? A ine zadarta do gory?

Oczywiscie fajnie jest gdy pies na Ciebie spoglada, niemniej jednak, nie zawsze mozemy sobie na to pozwolic, wlasnie z przedstawionych przez Joasie powodow.
Podczas ustawiania psa, ukleknij sobie za nim, postaw go, < ringowke mozesz zarzucic na szyje, zeby wygladalo bardziej cool i professional 8) >, przed kufa trzymaj jakis smakolyk, najlepiej bedzie jak dodatkowo nieco obnizysz reke, aby pies glowe zwrocona mial lekko w dol. Wtedy na pewno z uszami nie bedzie problemu.

Posted

Dzieki, Ajrisz ;)
Czyli juz wiem, jak mam z nia cwiczyc...:)
I jeszcze jedno pytanie- czy trzymanie/podciaganie psiego lebka na ringowce jest pozadane? :roll: Bo jak sie patrzy, to wiekszosc osob tak wystawia... A ja nie wiem, czy to oby dobrze:P
Normalnie bede musiala fotki porobic i zobaczyc, jak ja tego potforra wystawiam...:lol:

Posted

Ja z reguly nie podciagam mocno psu glowy, tak "pracuje" reka ze smakolykiem, aby suka sama ja prostowala. :wink: Oczywiscie druga reka, trzymam psa za lancuszek < bo tak wlasnie wystawiam > tuz przy szyi, smyczka jest wtedy zwinieta w piesci. :wink:

Wyglada to w ten sposob:

< na zdjeciu nasza dogomaniaczka z jej sheltie >

Posted

Zakla!
Jak nie jesteś pewna, jak przygotować sunię przed wystawą, to wpadnij w sobotę 26.11. o godzinie 11.00 na nasz szeltusiowy spacerek. Spotykamy się przy wyjściu ze stacji metra "Ursynów" w kierunku Doliny Służewieckiej Będzie trochę psiaków i na pewno znajdzie się ktoś, kto Ci wytłumaczy "na żywo", co i jak zrobić.

A ja jestem bardzo ciekawa, jak wygląda przyrodnia "siostrzyczka" mojego maluszka? :lol:

Pozdrawiam, Grażka

Posted

OOooooooooooooooooooo

szeltusiowy spacerek?????????? IIIIIIIIIIII kurde a my mamy konie na 11,30 buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

dlaczego nie w niedzielę??????? jaka szkoda ale duchem bede z Wami!!!!!!!!!!!!

Posted

Jedno nie przeszkadza drugiemu!!!

Konie masz o 11.30 a my tam planujemy zabawić do ok. 14. Chyba, że będzie zimno, brzydko i nieciekawie, to będziemy szybciej uciekać do domków!

Jeśli więc zapragniesz :lol: naszego towarzystwa, to szukaj nas nad Doliną Służewiecką... Myślę, że nie będzie to takie trudne - będzie nas trooochę...
:laola:
Pozdrawiam, Grażka

P.s. A może coś już wiadomo na temat katalogu przedwystawowego???
Dziewczyny, miejcie litość i nie każcie nam zbyt długo czekać!!!#calus

Posted

Gra, powiem wlascicielce Bzu, moze do Was dolaczy;) Ja niesttey te sobote mam zawalona..:(
A no i czy szczeniaka mozna kapac juz norlamnym szamponem(7 m-cy)? Bzu to ta z tych szybciej rosnacych(na szczescie jeszcze nie przerosla:P) :roll:

Posted

Zakla, najlepiej jak właścicielka Bzu faktycznie wpadnie na nasz spacerek, lub żeby zajrzała na portal (bez urazy dla Dogomanii :lol: ) poświęcony samym szetlandom:

http://little-star.strefa.pl/forum.php

Tam na pewno coś znajdzie na temat kąpieli i innych problemów związanych z naszą rasą! Ja sama jestem jeszcze za "zielona" :oops: w wielu sprawach i mogę (całkiem niechcący) wprowadzić ją w błąd...

Pozdrawiam, Grażka

Posted

Witam,
katalog przedwystawowy będzie na stronie oddziału prawdopodobnie już w poniedziałek.
Jest bardzo duża ilość psów, w związku z tym, razem z Marzenką zrobiłyśmy rozpiskę godzinową dla każdej rasy (żeby nie robić niepotrzebnie tłoku). Żadna rasa nie wejdzie na ring wcześniej, niż będzie podane na potwierdzeniu.
Sędziowanie zaczynamy o godz. 9:30! i to nie jest błąd.

W sobotę Alaskany, Siberiany, owczarki kaukaskie i środkowoazjatyckie będą sędziowane przez Andrzeja Szutkiewicza na dworzu. To samo z owczarkami niemieckimi w niedzielę.
Ubierzcie się cieplutko.
pozdrawiam