Cockerek Posted September 26, 2005 Posted September 26, 2005 Mam taki mały problem: mam suczkę u siebie już 2 ms, czyli mała ma 4ms. Z wyrobienie rodowodu czekałam bo za 3 tyg zmieniam nazwisko i chciałam mieć już nowe na rodowodzie. Ale przecież zenim z urzędu dostanę dowód z nowym nazwiskiem, zanim wyślę papiery do ZKwP, zanim oni wyrobią rodowód... Ile mniej więcej może to trwać??? Czy do wydania rodowdu potrzebne są dane z dowodu czy tylko nazwisko? Dzieki za odpowiedzi :P Quote
Yoshko Posted September 27, 2005 Posted September 27, 2005 Nie są potrzebne dane z dowodu osobistego. Składasz w zwiazku metrykę z wpisanym przez siebie nawiskiem i adresem , a takze rejestrując się w związku wypełniasz deklarację członkowską wpisując swoje personalia, nie jest do tego potrzebny dowód osobisty Quote
Szamanka Posted October 25, 2005 Posted October 25, 2005 Ale spokojnie, bez paniki ;) Nie masz określonego czasu na wyrobienie rodowodu ;) Mój pies ma 1,5 roku a jeszcze nie wyrobiłam mu rodowodu. Jest on przede wszystkim potrzebny na wystawy. A jeżeli na razie nie myślisz o wystawach to nie musisz się spieszyć, choć pamietaj, że na rodowód czeka się kilka miesięcy, bodajże coś koło 3 miesięcy.. Quote
SH Posted October 26, 2005 Posted October 26, 2005 Nie cierpimy raczej na nadmiar pieniędzy i sadzę, że raczej nikt nie lubi wyrzucać ich w przysłowiowe błoto. Dlatego radzę wstrzymać się z rejestracją psa i wyrabianiem rodowodu do nowego roku :evilbat: Chyba, że macie zamiar wystawiać Wasze psiaki jeszcze w tym roku :roll: Jeśli tak, to psa trzeba zarejestrować i można go wystawiać jeszcze bez nr PKR, czyli rodowodu. Prawo to dotyczy klasy szczeniąt i młodzieży, zatem Cockerek możesz to zrobić bez problemu, a Szamanka tylko w takiej sytuacji kiedy Twój psiak 'zmieści się' wiekowo w klasie młodzieży (w dniu wystawy) - więc chyba już jest za późno :( Czas oczekiwania na rodowód to około 3 miesiace. Termin zgłaszania psów na wystawy upływa na miesiąc przed wystawą krajową i ok. 2 miesiące przed międzynarodową. Szamanko - jeśli chcesz zgłosić swojego haszczaka np. na wystawę w Katowicach to niestety musisz go zarejestrować już teraz. Natomiast jeżeli planujesz pierwszy występ np. w Bytomiu to możesz zaryzykować i poczekać do pierwszych dni stycznia. Quote
Szamanka Posted October 26, 2005 Posted October 26, 2005 Rozumiem, że nie mogę doczekać np. do pierwszych dni stycznia bo mogę nie zdążyć z wyrobieniem rodowodu - gdybym chciala jechać do Katowic? Quote
SH Posted October 27, 2005 Posted October 27, 2005 Dokładnie to miałam na myśli :) Sorry jeśli trochę mętnie to opisałam :-? Termin przyjmowania zgłoszeń na Katowice mija 31 stycznia. Twój psiak bedzie się kwalifikował już chyba do klasy pośredniej, czyli musi mieć PKR (rodowód) w dniu zgłoszenia. Zatem "minus" 3 miesiące (czas oczekiwania na rodowód) wypada w listopadzie :) Quote
Cockerek Posted November 11, 2005 Author Posted November 11, 2005 Tak więc stwierdziłam że poczekam z wyrobieniem rodowodu do nowego roku. Jednak pojawia się nowy problem, a raczej pytanie: planuję występ małej w styczniu w Głogowie. Jak mam ją zgłosić nie mając rodowodu? Podaje wtedy numer metryki czy co? Rejestrować w związku chcę zaraz na początku stycznia, ale i tak będzie za późno żeby dopiero wtedy ją zgłosić. Chyba trochę zakręciłam :roll: Quote
Zeliika Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 Cockerek napisał(a):Tak więc stwierdziłam że poczekam z wyrobieniem rodowodu do nowego roku. Jednak pojawia się nowy problem, a raczej pytanie: planuję występ małej w styczniu w Głogowie. Jak mam ją zgłosić nie mając rodowodu? Podaje wtedy numer metryki czy co? Rejestrować w związku chcę zaraz na początku stycznia, ale i tak będzie za późno żeby dopiero wtedy ją zgłosić. Chyba trochę zakręciłam :roll: Zeby zglosic psa na wystawe musisz zlozyc paiery o rodowod - wtedy otrzymujesz numer rejestracji oddzialowej - ja poprosilam o ksero metryki (ktora Zwiazek zabiera) z napisanym numerem. Zawsze zglaszajac na wystawe w Polsce obowiazkowo podajesz ten numer rejestracji oddzialowej, a w klasie szczeniat i mlodziezy, jesli jeszcze nie oderalas rodowodu, mozesz wpisac PKR w przygotowaniu. Mowiac prosciej: jesli chcesz wystawic psa w Glogowie, w momencie zglaszania na wystawe musisz miec juz zlozone papiery o rodowod. Quote
Cockerek Posted November 12, 2005 Author Posted November 12, 2005 Krótko i na temat, dzięki Zeliika :P Czyli jednak musimy zgłaszać jeszcze w tym roku, :roll: Quote
Draczyn Posted November 12, 2005 Posted November 12, 2005 Cockerek napisał(a):Krótko i na temat, dzięki Zeliika :P Czyli jednak musimy zgłaszać jeszcze w tym roku, :roll:Jeśli chcecie wystawia w Katowicach, to w tym roku i to jak najszybciej Quote
Cockerek Posted November 12, 2005 Author Posted November 12, 2005 Katowice raczej nie, bo ciut za daleko. Ale mimo wszystko zrobię to jeszcze w tym tygodniu. I tak nie wiem po co zwkleałam, coś sobie ubzdurałam że dowód osobisty mi będzie potrzebny :roll: :oops: Quote
Zeliika Posted November 12, 2005 Posted November 12, 2005 Za to przy nastepnym psie bedziesz juz miala przetarte wszystkie sciezki :wink: Quote
Draczyn Posted November 12, 2005 Posted November 12, 2005 Zeliika napisał(a):Za to przy nastepnym psie bedziesz juz miala przetarte wszystkie sciezki :wink:A przy 10ym to już będziesz ekspertem Quote
Cockerek Posted November 13, 2005 Author Posted November 13, 2005 Jasne, Draczyn, mi to nawet marzyć o drugim nie wolno, a gdzie tu 10-ty :roll: No chyba że dom postawię :lol: Ale za rodowód zabieram się w tym tygodniu. Quote
Draczyn Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 Cockerek napisał(a):Jasne, Draczyn, mi to nawet marzyć o drugim nie wolno, a gdzie tu 10-ty :roll: No chyba że dom postawię :lol: Ale za rodowód zabieram się w tym tygodniu.Właśnie weszłam na Twoja stronkę. To twoje cudeńko jest przepiękne. Jestem zauroczona. Zyczę Ci wielu sukcesów wystawowych. Takich cacuszek spokojnie można mieć 10, przecież to maleńkie maskotki Quote
Cockerek Posted November 14, 2005 Author Posted November 14, 2005 Dziękuję Draczyn :P Patrzę na to wszystko jednak realnie i wiem, że póki co, Nela musi mi wystarczyć. A w ogóle o czym ja to rozprawiam; najpierw sprawdzić muszę czy mi się te wystawy w ogóle spodobają z punktu widzenia już wystawcy :roll: Quote
Recommended Posts