Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest wolfheart
Posted

[quote name='gops']Mam amortyzator który bardzo przeszkadzał jak zaczepiłam do flexi , amortyzator jest ciężki linka/taśma lekka przez co smycz ciągle wisiała ku dole .[/QUOTE]

Daruję sobie ten amortyzator.

Posted

Biorąc pod uwagę, że amortyzator ma "zbierać" wszelkie szarpnięcia a mechanizm we Flexi chodzi bardzo gładko - jak dla mnie bezsensu pomysł. No i czy takiego amortyzatora pies nie musiałby najpierw rozciągnąć a potem wyciągnęłaby się smycz?

Guest wolfheart
Posted (edited)

[quote name='rashelek']Biorąc pod uwagę, że amortyzator ma "zbierać" wszelkie szarpnięcia a mechanizm we Flexi chodzi bardzo gładko - jak dla mnie bezsensu pomysł. No i czy takiego amortyzatora pies nie musiałby najpierw rozciągnąć a potem wyciągnęłaby się smycz?[/QUOTE]

a no właśnie,nad tym się zastanawiałam,ale zobaczyłam,że DS ma na swojej stronie amortyzatory do flexi więc jakoś to działa jednak...

[quote name='rashelek'] wbrew pozorm wcale nie aż tak ciężka,[/QUOTE]

A masz L czy XL?

Między Flexi Giant L a XL jest różnica wagi ok 400g [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_rolleyes.gif[/IMG] Skusiłabym się na XL(do 75kg) ale czy mi chce się dźwigać kilogram smyczy... [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_rolleyes.gif[/IMG]

Edited by marta.k9080
Posted

Mam pytanie - może będziecie w stanie mi poradzić. Mam psiaka w porywach do 15 kilo (<---in my dreams - głównie 12-13), bardzo bym chciała kupić flexi i zastanawiam się, czy kupować tą do 12 kg (można fajne kupić i to w niewielkich cenach), czy brać na wyrost większą. Psiak nie jest raczej zrywny, choć jak widzi inne pieski, to musi lecieć się przywitać i czasem pociągnie i zdarza się też, że się wyrwie do jakiegoś ptaszka... Normalnie raczej rozumie co to znaczy koniec smyczy i nie ma problemów z ciągnięciem. Jak sądzicie, czy ta do 12 kg utrzyma takiego pieska?

Posted

marta.k9080 napisał(a):
a no właśnie,nad tym się zastanawiałam,ale zobaczyłam,że DS ma na swojej stronie amortyzatory do flexi więc jakoś to działa jednak...

A masz L czy XL?

Między Flexi Giant L a XL jest różnica wagi ok 400g :roll: Skusiłabym się na XL(do 75kg) ale czy mi chce się dźwigać kilogram smyczy... :roll:

XL i można się przyzwyczaić do tej wagi :)

socurek napisał(a):
Mam pytanie - może będziecie w stanie mi poradzić. Mam psiaka w porywach do 15 kilo (<---in my dreams - głównie 12-13), bardzo bym chciała kupić flexi i zastanawiam się, czy kupować tą do 12 kg (można fajne kupić i to w niewielkich cenach), czy brać na wyrost większą. Psiak nie jest raczej zrywny, choć jak widzi inne pieski, to musi lecieć się przywitać i czasem pociągnie i zdarza się też, że się wyrwie do jakiegoś ptaszka... Normalnie raczej rozumie co to znaczy koniec smyczy i nie ma problemów z ciągnięciem. Jak sądzicie, czy ta do 12 kg utrzyma takiego pieska?

Moja waży ok 14kg, linkę miałam do 20kg a taśmę do 25kg. I nie kupowałabym mniejszej, bo jednak strach ;) No i Mki są w takich samych wzorach co Ski także nie ma straty :D

Posted

Iza. napisał(a):
a jak wezme smycz do 25 dla psa 5 kg to go nie wciagnie ? :P
wieksza lepiej mi lezy w rece ;)

Nie wciągnie, mój 6kg pudels kilka razy łaził na flexi do 50kg i nic go nie wciągnęło .

Guest wolfheart
Posted (edited)

rashelek napisał(a):
XL i można się przyzwyczaić do tej wagi :)

zapewne można,chociaż prawie kilogram smyczy ,trochę mnie przeraża:evil_lol:

Edit. Zamówiłam ją:diabloti:

Edited by marta.k9080
Posted

Witam! Stajemy przed dylematem kupna flexi. Studia= pożegnanie z wielkimi lasami i łąkami na rzecz betonu :( W związku zapewnienia jak największej ilości ruchu, staje przed wyborem flexi. Pies 18,5 kg. Czasem lubi pociągnąć ale też nie jest 'pociągowy'. Czy M wystarczy? W zasadzie jest na 'styk'...

Guest wolfheart
Posted

jak na styk to weź L ,ja mam sunię 29kg i wzięłam XL.Tylko,że moja ma czasami głupawki.;)

Posted

rashelek napisał(a):
Biorąc pod uwagę, że amortyzator ma "zbierać" wszelkie szarpnięcia a mechanizm we Flexi chodzi bardzo gładko - jak dla mnie bezsensu pomysł. No i czy takiego amortyzatora pies nie musiałby najpierw rozciągnąć a potem wyciągnęłaby się smycz?

To nie tak do końca... Amortyzator amortyzuje szarpnięcia, flexi jest sztywna, więc jeśli jest rozciągnięta/zastopowana szarpie rękę. Ja mam 2 boksery po 30 kg i kundelka 20 kg - używam flexi do 50 kg (taśma) z amortyzatorem jeśli psy są pojedynczo - 20kg mała Mańka potrafi wyrwać mi smycz z ręki, bez amortyzatora już bym wylądowała na rekonstrukcji barku :eviltong: Duże są spokojniejsze, ale też potrafią szarpnąć - sama flexi jest sztywna i szarpie dość ostro, amortyzator bardzo to łagodzi, szarpnięcia są mało odczuwalne.

Posted

Hej :) Mam flexi giant xl i powiem, że całkiem dobrze daje radę. Z tym, że mój futrzak ma +/- 80kg :D ta pętla co jest dodatkowo oczywiście jest za mała ;] Smycz nawet po 'wodowaniu' żyje i się nie zacina (nie zdążyłam odblokować a do wody wpaść nie miałam ochoty :P )

Guest wolfheart
Posted

Dzisiaj doszła do nas Flexi Giant XL,jutro wypróbujemy:p

Posted

demonn napisał(a):
Hej :) Mam flexi giant xl i powiem, że całkiem dobrze daje radę. Z tym, że mój futrzak ma +/- 80kg :D ta pętla co jest dodatkowo oczywiście jest za mała ;] Smycz nawet po 'wodowaniu' żyje i się nie zacina (nie zdążyłam odblokować a do wody wpaść nie miałam ochoty :P )

Dodam od siebie że pomimo iż to taśma w smyczy, a nie linka to wcale nie muszę jej rozwijać po kąpielach psa czy też mocno deszczowym spacerze. Obudowa jest tak zrobiona że nic się nie kisi, aczkolwiek jak pies wleci w mocno 'pachnące' bajoro to wtedy sama z siebie wolę przeprać.
Dodam też że taśma złapana w rękę przy pędzie psa (musiałam inaczej dorwał by małe szczekające i kłapiące g****) przepala skórę, jednak nie przecina do mięsa (jak to miałam przy lince).

Posted

Psioczka napisał(a):
Z tym że pierwsza to w całości taśma i podobno wytrzymalsza a ta druga tak jakoś nie przemawia do mnie...

To kup taśme do 50kg , ta City jest krótka , miałam i przez to się jej pozbyłam.

Posted

Psioczka napisał(a):
Z tym że pierwsza to w całości taśma i podobno wytrzymalsza a ta druga tak jakoś nie przemawia do mnie...

ja mam linkowa flexi do 50kg dla psa o wadze 35-37 kg i smycz bez problemu daje radę, a też się zastanawiałam czy taka cienka linka da radę utrzymać takiego dużego psa.

Guest Olimpijka
Posted

Ja mam linkową Hiltona do 25kg i 10 lat na niej śmigał psiak, który ważył ponad 15 kg i teraz śmiga Shih, a smycz działa :)

Posted

Bywa że flexi nie wytrzymuje, moja padła(do 50kg linka) ale uważam że to normlane po kilku latach używania na różnych psach w końcu nie wytrzymała szarpnięcia staffika i mechanizm padł . Najpierw używał jej pies 40kg , później 16kg suczka a na koniec staffik . Miała prawo się zepsuć , nic nie jest niezniszczalne .