Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy samiec nie bedac wykastrowany moze sie zrobic agresywny ? Tzn. czy moge na nim w pelni polegac, jesli jest dobrze ulozony czy ryzyko agresywynch zachowan jest zwiekszone ? No i jakich zachowan moge oczekiwac, jesli napotka suczke z cieczka.

Decyzje o kastracji trzeba podjac do czasu osiagniecia roku zycia ??

Posted

Ja powiem jak mój reaguje na suczke jak ma cieczkę.

:stupid: - dostaje lekkiego świrka :) Oczywiście najlepiej to by ja obwąchał i nie powiem co :oops: . Ale na pewno nie jest agresywny. Oczywiście gorzej jak jest drugi pies w pobliżu wtedy to pakuzje jaki z niego "paker". Ale mam jedną zasade jak wiem że suczka ma cieczkę zawsze mój jest na smyczy i zazwyczaj nie podchodzimy do takiej suczki. Po co draznić mego Romea :)

Jeżeli pies jest dobrze wychowany i wychowany bez agresji to bedzie wszystko OK. Oczywiście są pewne egzemplarze gdzie siedzi w nich :diabloti:

Posted

Hej, dzieki za linki !

Czy prawda jest, ze im pozniej pies kastrowany, tym wieksze prawdopodobienstwo, ze "wezmie mi to za zle " i zmieni swoje zachowanie ? W podanych linkach przez Buldoga nie ma o tym slowa, wlasciwie wiek psa nie odgrywa roli.

Posted

To nie do całkiem tak.

Im pies starszy tym mniejszy wpływ ma kastracja na jego agresywne zachowania. Pewne zachowania się utrwalają, hormony też swoje dokładają i psa starszego czy "dojrałego" kastracja niewiele zmieni. Nie słyszałam również, aby stał się bardziej agresywny.

Posted

A czy kastracja ma wplyw na mozliwosc wystawiania psa ? Wiem, ze to troche sprzeczne, bo wystawia sie po to, zeby samiec byl dobrym reproduktorem (przynajmniej ja bym to brala pod uwage, bo ma dobre pochodzenie) a przy kastracji to moge wystawiac tylko dla wlasnej przyjemnosci.

A moze sie myle i jest duzo wykastrowanych psow wystawowych ?

Posted

Czyli tak jak myslalam musze najpierw objechac pare wytsaw i przekonac sie jakie oceny Armani dostanie. No i potem ewent. decyzja o kastracji. U mnie w Brandenburgii wlasciwie DUZA wiekszosc psow, ktore nie sa wystawowe sa kastrowane, nawet nasz znajomy zolty dog (8 mies.) tez bedzie niedlugo kastrowany...

Posted

Popieram, mój pies też straci męskość w tym roku. Decyzja podjęta, pozostaje tylko kwestia uzgodnienia terminu. Mam również wysterylizowaną suczkę i bardzo sobie chwalę. :D

Posted

ja mam teżkastrata i radze za długo niezwlekaćz decyzją bo on już przed kastracją miał zachowania agresywne natomiast po kastracji postawi się też na suczke co wcześniej było praktycznie niemożliwe(musiałą by go ugryść) a jeżeli suczlka ma cieczke to może normalnie się zn niąbawić natomiast w mooim przpadku nie wystąpił żadne spadek agresywności czy coś podobnego pies zahował pełen wigor itp

kastrowany był jak miał rok i to było już chyba za późno

Posted

a ja mam niekastrowanego 12latka i nie byl agresywny ani nie jest.Uwazam ze co do wzrostu agresji to zalezy od predyspozycji psa..

Ale byl tez pies po nieudanych adopcjach ktory trafil do mnie abym go zresocjalizowala i znalazla nowy dom.Byl nadpobudliwy i calkowicie nie przystosowany do zycia.Wykastrowalam go i pies stal sie spokojniejszy,rozwazniejszy i szybko dal sie zmienic na lepsze....Od ponad 5m-cy jest w nowym domu i nowi wlasciciele b.go sobie chwala :angel: .Byl kastrowany w wieku 11 m-cy

Posted

Mój nieżyjący juz rottek, tez nie był kastrowany. Odpowiednie ułożenie daje efekty. Po prostu pies musi wiedzieć gdzie jego miejsce. w przypadku samców dyscyplina jest priorytetowa, chciaż moje suczki więcej jej wymagaly niz samiec.

Z suczkami i w cieczkę nie było problemów. Po prostu były oddzielane.

Rzadko się zdarza agresywność wystepująca w jakims wieku, chociaz słyszłam o przypadkach np. doga niem. czy cocker spaniela, gdzie w wieku 4-5 lat stały się agresywne z niewiadomego powodu.

Radze ew. udac się do dobrego szkoleniowca, ktory pomoże Ci ustalic, czy piesek wykazuje dominacyjne cechy.

Posted
A czy jest w sieci jakis artykul do przeczytania o tym ? Czy to byl dog od hodowcy ? Nie szukam sensacji tylko interesuja mnie przyczyny tej agresji i jaki byl wlasciciel wobec tego doga. Moze sie okazac, ze mam spokrewnionego doga...

Sorry, to byla moja wiadomosc, zapomnialam sie zalogowac.

Posted

sabina poszukam cos w materiałach. W necie o tym raczej nie czytałam. Myślę, że powinnaś zwrócić się do doświadczonego hodowcy. Ja się nie uważam za znawcę od dogów i nie chciałabym Cię negatywnie nastawiać. Pisze, co po prostu czytałam i co słyszałam...na pewno trzeba uważać. Rozmawiałam o tym ze znajomą hodowczynią, co prawda od rottów, i potwierdziła, że takie przypadki agresywności się zdarzaja. Poszukam publikacji w których sę natknęłam i jak coś to dam Ci znac.

Pozdrawiam

Posted

Odpowiadając na Twoje pytanie: to nie był konkretny dog, od konkretnego hodowcy. Po prostu, czytałam o pogłowiu dogów, że zdarzają sie przypadki agresywności i to często w stosunku do dzieci, w wielu psa mniej więcej około 4-5 roku życia.

Posted

Julka, dzieki za probe odszukania materialu. Nie powinnam sie niepokoic na razie, bo Armani ma teraz 7 mies. jest ogolnie bojazliwy i staramy sie ze wszystkich sil, zeby go dobrze wychowac. Zdarzaly sie u niego momenty "obrony" swojej zdobyczy lacznie z probami ugryzienia mnie, ale juz mu chyba przeszlo (to bylo w wieku 5-6 mies.). Nie traktuje tego jako wyraz agresywnosci, tylko proba zaznaczenia swojego "panowania", ale kazda taka proba byla ukarana.

Posted

Sabina pamietaj aby za każdym razem akcentować swoja dominacje i nie pozwolić mu wejśc sobie na głowę. On musi wiedzieć gdzie jest jego miejsce. Jak wchodzisz do domu to rozumiem, że wchodzisz pierwsza...

Ja nawet specjalnie u swoich rottków prowokowałam różne sytuacje, żeby zaznaczyć swoją pozycje. Na początku było ciężko, ponieważ pierwsza moja sunia rottka, jako 3 mies. szczenie była bardzo dominujaca, ale sie udało.

Życzę powodzenia, a materiały poszukam w miarę wolnego czasu.

Pozdrawiam

Ps. Może jakieś indywidualne spotkania szkoleniowe?

Posted

Julka,

zasady z wchodzeniem do domu, zezwoleniem na wejscie na "wyzsze miejsce" (lozko itp.) znam i stosuje. Dogi maja dosc twardy charakter i lubia miec swoje zdanie. Tak samo jest w szkolce- na komende siad moj psiak najpierw przemysla czy mu sie chce. Po rozmowach z innymi wlascicielami dogow moge stwierdzic, ze to normalne. Reaguje na kazde jego zachowanie dominacyjne (np. bardzo szybko oduczylismy go pokazywania dominacji w sposob pokazania ruchu kopulacyjnego), bo z takim wielkim psem nie ma zartow. Nie mamy zadnego indywidulanego trenera, bo nier uwazam, ze na razie mamy z psem problem. Ma dopiero niecale 7 mies. i jego zachowania dopiero sie ksztaltuja. Chodzimy za to do szkolki, gdzie na razie jest zabawa z innnymi psami i nauka siad, noga, lezec itp. mysle, ze jak pies bedzie mial rok i okazywal dalej "szczeniackie" zachowania to moge stwierdzic, ze mam problem. Na razie uzbrajam sie w cierpliowsc i mowie 3 razy NIE i jak nie skutkuje to pies laduje na krotko na ziemi.

Posted
mysle, ze jak pies bedzie mial rok i okazywal dalej "szczeniackie" zachowania to moge stwierdzic, ze mam problem. Na razie uzbrajam sie w cierpliowsc i mowie 3 razy NIE i jak nie skutkuje to pies laduje na krotko na ziemi.

Rok? To nie dużo, psy takich ras generalnie dojrzewaja wolniej, więc od psa w wieku 1 roku, nie powinno sie jeszcze oczekiwać "dorosłych" zachowań.

Owszem, psa cały czas nalezy traktować poważnie, ale roczny pies to niestety to jeszcze "dzieciak". Zatem dużo cierpliwości, konsekwencji i na pewno się uda. :lol:

• 2 weeks later...
Posted

Rok? To nie dużo, psy takich ras generalnie dojrzewaja wolniej, więc od psa w wieku 1 roku, nie powinno sie jeszcze oczekiwać "dorosłych" zachowań

oczywiscie, ze po roku zycia moge oczekiwac doroslych zachowan ! jako dorosle zachowanie rozumiem spokoj na placu cwiczen, kiedy inne psy skacza, wachaja itp. lub na komende siad spokojnie siedziec i nie zwracac uwagi na inne ruszajace sie rzeczy. to rozumiem jako doroslosc, czyli mowiac jezykiem dogow powolnosc i spokoj. przeciez roczny psiak nie moze byc rozbrykany jak koziolek !