Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja 4 letnia sunia, Zuzia, 4 września urodziła szczeniaki, było ich 10, niestety przeżyły tylko 4. Moja sunia dostała zapalenia macicy i czuje sie bardzo źle :( , cały czas z niej cieknie. Weterynarz powiedział, że nie wydaliła całego łożyska i to od tego, codzinnie bierze 2 kroplówki i kilka zastrzyków, ale cały czas ma wysoką gorączkę no i oczywiście nie może karmić małych, robię to ja (mlekiem bebiko dla nie mowląt, jedzą bez problemu ale jednego czyści). Bardzo się o nią martwię, prawie wogóle nie je, ale mam nadzieje że z tego wyjdzie. Najsmutniejsze jest to że cały czas płacze za swoimi dziećmi a nawet nie ma siły by je przytulić :cry: To jest straszne. Czy ona z tego wyjdzie??

Posted

Nie karmi się szczeniąt mlekiem dla niemowląt tylko mlekiem dla szczeniąt! Dziwne, że wet Ci tego nie powiedział?!

Leć do weta i kup mleko dla szczeniąt, na pewno takie mleko w proszku produkuje Royal, Bosch, Eukanuba pewnie też...

Mam nadzieję, że sunia dojdzie do siebie :kciuki:

Posted

Szczeniaki powinny być karmione specjalną mieszanką dla psów -mlekiem zastępczym (preparat do nabycia u lek. wet) początkowo co 0,5 godziny. Po nakarmieniu należy wymasować delikatnie brzuszki w okolicach odbytu w celu pobudzenia pracy jelit (jeśli suka nie wylizuje swoich dzieci a z tego co mowisz właśnie tak jest.) Szczeniaczki powinny leżeć na podgrzewanym posłaniu (z termoforami lub butelkami z ciepłą wodą). Zresztą na temat odchowu maluszków bez mamy sa tematy na dogo - wrzuć w wyszukiwarkę.
Jeśli suka ma silny stan zapalny macicy np. ropomacicze to należy rozważyć szybką sterylizację - może to być ryzykowne (jak zawsze przy ropomaciczu) dodatkowo ze względu na to, że suka jest w połogu, ale czasami tylko w taki sposób można uratować jej życie.
Pozdrawiam, Niufa

Posted

Pogadaj z wetem o tym, kiedy najwcześniej można sunię wysterylizować. Jak sama teraz wiesz najlepiej, ciąża i poród to nie błahostka, ale poważny stan. Należy sunię nie tylko teraz wyleczyć, ale również upewnić się, że sytuacja się nie powtórzy, a w tym najbardziej pomoże sterylizacja. Jeśli sunia ma zapalenie macicy to sterylizacja może również być najefektowniejszą metodą wyciągnięcia jej z tego.

Posted

Wiem ze styrylizacja jest najlepszym rozwiązaniem, ale jak powiedział mi lekarz jest na to za słaba i mogła by nie przeżyć zabiegu, codziennie ma po ok 40 stopni gorączki, dzisiaj znowu dostała dwie kroplowki i kilka zastrzykow, ale miała jeszcze płukanie macicy, czuje się ociupinke lepiej, ale i tak bardzo źle wygląda.

Posted

Zuzia czuje się dzisiaj troszeczke lepiej, przynajmniej zaczęła jeść i sama chodzi :) szczeniaki tez c zuja sie dobrze :) mam nadzieje że będzie tylko lepiej.
Pozdrawiam

Posted

fredzia napisał(a):
mam nadzieje że będzie tylko lepiej

Też mam nadzieję :kciuki:

Kiedy sunia dojdzie do ładu to pomyśl o tej sterylce, żeby więcej przygód nei było...

Posted

z Zuzą nie jest dobrze :( ma bardzo spuchnieta prawą przednią łapę, na której porobiły sie jej pęcherze z krwią. Dzisiaj moja niunia zostaje w lecznicy. Znowu przestała jeść, jedynie spadła jej gorączka i pije dużo wody. Trzymajcie za nią kciuki bo to nie wygląda za dobrze. Pozdrowienia

Posted

Zuzia miala dzisiaj zabieg usunięcia macicy i czuje się owiele lepiej. Została jeszcze w klinice ale prawdopodobnie jutro wraca do domciu. Czeka ją jeszcze długi powrót do dobrej formy ale najgorsze jest już za nami :) Pozdrawiam