Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

OMG!

To jest forum czy jakieś rykowisko?!!

Gosia naucz się czytać. Według Ciebie zdanie ,,co może wyrosnąć" odnosi się do teraźniejszości? Gratuluję.

A teraz do osób, które są normalne i są na forum, aby pomagać a nie sobie pokrzyczeć. Ja kupuję szczeniaka, a nie krzyżuję psy, więc proszę bez wykrzyknień typu ,,niech sobie krzyżuje" jeśli nie wie się o co chodzi.

Metros wedle Ciebie ON jest psem kanapowym, który nie lubie i nie podoła wysiłkowi?

Chciałem tylko żeby ktoś ZNAJĄCY się na genetyce określił jakie są możliwości rozwoju takiego psa i jeśli jest ktoś taki to proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Posted

Michale w sumie to niewiadomo co z tego wyrosnie bowiem wszystko zalezy od psa a przeciez kazdy pies jest jedyny w swoim rodzaju.Nawet z tego samego miotu moga wyrosnac b.rozne stworzenia.W kazdym badz razie w TOPRZE sluzy mix ON-a z malamutem.Ma 72 cm w klebie i wyglada jak dlugowlosy ON.(wiadomosci z Przyjaciela Psa)

Posted

Co moze wyrosnąc? Moze wyrosnąc sporych rozmiarów kundelek,bardziej lub mniej przypominający owczarka bądz malamuta.Tak jak juz napisano,szczenięta w tym miocie moga być różne.Wpływ bedzie tez miał fakt czy ten owczarek to faktycznie owczarek (rodowodowy)a nie jakas mieszanka owczarka przypominająca,podobnie z malamutem.Jesli rodzice tez byli tacy troche "pomieszani" to ich dzieci moga być bardzo bardzo rożne...niekoniecznie przypominające zadną z tych ras.To po prostu loteria.

Posted

"Michal" napisał:

To jest forum czy jakieś rykowisko?!!

Gosia naucz się czytać. Według Ciebie zdanie ,,co może wyrosnąć" odnosi się do teraźniejszości? Gratuluję.

Dziękuję. :angel:

A Twoim zdaniem to się wyklucza? Coś może być teraz małe i będzie właśnie w najbliższym czasie "wyrastać". Przy czym charakterystyczne cechy jeszcze się nie ujawniły. Więc pytasz- co może wyrosnąc, jak już urośnie?

Poza tym napisałam "może sugerować".

Pozdrawiam! Gosia

Posted

O rany, Jacek- czy ja zawsze muszę odpowiadać z największą powagą? Nie mogę sobie jaj porobić?

A wracając do sprawy- na genotyp psa składa się dużo par genów. Może wyjść wszystko. Nie wiemy, czy ON jest ON- em, czy malamut malamutem. Czy to mixy, czy ich rodzice mieli rodowody? Jeśli niekoniecznie- mogą wyjść kundle, niepodobne do żadnego z rodziców.

Pomysł wydał mi się tak absurdalny, że przyjęłam go w konwencji żartu.

Gosia

Posted

mam nadzieje ze w miare dobrze odpowiedzialam i zdalam test :oops: W sumie to poki go nie wezmnie,nie zobaczy co wyrosnie i w czym sie bedzie pies specjalizowal to nikt nie da rady powiedziec

• 2 years later...
Posted

Witam,
Fakt, jeżeli to nie rasowi rodzice to już jest zupełna loteria. Przykład mam w swoim mieście gdzie u znajomych rodowodowy welsh "dorwał" sunię, która exterierowo to wypisz, wymaluj welsh. No, ale dziadkowie i pradziadkowie suni się odezwali i wyszło: 4 welshopodobne i 1 foxterier!. Wszystkie znalazly domki i sa kochane i to najważniejsze.

Z drugiej strony to przecież bardzo dużo ras to krzyżówki tyle, że w odległych czasach. Czyli reasumując należałoby zadać pytanie: co hodowca chciałby osiągnąc krzyżując te właśnie rasy? Na co liczyłby, że odziedziczy potomstwo?
O ile dobrze pamiętam (moge się pomylić) to eurasiera też niedawno osiągnięto krzyżując najpierw ONka ze szpicem?. Potem dodano innej rasy ale początek to dwie obecne rasy skrzyżowane.

Weszłam na ten topik ponieważciekawi mnie bardzo czy ktoś, kiedys spróbował skrzyżowac welsha z airedale terierem? Exterier prawie identyczny, charakterem inne i wzrostem ale mieszankabyLaby ciekawa.

• 3 weeks later...
Posted

W ramach "czarnej wizji" można sobie wyobrazić takiego ON-AM mix'a jako psa z dysplazją i problemami z kręgosłupem, niedoczynnością trzustki i tarczycy oraz "pokręconym" charakterem -> pewnego siebie i nieustępliwego agresora z silnym instynktem myśliwskim i terytorialnym 0X

Oczywiście żartuję :evilbat:
To by musiał być wyjątkowy pech aby potencjalne wady i problemy każdej z ras zebrały się w jednym psiaku.

• 4 months later...
Posted

borsaf napisał(a):
O ile dobrze pamiętam (moge się pomylić) to eurasiera też niedawno osiągnięto krzyżując najpierw ONka ze szpicem?. Potem dodano innej rasy ale początek to dwie obecne rasy skrzyżowane.
W wyniku połączenia chow-chowa i szpica wilczego w 1960 r. powstał "wolf-chow". W 1973 roku, w związku z niepowodzeniami (niewyrównany eksterierowo typ, wąska pula genowa spowodowana mocno zinbredowaną hodowlą) dodano jeszcze krew samojeda.
W taki sposób powstał eurasier :p

Hm... miło byłoby mieć w eurasierze trochę ONka...:cool1:

Borsaf - przypuszczam, że mgliście kojarzysz coś na temat akitek amerykańskich, ale nie pamiętasz co i jak ;)

pozdrawiam,
Eurasierka