Vectra Posted September 4, 2005 Posted September 4, 2005 Witam ! Mam spory problem z moja 6 miesieczna suna rasy ON sunie wzielam od ludzi ktorzy zle ja traktowali byla niedozywiona miala anemie i wiele innych dolegliwosci,Jest u mnie od 2 miesiecy pozbylam sie juz wiekszosci dolegliwosci ale zostala jedna z ktora nie moge sobie poradzic i lekarze weterynarii tez niewiedza jak temu zaradzic a mianowicie sunia w czasie snu siusia pod siebie .... wyprowadzam ja na spacer bardzo czesto (mieszkam w domu z ogrodem) ale niestety i tak czesto nadal zalatwia sie pod siebie nigdy nie spotkalam sie z czyms takim mam takze inne psy moze ktos bedzie mi wstanie dac jakas logoczna odpowiedz co powoduje to siusianie Quote
AM Posted September 4, 2005 Posted September 4, 2005 Czy sunia miała robione badania moczu i USG ukł. moczowego? Jeśli nie to trzeba koniecznie je wykonać, żeby wykluczyć lub potwierdzić stan zapalny dróg moczowych czy wady budowy. Możliwe też jest, że sunia jeszcze nie do końa panuje nad swym pęcherzem i dlatego posikuje. Jeśli się okaże, że z drogami moczowymi est wszystko ok to spróbuj dawać suni pić i jeść późnym popołudniem (żeby do wieczora zdążyła przez nią woda "przelecieć") a przed samym snem ją wyprowadź na siusiu. Quote
Vectra Posted September 4, 2005 Author Posted September 4, 2005 byly robione badania moczu... sunia dostaje jedzenie 4 razy dziennie poniewaz byla skrajnie wyglodzona i strasznie zarobaczona w tej chwili jej stan zdrowia poprawil sie znacznie nabiera na wadze... Niewiem czy ma to zwiazek z tym ale wiem ze Tesa (tak sie wabi) byla bita za sikanie i nadal ucieka z podkulonym ogonem gdy zrobi siusiu nawet na dworzu..... czy mozliwe jest to sikanie na tle psychucznym spowodowanym zlym traktowaniem??? poprzedni wlasciciele z tego co wiem katowali ja i karcili miala nawet silny uraz tylnej lapy wykazaly to zdjecia RTG wykryto rowniez dysplazje stawow biodrowych ale na operacje musimy jeszcze poczekac gdyz dobiero teraz przechodzimy szczepienia Nie mialam nigdy owczarka wiem ze to delikatna rasa..... prosze o pare wskazowek na temat karmienia ich psychiki mam w domu jeszcze 8 letniego dobermana i 2 letnis sunie Pitbull psy bardzo sie lubia i nie ma miedzy nimi zadnych zatargow hierarchia stada jest usatwiona .... Quote
AM Posted September 5, 2005 Posted September 5, 2005 Jeśli wszystko jest ok to jej posikiwanie w nocy może być spowodowane stresem. Jeśli była bita za siusianie to teraz ze strachu może powstrzymywać oddawanie moczu z obawy przed karą. Dlatego przed snem nie wysiusia się do końca a przez sen nie kontroluje pęcherza. Musisz ją odstresować, suczka musi nabrać zaufania - to trochę potrwa. Jak się wysiusia na zewnątrz to chwal ją wesołym głosem, daj jej nagrodę ale nie głaskaj po głowie czy grzbiecie bo twoja podniesiona ręka do głaskania może się kojarzyć z tym, że chcesz ją uderzyć. Jak będzie siusiać to podchodź powoli, żeby się nie stresowała bo może powstrzymywać oddawanie moczu. Jeszcze dla pewności zrób suni USG ukł. moczowego. O żywieniu psów znajdziesz dużo w dziale "Żywienie" używając opcji SZUKAJ Dużo o interesujących Cię zagadnieniach jest na owczarek.pl jednak aby mieć dostęp do wszystkich działów trzeba wnieść opłatę 10zł - naprawdę warto. Quote
Vectra Posted September 5, 2005 Author Posted September 5, 2005 Dziekuje za odpowiedz na stronce Owczarek.pl juz zarejestrowalam sie i fakt jest tam duzo fantastycznych porad Jutro idziemy na USG Jeszcze jedno pytanko : Onek jest zabrany zlym ludziom ale to nie koniec poltora roku temu zabralam im suczke rasy pitbull ktora rowniez byla skatowana zaglodzona z moich ustalen wiem ze oni znowu kupili psa Amstaffa szczeniaka jak ukrucic ten proceder by nie skrzywdzili nastepnego psiaka dodam ze to juz 6 pies w ciagu dwoch lat ktorego maje te bestie wszystkie zostaly potraktowane w ten sam sposob czy jest jakis paragraf ,przepis??czy mozna cos zrobic by nie mogli juz miec zadnego zwierzecia??? na ich koncie byly juz 3 Yorki 2 Onki rotwailer pitbull teraz nastepny ............ Quote
AM Posted September 5, 2005 Posted September 5, 2005 Vextra, o to zapytaj w dziale "PRAWO". Na pewno możesz zgłosić znęcanie się nad zwierzętami do TOZ-u - poprosić o inspekcję. TOZ powinien wysłać inspektora, który sprawdzi w jakich warunkach pies żyje. Jeśli będą zaniedbania wutrzymywaniu psa to go zabiorą. Quote
Vectra Posted September 5, 2005 Author Posted September 5, 2005 JUZ DALAM ZAPYTANIE W DZIALE PRAWO dzieki wielkie za odpowiedzi Pozdrawiam wszystkich milosnikow psowatych :) Quote
Vectra Posted September 14, 2005 Author Posted September 14, 2005 Pstry zdazyl sie cud i juz nie sikamy pod siebie w nocy :D od kilku dni poslanko jest suchutkie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Quote
Recommended Posts