Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Po co my się tu zajmujemy pajunią. To jest wątek o schronisku w Mielcu i o tym jak mu pomagać. Arko, czy rozmawiałaś z powiatowym? Bo, jak sama napisałaś pomóc nie chcesz, bo sprawa ma dwa dna? My nie wiemy za bardzo o co Ci chodzi z tym drugim dnem i wywożeniem psów z Mielca przez pajunią, więc, jeśli możesz wytłumacz lub podaj konkretne linki.

Posted

Reno2001 napisał(a):
A budy sa sliczne. Super, ze udało się je załatwic.
Z mojej strylkowej jest na razie 125zł. Aukcja trwa jeszcze 3dni.

Reno, wyslalam maila do wszystkich z mailowej ksiazki adresowej, mam nadzieje, ze jeszcze kilka cegielek pojdzie. Liczy sie kazde 5 zlotych.

Przypominam, ze to jest watek mieleckiego schroniska, a nie klotni o Pajuni.
Pajunia miala swoje watki, ma je nadal, a na nich stalych bywalcow XXX52, Niufek, waldi, epe, brazowa, donvitow. MY TUTAJ NIE CHCEMY TEGO JADU
I NIENAWISCI. Ani lekcewazacego zwracania sie do kogos per dziecko, kim ty jestes, itd.

MY WOLONTARIUSZE MIELECKIEGO SCHRONISKA ZNAMY SIE WSZYSCY OSOBISCIE I WIEMY, KTO KIM JEST I CO ROBI DLA BEZDOMNYCH ZWIERZAT Z TEGO SCHRONISKA.

JESLI KTOS MOZE POMÓC W SPRAWIE PRZENIESIENIA SCHRONISKA /NIE UZALEZNIAJAC TEJ POMOCY/ NA NOWE, LEPSZE MIEJSCE TO BARDZO PROSIMY.

Posted

agusiazet napisał(a):
Po co my się tu zajmujemy pajunią. To jest wątek o schronisku w Mielcu i o tym jak mu pomagać. Arko, czy rozmawiałaś z powiatowym? Bo, jak sama napisałaś pomóc nie chcesz, bo sprawa ma dwa dna? My nie wiemy za bardzo o co Ci chodzi z tym drugim dnem i wywożeniem psów z Mielca przez pajunią, więc, jeśli możesz wytłumacz lub podaj konkretne linki.

Niby jak moglam rozmawiac z powiatowym jak byla sobota i dzis niedziela, to raz...:roll:
Czy ja pisze niezrozumiale, ze: mnie powiedziala to dziennikarka, ze pajunia ma 40 psow z Mielca, dziennikarka, ktora pisala artykul o pajuni.. trzy tygodnie/miesiac temu?

Prosze, autorka tego artykułu:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=112524

Posted

Ulka18 napisał(a):
MY WOLONTARIUSZE MIELECKIEGO SCHRONISKA ZNAMY SIE WSZYSCY OSOBISCIE I WIEMY, KTO KIM JEST I CO ROBI DLA BEZDOMNYCH ZWIERZAT Z TEGO SCHRONISKA.

:roll: nic z tego nie rozumiem-oswiećcie mnie- dwie osoby odezwaly sie z Lodzi, jako tez wolontariuszki mieleckie, dziwne:roll:

Posted

No i co z tego ze z Lodzi? Ja tez nie jestem z Mielca, a dzialam kilka lat dla schroniska. Tak samo Murka, Jogi, Ewatr, Halcia, Becia66, Albiemu, Reno, ta ostatnia akurat robi najwiecej fizycznie.
POZA AGUSIAZET NIE MA NIKOGO Z MIELCA.
To nam nie przeszkadza dzialac. I spotykac sie w schronisku.

Liczba adopcji za maj to 38 psow i 1 kot.
Za kwiecien 38 psow, w tym 8 do Fundacji Dobermana.

Posted

ARKA napisał(a):
:roll: nic z tego nie rozumiem-oswiećcie mnie- dwie osoby odezwaly sie z Lodzi, jako tez wolontariuszki mieleckie, dziwne:roll:

i kto tu czytac ze zrozumieniem nie potrafi? ,nie jestem wolontariuszką z Mielca
dziwne to są Twoje Arko wypowiedzi rodem z watków o pajuni i niczym konkretnym nie poparte zarzuty :shake:

Posted

ewatonieja napisał(a):

dziwne to są Twoje Arko wypowiedzi rodem z watków o pajuni i niczym konkretnym nie poparte zarzuty :shake:

Powiem tak, nie plec bzdur! :angryy::angryy::angryy: To, ze nasze prawo jest takie jakie jest, kazdy wie. Wyroki za znecanie sie nad zwierzetami sa nieadekwatne do czynow to czego sie spodziewasz po nielegalnym wywozie psow do Niemiec?

Setki psow znikaja w schronach komercyjnych i porkuratury i sady umarzają sprawy wiec czego sie spodziewasz?

Powiatowy ma wykaz psow(nr. czipow) jakie pajuna wywiola do Niemiec i co z tego, ja tez to mam.
Nie ma w Niemczech par. 11 zezwalajacego na adopcje i ma zakaz wwozu psow do Niemiec(tez to mam), co jeszcze chcesz KONKRETNEGO??!!!

I to moje ostatnie zdania, w tym watku na temat pajuni.

P.s Niemcy poczynili nastepny krok. Na portalach z ogloszeniami(nie wszystkie portale jeszcze to wprowadzily) nie moga oglaszac psow osoby, ktore nie mają par.11

Posted

Rozmawialam z lekarzem powiatowym. Nie jest az tak zle jak piszecie. Uwazam, ze sprawy schroniska trzeba pozostawic powiatowemu i kierownikowi.

Faktem natomiast jest, ze teren jest dzierzawiony od miasta,przez stowarzyszenie do 2010 roku i co dalej jak miasto nie przedluzy umowy??

NACISKI trzeba robic na URZAD MIASTA aby przenioslo ewentualnie schronisko. Podobno jest jakis inwestor, ktory chce kupic obecny teren i wybudowac w innym miejscu nowe schronisko. WSPIERAC trzeba powiatowego i kierownika schroniska.;)

Posted

ARKA napisał(a):
Rozmawialam z lekarzem powiatowym. Nie jest az tak zle jak piszecie. Uwazam, ze sprawy schroniska trzeba pozostawic powiatowemu i kierownikowi.

Faktem natomiast jest, ze teren jest dzierzawiony od miasta,przez stowarzyszenie do 2010 roku i co dalej jak miasto nie przedluzy umowy??

NACISKI trzeba robic na URZAD MIASTA aby przenioslo ewentualnie schronisko. Podobno jest jakis inwestor, ktory chce kupic obecny teren i wybudowac w innym miejscu nowe schronisko. WSPIERAC trzeba powiatowego i kierownika schroniska.;)

Dobrze, ze niby nie jest tak źle. Największy jednak ból głowy to właśnie teren pod nowe schronisko.
Sama nie wiem czy może zbombardowac urząd miasta petycjami o nowy teren? Na pewno musimy wesprzec Kierownika. Potrzebna nam jest jednak wiedza jak najskuteczniej powalczyc o nowe schronisko. Jesli faktycznie dzierżawa jest jeszcze tylko na 1,5 roku to czasu jest strasznie mało.

Posted

Od tego sie zaczeło szukałysmy kogos,kto zacznie urzędowe starania o wiekszy teren.Tez uwazam że trzeba słac petycje, meile ,pisac artykuły ze jest taka potrzeba przeniesienia schroniska.i ciagle ponawiac,bo jednorazowo nic nie da.Gnebienie miasta Przemysl, o schr w Orzechowcach ,artykuły p.Norberta Zietala przyniosły efekt.Miasto przejeło schr,a do pracy przyszedł nowy charyzmatyczny młody kierownik i po 5 dniach widac ogromne zmiany.Psy wystrzyzone,porzadki tam gdzie" nie dało sie 2 lata"

Posted

Arko, dziekujemy, ze zadzwonilas :Rose:
Dobrze jest wiedziec, ze powiatowy nie jest wrogiem, a tylko chodzi o teren. Czy powiatowy mowil cos nt. schroniska, co by mozna jeszcze zrobic? Nie wiem, co mozna poprawic jeszcze dzis.

No i jak zalatwic teren pod nowe schronisko :???:
Miasto moze wymowic teren juz w styczniu'2009 nawet z rocznym wyprzedzeniem. Niby ten gosciu od betoniarni obok chce kupic teren od miasta, ale czy miasto ma obowiazek dac nowy teren pod schronisko na okreslona liczne psow? Moze policzyc ile bylo z Mielca w ciagu roku i na tyle wybudowac schronisko.

Czyli trzeba pisac do UM Mielec? Kurcze, nigdy nie pisalam pism do urzedow w sprawie przyznania terenu pod nowe schronisko :oops:

Halciu, a ten pan redaktor z Nowin jest z Przemysla? przydalby sie taki z Mielca...

Posted

Ulka18 napisał(a):
Arko, dziekujemy, ze zadzwonilas :Rose:
Dobrze jest wiedziec, ze powiatowy nie jest wrogiem, a tylko chodzi o teren. Czy powiatowy mowil cos nt. schroniska, co by mozna jeszcze zrobic? Nie wiem, co mozna poprawic jeszcze dzis.

Ulka tu nie chodzi o poprawiania jeszcze dzis ja tu widze wogole problem.

KOnczy sie dzierzawa i widzac jakie pieniądze daje Mielec dla schroniska to nie sadze aby Mielec wybudowal schronisko dla 500 psow!

Jesli Mielec komus sprzeda teren i jesli wynegocjuje budowe schroniska w zamian, to napewno nie bedzie to schronisko na 500 psow. To nie jest w ich interesie! Ile z samego Mielca trafia psow do schroniska rocznie? wynika za rok 2006 ze ok 150-180(?) ale DRUGIE TYLE I WIECEJ z okolicznych gmin!!
http://www.boz.org.pl/sch/pk.htm

Moim zdaniem schronisko JUZ powinien wycofywac sie z umow z gminami!!
Pozniej bedzie tragedia CO zrobic z psami a widzisz sama co i jak dzialo sie i dzieje z psami z Krzyczek!!

Mozna tez sprobowac juz podjac rozmowy, wspolne spotkania: Mielec i okoliczne gminy aby to moze powstalo schronisko miedzygminne. Czy jest na to szansa? Trzeba probowac!

Posted

dziękuje Arka że zadzwoniłaś i nie zostawiłaś tematu :) DZIĘKI!!

Wydaje mi się, że najlepiej gdyby skontaktować się z prawnikiem np i jak już ruszać na Urzędy to z konkretami .... nie ma czasu na pisemka, które będą zalegać a UM będzie wysyłał wezwania pt. A O CO CHODZI??

Posted

Przydalby sie prawnik czy ktos kto wie jak napisac pisma do wszystkich gmin, ktore przywozily psy do schroniska, zeby finansowo wsparly budowe nowego schroniska. Lista gmin jest na linku podanym przez ARKE, jest ich niemalo.

Posted

Ja najpierw wszystko skonsultowałabym z Kierownikiem i ustaliła formę pism. Trzeba działać w pełnym porozumieniu z nim.
Prawdę powiedziawszy jestem przerażona sytuacją...

Posted

Ta dziennikarka mielecka,tez jest fajna i dobrze żyją z Kierownikiem.Tylko,czy będzie chciała narazic sie miastu..Gdzieś miałam jej namiary,podały mi kiedyś " Nowiny" w Rzeszowie.Pan Norbert ,naraził sie,walczył mocno,pisał ciagle,a jest chyba z Jarosławia,duzo podejrzewam dały komentarze pod artykułami w int.Ale jak pisali o zmianie lokalizacji w Mielcu,to komentarzy nie było..Czy Arka znając dobrą opinie weterynari pomoże nam walczyć o wiekszy teren ,czy nie?To,ze Kirownik przestanie przyjmowac z gmin,tylko pogorszy los porzuconych psów,bo na tym terenie nie przyjmie ich nikt.A co pies winien,że stracił dom?

Posted

Ja sie boję, ze wiele z tych gmin, które teraz maja umowę ze schroniskiem na wieść, że potrzeba dofinansować powstanie nowego, po prostu pozrywa umowy. Z drugiej strony nie ma czasu i trzeba zacząc działąć JUŻ. Potrzebny nam scenariusz działań i szerokie wsparcie ze strony społeczeństwa.
Cholera jak to mało czasu jest.

Posted

to co znalazłam:dziennikarz Nowin Mielec tel.017 583 01 88 faks583 01 89 red.Aneta Dyka 0691 467 147 oraz Gaz. Wyb p.Lucyna Szura 507 094 928,Ona tezsie angazowała,mam tel do p. Harłacza 696 379 134 oraz do p. N Ziętala,ale to oddziałNowin Przemysl o16 670 42 49.

Posted

my już z Halcią i dziewczynami wiemy jak wielka słuchajcie jest siła mediów - Orzechowce - ... postaram się pomóc przez TVP3, jeśli kierownik wyrazi na to zgodę - bez tego kroku nie zrobię. Zapytasz go Halinko? Ciebie zna jak siebie :) mnie nie pokojarzy napewno :)

Totalnie z innej bajki - mielecki fredek pozdrawia zdobył w domu kolejne obicia foteli i krzeseł :D ... mały skurczybyk ....

Posted

halcia napisał(a):
to co znalazłam:dziennikarz Nowin Mielec tel.017 583 01 88 faks583 01 89 red.Aneta Dyka 0691 467 147 oraz Gaz. Wyb p.Lucyna Szura 507 094 928,Ona tezsie angazowała,mam tel do p. Harłacza 696 379 134 oraz do p. N Ziętala,ale to oddziałNowin Przemysl o16 670 42 49.

Kurcze, zapomnialam, a przeciez Pani Aneta Dyka i jej Maz bardzo pomagali schronisku, pisali artykuly, nadawali ogloszenia w Radio PULS FM, gdy jeszcze istnialo. Pani Lucyne Szure znam, pisala dla nas ogloszenia.

Albiemu, Halciu, moze poczekajmy na kierownika, wtedy poprosimy wszystkie media, wlaczajac w to TVP3, o pomoc.

Napiszemy, z pomoca dogomaniakow znajacych sie na tych sprawach, pismo do gmin, ktore odstawialy psy do mieleckiego schronu , z prosba o wsparcie budowy nowego schroniska.

Posted

Ulka18 napisał(a):
Lista gmin jest na linku podanym przez ARKE, jest ich niemalo.

Ulka musicie od kierownika otrzymac aktualna liste gmin, mogly jeszcze jakies inne dojsc czy tez te z 2006 roku jakies wycofały sie czy tez kierownik zerwal umowe. Moim zdaniem jest tu potrzebny ktos(oprocz kierownika i Was) kto polączy gminy w rozmowach-starosta i lekarz wojewodzki?

Powinny byc tez dane z gmin za 2007 rok aby w miare aktualnymi danymi operwac wiecej, miec dane na biezaco. Kierownik wie ile psow z kazdej gminy przyjmuje, w miesiacu(chyba)

Posted

Ulka18 napisał(a):

Albiemu, Halciu, moze poczekajmy na kierownika, wtedy poprosimy wszystkie media, wlaczajac w to TVP3, o pomoc.

nie śmiem sama nic ruszyć bez kierownika i Waszej zgody Uleńko :) ... ale jak trzeba będzie wal jak w dym!