Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sorry, ale to jest odwracanie kota ogonem. Rozumiem, że jakby wszyscy zawodnicy ukończyli tor, to jumping też by się nie odbył, bo przecież przebywaliby na torze circa 40 sekund zamiast 10?

Na to złożyło się wiele czynników i już o tym pisałam, więc nie odnos sie wybiórczo tylko do tego jednego. Najrozsadniejszym wyjściem było wcześniejsze limitowanie zawodników. Czyli majac do dyspozycji ograniczony czas, ogłasza sie limit zawodników na załózmy 40 i dla każdego oblicza sie 3 minuty i zakłada się ze kazdy ukończy. Ale o tym juz pisałam wcześniej.
Co do tego czy było słychać sikera na trybunach to też inna sprawa. Niestety był taki hałas że trudno było cokolwiek usłyszec. Niestety psy pozostawione bez opieki szczekały i jedne drugich pobudzały. Nastepnym razem klatki nie powinny być umieszcznae przy ringach, albo przynajmniej przysłonięte. Tak samo jak nie powinno mieć miejsca pozostawianie samych psów podczas przebiegów ujadajacych i przywiazanych do krzesełek.

• Replies 322
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niestety psy pozostawione bez opieki szczekały i jedne z drugie pobudzały. Nastepnym razem klatki nie powinny być umieszcznae przy ringach, albo przynajmniej przysłonięte.

no niestety :evil: to były psy ZTP Russ i próba zasłonięcia klatek + prośba o ewentualne odsuniecie ich od parcouru jaką podjęły dziewczyny z FORTu zaowocowało wielkimi pretensjami, "że ktoś śmie dotykać się do nie swoich klatek i psów" oraz informacją "że im to szczekanie nie przeszkadza" (skoro się przy nich nie siedzi to nic dziwnego :evilbat: )

Posted

Robull napisał(a):
Zawsze łatwiej i wygodniej krytykować niż zrobić coś samemu.
Wiesz, ja akurat tutaj czuję się niewinna, bo żaden klub, z którym dotąd byłam związana, nie miał takich możliwości, począwszy od terenu (czy hali :o ), a kończywszy na komplecie przeszkód. Więc może napisz wyraźnie, które kluby, według Ciebie, powinny organizować zawody, a tego nie robią, zamiast sugerować, że mamy samych skorych do krytyki leni?

Robull napisał(a):
Jeszcze nie słyszałem nigdy, aby takiej zgody nie było
A mnie się wydaje, że jak dobrze poszukam, to znajdę nawet tutaj, na dogomanii, chyba nawet TWÓJ post o co najmniej jednych zawodach skasowanych, albo prawie skasowanych, bo nie było zgody ze Związku. Mam szukać szczegółów, czy już pamiętasz?

Posted

Flaire napisał(a):
Robull napisał(a):
Zawsze łatwiej i wygodniej krytykować niż zrobić coś samemu.
Wiesz, ja akurat tutaj czuję się niewinna, bo żaden klub, z którym dotąd byłam związana, nie miał takich możliwości, począwszy od terenu (czy hali :o ), a kończywszy na komplecie przeszkód. Więc może napisz wyraźnie, które kluby, według Ciebie, powinny organizować zawody, a tego nie robią, zamiast sugerować, że mamy samych skorych do krytyki leni?
Moja wypowiedź nie była skierowana do Ciebie, choć przyznaję, że mogło to tak wyglądać, za co przepraszam. Flaire, każdy klub może zorganizować zawody! Jesli nie sam, to przy współpracy... jedenm klub ma lepszy tor, inny lepszy plac i już. Trzeba tylko więcej zaangażowania. Ja tym czasem widzę i smuci mnie to, że są kluby, które organizują tylko zawody nieoficjalne. Dobrze, że chociaż tyle, ale szkoda, że tylko tyle.

Flaire napisał(a):
Robull napisał(a):
Jeszcze nie słyszałem nigdy, aby takiej zgody nie było
A mnie się wydaje, że jak dobrze poszukam, to znajdę nawet tutaj, na dogomanii, chyba nawet TWÓJ post o co najmniej jednych zawodach skasowanych, albo prawie skasowanych, bo nie było zgody ze Związku. Mam szukać szczegółów, czy już pamiętasz?
Skasowanych sobie nie przypominam. Pamiętam tylko zawody odwołane przez klub, który już nie istnieje. Wybacz mi, tego wątku nie będę kontynuował... mam nadzieję, że rozumiesz ;)

Posted

[quote name='Robull'][quote name='Irena&pudle']A jaki można wyciągnąć wniosek po zawodach które się odbyły?:
"bierz ile można, nie oglądaj się na innych bo możesz nie mieć drugiej szansy"A może:
"skoro najlepiej wiesz jak powinno się organizować dobre zawody, to czemu tego nie robisz?"

To był mój wniosek. Jaki mieli inni (albo jakie powinni mieć) to nie wiem. Mam nadzieję że każdy wyciągnie własne i będą one z porzydkiem dla agility w Polsce. I dla organizatorów i dla zawodników.
Nie wiem dlaczego swoją uwagę pt organizacji zawodów kierujesz do mnie, bo nie mam możliwosci finansowych ani zadnych innych do organizacji zawodów.
Oburza Cię moja krytyka, uważasz ze nie mam do niej prawa?

Posted

Jak widać, wszystko na temat tych zawodów zostało już chyba powiedziane. Prawda jest taka, że jeśli zgłasza się kilkudziesięciu zawodników, a miejsc na podium jest ograniczona ilość :wink: , to znakomita większość tego towarzystwa wyjeżdża z niczym i każdy musi brać pod uwagę taką ewentualność. Taki jest sport. Ale jednocześnie każdy ma nadzieję, że nawet jeśli kiepsko mu pójdzie to ma prawo do 3 przebiegów, a to nam odebrano. I dlatego panuje taka atmosfera.
Gwóźdź do trumny wbił pan Mania, który pozostał w pamięci uczestników nie tylko wypowiedzią, że zawody nie muszą się odbywać w Poznaniu :( .
To było zagranie poniżej pasa i być może (moim zdaniem) w pełni oddaje stosunek organizatorów do uczestników zawodów agility.
PS
Robull - gratulacje dla Andzi, bo wczoraj chyba nie pogratulowałam :oops:

Posted

Marysiu,

Pytam z ciekawosci: co to znaczy masakryczne? ;) Chodzi mi o parametry aparatu podczas robienia zdjec. W tym roku nie moglam byc w Poznaniu, ale juz wkrotce bede fotografowac w hali jeszcze szybsze zawody, wiec chcialabym miec jeszcze lepsza swiadomosc tej masakry ;)

Posted

Robull napisał(a):
Skasowanych sobie nie przypominam. Pamiętam tylko zawody odwołane
Nie wiem na czym polega różnica pomiędzy "odwołaniem" a "skasowaniem" , ale chodziło mi o kwiecień br. Oczywiście to nie były jedyne zawody skasowane :roll: , czasem w ostatniej chwili, ale jedyne chyba, dla których podanym powodem był brak zgody na czas ze strony ZK.

Posted

[quote name='Irena&pudle']Nie wiem dlaczego swoją uwagę pt organizacji zawodów kierujesz do mnie, bo nie mam możliwosci finansowych ani zadnych innych do organizacji zawodów.
Oburza Cię moja krytyka, uważasz ze nie mam do niej prawa?Jak widać z ogółu moich postów, nie do Ciebie, tylko do wszystkich, którzy nie organizują w Polsce zawodów.
Nie oburza mnie krytyka wczorajszych zawodów, bo sam je krytykuję i każdy ma do tego prawo. Ubolewam przy tej okazji, iż krytyki zawsze jest dużo na każdą inicjatywę w Polsce, za to chętnych do działania wciąż nie widać :(

Posted

Mokka napisał(a):
Robull - gratulacje dla Andzi, bo wczoraj chyba nie pogratulowałam :oops:
Dziękuję w imieniu Daniela, bo to jego zasługa :P Andzię wymiziam :P

Posted

Robull napisał(a):
Ubolewam przy tej okazji, iż krytyki zawsze jest dużo na każdą inicjatywę w Polsce, za to chętnych do działania wciąż nie widać :(

I tak i nie.
Polacy lubią krytykować i narzekać. Mam wrażenie że mamy to we krwi.
Ale chyba nie szczędzimy pochwał w uzasadnionych przypadkach jak np. "Foriada"

PS
Notorycznie staram sie wygrać w totka co by było na jakies zawody ale niestety bez powodzenia :D

Posted

"Nie oburza mnie krytyka wczorajszych zawodów, bo sam je krytykuję i każdy ma do tego prawo. Ubolewam przy tej okazji, iż krytyki zawsze jest dużo na każdą inicjatywę w Polsce, za to chętnych do działania wciąż nie widać"

Nie rozumiem... jakaś sprzeczność mi tu wyłazi.

Rozważam wersje:

1. Każdy ma prawo do krytyki (ale tu mi nie pasuje drugie zdanie)

2. Do krytyki maja prawo tylko ci ktorzy organizują zawody ( :o ) - a jeśli narzekają zawodnicy ktorych potraktowano malo zyczliwie, powiedzmy sobie... nieprzyjemnie na przykład... zawodnicy, nie zrzeszeni w żadnym klubie albo tacy, ktorzy po prostu uprawiają agility jako rekreację i zdarza im się na zawodach startować...

A mam jeszcze bardziej dotyczącą tej konkretnej sprawy:

3. zawody w Poznaniu były tak super zorganizowane i taką miłą atmosferę posiadały (do ktorej przyczynili się w wydatnym stopniu organizatorzy), że wprost oburzające jest że ktokolwiek narzeka (slowem: polskie piekiełko... :fadein: ).

Ktora wersja jest tą prawdziwą? :wink:

Posted

LALUNA napisał(a):
A ja widzę ze Robulla chca wyeliminowac jako zawodnika podsuwajac mu rolę spikera. Robull nie daj się, przypomnij sobie te czasy kiedy meczyłes sie na równi z innymi zawodnikami i wracaj o gry :wink:

Nikt Robulla nie chce wyeliminować jako zawodnika, on sam zrezygnował z biegania na rzecz syna. Ale spokojnie, Robull jeszcze wróci na tor w charakterze zawodnika, tylko na to musisz chwilę poczekać, bo pies, z którym będzie biegać, ma na razie dopiero 9 miesięcy. :lol:

Posted

[quote name='Wind']Marysiu,
Pytam z ciekawosci: co to znaczy masakryczne? ;) Chodzi mi o parametry aparatu podczas robienia zdjec. W tym roku nie moglam byc w Poznaniu, ale juz wkrotce bede fotografowac w hali jeszcze szybsze zawody, wiec chcialabym miec jeszcze lepsza swiadomosc tej masakry ;)

Wind
na obedience miałam ISO 800 lub 1600 i czasy między 1/10 a 1/100s przy f2.8-4.0 - to bardzo zależało od miejsca hali i ilości światła wpadającego przez okna, ogólnie paskudne, nierówne, słabe oświetlenie

na agility po prostu odpaliłam lapmę (LP54), ale ja też nie mam doświadczenia w pracy z lampą, ttl co nieco głupiał, sumacyjnie wyszło co widać - te są na ISO 800, 1/180s (lampa ograniczyła czas)
swoją drogą bez lampy mogły by wyjść fajne rozmazy :lol:

Zresztą ja pierwszy raz w życiu fociłam agility :o Wind, Twoje agilitowe fotki podziwam!! :D

Z ciekawości - co będziesz focić? Zresztą hala hali nierówna, może "Twoja" będzie lepiej oświetlona :wink:

Pozdrawiam
Marysia

Posted

Marysiu,

Za dwa tygodnie Extraklase (czy jakos tak) hokeja na lodzie 8) Generalnie chodzi o jakies wazne zawody, z ktorych zdjecia musza wyjsc :-)
Bez lampy oczywiscie :-)

Bardzo dziekuje, ze podzielilas sie parametrami, moja hala tez ma byc kiepska ... blekitno szara, tak ze sciany bardziej beda pochlaniac swiatlo, niz je odbijac 8) Ale dam rade ... :-) Innego wyjscia nie ma ... ;)

Posted

Robull napisał(a):

Nie oburza mnie krytyka wczorajszych zawodów, bo sam je krytykuję i każdy ma do tego prawo. Ubolewam przy tej okazji, iż krytyki zawsze jest dużo na każdą inicjatywę w Polsce, za to chętnych do działania wciąż nie widać :(

I to jest prawda...
Tylko, ze przy takim współdziałaniu organizatora zawodów to niewiele można było chyba zrobić. Nie bronię nikogo! Po prostu szara rzeczywistość nas wczoraj napadła zewsząd:( To było bardzo smutne ...
Ja mam mieszane bardzo uczucia po tych zawodach, z jednej bardzo się cieszę z mojego przebiegu a z drugiej, szkoda że mieliśmy tylko 2 biegi.
I coś mi się wydaje, że o tym, że będzie bardzo dużo zawodników to wiedziano już jakiś czas temu. I szkoda tylko, że współorgaznizator nie stanął na wysokości zadania i nie zaradził jakoś temu. Po prostu było na odwal się. A może nie dojadą wszyscy, a może jakoś to będzie... Polska szara rzeczywistość....

Gratuluję wszystkim, którym udało się nie popaść w tą szarość i ukończyć biegi z dobrymi wynikami!!! :klacz: :klacz: :klacz:

Posted

Flaire napisał(a):
Robull napisał(a):
Skasowanych sobie nie przypominam. Pamiętam tylko zawody odwołane
Nie wiem na czym polega różnica pomiędzy "odwołaniem" a "skasowaniem" , ale chodziło mi o kwiecień br. Oczywiście to nie były jedyne zawody skasowane :roll: , czasem w ostatniej chwili, ale jedyne chyba, dla których podanym powodem był brak zgody na czas ze strony ZK.
Flaire, chodzi o to, że w rozmowie o nie-organizowaniu zawodów przez większość klubów podałaś, że jednym z powodów jest potrzebna zgoda Związku na takowe. Ja natomiast twierdzę, że to nie jest problem, bo jakoś nigdy nie słyszałem, aby Związek komuś takiej zgody nie dał. Domyślam się, że chodzi tu o zawody, które zostały przedwcześnie ogłoszone w sieci, a następnie zawody zostały odwołane przez niedoszłego organizatora.

Posted

BeataG napisał(a):
LALUNA napisał(a):
A ja widzę ze Robulla chca wyeliminowac jako zawodnika podsuwajac mu rolę spikera. Robull nie daj się, przypomnij sobie te czasy kiedy meczyłes sie na równi z innymi zawodnikami i wracaj o gry :wink:

Nikt Robulla nie chce wyeliminować jako zawodnika, on sam zrezygnował z biegania na rzecz syna. Ale spokojnie, Robull jeszcze wróci na tor w charakterze zawodnika, tylko na to musisz chwilę poczekać, bo pies, z którym będzie biegać, ma na razie dopiero 9 miesięcy. :lol:

A to się wydało. Patrzcie ludzie jaki cicho ciemny. Dobrze ze nie dałam się wywiesć w pole ze tak ten mikrofon to mu na stałe przylepił do rączki i na wszelki wypadek cos juz sobie trenuje w takim podobnym wieku :lol:

Berek tu bardziej chodzi o obiektywizm wczuwajac sie zarówno w jedną jak i druga stronę. Nie mozna wszystkiego zwalić na jedna stronę bo potem okazuje się ze próbuja odstrzelic niewinnego pianistę.
Zawodnicy moga czuć sie rozżaleni i maja pełne prawo ubiegać sie o zwrot cześciowego startowego z drugiej strony jeden z organizatorów była na łasce i niełasce drugiego współorganizatora. no i tez mieli po części zwiazane ręce. ALe jest to napewno sprawa do przemyślenia dla wszystkich Organizatorów, współorganizatorów jak i dla zawodników aby nie utrudniać sobie startów i punktualnie zgłaszać sie na start i uciszać swoje psy bo jednak to bardzo utrudnia w biegu gdzie pies też nie zawsze słyszy komendy w tym hałasie.

Co do organizacji zawodów. Najłatwiej jest to wraz ze swoim oddziałem przy wystawie psów. Wtedy wychodzi i najtaniej i najłatwiej. Kosztów właściwie nie ma własnych a tylko wkład pracy. Odpada wtedy tłumaczenie ze nie ma sie pieniędzy, miejsca czy sprzetu. Przeszkody można wynajac, a oddział jest gwarancja spraw finansowych. TRezba tylko przedstawic preliminarz w oddziale i zgłoscić swoja chęć w zorganizowaniu zawodów. GKSzP jeszce nie słyszałam aby odmówiła komuś zorganizowanie zawodó, wrecz przeciwnie sami namawiaja aby je robić. Oczywiscie trzeba zachować wszelkie urzędowe sprawy, pisma podania w określonym terminie a ustalać czas zawodów z GKSzP w odpowiednim terminie. Co roku zawsze wychodziło pismo że wszelkie zawody na kolejny rok należy zgłaszać do końca listopada albo grudnia tak aby mozna było przygotować kalendarz na kolejny rok. Oczywiscie jezeli ktos później sie zdecyduje to wtedy daje sie do rozpatrzenia indywidualnego. No ale powinno być to z wyprzedzeniem przynamniej 3 miesiecznym

Posted

Robull napisał(a):
Domyślam się, że chodzi tu o zawody, które zostały przedwcześnie ogłoszone w sieci, a następnie zawody zostały odwołane przez niedoszłego organizatora.
Chodzi dokładniej o podany powód odwołania, którym był brak zgody na czas ze strony Związku.

Posted

LALUNA napisał(a):
Przeszkody można wynajac, a oddział jest gwarancja spraw finansowych.
Podaj przy okazji, gdzie można taki sprzęt wypożyczyć, to ułatwisz robotę potencjalnym organizatorom. :wink:

Posted

LALUNA napisał(a):
A to się wydało. Patrzcie ludzie jaki cicho ciemny. Dobrze ze nie dałam się wywiesć w pole ze tak ten mikrofon to mu na stałe przylepił do rączki i na wszelki wypadek cos juz sobie trenuje w takim podobnym wieku :lol:

Jeszcze nie trenuje, dopiero zacznie. I Robull wie o tym dopiero od 2 tygodni, a pies jeszcze w ogóle nie spodziewa się, co go czeka. :wink: :lol:

No dobra, jak już tyle powiedziałam, to dopowiem resztę - Robull będzie biegać z moim psem Wermutem, braciszkiem miotowym Wiki, z którą biega jego syn. Ja specjalnie wielkiego zacięcia do biegania nie mam, a z 2 psami, w tym 1 belgiem, to już na pewno bym nie wydoliła. :lol:

Posted

Flaire napisał(a):
LALUNA napisał(a):
Przeszkody można wynajac, a oddział jest gwarancja spraw finansowych.
Podaj przy okazji, gdzie można taki sprzęt wypożyczyć, to ułatwisz robotę potencjalnym organizatorom. :wink:

Nie wiem co tu podawać, każdy kto organizował albo sie tym zainteresował wie ze od lat mozna było wypożyczyc od ZPTRuss przeszkody, a fotokomórke mozna wypożyczyć od Virago. Jeżeli ktoś chce gdzie indziej to tez nie ma problemu. Musi byc tylko mozliwosc wystawienia faktury na oddział bo nikt na piękne oczy tam nie daje pieniedzy. Ujmujesz w preliminarzu do oddziału ( jeżeli wybierasz opcję w oddziale) on rozpatruje i po uzyskaniu zgody zgłaszasz zawody do GKSzP oczywiscie w tym wypadku jako pismo z oddziału.
Co do zawodów o które pytasz, powiedz o które Ci chodzi i kiedy zostały zgłoszone do GKSZP? Czy były zgłoszone do grudnia 2004 roku?