Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Talia napisał(a):
Wiesz może czy w przypadku trójki też jest taka różnica między classic(compact) a long?

Mam classic 5m i long (linki) i różnica w wielkości i wadze jest znaczna. Jak wychodzę na tej 8m dłuższy czas to później ta 5m wydaje się taka mała i delikatna.

Posted

mam do Was pytanie... z Korą wychodzę na smyczy taśmowej jakieś 1,5 m (?)
Kora ma 6 miesięcy... i tak zastanawiam się czy niedługo będzie warto wymienić smycz na właśnie typu Flexi?
pomóżcie mi bo się nie znam a nie chcę popełniać błędów ;)

Posted

Marta67 napisał(a):
mam do Was pytanie... z Korą wychodzę na smyczy taśmowej jakieś 1,5 m (?)
Kora ma 6 miesięcy... i tak zastanawiam się czy niedługo będzie warto wymienić smycz na właśnie typu Flexi?
pomóżcie mi bo się nie znam a nie chcę popełniać błędów ;)

Czy warto? To musisz ocenić sama ;) Jednym wygodniej się chodzi z psem na flexi, innym na zwykłej smyczy. Musisz spróbować jednego i drugiego, żeby się przekonać.
No i niekoniecznie musisz smycz "wymienić", możesz mieć przecież i taką i taką i używać w zależności od okoliczności.

Mam tylko jedną radę - najpierw nauczyć psa ładnego chodzenia na smyczy (czyt. nie ciągnięcia) - jeśli pies ma to opanowane, to nie widzę przeciwwskazań żeby wypróbować flexi ;)

Posted

a ja się zastanawiam nad linką 8m....(w przyszłosci) mamy już 3 Flexi...dwie summertime i jedną comfort?? i wszystkie do 35 kg czyli akurat tyle ile ma mój pies...jakoś nigdy nie nawaliły...a to rude futro też potrafi pociągnąc....pytanie czy linka mogłaby byc słabsza niz taśma?

Posted

[quote name='Kateczka']a ja się zastanawiam nad linką 8m....(w przyszłosci) mamy już 3 Flexi...dwie summertime i jedną comfort?? i wszystkie do 35 kg czyli akurat tyle ile ma mój pies...jakoś nigdy nie nawaliły...a to rude futro też potrafi pociągnąc....pytanie czy linka mogłaby byc słabsza niz taśma?[/QUOTE]
Ja miałam linke do 12 kg dla Fafika pociągnoł za kocurkiem :D i po lince a tasma solidna nigdy nie pękła jak narazie :)

Posted

Kateczka majac flexi do tej samej wagi co pies wazy...co tylko mozna liczyc na szczescie:lol: Zdecydowanie psiak potrzebuje wiekszej smyczy - 50/60 kg. Czy linka czy tasma? Ja mam teraz linke, sucz wazy 43 kg - smycz do 50 kg 7m, ale mam ja zbyt krotko zeby cos powiedziec;) Dluzsze flexi niestety sa max do 50 kg - nie biore pod uwage gianta:evil_lol:
A mialam tasme - zrezygnowalam z wielu powodow

Posted

jakoś nigdy z nią problemów nie miałam:) moze faktycznie szczęscie ale przy 3 smyczach towarzyszy mi prawie rok...to chyba dobre modele trafiłam :) i bardzo lubię☻ taśme...wydaje mi się ładniejsza od linki :P ale nie ma na 8m niestety...

Posted

[quote name='Kateczka']a ja się zastanawiam nad linką 8m....(w przyszłosci) mamy już 3 Flexi...dwie summertime i jedną comfort?? i wszystkie do 35 kg czyli akurat tyle ile ma mój pies...jakoś nigdy nie nawaliły...a to rude futro też potrafi pociągnąc....pytanie czy linka mogłaby byc słabsza niz taśma?[/QUOTE]
Tak, linka jest zdecydowanie słabsza niż taśma. Ja jakoś nie mam zaufania do linek.

Posted

[quote name='Kateczka']jakoś nigdy z nią problemów nie miałam:) moze faktycznie szczęscie ale przy 3 smyczach towarzyszy mi prawie rok...to chyba dobre modele trafiłam :) i bardzo lubię☻ taśme...wydaje mi się ładniejsza od linki :P ale nie ma na 8m niestety...[/QUOTE]
Jest taśma 8 m , Flexi maxi.

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Tak, linka jest zdecydowanie słabsza niż taśma. Ja jakoś nie mam zaufania do linek.[/QUOTE]

ale ze jak slabsza? gdzie kiedy w ktorym miejscu

Posted

Czy ja wiem, czy linka jest słabsza...
Swego czasu prowadzałam mojego wtedy ok. 25 kg goldena na lince do 25 kg właśnie, chłopak pociągnąć potrafił, a linka (jeszcze po poprzednim psie) cały czas w stanie idealnym. Obecnie służy kolejnemu psu i świetnie się sprawuje.

Posted

[quote name='Agnes']ale ze jak slabsza? gdzie kiedy w ktorym miejscu[/QUOTE]
Słabsza tak ogólnie to nie, bo w końcu po to są kategorie wagowe tych smyczy, żeby wytrzymywała i linka i taśma. Niemniej przy gwałtownym (i szybkim) kontakcie z jakąś kanciastą lub mocno chropawą rzeczą (kora drzewka, kwadratowy kosz na śmieci, metalowy kątownik) linki jest po prostu mniej do przecięcia niż taśmy (coś o rozkładzie sił jakiś fizyk powinien napisać ;)). W każdym razie u nas linka się zerwała, taśma - póki co - jeszcze nie, a służy już dłużej niż linka.

Posted

[quote name='filodendron']Słabsza tak ogólnie to nie, bo w końcu po to są kategorie wagowe tych smyczy, żeby wytrzymywała i linka i taśma. Niemniej przy gwałtownym (i szybkim) kontakcie z jakąś kanciastą lub mocno chropawą rzeczą (kora drzewka, kwadratowy kosz na śmieci, metalowy kątownik) linki jest po prostu mniej do przecięcia niż taśmy (coś o rozkładzie sił jakiś fizyk powinien napisać ;)). W każdym razie u nas linka się zerwała, taśma - póki co - jeszcze nie, a służy już dłużej niż linka.[/QUOTE]

no tak w takim wypadku pewnie tak byc moze, ale ja zdecydowanie do takich sytuacji nie dopuszczam ;) wiec mam nadzieje, ze u nas linka pozyje dlugo - tasmie mialam wczesniej

Posted

Lucky. napisał(a):
Ja mam i tasmę i linkę i oby dwie lubię, szczerze to nie widzę żadnej różnicy .

to ja mam tak samo..

linke biorę jak deszcz pada, bo latwiej wysuszyć, chociaż i tak staram sie je oszczedzac

Posted

To jeszcze mam takie pytanko czy taśma się nie zakręca jak psiak goni w kółko. Nie wiem czy się dobrze wyraziłam ale czy zawsze taśma wchodzi równo spowrotem czy trzeba poobracać żeby się wyprostowała i dopiero wtedy się zwinie?? Czy w tym przypadku nie jest lepsza linka?
A czy mocno boli jak linka się otrze o nas??
Pytam bo jeszcze nie miałam ani jednej ani drugiej a zamierzam kupić :)