Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Niedługo trafi do naszego domu szczeniak. Chciałabym prawidłowo go wychowywać, socjalizować, pójść z nim do psiego przedszkola itp. itd. Przeczytałam masę książek na temat psów, dobrze znam hodowczynię i obserwuję rozwój szczeniąt od początku - jednym słowem staram się jak najlepiej przygotować do tej zmiany w moim życiu. Pytanie, które chcę Wam zadać, brzmi: czy KAŻDY pies w pewnym momencie swojego życia zmierza do zdominowania otoczenia? Szczeniak, którego wybrałam na pewno nie wyróżnia się chęcią dominacji w tej chwili - jest raczej uległy, może odrobinę lękliwy. Czy to oznacza, że nigdy nie będzie się starał zająć pozycji Alfy? Może to głupie pytania, ale będzie to mój pierwszy pies i chcę wiedzieć na co się nastawić.

Posted

Mądrze się nie wypowiem, bo się na tym nie znam, ale dodam tylko tyle, że odkąd poczytałam o dominacji to dostałam kota i co mój psiak coś tam nie tak robił to zaczynałam się bać że przejmuje dominację - więc postanowiłam się w końcu sobie trochę odpuszczę :)

Posted

Marianna napisał(a):
Niedługo trafi do naszego domu szczeniak. Chciałabym prawidłowo go wychowywać, socjalizować, pójść z nim do psiego przedszkola itp. itd. Przeczytałam masę książek na temat psów, dobrze znam hodowczynię i obserwuję rozwój szczeniąt od początku - jednym słowem staram się jak najlepiej przygotować do tej zmiany w moim życiu. Pytanie, które chcę Wam zadać, brzmi: czy KAŻDY pies w pewnym momencie swojego życia zmierza do zdominowania otoczenia? Szczeniak, którego wybrałam na pewno nie wyróżnia się chęcią dominacji w tej chwili - jest raczej uległy, może odrobinę lękliwy. Czy to oznacza, że nigdy nie będzie się starał zająć pozycji Alfy? Może to głupie pytania, ale będzie to mój pierwszy pies i chcę wiedzieć na co się nastawić.

mysle ze z ta dominacja, to niezbyt madre pytania. Ja bardziej skupilabym sie na wychowaniu, i szkoleniu niz na tym czy pies -zwlaszcza maly szczeniak bedzie dominowal- to bezsensu... :o :roll:

Posted

Zamiast myslec o tymczy pies Cie zdominuje :roll: lepiej od pierwszego dnia z nim pracuja. Ale bez przemocy, bez szarpania tylko delikatnie, przy pomocy smakolykow ucz go wszystkihc potrzebnych komend i staraj sie zbudowac jak najsilniejsza wiez miedzy Toba a szczeniakiem. Pokaz mu, ze przy Tobie moze czuc sie bezpieczny, najedzony i spokojny, ze z Twojej strony nie grozi mu zadne niebeizpieczenstwo. Jak to zrobic?? Zrob tak, zeby wszystko co dla niego wazne plynelo od Ciebie i zeby maluch musial na to "zapracowac". Stawiajac mu miske z jedzeniem kaz mu usiasc, dac lapke, zawarowac - cokolowiek. chce wyjsc na dwor, podobnie. Oczywiscie na poczatku on ne bedzie znal tych wszsytkich komend i bedziesz musiala go tego nauczyc, ale z czasem....
Naucz go tez, ze bez Ciebie jest nudno i zle. I baw sie z nim.
To oczywiscie w duzym skrocie, ale od czegos trzeba zaczac :lol:
Pozdrowienia i powodzenia.
PS. Ja do tej pory mialam 4 suki (z cego 3 zyja). Jedna niezyjaca i jedna zyjaca maja bardzo mocne charaktery, a mimo to nie sa dominantami. Co wiecej, tej zyjacej nigdy nie uderzylam ani nie szarpnelam. To, ze ona mi zaufala zawdzieczam pracy z nia i bardzo silnej wiezi jaka udalo mi sie zbudowac.

Posted

Chyba niezbyt dobrze się wyraziłam w moim pierwszym poście. Zamierzam psiaka wychowywać i szkolić, stosując właśnie metody przez Was opisywane. I nie pytam o to czy szczeniak mnie zdominuje, tylko o to czy chęć zdobycia pozycji Alfy jest niejako "wpisana" w życie psa, nawet jeśli jako szczenię jest osobnikiem uległym.

Czytając książki J. Fennel możnaby dojść do wniosku, że wychowanie psa polega na niedopuszczeniu do tego żeby nas zdominował. Ale np. w książkach Z. Mrzewińskiej (które zdecydowanie bardziej mi się podobają) o dominacji właściwie prawie nic nie ma. Mowa jest raczej o prawidłowym budowaniu więzi, szkoleniu i wychowaniu. Trochę różne podejścia, chociaż metody pracy z psami częściowo podobne. No i właśnie stąd się wzięły moje rozważania (na razie poznałam tylko teorię, więc postanowiłam zapytać praktyków jak to wygląda "w życiu").

Za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi bardzo dziękuję.

Posted

Ja postępuję według metod Z. Mrzewińskiej i na razie dobrze nam się razem z psem współpracuje. Każdy szczeniak może nie tyle chce od razu być alfą, ale w pewnym okresie życia będzie sprawdzał na ile sobie może pozwolić. Będzie celowo np niereagował na komendy, bedzie nieposłuszny, żeby zobaczyć czy to niesie za sobą jakieś konsekwencje czy nie. Czy utrzymamy swój status przewodnika- rodzica czy go stracimy. Jeśli nigdy nie dopuścisz do wyłamania komendy, jeśli nigdy nie pozwolisz na siebie warknąć, bedziesz konsekwentna, stanowcza a przy tym spokojna i łagodna żadne problemy nie powinny zaistnieć. Przy człowieku, który czegoś wymaga jest konsekwentny szczenię czuje się bezpiecznie. Wie co mu wolno, wie że są jasne reguły i zasady i czuje się dzięki temu bezpiecznie. Zdarzają się psy o bardzo dominującym charakterze i te trzeba traktować nieco bardziej stanowczo, ale z tego co piszesz szczenię nie ma takiego charakteru, a więc ja byłabym raczej dobrej myśli. Jeśli od razu ustalisz jasne reguły pieskowi nie przyjdzie do głowy chęć dominacji bo bedzie mu dobrze.

Posted

Dokladnie-skoro psiak jest po testach to wystarczy spokojnie wypracowywac hierachie,od poczatku uczyc i egzekwowac posluszenstwo...I nie probowac pokazywac bron boze psiakowi kto tu jest panem-w sensie dominacyjnych gestow-bo skoro psiak jest z lekka lekliwy,to lekliwosc prowadzi do agresji.a wiec-zabawa polaczona z nauka,duzo czulosci i konsekwencja.Poczytalas juz literature-mysle ze z takim psiakiem nie powinnas miec problemu zadnego :D .