bonika Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Z tymi posłaniami to problem - zwierzęta je szybko brudzą - ja mam trzy zwierzaki i mam "trochę" tych posłań do prania - można sobie wyobrazić jak to mogłoby wyglądać w schronisku - gdyby stosowano tam posłania - gdzie piesy są na dworze, a zwierzaki w budynku też brudzą posłania dużo szybciej jak te trzymane w domu - zdarza im się też przecież tam i nasiusiać czy "coś". Szczególnie z większymi posłaniami, materacami byłby kłopot z czyszczeniem, a nawet z samym wyrzuceniem. Najlepsza byłaby słoma, ale tą z kolei trzeba by było "tonami" pewnie dostarczać i też "tonami" wyrzucać. Tak więc chyba dlatego Pan Kierownik wybrał deski i ocieplenie od spodu styropianem :-) Oj dużo piesów w Schronisku.. Ulka18 - czy można by było gdzieś zamieszczać aktualny stan piesków i kotków ? Quote
albiemu Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Uszanujmy siebie nawzajem, wiedzą w schronie co jest potrzebne i doceńmy szczerość. Wolałabym mieć świadomość, że ktoś skorzysta z tego co dam niż to, że przyjmie to z uśmiechem i wywali lub spali bo nie ma miejsca by trzymać. Może być irytujące, jeśli ktoś woła o pomoc potem wybrzydza ale weźmy pod uwagę to, że tam psów nie mają gdzie trzymać a co dopiero zbędne rzeczy. Liczy się to, że chciałaś pomóc i cieszę się, że ktoś z tego dobrze skorzysta :). Nie rezygnuj prosze z pomagania w tym schronie, zapytaj jedynie wcześniej czy to co chcesz dać jest im potrzebne. Potrzeby na liście potrzeb wciąż zmieniają swoje pozycje. Quote
Ulka18 Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 A ja sie pochwale, ze sprzedalysmy pierwszy obrazek wykonany przez Murke. Nabywca jest Pani Aleksandra i Pan Wojciech, wirtualni opiekunowie 8 psiakow z Mielca. Mamy jeszcze do sprzedania portrety boksera i ponka. No i Kasia-Murka bedzie wykonywac psie-kocie portrety na zamowienie. Zbieramy na bude w boksie nr 17. Quote
Ulka18 Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 http://www.allegro.pl/item139394352_psie_portrety_aukcja_charyt_na_mieleckie_schron_.html zapraszamy do aukcji Quote
domi_nique Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Ulka18: gabkowe materace sie nie przydadza, a jak z kodrami, poduszkami i kocami? nadaja sie do ocieplania bud? Quote
Viris Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 agusiazet napisał(a):Jakie tam ostre słowa, po prostu jestem rozczarowana, zwłaszcza, że ogłaszają się po szkołach (w jednej pracuję) i przedszkolach (w jednym mam dziecko), że przyjmują niepotrzebne rzeczy i chciałam łatwo się ich pozbyć, ale w gruncie rzeczy nic się nie stało, bo już mam innych chętnych. Dziekuje ze chcialas pomoc :*, to liczy sie najbardziej. Quote
Ulka18 Posted November 10, 2006 Posted November 10, 2006 Dzieki wplacie kochanej Siostry, ktora koordynowala akcje zbiorki pieniedzy do puszki wystawionej w sklepie zoologicznym Delfin w Debicy, schronisko zakupilo 30 szczepionek dla szczeniaczkow. Siostro, dziekujemy :calus: :calus: :calus: Prosimy przekazac podziekowania dla wlasciciela sklepu DELFIN. Quote
Ulka18 Posted November 11, 2006 Posted November 11, 2006 Tak wygladaja zmodernizowane boksy w budynku zwanym halą. Na końcach każdego boksu zostały zrobione budy. Wykorzystane zostały koce i wykładziny przyniesione przez Dobych Ludzi. Ambo mieszka teraz tak: Rodzinka od Erki i Gema Ocieplane budy - kazda wykladzina sie przydaje cdn... Quote
Ulka18 Posted November 11, 2006 Posted November 11, 2006 W schronisku sa nowe budy zakupione za pieniadze zebrane w czasie Dni Mielca. Boks 165 - tu mieszkaja staruszki i bezlapkowy Rino Boks 137 - oryginalny bialy psiak z brazowymi latkami na oczach A tutaj mieszka Tibia z boksu 138 - opiekuja sie nia gimnazjalisci ze znana nam z watkow KORI :p Quote
Kori Posted November 13, 2006 Posted November 13, 2006 Tibia, ansze słoneczko ma nową budę :loveu: Musze to pokazać mojej klasie :loveu: to kasa, która uzbieralismy pójdzie na jakiegos jej kumpla ;) albo kumpelkę :cool3: Quote
Ulka18 Posted November 13, 2006 Posted November 13, 2006 Kori, Tibia budke ma zakupiona przez P.Kierownika (wie, ze zbieracie pieniazki). Takze jak zbierzecie calosc, to one pojda na zakup kolejnej budy. Moze dla Stifflera. Quote
aniak Posted November 13, 2006 Posted November 13, 2006 Ale fajnie :) Tibia ma taką malutką budę :) Dla niej oczywiście idealna :) Cieszę się, Tibia ma cieplutką budę na zimę. My za to ruszamy z akcją w gim2. Quote
Viris Posted November 13, 2006 Posted November 13, 2006 Ja tak cichutko zapytam czy sa moze jakies zdjecia psiakow "wizazanek" - i jak sprawa bud, pisalas ze juz jakies budki do nich trafily.... A dziewczyny tak czxekaja na jakies wiesci. Ja wiem ze pewnie wszyscy sa zajeci i nikt sesji zdjeciowej nie zrobi, ale prosimy.. I co z tym weterynarzem i zacma psiaka z boksu 178? Chcemy mu kupic leki, jesli to poczatek zacmy to beda inne jesli cos innego to jeszcze inne.... Quote
Ulka18 Posted November 14, 2006 Posted November 14, 2006 Viris, wyslalam maila do p.kierownika, ale nie mam odpowiedzi w tej konkretnej sprawie, na pewno p.kierownik zajety, trwaja przygotowania do zimy. Dopoki leje deszcz nie wybiore sie do schroniska :shake: A tu na pocieszenie z miesiecznika KOT 10/2006 : http://kot.net.pl/kot14.html [SIZE=3]Schronisko w Mielcu Pomysł założenia schroniska dla bezdomnych zwierząt zrodził się w 1989 r., kiedy to ówczesne władze Mielca zdecydowały rozwiązać problem bezpańskich psów przy pomocy rakarzy. Brutalny proceder przerwano po protestach grupy mieszkańców, którzy postanowili powołać organizację mającą zająć się utworzeniem schroniska. Na początku brakowało dosłownie wszystkiego, z wyjątkiem porzuconych i niechcianych zwierząt, których przybywało w zastraszającym tempie. Z okolicznych wsi przywożono psy i szczenięta, koty, a nawet bociany. Po kilku latach udało się podłączyć prąd i wodę, wybudowano boksy. Powstało Mieleckie Towarzystwo Ochrony Zwierząt posiadające własny statut, osobowość prawną, a obecnie także status OPP. Pozyskano do współpracy grupę wolontariuszy. To oni organizują aukcje i zbiórki na rzecz schroniska, zajmują się szukaniem nowych domów, pozyskiwaniem sponsorów. Schronisko posiada własną stronę internetową www.mielec.bezdomne.com Można na niej znaleźć bieżące informacje i ogłoszenia, galerię zwierząt do adopcji, a także dowiedzieć się, dlaczego warto przygarnąć kota czy psa ze schroniska i co dobrego dla zwierząt robią najmłodsi. Od kilku miesięcy działa forum dyskusyjne. Obecnie w schronisku przebywa ok. 500 psów i 200 kotów. Sytuacja tych pierwszych nie jest najgorsza; mimo że co miesiąc przybywa średnio 30 zwierząt, to dla większości udaje się znaleźć nowe domy. Głównie w innych miastach lub za granicą. Dużo gorzej przedstawia się sprawa kotów - prawie w ogóle nie ma adopcji, a wirtualni opiekunowie należą do rzadkości. Najbardziej potrzebne są pieniądze na sterylizację, kastrację i szczepienia (z braku funduszy zwierzęta są szczepione tylko przeciwko wściekliźnie). Mieleckie schronisko, pomimo że biedne (jego roczny budżet wynosi tyle, ile budżet miesięczny przeciętnego schroniska w wielkim mieście), jest przyjazne zwierzętom, a wszyscy pracujący w nim ludzie są całkowicie oddani swoim podopiecznym. Placówka nie ma osobowości prawnej, wszelkie wpłaty (w tym także 1% podatku) można przekazywać na konto Mieleckiego Towarzystwa Ochrony Zwierząt: Mieleckie Towarzystwo Ochrony Zwierząt 39-300 Mielec, ul. Targowa 11 Bank Przemysłowo-Handlowy 68 1060 0076 0000 4021 8000 5219 Magdalena Mrozowska Quote
Becia66 Posted November 15, 2006 Posted November 15, 2006 Następna dobra wiadomość.My ,, rzeszowianki " też podałyśmy dzisiaj do Mielca 2 podwójne budy.Są dość obszerne więc znów conajmniej 4 psiaki będą mieć ciepły domek na zimę.Dziękujemy bardzo naszemu przyjacielowi Jackowi B.za zasponsorowanie blachy falistej na zadaszenie dużego boksu.Kudłate mordki są ci bardzo wdzięczne...:multi: :multi: :multi: Quote
Ulka18 Posted November 16, 2006 Posted November 16, 2006 Beciu :calus: :calus: :calus: Prosze podziekuj Panu Jackowi za sponsoring blachy :Rose: To naprawde wspanialy gest i wielka pomoc dla schroniska. I psiaczki beda miec sucho :multi: Quote
ewatr Posted November 16, 2006 Posted November 16, 2006 Ulka 18 :loveu: zarejestrowałam sie na http://www.adopcje.org/ całkiem dobra strona do wystawiania psiaków zobacz przykładowo jak to wygląda : Quote
Ulka18 Posted November 18, 2006 Posted November 18, 2006 Ewa, zarejestruje sie...na razie wstawie zdjecia z dzisiejszej wizyty w schronisku. Tutaj : dar dla schroniska, który przystroił schronisko Za chwile wkleje zdjecia psiakow, ktorymi opiekuja sie Wizażanki :p Quote
Ulka18 Posted November 18, 2006 Posted November 18, 2006 A tutaj psiaczki Wizażanek, razem w dość obszernm boksie 180, oslonietym od wiatru przez drewutnie. Piesek kremowy ma chyba zaawansowana zacme, nie reaguje na ruch reki, raczej na wech. W warunkach schroniska nic nie da sie zrobic. W tle boksow widac zapasy drewna, ktore schronisko dostalo od Pana Jozefa Prade w Nadlesnictwa Mielec :multi: Quote
albiemu Posted November 23, 2006 Posted November 23, 2006 Ulka18 jesli chodzi o czystość w boksach aż miło popatrzeć, widać, że pracownicy wychodzą tam z siebie aby pomimo biedy było czysto, psiaki były pojedzone. Serce rośnie ... Quote
ewatr Posted November 23, 2006 Posted November 23, 2006 dokładnie - ja jak pierwszy raz pojechałam do Mielca to pomimo szoku jakiego doznałam co do ilości zwierząt zauważyłam własnie to samo -czysto , zwyczajnie czysto 500 psów a wszędzie czysto a one nawet na spacery nie wychodzą z tych boksów ..............nie mam pojęcia jak oni to robią ale robią i chwała im za to ........pozdrowienia dla P.Kierownika i wszystkich pracowników :loveu: Aga jeżeli możesz przekaż pozdrowienia w schronisku / bo ja na razie nie mogę dojechać ale ciągle o tym myśle ;) / Quote
bonika Posted November 23, 2006 Posted November 23, 2006 Dziewczyny a ja coś takiego wymyśliłam : chcę założyć tutaj taki wątek : ********************* "Zbieramy na prezent pod choinkę : wykładzina i kanapka+2fotele dla piesków ze świetlicy Mieleckiego Schroniska". Jak w temacie : chcemy zebrać pieniążki na zakup nowej wykładziny i kompletu - kanapka + dwa foteliki dla świetlicy Mieleckiego Schroniska. W świetlicy przebywają nie tylko pracownicy, ale również ok. 20 piesków. Wykładzina i mebelki są już bardzo podniszczone :-( wykładzinę zdarza się też wiadomo pobrudzić małym szczeniaczkom, które często tam się pojawiają a z powodu jej zniszczenia trudno ją już dokładnie wyczyścić. Piesy też z trudem się już mieszczą na wyeksploatowanych fotelach - wiadomo nie ma jak na fotelu ;) Bardzo prosimy o wsparcie - chcemy zakupić nową kanapkę i fotele na rynku - coś możliwie taniego a linoleum w ogóle nie jest drogie. Ja postanowiłam swój mały wkładzik uskładać w ten sposób, że robiąc listę zakupów na Święta poskreślam co się da - czyli z oszczędności - oszczędzę też na prezentach - będą takie symboliczne i już - no i chyba by mi tak wyszło 100 zł. :oops: Jeszcze raz BARDZO prosimy o pomoc :oops: ****************** I co o tym myślicie ? - założyć taki temat ? Prawdę mówiąc do świetlicy przydałyby się też nowe krzesła - może i na dwa by chociaż starczyło :oops: Quote
Ulka18 Posted November 23, 2006 Posted November 23, 2006 Jak w temacie : chcemy zebrać pieniążki na zakup nowej wykładziny i kompletu - kanapka + dwa foteliki dla świetlicy Mieleckiego Schroniska. Bonika, super pomysl :p Najbardziej jest potrzeba wykladzina do swielticy, bo ta obecna jest skladana z kawalkow, na tym jeszcze laty. Trudno sie to myje, a szczegolnie, ze jest kilka szczeniorkow. Moze zacznijmy od wykladziny. Mam nadzieje, ze zdolamy uzbierac. A gdzie chcesz zalozyc ten watek? Quote
Recommended Posts