nice_girl Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 Jolly napisał(a):A ja jeśli mogę to bardzo proszę aby na wystawie zimowej nie sędziowała owczarków szkockich collie P. Redlicka , bo w tym roku ma chyba prawie wyłączność na kolaki - sędzieje je w Jarosławiu , Kielce , Bytom , Nowy Sącz i Lublin :(- to chyba lekka przesada , nie wiem kto pozwala na to , aby jeden sędzia sędziował jedną rase na tylu wystawach ?! Podobna jest sytuacja z p. Nicewicz. Będzie sędziowała I grupę w Bydgoszczy, Radomiu, Jeleniej Górze, Płocku, Krośnie, pewnie jeszcze gdzieś również. :-? Quote
Diana14 Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 MarzenaTkacz napisał(a):DIANA14 - być może pomyslimy o tym w zimie, ale teraz Pan Paweł jest grupę V, jeśli masz jakieś życzenia co do Collie na jesień musisz wybrać z dwóch nazwisk Pani Matuszewska i Pan Czerniakowski Pozdrawiam Marzena Tkacz-Rosłon Aham...no to musze się gdzieś przejechac gdzie będą oceniać ci sędziowie bo jeszcze nigdy moje psy nie były przez nich oceniane. Quote
gwiezdny-wyslannik Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 Jaki sędzia ma sędziować Cavaliery? Quote
Diana14 Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 nice_girl napisał(a):Jolly napisał(a):A ja jeśli mogę to bardzo proszę aby na wystawie zimowej nie sędziowała owczarków szkockich collie P. Redlicka , bo w tym roku ma chyba prawie wyłączność na kolaki - sędzieje je w Jarosławiu , Kielce , Bytom , Nowy Sącz i Lublin :(- to chyba lekka przesada , nie wiem kto pozwala na to , aby jeden sędzia sędziował jedną rase na tylu wystawach ?! Podobna jest sytuacja z p. Nicewicz. Będzie sędziowała I grupę w Bydgoszczy, Radomiu, Jeleniej Górze, Płocku, Krośnie, pewnie jeszcze gdzieś również. :-? Jeszcze w Lesznie...ale do Leszna to se pojade ;) Quote
gwiezdny-wyslannik Posted April 24, 2005 Posted April 24, 2005 Marzenko czy mogłabyś przypisać ocene Cavalierów sędzinie Elżbiecie Junikiewicz, bo jak tak to jad na 100% :D Ale jeśli się nie da to może sędziego Wiesława Boryczko Quote
malgosia_1 Posted April 26, 2005 Posted April 26, 2005 a GOŃCZE POLSKIE i OGARY POLSKIE komu pisane? Bo skoro mam mozliwosc zabrania na ten temat glosu, to proponuję, aby oceniane byly przez sedziego/sędzinę nie Polaka. Czemu (?), chociazy dlatego ze: * przynajmniej teoretycznie moga spojrzyc na psiaki obiektywnie!!! * przynajmniej teoretycznie ani oni sami, ani ich asystenci nie choduja tej rasy!!! * przynajmniej teoretyczie maja rece "mniej zwiazane"... * dlatego ze bardzo rzadko je oceniaja * przynajmniej dlatego aby mogli bardziej przyjrzec sie rasie (w tym wypadku chodzi mi o GONCZE POLSKIE) a przeciez podobno wszystkim zalezy na jej uznaniu przez FCI, a wlasnie w ten sposob mozna ja propagowac... .... powodow jest na prawde wiele. Byc swiadkiem przyznania przez sedziego krajowego zwyciestwa rasy, a za miesiac byc swiadkiem dyskwalifikacji przez innego sedziego krajowego tego samego psiura za wzrost to...poprostu kpiny, a fakt ten swiadczy sam za siebie. I nie chodzi tu o zdobyte tytuły, poniewaz akurat ten problem mojego psiaka nie dotyczy (wrecz przeciwnie), ale o tak rozniace sie opinie polskich sędziow na temat danej rasy i to w dodatku rodzimej. Tak wiec, proponuję dac szanse zagranicznym - wszyskim gonczarzom na pewno wyjdzie to na dobre! Quote
daga10011 Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 a kto bedzie sedziowal leonbergery??????? Quote
Justi0022 Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 poprzedni post był przed przeczytaniem topiku, SORY :oops: Quote
MarzenaTkacz Posted April 27, 2005 Author Posted April 27, 2005 CAVALIERKA - Cavaliery Pan Zygmunt Jakubowski (na prośbę dogomanaików - wcześniejszą), o Pani Juniewicz lub Panu Boryczko pomyślimy na wystawe zimową MAŁGOSIA - niestey nie mogę dać obu ras Pani Zivilie, więc dostanie Ogary Polskie, a Pan Maciej Kozber Gończe Polskie DAGA - a Kogo byś proponowała, Ewa Bukład, Andrzej Szutkiewicz, Jadwiga Niciewicz, Andrzej Kot, Izabella Studzińska) ??? Pozdrawiam Marzena Tkacz-Rosłon Quote
MarzenaTkacz Posted April 27, 2005 Author Posted April 27, 2005 JOLLY - Pani Redlicka na wystawie u nas nie sędziuje. Quote
czikot Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 [quote name='Cavalierka']Marzenko czy mogłabyś przypisać ocene Cavalierów sędzinie Elżbiecie Junikiewicz, bo jak tak to jad na 100% :D Ale jeśli się nie da to może sędziego Wiesława Boryczko Cavalierko TYLKO NIE TO!!!!!:-) P.Junikiewicz z całym szacunkiem dla jej osoby ale sedziuje juz na strasznej ilosci wystaw w tym roku i to własnie cavaliery!!! Bedzie i w Lesznie, Jeleniej Gorze, Bytomiu, Sopocie, Nowym Targu, Wrocławiu ..... Sama zobacz to sa az 3 miedzynarodowki na ktorych sedziuje ! To juz lepiej Pana Boryczko na te zimowa wystawe ale tylko nie Pania Junikiewicz :-) A na Legionowo zamowilismy juz u Pani Marzenki sedziego Jakubowskiego:-)dziekujemy !! Pozdrawiam serdecznie Quote
malgosia_1 Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 MAŁGOSIA - niestey nie mogę dać obu ras Pani Zivilie, więc dostanie Ogary Polskie, a Pan Maciej Kozber Gończe Polskie a nie moze byc na odwrot? Ogary Polskie sa juz zarejestrowane, wiec dobrze byloby dac szanse blizszego zapoznania sie z rasa gonczy polski sedziom zagranicznym. Mnie zalezalo aby goncze polskie ocenial jedynie sedzia zagraniczny, a preferencji osobowych absolutnie nie mam. A tak.... nic to nie zmieni, kolejny polski sedzia, kolejne kontrowersje, nie dobrze to wplynie na srodowisko gonczarzy i na pewni ich na wystawe specjalnie nie przyciagnie. Ale i tak dziekuje pieknie za odpowiedz, bo sprawy goncze czesto pozostaja bez echa, a szkoda... Przynajmniej probowalam Quote
from_gosi Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 W takim razie proponuję na gr I Panią Bożenę Czempas. Widziałem jak sędziuje na wystawie w Ustroniu, w zeszłym roku i bardzo mi się podobało. Quote
burzan Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 Pani Czempas na grupę I w grudniu? Nie jest to sedzia godny polecenia. Jest mało obiektywna, sędziuje według swojego gustu a nie eksterieru psa. Po zeszłorocznej wystawie w Ustroniu była mocno krytykowana za to. Quote
joanna Posted April 28, 2005 Posted April 28, 2005 To ja jeszcze raz poproszę na grudzień o panią Szulc. Ma uprawnienia na I grupę i na ozdobne. Na dodatek w tym sezonie chyba nigdzie nie sędziuje I grupy Quote
gwiezdny-wyslannik Posted April 28, 2005 Posted April 28, 2005 Cavalierko TYLKO NIE TO!!!!!:-) P.Junikiewicz z całym szacunkiem dla jej osoby ale sedziuje juz na strasznej ilosci wystaw w tym roku i to własnie cavaliery!!! Bedzie i w Lesznie, Jeleniej Gorze, Bytomiu, Sopocie, Nowym Targu, Wrocławiu ..... Sama zobacz to sa az 3 miedzynarodowki na ktorych sedziuje ! To juz lepiej Pana Boryczko na te zimowa wystawe ale tylko nie Pania Junikiewicz :-) A na Legionowo zamowilismy juz u Pani Marzenki sedziego Jakubowskiego:-)dziekujemy !! Pozdrawiam serdecznie No dobrze może być :wink: Quote
MarzenaTkacz Posted April 28, 2005 Author Posted April 28, 2005 JOANNA - Pani Szulc będzi wzięta pod uwagę, dużym plusem jest to, że uprawnienia na 2 grupy. Niestety musimy brać to pod uwagę - Legionowo to mały oddział i sprawa kosztów jest u nas bardzo ważna. Pozdrawiam Quote
Justi0022 Posted April 28, 2005 Posted April 28, 2005 Ja byłam bardzo zadowolona z oceny leonów w październiku w Legionowie przez panią Wandę Kotik. Czy pani Kotik jest z Warszawy? A kto jest planowany na leonbergery tym razem? Quote
Justi0022 Posted April 28, 2005 Posted April 28, 2005 Dopiero teraz zerknęłam na początek topiku :oops: Propozycja jest p. Kota dla molosów - sędziował b. dokładnie i rzetelnie leonbergery w Toruniu w sierpniu. Quote
Justi0022 Posted April 28, 2005 Posted April 28, 2005 MarzenaTkacz napisał(a): DAGA - a Kogo byś proponowała, Ewa Bukład, Andrzej Szutkiewicz, Jadwiga Niciewicz, Andrzej Kot, Izabella Studzińska) ??? Pozdrawiam Marzena Tkacz-Rosłon Marzenko, my się jeszcze z Dagą skonsultujemy - powyżej pisałam o p. Kocie, że podobało mi się w Toruniu, czytałam pozytywne opinie o p. Izie Studzińskiej, więc ja jestem na TAK - z pozostałymi sędziami się nie zetknęłam na mojej drodze wystawowej, więc nie wiem. Tylko błaaagam nie p. Matuszewska. Narobiła trochę zamieszania na porównaniu przed NPwR w Poznaniu - wyjść mieli nie tylko zwycięzcy grup, ale i Ci z drugiego miejsca. Jedni wiedzieli, że mają wyjść, inni zastali poza ringiem, asystenci nie bardzo wiedzieli co autor miał na myśli....masakra :roll: Pozdrawiam i obiecuję śledzić topik i czekam na decyzję co do leonbergerów :D Quote
Malibu Posted April 28, 2005 Posted April 28, 2005 Witam. Marzenka , czy wiesz kto będzie sędziował Dogi de Bordeaux ? Chodzi o suki w kl. otwartej . Widziałam nazwisko Pani Bukład w molosach i mimo że moja suka u niej wygrała wolałabym innego sędziego . Żecz gustu i upodobania . Pozdrawiam. Quote
from_gosi Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 burzan :o chyba obracamy się w innym środowisku, :) ja wręcz przeciwnie słyszałem raczej pochwały jak ktoś przegrał, to pewnie że nie zadowolony no i jakoś dziwnie z tymi gustami - psy które wygrały w Ustroniu, wygrywały poźniej również na innych wystawach - czyżby inni sędziowie mieli podobne "gusta" :roll: Quote
MarzenaTkacz Posted April 29, 2005 Author Posted April 29, 2005 MAŁGOSIA - jeśli chodzi o Gończe Polskie, to musze sprawdzić czy Pani Żivile z Litwy ma na nie uporawnienia, jesli ma dam Jej Gończe Polskie, a jeśli nie to pozostaniemy przy Ogarch Polskich JUSTI - "dogadajcie się" z DAGĄ - ja na rzaie wstępnie przypsuję Panu Kotowi Leonbergery MALIBU - wszystkie BX został wstępnie przypisane do Pana Kota Pamiętajcie tylko, że będę musiałą po pierwsze sprawdzić, czy rasy i sędziowie nie będą dublować się na ościennych wystawach (Radom, Płock, Kielce, Toruń), a druga sprawa to ilości psów w danym ringu, - każdy sedzia musi mieć mniej więcej taką sama ilośc psów na ringu. Niedługo zacznę powoli liczyć ilości (podług ubiegłorocznej wystawy) wstępnie (według Waszych propozcyji) przypisanych ras do każdego sędziego. Mam nadzieję, że nie napisłam tego zbyt chaotycznie i rozumiecie co mam na myśli (dzisiaj mam kiepski dzień) Pozdrawiam Marzena Tkacz-Rosłon Quote
bysterka Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 troche zagmatwany temat ;) moge sie dowiedziec kto sedziuje jh?? Quote
MarzenaTkacz Posted April 29, 2005 Author Posted April 29, 2005 BYSTERKA - może już jestem za satar na takie skróty, ale co oznacza "jh" ? A temat jest zagmatwany, bo każdy z ma prawo do wyrażenia swojej opini, a ile ludzi tyle opini. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts