Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kara. napisał(a):
W bydgoskim schronisku tak jest. I polega to na tym, że "nadmiar" się usypia pod byle jakim pretekstem.:angryy: Tak mają robić wszystkie schroniska???:crazyeye:
A w ogóle nadmiar to wina bezmyślności i bezduszności "ludzi" a nie pracowników schronisk.

Święte słowa Kara, nasza wina i to my musimy coś zaradzić!!! Tylko, co? ktoś ma jakiś pomysł?

• Replies 4.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

agusiazet napisał(a):
Te psy, które z Mielca jeżdżą do Niemiec, bierze Fundacja Dobermana, która bardzo pomaga schronisku w Mielcu. Chodzi o darowizny rzeczowe i żarełko - myślę, że to o nich tylko dobrze świadczy. Skoro tu nikt tych psów nie chce - przeważnie to staruszki lub "brzydale" - to dobrze, że tam mają szanse na nowe życie.

Ostatnio czyli 14.6.2008 pojechaly same starsze i srednio starsze pieski, w wiekszosci suczki, na ktore nikt okiem nie spojrzal np. Brzusia, Figa l.6, Amberek, Babunia lat 10, doberman l.6 adoptowany i zwrocony. Wszystkie psy po kilka lat w schronisku.

Ja tam nie mam zadnych uprzedzen rasowych, a Niemcow cenie za ich pomoc, adopcje, codzienny kontakt, wiadomosci o psach, zdjecia. W 2009 roku Fundacja zapowiada sie z wizyta w schronisku.

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=93831&page=36&highlight=BABUNIA

Fundacja bardzo pomaga, przyslali nawet nici do szycia ran po sterylizacji i dosc sporo, chyba 15 metrow w sumie, dzieki temu cena sterylki nadal jest od 60 zl w gore, max 150 zl dla suczki wielkosci bernardynki. Miasto ani gmina nie daja ani zlotowki na sterylizacje/kastracje. W 2007 wykonano 120 tych zabiegow w schronisku. Byloby wiecej, ale nie bylo za co zrobic :shake:

Co do stawek za przyjecia psow, to wiem niestety, ze kierownik ma w tym wzgledzie za miekkie serce i jak ktos nie ma pieniedzy, to i za darmo przyjmie. Nie jest asertywny i nie umie odmówic, zawsze argumentujac, ze boi sie, ze jak psa nie przyjmie, to ten pies wyląduje w lesie lub gdzies na odludziu.
A z gmin poza mieleckich jest ustalona stawka za psa.

W Mielcu psow sie nie usypia, chyba, ze stare, chore i cierpiace. Zwierzeta sa leczone, zbiorowo szczepione jest zawsze cale schronisko.

Opinie pokontrolne sa pozytywne.
Halciu, zapomnialas o porysowanej wannie :evil_lol: w protokole bylo o tym, ze wanna jest porysowana.

W poniedzialek zadzwonie do tego powiatowego i dowiem sie "u zródła' o co tak naprawde chodzi!!

Bardzo dziekuje, ja nie mam jak zadzwonic, bo z pracy nie ma jak, a powiatowy zazwyczaj pracuje do 15. Poza tym nie bardzo umialabym spokojnie rozmawiac, chyba by mi nerwy puscily.

Posted

Ulka, ja napisalm wyraznie o kim mowa jest-wywozenie do Niemiec. Jakos nie dostalam odpowiedzi czy tak czy nie.

Spanielka tez wyjechala z gorzewskiego schroniska, tak juz dla jasnosci, przy okazji jak juz 'wyliczamy' psy zabierane do Niemiec. Suczka, ktora byla zaledwie trzy dni w schronisku a włascielka sie odnalazla,po trzech dniach, zapytaj jak ta sprawa jest i byla załatwiana, "swieża sprawa"?:razz:

Chcialabys aby ktos Twojego zagubionego psa,po trzech dniach, wywiozl do Niemiec?? Nie mam zalu do tej organiacji, zalozmy ze nie wiedzieli....ale do pedu 'jak leci" wywozenia psow do Niemiec.

Posted

Ja osobiście nic nie słyszałam o wywożeniu mieleckich psów przez pajunią, ale ja to jestem nikt, więc mogłam nie słyszeć,ale znając mieleckiego kierownika schroniska i jego stosunek do zwierząt, nie wierzę, aby wydał psy komuś nieznanemu, niezaufanemu i nie sprawdzonemu. Psy są wydawane tylko za pośrednictwem tej Fundacji i Ulka18 zawsze zamieszcza zdjęcia i informacje o tych adopcjach na wątku mieleckim.
Myślę, że warto poczekać, co Arka się dowie w rozmowie z lekarzem powiatowym i być może coś będzie można zdziałać!!!

Posted

ARKA napisał(a):

Spanielka tez wyjechala z gorzewskiego schroniska, tak juz dla jasnosci, przy okazji jak juz 'wyliczamy' psy zabierane do Niemiec. Suczka, ktora byla zaledwie trzy dni w schronisku a włascielka sie odnalazla,po trzech dniach, zapytaj jak ta sprawa jest i byla załatwiana, "swieża sprawa"?:razz:

Tylko, że do Niemiec z mieleckiego schroniska jada psy przeważnie starsze, które bardzo długo czekają i nie wierzę, że ktoś się po takiego psa zgłosi, np. po trzech latach.

Posted

Nie znam sprawy tej spanielki, ja proponuje fundacji tylko psy, ktore sa dlugo w schronisku, bo na tych najbardziej mi osobiscie zalezy.W korespondencji pomaga mi Aisak od dobermanow, bo dlugo nie uzywalam niemeckiego i mi sie przykurzyl, a fundacja nie bardzo zna angielski.
Z nowych psów pojechala Paula terierka (3 tygodnie w schronisku) oraz collie oddany przez wlascicielke, ktorej nie stac bylo na jego utrzymanie. Nie wiem dlaczego Gorzow wydal ta sunie, ale slyszalam, ze tam handluja psami rasopodobnymi, szczegolnie collie (niekastrowanymi), znana mi jest niejaka Wioletta.
Ceny siegaja kilkuset zlotych.

Ja uczestnicze tylko w adopcjach przez Fundacje, prowadze korespondencje, ustalenia, itd. Adopcji bezposrednio ze schroniska nie znam i nigdy kierownik, ani zaden pracownik nie podal mi danych z kart adopcyjnych, gdybym nawet bardzo prosila. Nie zawsze zgadzam sie z kierownikiem, ktory jest gotów wsiasc w auto i jechac 300 km w jedna strone na podstawie milej rozmowy telefonicznej, bez sprawdzenia domu przez dogomaniakow (jak w przypadku Bernisia, okazalo sie, ze pies kulal i byl do natychmiastowego zwrotu). Co miesiac dostaje tylko podsumowanie liczby adopcji od kierownika.
Dlatego w ogloszeniach podaje namiary jedynie na schronisko i tylko na kierownika. Poza tym, ze caly dzien jestem w pracy i nie mam jak rozmawiac o sprawach schroniska i nie bardzo chce byc zamieszana w kazda adopcje.

Z adopcji Pajuni znam kilka chyba z 2006, pojechala Alii wirtualna Biala Foczka, stary jamniczek z drutowana lapka, dalmatynka Sara oraz kudlata wirtualna Lothii, chyba Smieszka miala na imie. Osobiscie wiozlam psy z moja corka do Gliwic, gdzie przyjechal po nie Niemiec, ktory adoptowal jedna suczke.
Byly zdjecia Foczki, Smieszki, Sary oraz jamnika, ale watki chyba przeniesiono do archiwum.

Z dobrych wiesci : dzisiaj do schroniska przyjechaly 4 nowiutkie budy oraz 50 metrow siatki od mojego sponsora. Szkoda, ze nie mozna ich wykorzystac do nowego schroniska.

Posted

halcia napisał(a):
A skad Mielec miałby jakiekolwiek pieniadze???Miasto Mielec na utrzymanie nie daje.

Skoro nie daje to nie ma obowiazku przyjmowania psow? Jasne, prawda?

Wiec ,zeby sie tam dało przetrwać,są pieniądze z gmin za przywiezione zwierzęta.

jakie więc, nie ma zadnego więc. Utrzymanie psa w schronisku to koszty i obowiazek gmin, opieka nad bezdomnymi zwierzetami, w schroniskach, nie moze byc taka,ze aby utrzymac jakies psy bierze sie nastepne 'za psi grosz' i urzadza obozy przetrwania dla wszystkich psow,ze nie ma sie pieniedzy na sterylki, szczepienia podstawowe itd...

Jesli tego milosnicy zwierzat nie zrozumieją, NIC w tym kraju dla dobra zwierzat sie nie zmieni.

Dzis rozmawialam z jedna z gmin lubelskich, ktora ma 'zablokowane' schronisko do ktorego ddaje psy. Macie panstwo psy do oddania i co robicie teraz? Czekamy, maja otworzyc, na dniach, prawdopodobnie, na przyjmowania. A macie jakies psy czekajace: mamy.. ile?

Sunia ze szczenietami. W jakim wieku szczenieta? dwa dni. Dlaczego natychmiast nie uspicie slepego miotu???!!!:roll: a mozna? mozna.

No i cala historia suni bazarkowej opwiedziana(mieszka na bazarku).
Po co ja oddawac do schroniska, atakuje ludzi, przeszkadza? No nie. A co macie dosc szczeniat jej pewnie no bo skad teraz pomysl,ze ma isc do schroniska, skoro tam pare lat juz mieszka? No tak.. Uspicie slepy miot, suke wysterylizujecie, zaszczepicie, postawicie jej bude ZAMIAST oddawac bezmyslnie do schroniska w ktorym, psy:
maja takie jedzenie aby prztrwac na granicy smierci biologiczej,

suka jak tam bedzie dlugo a pewnie bedzie bo psow cala masa, znow zajdzie w ciaze, zlapie choroby skory iidt, skonczy zywot.... To ma byc opieka gminy nad bezdomnymi psami, walka z bezdomnoscia, to co teraz robicie to bez zadnej odpowiedzialnosci marnujecie pieniadza na pozorną opieke nad bezdomnymi zwierzetami a zwierzeta cierpią!

I mają uspic slepy miot, sunie wykastrowac itd, zostaje! A co z ich problem dalej, schronisko-niech mysla. Zreszta, powiedzialam im,ze za te 200zl(jednorazowa oplata) co placili niech nie licza na przyjecie przez kogokolwiek psa, jakiekolwiek schronisko! To sa pieniadze na eutanazje i utylizacje zwlok tak naprawde a nie na OPIEKE nad zwierzetami.

Posted

Z tego, co wiem to psy w mielcu nie głodują, są szczepione i na miare możliwości przeprowadza się sterylizacje. Większość z pieniędzy wolontariuszy i opiekunów wirtualnych.

Psy i suki są tak rozmieszczone po boksach, że nie dochodzi do nowych ciąż, a gdby nie przyjąć suki choćby z innej gminy to byłaby zapładniana co cieczkę. Wydaje mi się, że mniejszym "złem" jest jednak przyjęcie jej za psi grosz.

Posted

Kori napisał(a):
Z tego, co wiem to psy w mielcu nie głodują, są szczepione i na miare możliwości przeprowadza się sterylizacje. Większość z pieniędzy wolontariuszy i opiekunów wirtualnych.

Psy i suki są tak rozmieszczone po boksach, że nie dochodzi do nowych ciąż, a gdby nie przyjąć suki choćby z innej gminy to byłaby zapładniana co cieczkę. Wydaje mi się, że mniejszym "złem" jest jednak przyjęcie jej za psi grosz.

A ja uwazam, ze nie. W ten sposob uczy sie gminy, ze pies jest sorry'gooowno wart" i opieka nad nim nic nie kosztuje.

Poza tym czy uwazasz, ze milosnicy zwierzat udzwigna ciezar tych kosztow, wszystkich takich miejsc, skoro te psy maja zagwarantowane to ustawowo, od gmin?? Mozna wspierac a nie brac na siebie takich kosztow. Jesli organizacje nie beda tego egzekwowaly(mieleckie prowadzi organizacja) to kto??

Posted

No, ale jak wyegzekwowac od gmin, zeby zajmowaly sie bezdomnymi psami zgodnie z ustawa? Jak ich zmusic do tego? Albo, zeby wszystkie mialy chociaz podpisane umowy z jakims schroniskiem za godna stawke?
2 lata temu p.Harlacz z kierownikiem wysylali pisma do wszystkich okolicznych mieleckich gmin, ale jedna sie tylko odezwala. Jedna na kilkanascie.

W Debicy burmistrz juz kolejny nawet pod naciskiem mediow sie nie ugial, wg niego w gminie i miescie liczacym ponad 60 tys. mieszkancow nie ma zwierzat bezdomnych.

Posted

Ulka, mozna drazyc, naciskac ale glownie chodzi mi o to,ze te, ktore poczuwają sie do tego obowiazku nie mogą placic 'psiego grosza". :shake::shake:
I nie jest to sposob dla tych "bezumowowych",ze podpisze umowe i utrzymam i te i te. Jesli ktos tak mysli to sobie sam 'pętele zaciska na szyi". A co bedzie jak gmina nie podpisze dalszej umowy-zostaje sie z 500 psami i bez srodkow z gmin, co wtedy?

Posted

Nie wiem co robic, moze jakies pisma powysylac do gmin ponownie?
Tzn. do tych, ktore olewaja obowiazek i na wlasna reke 'zalatwiaja' problem?

Wiem, ze kierownik ma miesieczne stawki za psy, bo wystawia gminom miesieczne faktury, dlatego te ze Stalowej Woli juz nie jezdza do Mielca, tylko do Zamoscia, gdzie jest stawka jednorazowaza przyjecie psa.
Dlatego pewnie gminy wola podpisac umowy z Zamosciem, bo nie musza placic co miesiac do konca zycia psa lub jego adopcji.

Dowiem sie jaka jest miesieczna stawka za psa w schronisku, na ile jest wyceniona. Jaka powinna byc miesiecznie - 200-300 zl czy wiecej?

Pisala do schroniska pani z Lipska, ze psy sie blakaja po ulicach i dlaczego nie sa w schronisku, a kierownik odpisal, ze nie ma umowy z gmina Lipsko, wiec nie ma obowiazku przyjmowac.

Posted

Ulka18 napisał(a):
Wiem, ze kierownik ma miesieczne stawki za psy, bo wystawia gminom miesieczne faktury, dlatego te ze Stalowej Woli juz nie jezdza do Mielca, tylko do Zamoscia, gdzie jest stawka jednorazowaza przyjecie psa.
Dlatego pewnie gminy wola podpisac umowy z Zamosciem, bo nie musza placic co miesiac do konca zycia psa lub jego adopcji.

Zamojskie schronisku nie przyjmuje juz psow z gmin!!! Chyba, ze kierowniczek robi to pocichu ale oficjalnie, obecnie, Zamosc nie przyjmuje psow z ŻADNEJ gminy.
Ulka, moze Mielec ma i dobre umowy teraz- stawka dzienna ale...moze ze zbyt duzą ilosc gmin ma podpisane umowy i jest przepelnenie schroniska. Stad tez moze te "wywozki zagraniczne":angryy:

Posted

NIe wiem, o co chodzi w całej tej dyskusji. Nie wiem, kto ma rację i jak powinno być, która gmina i za co powinna płacić.
Wiem jedno: to, jakie w Mielcu mają serce dla tych psiaków, jest absolutnym wyjątkiem. I chwała za to Kierownikowi, wolontariuszom, w szczególności Ulce18 i wszystkim, którzy coś robią dla tego schroniska.
I dlatego też wspomagam jak mogę schronisko w Mielcu.

A Babunia, która pojechała do NIemiec niedawno i której zdjęcia Ulka18 tu przedstawiła, była moją wirtualną podpopieczną. Jestem bardzo wdzięczna niemieckiej fundacji i ludziom w Babmbergu że na stare lata zechcieli jej stworzyć tak wspaniałe warunki. O jakim handlu tu mówimy? Gdyby nie ta "wywózka" jak pisze Arka, Babunia zdechłaby w schronisku, jak wiele wiele innych psów. A tak ma szanse na lepsze życie. Oby więcej takich adopcji nawet na drugi koniec świata.

Posted

Wklejam obiecane zdjecia otrzymanych bud oraz siatki.

Za budami jest boks nr 3, w ktorym mieszkaja Hienka i dwa pieski wirtualne

Tutaj widac kociarnie

Tutaj w tle widac karme, ktora przyslala dla schroniska fundacja dobermana

Posted

Super,super,ja ciułam na 4 podwójne budy.Kierownik wie ,jak cos dokłada,ale zamawiac bede pod koniec września,bo wczesniej stolarz nigdy nie da rady byc terminowy.Cholera,skonczyły sie nieprzyjemne afery z Orzechowcami,a tu Mielec wszedł na tapete.Za co?Teoretyzowac latwo.Tam tylko duzy teren i wszystko bedzie grało,ze wszystkim dadzą rade,a my pomozemy.Psy szczepione,leczone,najedzone.

Posted

A ja poproszę o przytoczenie tego artykułu o tych "pajuniowych wywózkach". Znów jakis pismak szuka rozgłosu...nieładnie, nieładnie...A nikt nie uczył, aby potwierdzac zasłyszane po kątach informacje? Za pomówienia sie odpowiada ...

Posted

Reno2001 napisał(a):
A ja poproszę o przytoczenie tego artykułu o tych "pajuniowych wywózkach". Znów jakis pismak szuka rozgłosu...nieładnie, nieładnie...A nikt nie uczył, aby potwierdzac zasłyszane po kątach informacje? Za pomówienia sie odpowiada ...

Daruj sobie takie texty, ok? Czytaj ze zrozumieniem co napisalam. Porozmawiaj z dzienikarka co pisala artykuł o pajuni. Mowila mi to w dobrej wierze,ze pajunia taka dobra, ze ostatnio wziela 40 psow z Mielca(to bylo zaraz po tym artykule).

A tak wogole kim Ty jestes, ze wiesz niby wszystko o pajuni dzialalnosci?

Posted

ARKA napisał(a):
Daruj sobie takie texty, ok? Czytaj ze zrozumieniem co napisalam. Porozmawiaj z dzienikarka co pisala artykuł o pajuni. Mowila mi to w dobrej wierze,ze pajunia taka dobra, ze ostatnio wziela 40 psow z Mielca(to bylo zaraz po tym artykule).

czyżbyś miała monopol na wiedze i prawdę?
dalej nie ma namiarów na ten artukuł ,bardzo prosimy

Posted

ARKA napisał(a):

Ja nie wystepuje w imieniu Pajuni lecz ze strony mieleckiego schroniska. Widzę, ze znów po raz enty opieramy się na tym co powiedziała "jedna pani drugiej pani" ...To nie są fakty.

Ogólnie jednak proszę o troche taktu i kultury i zwroty:"daruj sobie takie teksty" i "A tak wogole kim Ty jestes..." prosze zachowac dla siebie, bo koleżankami nie jesteśmy.

Posted

Chyba nie widzialyscie tego watku z 2006 :lol: Sa swiezutkie zdjecia :loveu:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=30729&page=4

O kolejne budy bedzie ciezko, moze siatke uda sie zalatwic.
Ale to musze jeszcze obgadac.

Zapraszam rowniez na watek naszych mieleckich psiakow, ktore mieszkaja w hoteliku : Aguska, Amisi, Gacka i Pumy.
Nastepne psiaki czekaja w kolejce, ale nie mamy srodkow na utrzymanie kolejnego .... :(

Posted

ewatonieja napisał(a):

dalej nie ma namiarów na ten artukuł ,bardzo prosimy

Umiesz czytac ze zruzumieniem? To przeczytaj co napisalam w poprzednim poscie,UWAZNIE.

Artykul jest gdzies na dogo o ranczo pajuniowym i Pani Zosi-poszukaj sobie:razz: