Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Prosiła mnie koleżanka żeby jej pomóc w zakupie a nie chcę żeby trafiła na kogos nieuczciwego.
Przyznam sie szczerze, że akurat na jamnikach nie znam sie ani trochę ;)
Jakbyś mogła mni przyblizyć w jakich one sa rozmirach i na co zwracać uwagę...
A jesli jeszcze dostałabym na prv namiary hodowli...
Byłabym bardzo wdzięczna.

Posted

Jamniki występują w trzech wielkościach i trzech odmianach włosa.dzielą się na królicze-obwód klatki piersiowej do 30 cm,mierzony w wieku 15 mies;miniaturowe-obwód klatki od 30 do35cm,mierzony w wieku 15 mies;standardowe-obwód klatki powyżej 35 cm,waga do 9 kg.Każda z wielkości występuje w trzech długościach włosa;krótkowłose,długowłose,szorstkowłose.włos szorstki wymaga regularnego trymowania.Różnią się również temperamentem.długowłose uważane są za najspokojniejsze,szorstkie mają dużą pasję myśliwską(domieszka krwi terriera).No cóż,myślę,że jak przy zakupie każdego psa trzeba sprawdzić warunki w hodowli,rodziców i najlepiej starsze potomstwo.minitury i króliki mogą mieć braki zębowe,ale wzorca nie będę opisywać(możesz go znależć na str klubu jamnika,wchdząc przez zkwp).Hodowle znajdziesz przez google.Osobiście nie mam bliskiego kontaktu z hodowlami szczotek,wiem jedynie że BRZDĄC ma wyniki wystawowe,a to o czymś świadczy :D

Posted

Jeszce jedno:w tym samym miocie po królikach,czy miniaturach mogą się urodzić szczeniaki w dwóch wilkościach,dlatego w wieku 15 mies przechodzą przegląd kwalifikacyjny.Należy zwrócić uwagę na prosty grzbiet,głęboką klatkę z wyrażnie zaznaczonym przedpiersiem,długi mostek,kątowanie,ciemne oko i ogon(nie może być złamany).Jedyny prawidłowy zgryz nożycowy!Sorki,ale tak teoretycznie trudno jest opisać psa :(

Posted

Dziękuję bardzo!
Koleżanka szuka szorstkowłosego a wielkość jest chyba sprawą drugorzedną. Teraz pozostajej znaleść dobrą hodowlę...
Najlepiej w okolicach Łodzi.

• 8 months later...
Posted

Witam
Za hodowcę jamników się nie uważam, ale mam suczkę jamnika szorstkowłosego króliczego. Jest z hodowli ARLET (Tarnów)
, po Monty Python Catonium od Nowalijki Arlet. Rodzice z kilkoma CACIBami, z championatami. Moja Kropka ma 2 lata, kilka CWC, brak odstępu czasowego do championa- ale wyrobimy się w tym roku. Latem planuję szczeniaczki od Kropki- moja hodowczyni wybrała psa Lord Tytus Brzdąc.
Cóz dodać....
Kropka ma 28 cm obwód klatki piersiowej.
Pozdrawiam
Ela