Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

i tu tez macie moje zdjecie po kapieli tylko grzywka mnie denerwuje
wprawdzie mialam spinke ale cos sie jej stalo i kos mi ja zapsul

• Replies 227
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kupilam sobie to cudo za spora kaske
a teraz szukam dla niej kolezanki bo stwierdzilam ze jest tak zywiolowa iz potrzebuje towazystwa

ma ktos na oddaniu mala sunie taka do 8 m-cy
york,cavalier, mini sznalcer grzywacz z wlosami cos malego koniecznie kudlatego
ale musi byc zdrowy

Posted

caly czas przeszukuje fora dogomanii i rozne ogloszenia na allegro i takich tam moze znajde kumpele
narazie dostalam dwie propozycje ale w jednej byly sliczniutkie psiaki tylko ze juz dorosle: spaniel piesek a ja chce sunie zebym nie musiala ich rozdzielac jak sunia bedzie miala cieczke
pekinczyk i papilon w kubraczku ale te dwie sa starsze

o drogiej narazie nc nie wiem kokretnego jest sunia rozmawialam z wlascicielka ale nie widzialam jeszcze suni

Posted

Goja - jack russela musisz dobrze przemyśleć, bo to już nie "ozdóbka", ale w 100% terrier! :lol:

A z sierścią wbrew pozorom jest większy problem, bo rasy krótkowłose okresowo dość obficie linieją! Krótkie, ostre włoski wbijają się dosłownie wszędzie... :roll: Shih tzu, yorka, powder puffa wyczeszesz i masz spokój z sierścią w domu - przy rasach krótkowłosych tak łatwo niestety nie jest...

Posted

wiem o tym ze psy krotkowlose wbrew pozorom bardziej brudza
jak poznalam sie z mezem mialam psa rasy posokowiec hanoverski maz mial spaniela

wiem ile trudu bylo w utrzymaniu domu w czystosci
po smierci tych pieskow nastala w naszym domu moda na psy dlugowlose obawialam sie jeszcze wiekszego problem ale zostalam mile rozczarowana

mimo to chce zeby syn byl zadowolony z wybranej suni dlatego postanowilismy ulec jego prosbie
z jakim skotkiem okaze sie w niedlugiej przyszlosci

Posted

No to super, fajne psy. Ale mam nadzieję, że zdajecie sobie sprawę, że mimo rozmiarów jack russel wymaga dużo intensywnego ruchu i zajęcia umysłowego! Mimo rozmiarów to baaaardzo aktywny pies o dużym temperamencie i silnym charakterku. Proponuję, abyście umówili się na wizytę w jakiejś dobrej hodowli zanim zdecydujecie się w 100% na jack russela - żeby potem nie było niespodzianek. :wink: Obejrzycie psy, może jakiś wspólny spacer, poobserwujecie je w "akcji". :lol: To typowy mały sportowiec, wyłącznie na kanapę się nie nadaje...

Posted

to zupelnie tak jak muj syn wpada do domu po szkole je obiadek odrabia lekcje i robi wypad umowil sie z kolegami
a nasza sunia dzisiaj na dworku to byla juz 5x
wiec spacerkow im nie bedzie brakowalo
a za domem mamy ogrodzone podworze

Posted

Goja, myśle że Gosia miała coś innego na myśli i russelowi nie wystarczy ogródek przydomowy. To pies który potrzebuje intensywnego zajęcia, np. agility, frisbee, obedience itp. To pies który potrzebuje się zmęczyć nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Ja też odradzam russela, bo on nie specjalnie nadaje się tylko i wyłącznie na towarzysza dla innego pieska. Tak jak Gosia powiedziała, to terier pełną gębą.

Posted

ta sunia nie ma byc tylko i wylocznie zabawka dla drogiej suni
ta ktora obecnie mam idzie na spacerek meczy sie szybko
wiec wracamy do domu

(szybko tzn dla mnie zaszybko)
ja bym jeszcze polazila
poprostu potrzebujemy psiaka ktory chcialby lazic a nie tylko byc noszony
a przy okazji co dwa psy to nie jeden gdy wyjdzie sie z domu bedzie im razniej zostac w domku
nasz syn tez jest aktywny i poprostu nasza sunia nie nadaza za nami

tak mialo byc pies tapczanowiec poduszkowiec a teraz chcemy drogiego z zupelnie innej beczki
myslalam caly czas o czyms malym ale wlochatym
ale przy tej jednej szczotce mam kupe roboty zeby utrzymac ja w czystosc
dlatego postanowilam za namowa syna zdobyc psa niekudlatego

Posted

kurcze czytam Twoje listy i nie moge wyjsc z podziwu!!!
na yorkach napisalas ze chcesz psa do towarzystwa dla swojego bo wasz wymaga tyle uwagi ze nie macie juz sily. Teraz piszesz ze ona sie meczy a Ty bys jeszcze polazila. No to w koncu jak jest bo sie gubie?

To raz - dwa, podejscie ze chcesz druga suczke bo przy cieczce nie masz zamiaru ich rozdzilac tez bez sensu. Ja mam psa i suke a potomstwa z tego nie bedzie. zawsze mozna wysterylizowac. Nie masz pewnosci jakie zapanuja uklady jak masz 4 miesieczna suczke i przyniesiesz do domu, tak jak piszesz nawet 8 miesieczna. Tez moga Cie czekac rozne "atrakcje", nie ze strony fizycznej ale psychicznej. Nie mowie ze lepiej miec parke, ale spojrzyj na wszystkie kwestie z kazdej strony.

Posted

Odniosłam wrażenie że prosisz o radę, ale skoro lepiej wiesz to po co pytasz. To moje zdanie, że terriery wymagają pewnej ręki i dużej uwagi ze strony właściciela, skoro możesz to psu zapewnić to terrier jak najbardziej. Musisz być świadoma że nudzący się terierek jest w stanie zdemolować cały dom i ogród w ciągu godziny :wink: Pozjadane dywany, meble, obgryzione tapety, wykopane krzewy w ogrodzie to tylko niewielka część tego co może wymyślić pomysłowy terrier. To zupełnie inny charakter niz shih tzu. Pozatym od razu pożegnaj włosy na swojej suczce, bo terrierek bardzo ładnie ją oskalpuje w zabawie :wink: :lol:

Posted

wlasnie tak jest
ja bym sobie polazila a sunia sie meczy zadlugo lazic nie chce
wruci do domu przespi sie chwilke albo i nie i znowu buszuje
wiec laze z nia po kilka a nawet kilkanascie razy dziennie na podworko za kazdym razem kiedy zaczyna brykac po domu ubieram sie i wychodze z nia zeby sie wyszalala moze jakies pieski spotka i sie pobawi
bo z nami to bawi sie tylko w gryzienie a jak wiadomo ta rasa ma plytko osadzone zeby i niewskazana jast taka zabawa bo mozna niechcacy wyrwac

muslalam o psie ktory wytrzymywac bedzie dluzsze spacerki
a co do plci to jestem tylko za sunia
bo z jedna sunia pod pacho to jeszcze ale jak dwie bede nosic to juz chyba przesada

a jak juz wczesniej tu napisalam to stwierdzilam ze lepiej bedzie jak drogi psiak nie bedzie mial zbyt klopotliwej szaty

dlatego na topiku yorki napisalam wytlumaczylam i porzeprosilam ze glowe zawracam
a i napisalam tam tez ze jezeli bedzie jakis york do oddania to mam kolezanke i sasiadke w jednej osobie ktora przygarnie yorka obojetnie jakiej plci

Posted

poprostu sama zabardzo nie wiem jakiej rasy mialaby to byc sunia
poprostu musi lubic duzo chodzic
byc mala i miec niezbyt wymagajaca szate

a mojemu synowi spodobal sie jack russel terrier
ja uparlam sie na sunie taka jak mielismy wczesniej i mam
postanowilam kupic droga zeby bylo razniej w domu myslalam o czyms zblizonym wygladem do tej suni
dlugo rozmawialismy i postanowilam tym razem ze to wlasnie syn bedzie mial palme pierwszenstwa

Posted

jest tyle pieknych psow dlatego nielatwo sie zdecydowac
mam kolege w pracy on juz tez kilka razy zmienial zdanie na temat rasy
wszyscy sie z niego nabijaja ze psa kupuje juz ze dwa lata i jeszcze nie kupil
to nie takie latwe
gdybym nie myslala to wziela bym pierwszego lepszego ktory sie nawinie
wedruje po topikach czytam i szukam