fredzia Posted September 9, 2005 Posted September 9, 2005 Moja 4 letnia sunia, Zuzia, 4 września urodziła szczeniaki, było ich 10, niestety przeżyły tylko 4. Moja sunia dostała zapalenia macicy i czuje sie bardzo źle :( , cały czas z niej cieknie. Weterynarz powiedział, że nie wydaliła całego łożyska i to od tego, codzinnie bierze 2 kroplówki i kilka zastrzyków, ale cały czas ma wysoką gorączkę no i oczywiście nie może karmić małych, robię to ja (mlekiem bebiko dla nie mowląt, jedzą bez problemu ale jednego czyści). Bardzo się o nią martwię, prawie wogóle nie je, ale mam nadzieje że z tego wyjdzie. Najsmutniejsze jest to że cały czas płacze za swoimi dziećmi a nawet nie ma siły by je przytulić :cry: To jest straszne. Czy ona z tego wyjdzie?? Quote
coztego Posted September 9, 2005 Posted September 9, 2005 Nie karmi się szczeniąt mlekiem dla niemowląt tylko mlekiem dla szczeniąt! Dziwne, że wet Ci tego nie powiedział?! Leć do weta i kup mleko dla szczeniąt, na pewno takie mleko w proszku produkuje Royal, Bosch, Eukanuba pewnie też... Mam nadzieję, że sunia dojdzie do siebie :kciuki: Quote
niufa Posted September 9, 2005 Posted September 9, 2005 Szczeniaki powinny być karmione specjalną mieszanką dla psów -mlekiem zastępczym (preparat do nabycia u lek. wet) początkowo co 0,5 godziny. Po nakarmieniu należy wymasować delikatnie brzuszki w okolicach odbytu w celu pobudzenia pracy jelit (jeśli suka nie wylizuje swoich dzieci a z tego co mowisz właśnie tak jest.) Szczeniaczki powinny leżeć na podgrzewanym posłaniu (z termoforami lub butelkami z ciepłą wodą). Zresztą na temat odchowu maluszków bez mamy sa tematy na dogo - wrzuć w wyszukiwarkę. Jeśli suka ma silny stan zapalny macicy np. ropomacicze to należy rozważyć szybką sterylizację - może to być ryzykowne (jak zawsze przy ropomaciczu) dodatkowo ze względu na to, że suka jest w połogu, ale czasami tylko w taki sposób można uratować jej życie. Pozdrawiam, Niufa Quote
Flaire Posted September 9, 2005 Posted September 9, 2005 Pogadaj z wetem o tym, kiedy najwcześniej można sunię wysterylizować. Jak sama teraz wiesz najlepiej, ciąża i poród to nie błahostka, ale poważny stan. Należy sunię nie tylko teraz wyleczyć, ale również upewnić się, że sytuacja się nie powtórzy, a w tym najbardziej pomoże sterylizacja. Jeśli sunia ma zapalenie macicy to sterylizacja może również być najefektowniejszą metodą wyciągnięcia jej z tego. Quote
fredzia Posted September 9, 2005 Author Posted September 9, 2005 Wiem ze styrylizacja jest najlepszym rozwiązaniem, ale jak powiedział mi lekarz jest na to za słaba i mogła by nie przeżyć zabiegu, codziennie ma po ok 40 stopni gorączki, dzisiaj znowu dostała dwie kroplowki i kilka zastrzykow, ale miała jeszcze płukanie macicy, czuje się ociupinke lepiej, ale i tak bardzo źle wygląda. Quote
fredzia Posted September 10, 2005 Author Posted September 10, 2005 Zuzia czuje się dzisiaj troszeczke lepiej, przynajmniej zaczęła jeść i sama chodzi :) szczeniaki tez c zuja sie dobrze :) mam nadzieje że będzie tylko lepiej. Pozdrawiam Quote
coztego Posted September 10, 2005 Posted September 10, 2005 fredzia napisał(a): mam nadzieje że będzie tylko lepiej Też mam nadzieję :kciuki: Kiedy sunia dojdzie do ładu to pomyśl o tej sterylce, żeby więcej przygód nei było... Quote
fredzia Posted September 10, 2005 Author Posted September 10, 2005 Tka też mam zamiar zrobić, uważam ze sterylk ato najlepsze rozwiazanie i zabezpieczenie na przeszlosc. Quote
fredzia Posted September 12, 2005 Author Posted September 12, 2005 z Zuzą nie jest dobrze :( ma bardzo spuchnieta prawą przednią łapę, na której porobiły sie jej pęcherze z krwią. Dzisiaj moja niunia zostaje w lecznicy. Znowu przestała jeść, jedynie spadła jej gorączka i pije dużo wody. Trzymajcie za nią kciuki bo to nie wygląda za dobrze. Pozdrowienia Quote
fredzia Posted September 13, 2005 Author Posted September 13, 2005 Zuzia miala dzisiaj zabieg usunięcia macicy i czuje się owiele lepiej. Została jeszcze w klinice ale prawdopodobnie jutro wraca do domciu. Czeka ją jeszcze długi powrót do dobrej formy ale najgorsze jest już za nami :) Pozdrawiam Quote
Kasie Posted September 14, 2005 Posted September 14, 2005 Super! Zobaczysz, wszystko będzie dobrze. Dużo pogłaskań dla niej. A jak szczeniaki? Quote
szajbus Posted September 14, 2005 Posted September 14, 2005 Trzymamy kciuki za sunieczke. napisz jak sie czuje biedactwo. Quote
coztego Posted September 14, 2005 Posted September 14, 2005 fredzia napisał(a):Zuzia miala dzisiaj zabieg usunięcia macicy i czuje się owiele lepiej. Nareszcie :) Za zdrowie suńki :drinking: A jak maluszki? Quote
malawaszka Posted September 14, 2005 Posted September 14, 2005 http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=26988&start=0 tu jest o szczeniaczkach - Fredzie szuka dla nich domów zastępczych lub docelowych Quote
Recommended Posts