Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 304
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czy ktoś z Was jedzie do Helsinek na sobote?
My Planujemy wyjazd z Polnocnej Polski w piątek rano .
BARDZO CHETNIE pojedziemy z jakims innym samochodem- tak o wiele bezpiecziej !!!
pozdrawiam, Ania

Posted

Witam,
zastanawiam sie nad wyjazdem na wystawe za granicę, ale za bardzo nie wiem jak sie za to zabrać, gdzie jechac na początek, jak wchodze na strony to cięzko cokolwiek zrozumieć, a poza tym nie wiem jakie koszty wchodzą w gre.
Bardzo prosze o porady doświadczonych wystawców.
Pozdrawiam,
Monika

Posted

Na poczatek najlepiej wyjeżdżać gdzieś niedaleko (Słowacja, Czechy, Węgry, Austria) na międzynarodowe. Najlepiej wybierać sobie wystawy podwójne - taka jest wystawa w Bratysławie w sierpniu, dwie albo trzy są na Węgrzech - wtedy jak się uda, można ustrzelić dwie sroki za jednym zamachem. Koszty zwykle około 40 euro za psa jak się płaci odpowiednio wcześnie (w pierwszym terminie). Strony związków są zwykle w językach krajowych często z wersją angielską lub/i angielską. Ulotki niektórych wystaw są wykładane w odziałach ZKwP, a czasem niektóre reklamują się w Psie. Dużo można też znaleźć na stronie www.naszepsy.pl
A ponadto dogomaniacy wiedzą wszystko !
Do kosztów trzeba doliczyć przejazd (to już zależy kto czym podróżuje), ewentualne noclegi. No i na wystawie zwykle jest jakieś piwo, trzeba coś zjeść (jeśli chodzi o to , to najtaniej na Słowacji).

Posted

W zasadzie wszystko jedno gdzie, nie ma jakiegoś kierunku od którego należy zacząć.

Wybierz sobie coś i wtedy możesz napisać - pomogę Ci się w tym odnaleźć. Wybrać najlepiej chyba w tej chwili szukając na stronach http://www.zkwp.pl/index_pl.htm , bo myślę, że na tę chwilę nie potrzeba Ci wyszukiwać czegoś szczególnego.

Gdybyś chciała więcej, to tu http://www.fci.be/expos_listing.asp?lang=en&c=europe masz całą Europę.

Jeszcze więcej będzie na stronach poszczególnych Związków, ale to już w przyszłości.

Koszty są zazwyczaj w okolicach 40 - 50 Euro za pierwszego psa. Koszty hotelu, to oczywiście zależy gdzie, ale zazwyczaj w okolicach 30 euro można znaleźć (mówię o porządnym hotelu i pokoju z łazienką), choć i za 10 euro mniej porządny też się podobno znajduje.

Bardzo przyjemne wystawy są w Austrii, na Węgrzech (choć obie z różnych powodów), nie podobało mi się w Szwajcarii, na Łotwie. Inne kraje właściwie są podobne do naszych. Mamy absolutnie różne psy, więc i nasze odczucia będą inne.

Do tego należy doliczyć oczywiście koszty przejazdu. Dlatego warto jeździć na dwie wystawy pod rząd (jeden CACIB w sobotę, drugi w niedzielę), albo od razu na 4 wystawy (jest taka w Danii 27,28,29,30 czerwiec) gdzie można zdobyć 4 CACIBY za jednym wyjazdem (nie wiem tylko czy jeszcze można się tam zapisać, trzeba będzie sprawdzić).

Za wystawy płacisz przelewem z konta. W niektórych krajach możesz płacić na wystawie i jest to ta sama cena co wcześniej, ale trzeba swoje odstać w kolejce do kasy.

Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć - pytaj bez opamiętania. Z przyjemnością odpowiem;)

Posted

Bardzo pilnie poszukuję transportu na Helsinki...liczba dni na wystawie nie jest ważna(wystawiam w niedziele), nie stanowi dla mnie problemu nawet dojazd na 2 strone Polski... Nieoczekiwanie zostalam bez transportu, a na wystawie bardzo mi zalezy. Jedna osoba+mały, nieklopotliwy pies(moze jechac nawet na kolanach...), oczywiscie dokladam sie do wszelkich kosztow podróży.

Posted

Tak na marginesie mam zarezerwowany hotel i calkowity koszt to 40euro od os. za cale 3dni + sniadanie 4euro... Niestety przypadek losowy, nie mam jak dojechac :(

Posted

Sirion, Wandko,
bardzo serdecznie Wam dziękuję za wyczerpujące informacje. chciałabym pojechać na jakąś wystawę międzynarodową ale jakoś sama z mężem nie mam odwagi :( dlatego jak tylko ktoś z Was będzie sie wybierał na jakąś wystawę to chętnie sie dołącze (oczywiście jako drugi samochód) i chętnie będę podpatrywać jak sobie radzić.
Jeszcze raz bardzo dziękuję i jak będę miała pytania to pozwole sobie do Was napisac.
Pozdrawiam,
Monika

• 2 weeks later...
Posted

Gończe polskie na europejskiej

Nemrod Kłusująca Sfora - Zwycięstwo Europy 2006 i BOB :multi:
Szabla Kłusująca Sfora - Młodzieżowe Zwycięstwo Europy 2006

Posted

musia napisał(a):

gratulacje dla Grześka!!!!!:multi::multi:

Posted

musia napisał(a):

Brawo!! Super wynik!!:loveu:

Ja czekam na dozie wyniki ale to dopiero jutro ;-)

Posted

GOLD CHARGER-BULDOŻER (FCI) WYGRAŁ KLASĘ POŚREDNIĄ I UZYSKAŁ RES.CAC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
WIELKIE GRATULACJE DLA BOSKIEGO KRÓLICZKA!
JEDYNY REPREZENTANT STAFFORDSHIRE BULL TERRIER Z POLSKI!
WIELKIE BRAVA :multi:
CIOCIA S. I CIOCIA F.

Posted

[SIZE=5]Nio to moje gratulacje :klacz: :klacz: :klacz: :laola:

To dostał RES.CAC czy RES.CACIB- bo to sa dwa rózne wyróznienia!!!!

Bo RES.CAC dostaje pies z drugiej lokaty ( 1-wszy dostaje CAC -tak jak u nas CWC- natomiast drugi RES.CAC) natomiast RES.CACIB dostaje pies, który stanąl za psem , który dostał CACIB!!!!!!

Pozdrawiam ;-)

Posted

baijerinvuoristovihikoira -Bavarian Mountain Scenthound (3)
Tuomari - Judge: Giuseppe Alessandra
ROP - BOB
Fretka Ekolas (Skorzewska Malgorzata, Warsaw)
CACIB narttu - bitch
SERT - CC narttu - bitch

Posted

[quote name='Justuss'][SIZE=5]Nio to moje gratulacje :klacz: :klacz: :klacz: :laola:

To dostał RES.CAC czy RES.CACIB- bo to sa dwa rózne wyróznienia!!!!

Bo RES.CAC dostaje pies z drugiej lokaty ( 1-wszy dostaje CAC -tak jak u nas CWC- natomiast drugi RES.CAC) natomiast RES.CACIB dostaje pies, który stanąl za psem , który dostał CACIB!!!!!!

Pozdrawiam ;-)

Res.CAC jest tylko jeden CAC i jeden Res.CAC na wszystkie klasy. Do CACIB'a staje CAC,Res CAC i Champion

Jacek
ps. Piszę za Kasię bo ona na wystawie:lol: