luthien Posted September 12, 2005 Posted September 12, 2005 Witam, W niedzielę znowu widziałam ogary (znajoma posiada sztuk dwie więc czasami je widywałam) i wpadłam... to jest "mój pies"... :D Do tej pory moja chęć posiadania psa była stopowana przez rozsądek. Podobały mi się duże psy typu owczarek niemiecki a to raczej nie jest pies do bloku... Ale ogar... - cudny i z tego co czytałam m.in. na tym forum mogłabym go trzymać w bloku (weekend - wyjazd do domu z ogrodem, lasem). Po raz pierwszy wiem że to jest "mój pies" :P I stąd prośba o podpowiedź odnośnie: 1. posiadam dwa koty a dokładnie kotki. Kotki tolerują psy, pytanie czy ogar toleruje koty :) 2. czy w okolicach warszawy są jakieś hodowle, albo wystawy w najbliższych dwóch miesiącach? chciałabym porozmawiać, pooglądać... pozdrawiam aga Quote
Żaneta Posted September 12, 2005 Posted September 12, 2005 ogar bez problemu zatoleruje koty,a hodowle są :lol: ale otym powiedzą ci i doradzą inni dogomaniacy,ja polacam POszły w las bei 100 Quote
luthien Posted September 12, 2005 Author Posted September 12, 2005 dziękuję za dobrą nowinę :) na tą też hodowle namierzalam się :) zwłaszcza że spodziewają się miotu na jesieni ;) jest jeszcze jeden mój dylemat: pracując po 8-10 godzin jestem w stanie zapewnić 3 razy w tygodniu po około 1h rowerku i weekend poza miastem. I pytanko czy to wystarczająco ruchu dla ogara... Quote
luthien Posted September 12, 2005 Author Posted September 12, 2005 oczywiście jeżeli chodzi o ruch to nie pisałam o normalnym krótkim spacerku bo to jest oczywiste.. Quote
luthien Posted September 12, 2005 Author Posted September 12, 2005 to może moje stadko czterołapów powiększy sie :) Quote
KUMPELka Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 luthien napisał(a):... pracując po 8-10 godzin jestem w stanie zapewnić 3 razy w tygodniu po około 1h rowerku i weekend poza miastem. I pytanko czy to wystarczająco ruchu dla ogara... Napiszę tak: sama również mieszkam w bloku, przychodzę do domu po 9 godzinach i nie ma problemu pod warunkiem, że zapewnisz psu dostateczną ilość ruchu :wink: Piszesz, że 3 razy w tygodniu plus krótkie spacerki :hmmmm: Wchodzę z Kumplem na 2 półgodzinne spacery wcześnie rano i popołudniu - i to wystarcza ale wieczorem codziennie !! wychodzę nawet na 2 godziny na spacer gdzie biegamy i bawimy się lb idziemy się pobawić z innymi psami - i myślę, że każdy pies (nie tylko ogar) potrzebuje takiego dłuższego spaceru codziennie :wink: Widzę, że tak jest dobrze i dla mnie (tłuszczyk, odreagowanie po całym dniu) jak również dla moje go psiaka. Pozdr., Magda Ps. Mam nadzieję, że nie wymądrzam sie za bardzo :wink: ale myślę, że ktoś kto decyduje sie na psa musi poświęcić mu codziennie trochę (nawet więcej niż trochę ) swojego czasu. Quote
puz Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 jest jeszcze jeden mój dylemat: pracując po 8-10 godzin jestem w stanie zapewnić 3 razy w tygodniu po około 1h rowerku i weekend poza miastem. I pytanko czy to wystarczająco ruchu dla ogara... Ja dodam tak, ogar jest psem dostosowującym sie do każdych warunków, czy mieszkanie czy ogród. Jednak jest to pies nie lubiący być sam i przekonałam się o tym po 2 latach biorąc drugiego ogara jakie to było zbawienie dla mojego Puzona. Ja również pracuję 9 godzin dziennie jednak za każdym razem jak wychodze do pracy serce mi sie karaja jak musze zostawic je na tyle w domu bo wiem ze sie "meczą". Jednak u nas sie troche warunki zmieniły mamy duze mieszkanie i pracujemy na zmiany takze psy zostaja 6 h same. Dlatego uwazam że w moim przypadku o meczarni juz nie ma mowy i psy zostają na tyle same co powinny. Ja biorac Puzona 2 lata temu przewrociłam swoje zycie do góry nogami. Nauczyłam sie patrzec na swiat oczami ogara i potrafiłam pogodzic moją 9h pracę z posiadaniem psa. Przede wsyztskim niezaleznie od pogody pies mial zawsze godzine spaceru luzem gdzie mogł pobiegać pochodzić, potem ja wychodziłam do pracy i po południu do wieczora mial swoje 2 h spacer po parku. Ja wyznaję jedna zasade psu to sie należy, bo nie mogę patrzeć jak on czasem przeleży 24h w domu z 10 min spacerkami. Chodze do pracy na 7 rano i psy codziennie biegaja rano i po południu po 1h. Ogar uwielbia towarzystwo swojego Pana, pies nie musi aktywnie biegać wystarczy mu długi spokojny spacer, ponad to ogary szybko sie nudza i one nie lubia alejkowego spacery one musza wachac poznawac teren, dlatego co drugi dzien one powinny przynajmniej pobiegac luzem a przynajmniej 1 w tygodniu miec pola lasy i łaki :lol: Moim zdaniem biorac szczeniaka musisz byc przygotowana na wyzycie sie tego psa na spacerach potem w wieku 2-3 lat pies robi sie stateczny i uwielbia wlasnie takie spacery po lasach i długie marsze. Moim zdaniem rower nie jest dobry dla ogara. Nie jest to pies ktory musi aktywnie biegac, on lubi spacer gdzie chadza swoimi sciezkami. Dlatego dosyć czesto jak bierzemy psy na rower to jedzimy po lesie.Jak juz pisałam przewrocilismy swoje zycie pod kierunkiem psa :lol: . Dodam tylko na koniec ze dzieciństwo młodosć i dojrzałość jest piękan z ogarem, napewno dysponujesz dobrymi warunkami dla niego ale weź pod uwagę, żeby ten pies nie siedzial sam w domu ale zeby spał zmeczony zanim Ty wrocisz z pracy i przede w i przede wszystkim weź pod uwagę dodatkowo czas na żywienie, wychowanie i szkolenie. Jak twój szczeniuś padnie na koniec dnia i zamknie oczy Ty dopiero zaczniesz żyć i opdoczywać. Jak ogar jest mały mniej szeroko oczy otwarte i głowę obracaj 360 stopni bo to bardzo pomysłowe zwierzaki i kombinatory Ponad to trzeba miec duzo tolerancji i cierpliowsci ogar nie lubi siły ani przymusu :lol: . Przepraszam jeśli krytycznie troche odpisałam ale ja zajmuje sie adopcjami ogara ....... Quote
puz Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 KUMPELka napisał(a):Ps. Mam nadzieję, że nie wymądrzam sie za bardzo :wink: ale myślę, że ktoś kto decyduje sie na psa musi poświęcić mu codziennie trochę (nawet więcej niż trochę ) swojego czasu. Dosłownie chcuiałam to wyrazić Magda ale chyba w mniej przyjazny sposób. Dla mnie z resztą kazdy pies wymaga wiecej uwagi niz nam sie zdaje Quote
KUMPELka Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 puz napisał(a):KUMPELka napisał(a):Ps. Mam nadzieję, że nie wymądrzam sie za bardzo :wink: ale myślę, że ktoś kto decyduje sie na psa musi poświęcić mu codziennie trochę (nawet więcej niż trochę ) swojego czasu. Dosłownie chcuiałam to wyrazić Magda ale chyba w mniej przyjazny sposób. Dla mnie z resztą kazdy pies wymaga wiecej uwagi niz nam sie zdaje :P To myślimy podobnie. Quote
luthien Posted September 13, 2005 Author Posted September 13, 2005 dziękuję bardzo za porady :) na razie wyjeżdżam i wracam dopiero pod koniec października (z małą przerwą pośrodku :) więc jest jeszcze czas na pomyślenie i .... poszukanie "mojego ogara" :) Do lasu mam 10-15 minut więc warunki na powłóczenie są. Czas także jest a mi przyda się dużo ruchu :) Quote
puz Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Zyczę Ci zebys miała ogara bo to fantastyczny dar miec takiego kompana Quote
Recommended Posts