Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie mogę się zdecydować na flexi, nie wiem jaką mam kupić (o ile w ogóle kupie bo jakoś nie przepadam za automatami)
Lana waży 7 kg, nie ciągnie na smyczy, i tak się zastanawiam nad flexi do 8kg taka fajna malutka jest (macałam i dotykałam) tylko że krótka bo 3 m.
I nie wiem czy wziąć tą mini do 8kg czy mini chyba rozmiar "S" do 12 kg (5m i chyba 8m też są).
I czy przy kupnie flexi mam się kierować własną próżnoscią (chodzi mi o tą flexi z kryształkami, cholera no widziałam ją w zoologicznym różową i czarną i nie mogę przestać o nich myśleć, pomijam już fakt że są strasznie drogie, ale jak zaczne oszczędzać to może i ją kupie; a o ile dobrze pamiętam są do 12 kg).
jaką polecacie? do 8kg czy do 12 kg (przy 12 kg mam większy wybór chyba, linka czy taśma)
I czy widziałyście gdzieś w necie flexi z kryształkami?

puzzle widziałam taką smycz w zoologicznym na ulRodzinnej (w fordonie)

Posted

Ja na Twoim miejscu bym wzięła do 12 kg bo większy wybór jest i taśma (5m, 3m) i linka (5m,8m). Ja mam Compact 1 (5m, taśma) i jest bardzo wytrzymała, mam ją jakieś 4 lata i dalej pracuje jak nowa. Co do tej z kryształkami to wydaje mi się nie praktyczna. Kryształki mogą odpaść gdy smycz wypadnie z ręki podczas spaceru. A jak się porysuje to estetycznie wyglądać nie będzie (z tego co wiem jest praktycznie taka sama jak Flexi Elegante czy jakoś tak, a te się bardziej rysują - no przynajmniej z tego co widze u znajomych)

Posted

Puzzle ta smycz zółta to nie była flexi tylko jakiejś firmy yarro (a opakowanie strasznie podobne do flexi). I to była taśma.
Powiedzieli mi w zoologicznym na podstawie katalogu, że żółte flexi z gumową rączką są tylko linkowe. Z gumową rączką tasmowe są niby tylko do 5m ale nie ma żółtej.

Posted

[quote name='joanika']Puzzle ta smycz zółta to nie była flexi tylko jakiejś firmy yarro (a opakowanie strasznie podobne do flexi). I to była taśma.
Powiedzieli mi w zoologicznym na podstawie katalogu, że żółte flexi z gumową rączką są tylko linkowe. Z gumową rączką tasmowe są niby tylko do 5m ale nie ma żółtej.

bo tasmowe sa zawsze tylko 5m, ale lipa, ze nie ma zoltej na tasnie:shake:

Posted

[quote name='aaliw']Zycie wewnetrzne flexi.
Smycz uzywana przez ok poltora roku. Dziwi mnie ta rdza bo smycz nie miala za specjalnie kontaktu z woda (czasami spacery w deszczu, ale nie byla zamoczona :cool3:). Sprezyna lamala sie w rekach.

źle była zabezpieczona nie trzeba było rozkręcać tylko reklamować dwa lata jest gwarancji na flexi... ja moją pierwsza smycz automatyczną po 5 latach rozkręciłam bo linka się przecierała a w środku była jak nowa... mówie otwarcie smycz raz otwarta nie daje sie już złożyc :shake:

Posted

Zycie wewnetrzne flexi.
Smycz uzywana przez ok poltora roku. Dziwi mnie ta rdza bo smycz nie miala za specjalnie kontaktu z woda (czasami spacery w deszczu, ale nie byla zamoczona :cool3:). Sprezyna lamala sie w rekach.

Posted

Ile ja sie naszukalam tego paragonu :diabloti: I znalazlam.....z tym ze gwarancja na smycz byla tylko roczna :angryy: Do maja, a smycz "zdechla" we wrzesniu :roll:

Otwierajac smycz, wiedzialam ze juz jej nie zloze.

• 4 weeks later...
Posted

Witam
mam flexi giant. Jest doskonala i wytrzymala.
wyprowadzalam na niej dogi a obecnie wykancza ja duzy husky... Polecam

Te pieniadze sie zwroca.

Posted

Hmm... Sama tak dokładnie nie wiem, ale mam tą smycz.

W książce (wprawdzie o westach, ale jednak w książce:cool3:) pisało, że nie warto uczyć psa chodzenia na tej smyczy od dzieciństwa (ja niestety tego wcześniej nie przeczytałam i uczyłam:-().

Ale smycz jest dość dobra. Tylko podobno mało wytrzymała i pies może zaplątać człowieka:crazyeye:

Posted

border_collie&westie nir ozumiem Twojego zdziwienia, pies moze zaplatac Cie kazda smycza nawet najkrutsza:roll:

Co do uczenia chodzenia na smyczy, to smycze automatyczne daja duzo swobody, ale nie od nich zalezy wychowanie psa. To jest kwestia Twoich umiejetnosci, moj pies od pierwszych dni u mnie chodzil na automacie, jezeli tylko przeczepie go na zwykla, idzie przy nodze, a smycz wisi luzno. Jezeli trudno jest Ci psa nauczyc chodzenia na smyczy to lepiejzinwestuj w zwykla smycz, ale tak jak napisalam z psem trzeba cwiczyc, bo zadna smycz, nawet z amortyzatorem nie rozwiaze problemu.

Jezeli kupisz smycz w sklepie za 5zl to zerwie Ci sie na pierwszym spacerez, natomiast inwetsycja w smycz firmy flexi, oplaci Ci sie na lata, znam przypadki gdzie smycz ma prawie 20lat i ladnie dziala;).

• 1 month later...
Posted

Apbt_sól napisał(a):
Mamy flexi max tasme 8 m, moje 3 TTb na niej biegaja, cigną i szarpią.. mamy juz prawie rok i smiga jak zła.
3 na raz?:razz:
Ja mam już z 1,5roku i tez wszystko ok. Tylko do tej smyczy trzeba mieć dobry refleks i dobrze wyszkolonego psa, a zima rękawiczki, bo jak palec zmarznie to ciężko naciskać:evil_lol:

Posted

po koleji hrhrhrhrrhhr

a tam wyszkolonego.... pffff:evil_lol:

widzieliscie kiedys filmik jak babcia powiewała za dogiem na flex i- , to nie jest przyjemne , mi się przydazyło jak Sor wyrwał pieska :evil_lol::mad:
tak wlasnie przetestowalam smycz i widzialam ze to jest to :eviltong::cool1:

Posted

ja kupiłam jakieś 6 lat temu smycz automatyczną dla gordonki (miała wtedy nie całe 3 lata). Smycz była ok. Dość wytrzymała, długa, fajna. Minusem było to że zimą ciężko się ją wciskało i łapki bolały od tego :evil_lol:.
A jako że pies był posłuszny, smycz poręczna to wybrałam się z sąsiadką latem na łyżworolki (razem z psem na automatycznej smyczy). Wszystko było ok, jazda po prostu super :) koleżanka wzięła ode mnie na chwilę psa na smyczy i jechałyśmy tak do końca ulicy aż nagle naszym oczom ukazał się śliczny kotek.... :loveu: i co było dalej...? :evil_lol::evil_lol: pies zerwał się do kota, koleżanka wzięła smycz na dwie ręce, ścisnęła i nie chciała puścić. Oczywiście pies popędził tak że koleżanka przeleciała metr nad ziemią, wylądowała na asfalcie i tak przejechała plackiem (twarzą do ziemi) paredziesiąt metrów. Ja byłam w szoku :eviltong: nie wiedziałam czy łapać psa czy koleżankę :evil_lol::evil_lol::evil_lol:. Historia skończyła się tak, że koleżanka miała zdartą brodę, ręce, łokcie, i kolana... piesek gdy poczuł że smycz została puszczona grzecznie siadł jakby nigdy nic po czym wrócił do nas. Koleżanka już więcej psa prowadzić nie chciała :diabloti:
Także no.. od tamtej pory nie mamy automatycznej smyczy... :evil_lol: A tych co mają uczulam na koty :diabloti::diabloti:

Posted

Co do smiesznych opowiesci z automatami... Wsiadlam kiedys do autobusu, pies na rekach, koszmarny tlok. Ktos kto wychodzil zachaczyl smycz, a ja skupiona na tym zeby moj pies nie byl zmiazdzony puscilam ja. W efekcie autobus rusza, a ja nie mam smyczy:crazyeye:, pies przypiety, ale gdzie jest raczka? Rozgladam sie i widze, ze koniec jest miedzy drzwiami, patrze przez szybe, a ona zwinieta za drzwiami:cool3:. Przejechala tak przystanek, trasa dosc dluga, rozwijala sie i zwijala, odbiajajac od asfaltu. Wygladala smiesznie:diabloti:, mocno przetarta, ale ogolnie sprawna:eviltong:, nie ma jak flexi:cool3:.

Posted

puzzle napisał(a):
Co do smiesznych opowiesci z automatami... Wsiadlam kiedys do autobusu, pies na rekach, koszmarny tlok. Ktos kto wychodzil zachaczyl smycz, a ja skupiona na tym zeby moj pies nie byl zmiazdzony puscilam ja. W efekcie autobus rusza, a ja nie mam smyczy:crazyeye:, pies przypiety, ale gdzie jest raczka? Rozgladam sie i widze, ze koniec jest miedzy drzwiami, patrze przez szybe, a ona zwinieta za drzwiami:cool3:. Przejechala tak przystanek, trasa dosc dluga, rozwijala sie i zwijala, odbiajajac od asfaltu. Wygladala smiesznie:diabloti:, mocno przetarta, ale ogolnie sprawna:eviltong:, nie ma jak flexi:cool3:.

Padłam! :lol::lol::lol: :evil_lol:
Judit, podejrzewam, że tak samo by było na zwykłej smyczy:evil_lol: