Draczyn Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Viris napisał(a):Ano nie bez powodu mowimy z Arkiem ze to nasz córcia :D. No to teraz znowu pytanie o szczeniaczka czyli o uszka. Jak czesto radzicie czyscic uszka? W sumie czystajac na internecie mozna uzyskac zroznicowane odpowiedzi. Ze raz w tygodniu ze co dwa tygodnie ze jak widzimy jakas wydzieline itp. Wiec pytanie najlepiej do hodowcow. Ja bylam na kurscie czyszczenia uszek mojej Klarci u weterynarza i polecil myc preparatem do czyszczenia uszek i takim wacikiem na patyczku. No wiec rady dla wlascicieli szukajacych odpowiedzi no i dla osob jeszcze nizbuldozonych ale juz wkrotce? :)Widzisz Viris, my z Anutką poświęciłyśmy wiele czasu i wysiłków, aby stworzyć topik o buldożkach, Chciałabym, aby panował tu względny porządek, A więc gorąca prośba. Zadaj to pytanie w odpowiednim temacie, a chętnie odpowiem. Już parę razy dałam się wciągnąć w rozmowy nie na temat i zrobił si lekki bałagan Quote
Viris Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Ten temat opowiada o szczeniaczkach czy sie myle? Sa tutaj rozmowy o szczeniaczkach wiec wydaje mi sie ze pytanie o higiene psiaka mozna spokojnie zadac tutaj. Ale skoro wydaje Ci sie ze nie to trudno. Poczekam na odpowiedz od kogos innego. Wydaje Ci sie ze tu jest porzadek? Nazwalabym to syfem bo niestety to tutaj zastalam chcac wdrazac sie w tematy zawarte na Bulfozkowym Forum. Wiec pytanie do reszty z Was o te uszka bo widze ze Draczyn skreslila mnie na calej linii bo nie chce wytepic kundelkow. Quote
Draczyn Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Dziwi mniebardzo Twoja postawa, a już najbardziej nie widzę powodu na obrażanie Kogokolwiek z nas i używanie nieparlamentarnych słów, których dotychczas na forum nie spotkałam. Faktycznie trudno jest z Tobą się porozumieć :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: Quote
_beatka_ Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 dziewczyny...prosze bez kłótni...to nikomu nie słuzy...ja też kocham wszystkie pieski, rodowód mam w nosie i nie widzę problemów w tym ze ktos chce mieć kundelka...fakt faktem ze nie raz odbiegałysmy duzo bardziej od tematu i nie trzeba sie tak karcic zaraz...ja czysciłam doksiowi uszka średnio raz na tydzien dwa...a temu maluszkowi to nie wiem jak bedę myć...narazie brakuje mu troche ogłady i muszę się z nim mocno zaprzyjaźnić żeby nie oponował przy grzebaniu w uszkach :D Quote
Draczyn Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 _beatka_ napisał(a):dziewczyny...prosze bez kłótni...to nikomu nie słuzy...ja też kocham wszystkie pieski, rodowód mam w nosie i nie widzę problemów w tym ze ktos chce mieć kundelka...fakt faktem ze nie raz odbiegałysmy duzo bardziej od tematu i nie trzeba sie tak karcic zaraz...ja czysciłam doksiowi uszka średnio raz na tydzien dwa...a temu maluszkowi to nie wiem jak bedę myć...narazie brakuje mu troche ogłady i muszę się z nim mocno zaprzyjaźnić żeby nie oponował przy grzebaniu w uszkach :DBeatko, buldożek ma bardzo wąskie kanały uszne i nie powinno się w nich wogóle grzebać. Każdy weterynarz znający tą specyficzną rasę powie ci to samo. Jest taki specjalny samoczyszczący płyn do uszu, nazywa się OTEX. Można go dostać w hurtowni na Kochanowskiego. Wprowadzasz do ucha a pies sam trzepie uszami i wyplukiwane są wszystkienieczystości. Ja to robię raz na tydzień. I nigdy nie miałam kłopotów z uszami u buldożków, poza krwiakami, powodowanymi szar pnięciem przez innego psiaka Quote
ats Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Viris, jestem zbulwersowana Twoja agresją. To niczemu nie słuzy, nie ma sie co podniecać! Pamiętaj, że rozmawiasz tu z dorosłymi ludźmi. Nie jestęmy dziećmi, które sie awanturują z byle powodu (zreszta dzieci to też nie usprawiedliwia). Trzeba okazywac sobie szacunek, a nie obrażać, zwłaszcza w publicznej dyskusji. Quote
Viris Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Nie rozumiem gdzie widzicie agresje. Jestem oaza spokoju. Pozatym nie wiem gdzie padly w moich notkach nieparlamentarne slowa? Dlugo myslalam gdzie umiescic zapytanie o uszka i ten temat mimo wszystko nadal wydaje mi sie wlasciwy. Moja notka nie odbiega od tematu bardziej niz wiekszosc tak na prawde napisanych tutaj :) Dlatego dziekuje za odpowiedzi na moj post dotyczacy higieny szczeniaczkowych uszu. Quote
misiaczek Posted September 13, 2005 Author Posted September 13, 2005 Viris...cokolwiek by nie powiedzieć,czy masz rację czy nie,jesteś młodą dziewczyną,Draczyn jest od Ciebie starsza i chociażby z racji wieku należy jej się szacunek.Ale to nie forum o wychowaniu.Sama wiesz co dalej robić. A oazą spokoju nie jesteś...walczysz o coś,gdzie jesteś z góry na przegranej pozycji,nie masz argumentów i nadrabiasz agresją(ja też ja w Twoich postach widzę).Nie rozumiem dlaczego,przecież masz ładnego kundelka na własne życzenie.Czego oczekujesz,że reszta poprze Ciebie?a dlaczego miałaby to zrobić? Quote
Viris Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Dla mnie moj pies jest wzorcem buldozka. Kundelkiem prosze zebys go nie nazywala. Agresji w moich notkach nie umieszczam i nie umieszczalam. Ze Ktos ja widzi to po prostu kwestia interpretacji slow. Nie wydaje mi sie zebym odnosila sie do Draczyn bez szacunku. Chyba ze mam sie zwracac na Pani. Prosze mi o tym napisac. Ale moze po prostu uzywam jak to przystalo w swiecie internetowym po prostu nicka "Draczyn". Nie oczekuje niczyjego poparcia. Po prostu chcialam zeby w temacie o szczeniaczkach znalazla sie rada o higienie uszu psa. Ale widze ze tu jestem na straconej pozycji po zamiast odpisac na pytanie i cos poradzic z wlasnego doswiadczenia po prostu wolicie sie klocic. Quote
Draczyn Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Viris napisał(a):Dla mnie moj pies jest wzorcem buldozka. Kundelkiem prosze zebys go nie nazywala. Agresji w moich notkach nie umieszczam i nie umieszczalam. Ze Ktos ja widzi to po prostu kwestia interpretacji slow. Nie wydaje mi sie zebym odnosila sie do Draczyn bez szacunku. Chyba ze mam sie zwracac na Pani. Prosze mi o tym napisac. Ale moze po prostu uzywam jak to przystalo w swiecie internetowym po prostu nicka "Draczyn". Nie oczekuje niczyjego poparcia. Po prostu chcialam zeby w temacie o szczeniaczkach znalazla sie rada o higienie uszu psa. Ale widze ze tu jestem na straconej pozycji po zamiast odpisac na pytanie i cos poradzic z wlasnego doswiadczenia po prostu wolicie sie klocic.Ja poprostu mówiłam ogólnie o bałaganie w tematach. Co innego, gdy przychodzi gość z innego forum. Wtedy nie jest zorientowany i grzeczność nakazuje prowadzenie z nim dyskusji nawet nie za bardzo na temat. Nie musisz do mnie zwracać się na pani to jest forum. A grzeczność i szacunekpowinno się mieć o każdego niezależnie od wieku. MOże mi wyjaśnisz czemu taka dyskusja ma służyć, bo dążysz ten temat od wczoraj Quote
Viris Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Poniewaz jest to dla mnie ciekawy temat i chce na taki wlasnie temat rozmawiac. Z tego co mi sie wydaje to Ty chcialas go zakonczyc a mimo wszystko tez ciagniesz dalej. Moze latwiej by bylo po prostu olac moje notki i pozostawic bez odpowiedzi? Quote
misiaczek Posted September 13, 2005 Author Posted September 13, 2005 "Draczyn" napisał(a):[quote name='Viris'] MOże mi wyjaśnisz czemu taka dyskusja ma służyć, bo dążysz ten temat od wczoraj Ta dyskusja służy temu aby nam udowodnić,że Viris ma wzorcowego psa bez rodowodu.A rodowodowe odbiegają od wzorca. Jedno, ostatnie pytanie Viris. Czemu Twój pies,skoro nie jest kundelkiem i jest wzorcowy,nie posiada tego świstka jakim jest rodowód? Z góry dziękuję za Twoją,ostatnią w tym temacie odpowiedź.Ponieważ jak mi udzielisz racjonalnej,będę wiedziała juz wszystko. Quote
misiaczek Posted September 13, 2005 Author Posted September 13, 2005 "Draczyn" napisał(a):[quote name='Viris'] MOże mi wyjaśnisz czemu taka dyskusja ma służyć, bo dążysz ten temat od wczoraj Ta dyskusja służy temu aby nam udowodnić,że Viris ma wzorcowego psa bez rodowodu.A rodowodowe odbiegają od wzorca. Jedno, ostatnie pytanie Viris. Czemu Twój pies,skoro nie jest kundelkiem i jest wzorcowy,nie posiada tego świstka jakim jest rodowód? Z góry dziękuję za Twoją,ostatnią w tym temacie odpowiedź.Ponieważ jak mi udzielisz racjonalnej,będę wiedziała juz wszystko. Quote
Viris Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Jest idealem dla mnie. tak jak dla wiekszosci matek idealem jest jej dziecko. Tak jak dla wlasciciela psiaka idealem jest ten psiak. Tak jak dla osoby robiacej zdjecia aparatek o ktorym marzyl jest idealem ten wlasnie aparat. W takich kryteriach dziala moja teoria. Dla Was moj pies nie musi byc idealny. Wy macie swoje wzorce i idealy. Ja mam najukochansza psinke. Najlepsza jaka moglam sobie wymarzyc. Przykro mi ze na po prostu moja notke w ktorej bronie psiaka ktorego posiadam przed Twoimi obrazliwymi stwierdzeniami (jakim na pewno bylo nazwanie jej kundlem) nie jestes wstanie byc nawet odrobine mila. Quote
misiaczek Posted September 13, 2005 Author Posted September 13, 2005 Bo ja nie zamierzam być miła...zamierzam zawsze mówić to co myślę. Nie rozumiem czemu się obrażasz za prawdę.Pies bez rodowodu jest niestety kundelkiem.Taka jest prawda,nie ma udokumentowanego pochodzenia.I nie da się inaczej go nazwać.No ale Ty chcesz rozmnażać kundelki i nazywać je rasowymi.Twój problem.Moja mama miała kundelka,moja siostra również...jakoś się za nazywanie tak ich piesków nie obrażały.BO KOCHAŁY SWOJE KUNDELKI a nie ich nazwę. Quote
elżbietarusos Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Uszka czyść wacikiem z płynem wskazanym przez Draczyn lub weterynarza wybierając brudki zawsze na wewnątrz. Patyczkiem nie, bo możesz je wcisnąć do wewnątrz. Czyść tylko tą część , która jest łatwo dostępna . Jeśli u Klarci zauważysz jakiś stan zapalny ( brzydki zapach z uszu , wydzielina ropna lub brązowa ) udaj się do weterynarza. Dobrym preparatem jest Surolan lub Mastijet są to maści antybiotykowe, ten drugi to prepatrat dowymienny , ale dobry i tani składający się z kilku antybiotyków naraz ) Antybiotyk w uszku zrobi swoje , a jego nadmiar wraz z brudem pies sam wytrzepie . Quote
ats Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 kundelek to nie jest sformułowanie obraźliwe. przeciez Twój piesek nie jest wielorasowcem. W najlepszym wypadku jest to po prostu pies nierasowy. oczywiście, ze jest dla ciebie doskonały i to jest najważniejsze. ale nie jest rasowy. Quote
elżbietarusos Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Poza tym dajcie spokój Varis. To bardzo miła dziewczyna. Miałam okazję poznać ją w realu. Prawdopodobnie też nie było by mi miło , gdyby ktoś negował wprost lub nie zasadność istnienia mojego ukochanego pieska. Nie popieram hodowli niezrzeszonych z wielu powodów - finansowych . Ich istnienie poddaje w wątpliwość zasadność istnienia mojej hodowli -moralnych . Najczęściej ( choć nie zawsze ) suki są w tych hodowlach wykorzystywane do granic możliwości. Varis wnosi w nasze Forum wiele nowych spostrzeżeń , więc nie wypłoszcie jej, bo Wam niecenzuralnie dokopię Quote
ats Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 elarusos - jak zwykle trafiłas w sedno! viris - mam nadzieję, że nie czujesz sie wypłoszona!! skoro ela mowi, że jestes fajna dziewczyna, to jestes;). a różnica poglądów zawsze może się trafić. Quote
ats Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 łał, elarusos - jako pierwsza oświadczyłaś mi się na forum publicznym ;) :sweetCyb: Quote
Draczyn Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 elżbietarusos napisał(a):Uszka czyść wacikiem z płynem wskazanym przez Draczyn lub weterynarza wybierając brudki zawsze na wewnątrz. Patyczkiem nie, bo możesz je wcisnąć do wewnątrz. Czyść tylko tą część , która jest łatwo dostępna . Jeśli u Klarci zauważysz jakiś stan zapalny ( brzydki zapach z uszu , wydzielina ropna lub brązowa ) udaj się do weterynarza. Dobrym preparatem jest Surolan lub Mastijet są to maści antybiotykowe, ten drugi to prepatrat dowymienny , ale dobry i tani składający się z kilku antybiotyków naraz ) Antybiotyk w uszku zrobi swoje , a jego nadmiar wraz z brudem pies sam wytrzepie .Elu ten płyn jst samoczyszczący, a buteleczka ma b. długa końcówkę, która. wkłada się aż wgłąb ucha i naciska. Płyn sam powoduje wyczyszczenie ucha , bez użycia wacików. To jest specjalny płyn wyprodukowany dla ras, które tak jak buldożki nie lubią grzebania w uszach Quote
Draczyn Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 ats napisał(a):łał, elarusos - jako pierwsza oświadczyłaś mi się na forum publicznym ;) :sweetCyb:Ja poznałam ćię osobiście w Warszawie i też uważam, że jesteś ok pod każdym względem, a pierwsze wrażenie jest b. ważne Quote
_beatka_ Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 jejku dajcie spokój viris!!!!!!!!mój doksio też nie mial rodowodu a był najpiekniejszym psem na ziemiii i wg mnie te z wystaw do piet mu nie dorastały!!!!misiaczek najpierw piszesz o klarze że jest slicznym pieskiem a teraz juz kundlem bo nie ma paierka??????????przeciez to paranoja!!!!!dla każdego jego zwierze jest najlepsze bo włozył w nie serce i kupe miłości!!!to oczywiste!!!a psa według mnie nie kupuje się po to żeby latac na wystawy chyba że jest się hodowcą tylko żeby poprostu miec kompana na długie lata...ps-zejdźcie wreszcie z tej biednej viris bo jak tak dalej pójdzie to uciekne z tego forum razem z nią bo pomimo, iz teraz mam rodowodowego to mój najkochańszy przyjaciel rodowodu nie miał a nikt nie będzie mu ublizał że był kundlem albo jeszce inaczej...a nawet jakby byl to byłby moim ideałem...myslałam ze sa tu tylko miłosnicy wszystkich psów a nie hermetycznie zamknieta grupa włascicieli championów.... Quote
Viris Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Jestescie szalone. (Mam nadzieje ze to nikogo nie obrazi - to komplement). Elzbietarusos - Dzieki za wyjasnienie sytuacji i delikatna pomoc . Ja jestem deko zamotana i ciezka mi czasami sie wyslowic tak jak bym sobie tego zyczyla ( z reszta chyba zauwazylas - "poprostu, poprostu....itd) Wiec podaje wszystkim "lape" zgody. Ale niech nikt nie nazywa juz tak Klarci bo jest nam bardzo smutno. Quote
Recommended Posts