Jump to content
Dogomania

Problem z Labladorem

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich
Mam 1,5 letniego labladora z którym mam problem , mianowicie od pewnego czasu pies zaczał uciekac z podwórka . Po ucieczce nie sposób go złapac ucieka nie słucha poleceń po prostu nie reaguje obwąchuje wszystko dookoła. Jak go nauczyc zeby reagował na polecenia tak jak na podwórku bo na nim słucha się.

Z góry dziękuje za pomoc

Posted

Trzeba chodzić często na długie spacery i ćwiczyć posłuszeństwo poza terenem podwórka.

Nie wiem labladory, ale labRadory to psy bardzo aktywne, lubią pracować, ciągle szukają nowych bodźców. Jeśli nie zapewnisz psu zajęcia to znajdzie je sobie sam...

• 3 weeks later...
Posted

Wcale to nie jest takie proste - zmeczyc psa i bedzie spokoj. Tez mam labke i ten sam problem. Jedyne co moge poradzic to zajecie psa szkoleniem, jesli nie masz w zasiegu reki szkoly to sprobuj sam. Mnie sie udalo w ciagu kilku miesiecy sporo swoja suke nauczyc, jaqdnak z tym uciekaniem byl problem nadal i rada nie rada poszlam na szkolenie - pies zdolny, w ciagu miesiaca zrobilysmy PT1 i egzamin zaliczylysmy rewelacyjnie. Fakt, ze po tym podstawowym kursie pies sie trzymal juz blizej mnie i w miare sluchal polecen, jednak nie bylo zadnej gwarancji ze poslucha jak zobaczy zajaca czy chocby czlowieka. Chodzimy teraz na szkolenie drugiego stopnia i nadal sie zdarza, ze zamiast warowac przez minute czy wiecej odbiega do innego psa. Jednak zdarza sie to juz coraz rzadziej i moze uda mi sie w koncu osiagnac to co chce, tj. bezwzgledne posluszenstwo. Trzeba pamietac ze to sa psy bardzo inteligentne a to oznacza, ze ucza sie szybko i tego co dobre i tego co zle. Wykorzystuja nasze bledy. Ja wykorzystuje te zdolnosci zeby psa nauczyc jak najwiecej, umie na przyklad (oprocz szkolnych komend) dawac glos na komende, chodzic tylem, isc slalomem miedzy moimi nogami i rozne jeszcze inne rzeczy, robie co moge zeby nie robila w kolko tego samego. Bo ten pies nie znosi nudy i monotonii. Zle sie wychodzi na tym jesli on sam jest zdany na wlasna pomyslowosc. Popatrz sobie na www.kliker.pieski.eu.org - tam sa fajne pomysly na wyszkolenie psa i uczenie go roznych rzeczy. Byle zaczac - jak zobaczysz efekty to sam bedziesz chcial dalej ciagnac. No i pamietaj ze to sa psy bardzo zywiolowe i pracowite. Trzeba im zapewnic duzo wysilku i fizycznego i psychicznego. Jesli sie postarasz zapewnic mu prace i zabawe z toba to jest szansa, ze nie bedzie szukal rozrywek na wlasna reke. Zycze powodzenia.