Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie,
Mam roczna sunie, wyzlice.
Od momentu kiedy jest u mnie (czyli od 3 mca zycia) dostawala preparaty wapniowe (najpierw byla jedna puszka salvikalu, potem dwa opakowania po 180tabl.cafortanu, a pozniej do teraz osteovit), ale lapki sa slabe, tzn. nie tak zwrate palce jak powinna miec, stawia lapy czesto nie rownolegle, na zewnatrz.
Weterynarz (wlasciwie dwoch) powiedzial, ze ona jest po prostu slabej kosci i tyle, ze nie ma sensu jej dawac nic dodatkowego, bo to nie pomoze...
A moze jednak? Moze mimo wszystko sa preparaty, ktore moga jeszcze wzmocnic jej lapki? Moze ktos z Was ma podobne doswiadczenia?
Prosze o rady:)!
Dodam,ze sunia byla przez caly czas karmiona royal canin dla duzych szczeniakow i oprocz tego dostawala surowa wolowine (teraz przeszlysmy na BARF). Nie jest gruba, wrecz szczupla, pieknie wyglada, siersc sie blyszczy, oczy radosne, nochal zimny, pies szczesliwy.....tylko te lapki....boje sie, zeby w przyszlosci nie bylo z nimi problemow, dlatego mysle o profilaktyce...tylko jakiej?
Pozdrowienia,
Ania

Posted

Z tego co ja wiem, preparaty wapniowe + sucha karma to problemy.
Nie wiem co ma słaba kość do stawiania palców na zewnątrz ?
Szczeniaki często stawiają palce na zewnątrz i normuje się to z wiekiem.
Ale roczny pies to nie szczeniak.
Najgorzej gdy palce są stawiane od początku do wewnątrz.

Jeśli karmisz prawidłowo BARFem to nie podaje się żadnych preparatów wapnia.
Myślałabym raczej o wzmocnieniu ścięgien i aparatu mięśniowego.
Czyli BARF + odpowiednia porcja ruchu.
Można dodatkowo podawać Artroflex i witaminę C.

To tyle moich spostrzeżeń.
Pozdrawiam

Posted

Dzieki,
Co do suchej karmy i preparatow wapniowych, to wlasnie z racji tego, ze widoczne bylo, iz malej (wtedy) bardzo brakuje wapnia, weterynarz kazal, mimo zbilansowania suchej karmy ,je podawac. Moj drugi szczeniak, rowiesnik suczki, tez wyzel, ale z innego miotu, nie mial takich problemow, karmiony royalem(bez dodatkowego wapnia) i lapy sa w doskonalym stanie.

Pytalam sie weta wlasnie o arthroflex, ale zastrzelil mnie pytaniem czy ja tez biore profilaktycznie voltaren...wiec juz sama nie wiem:(

Suka ma duzo ruchu (codziennie 2,czasem 3 godziny lasy i pola), BARFEM karmiona jest od miesiaca, nie je tylko kurczakow, bo jest ewidentnie na nie uczulona (potwierdzone testem)

Sama nie wiem...moze po prostu sprobuje na wlasna reke arthoflex...tylko,ze nie lubie robic eksperymentow bez 100% uzasadnienia.

Jestem zupelnie nie doswiadczona w psich sprawach, to moje pierwsze psiaki i troche sie gubie...z konmi jest latwiej

:)

Posted

wolfi nie robilam takich badan, nawet o nich nie wiedzialam.

an3eczko - rusza sie pieknie, lapy normalnie, zawsze doskonale oceniana za ruch wlasnie. Stawia tak w statyce i to tez nie zawsze...czasem jak siedzi,stoi to po prostu lapy w bok odstawione...wyglada to...okropnie:). Potrafi tez stanac normalnie, prosto lapy.

Nie wiem, moze martwie sie na zapas i przesadzam, ale nie wydaje mi sie...ona ma naprawde delikatna kosc i widze, ze przydaloby sie jej wzmocnienie stawow...byc moze z tego jeszcze wyrosnie, alee czyja wiem? Wczoraj skonczyla rok, wiec to juz dorosly pies:-)

Pozdrowienia!

Posted

aniamu odstawianie lap w statyce nie jest bledem!!
moj tez czasami jak siedzi czy stoi ma 'dlonie' lekko odstawione na zewnatrz.
przyznam sie, ze tez kiedys myslalam o tym jako o wadzie, ale moje obawy rozwiala pewna znana w swiecie weimarskim hodowczyni (wcale nie od niej kupilam mojego psa).
zauwaz na wystawach co robia ludzie ustawiajac psy-podnosza im przod, trzymajac za klatke piersiowa. to wlasnie po to, zeby ustawic lapy rownolegle.
jak mi wytlumaczyla wyzej wymieniona hodowczyni, sedziowie i tak nie zwracaja na to najmniejszej uwagi, poniewaz liczy sie ustawienie lap w ruchu wlasnie.

Posted

Dzieki, pocieszylas mnie troche:)
nie zmienia to jednak faktu, ze mala jest delikatnej kosci i mysle o profilaktyce, tym bardziej, ze wlasnie jeden z naszych polskich specjalistow od weimarow:) zwrocil mi na to uwage, pytajac czy dostaje cos, bo jest delikatna i w przyszlosci moga byc problemy...ale jak to zazwyczaj bywa...specjalisci od rasy jedno, a lekarze weterynarii drugie:)

Caly czas "kusi" mnie arthroflex...

Posted

Ja raczej spotykalam sie z rekomendowaniem podawania preparatow takich jak arthroflex. Moj pies pil arthroflex chyba od 4. miesiaca zycia i ma sie dobrze (biodra i lokcie przeswietlone i zdrowe).

Nie znam sie na weimarach, w zwiazku z czym to, co zaraz napisze moze byc zupelnie nietrafione, ale czy nei chodzi Ci przypadkiem o francuska postawe przednich lap?
Moj pies np. ma francuza i raczej nie jest to wina podawania wapnia lub nie, nie jest to tez dla mnie powod do zmartwien, choc oczywiscie wolalabym zeby mial proste lapska.

Posted

Nie wiem jak u wyżłów ale u wilczarzy łapy powinny być proste i nie skręcone ani na zewnątrz ani do wewnątrz.
Sędziowie często podnoszą łapę stojącego psa i puszczają swobodnie. Wtedy łapa ustawia się w niewymuszonej pozycji i wadliwe ustawienie jest widoczne.
Prawidłowa stopa u wilczarzy to cecha wrodzona.
Ważne jest by szczeniak poruszał się po podłożu twardym, szorstkim .
Miękkie, śliskie podłoże żle wpływa na kształtowanie się stopy.
No i odpowiednia porcja ćwiczeń.

Posted

nie, nie chodzi mi o francuska postawe:), a nawet gdyby takowa miala to nie martwiloby mnie to rowniez.
napisalam o pozycji lap, ale to raczej nie jest problem w jej przypadku, w ruchu wszytko jest pieknie i prosto, wiec mysle, ze w statyce, to po prostu przez niedbalstwo czasem tak stawia. Problemem jest delikatna kosc i profilaktyka stawow, ale mysle, ze po prostu podam jej butelke arthroflexu, 500ml i zobcze:)
a sedzia ostatnio tez podniosl jej lape, ktora swobodnie opadla i stanela...prosto:)
Bardzo dziekuje za wszystkie rady,
Pozdrowienia!