Kasie Posted August 30, 2005 Posted August 30, 2005 Witam wszystkich. Czy ktos z Was stosował moze dla swojego psiaka dodatek żywieniowy Ipakitine? Wspomaga prace nerek przy mocznicy i trwałej niewydolności nerek. Związki zawarte w tej odzywce pomagają wychwytywać mocznik z organizmu i wydalać go z kałem. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś go stosował i na ile jest skuteczny. To jest nowy srodek. Niestety nie jest tani. Mam chorego doga więc w przeliczeniu na mase ciała miesiecznie wychodzi kilkadziesiąt złotych. A przede wszystkim muszę kupować wiele innych podstawowych leków a ceny sa koszmarne przy takich ilościach. Wiec nie wiem, czy warto inwestować w kolejną odżywkę. Quote
tufi Posted August 30, 2005 Posted August 30, 2005 Tak, ja stosuje od 8 miesiecy. Nie wiem, jak bardzo dziala, bo pies przyjmuje to od 4-mca zycia, nigdy nie odstawialam, wiec nie wiem, jak by bylo bez. Kreatynina nam sie zatrzymala, mocznik wzrasta powoli. Duzo o tym znajdziesz w watku o nerkowcach: http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=8511 O ipakitine bedzie gdzies pod koniec watku. Quote
Kasie Posted August 30, 2005 Author Posted August 30, 2005 Dzieki poszukam. No coż, na razie kupiłam jedną puszkę. Ale wystarczy to na niecały tydzień. Zobaczymy. Quote
FikuMiku Posted August 30, 2005 Posted August 30, 2005 Moja Sunia też ją bierze od ok. 6 miesicy. Piesek jest bardzo duży, na początku moja pani wet nastraszyła mnie, że psy różnie reagują i czasem pojawiają się biegunki, albo chudną -- bo tam jest jakiś składnik ułatwiający odchudzanie :-? . Mój pies ma 14 lat i był w takim stanie, że postanowiłam spróbwać, ale dałam go dużo mniej, poprawa była! a co najważniejsze mogłam dołożyć jej do tej hmmm cholernej wegetarjańskiej diety odrobineczkę :lol: mięsa i dzięki temu w końcu trochę przytyła! Polecam! Sprubuj kupić w jakiejś hurtowni! Quote
Kasie Posted August 30, 2005 Author Posted August 30, 2005 Ok. No to próbujemy. Oby było lepiej. I ten mocznik spadł. A co do chudnięcia psiaków chorych. Mój ma kardiomiopatie. Bardzo schudł i usłyszałam ze pewnie nie przytyje bo leki powodują, że wszystko przez niego prawie że przelatuje. Ale znajoma też z chorym dogiem podsunęła mi pomysł i podaję mu HMB. To jest odżywka dla sportowców, powoduje wychwyt białka i wbudowanie go w mięśnie. Można kupić w aptece. 45 kapsułek około 30 zł. Ares przez 2 miesiące nic nie przytył a po HMB w ciągu miesiąca 4 kg. Już wazy 67! Tylko stosując hmb balansuje się z białkiem. Więc trzeba pilnować badań. I po miesiącu odstawiłam na 2 miesiące. Ale psiak się wzmocnił. Warto zapytać weterynarza. A co to znaczy ze podajesz mniej Ipakitine? Ja na razie daje około 8g dziennie. A powinnam dawać 14. Ale to jest taki strzał. Quote
ana Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Moja sunia Ipakitine dostaje od maja. Mocznik nam spadł i trzyma się w normie, tak samo kreatynina. Moja sunia ma 16 miesiecy. Od trzech miesięcy dostaje połowę zalecanej ilości i jest ok. U mnie duza puszka kosztyje 34 zł. Moja psica nie dostaje zadnych dodatkowych leków, jedyne co to zmniejszyłam jej jeszcze ilość mieska w posiłkach. Fakt ze u nas mocznik nigdy nie był tragicznie wysoki. Przy normie 40 my najwięcej miałyśmy 86, a kreatynina 1,6. Quote
Kasie Posted September 21, 2005 Author Posted September 21, 2005 Dzieki za odpowiedzi. Wiec Ares też dostaje połowę zalecanej dawki. Niestety, karmy dla nerkowców już mu nie pasują i nie ma ludzkiej siły która by go zmusiła do zjedzenia tego: prośby, nasze mlaskanie nie pomagają, tupanie nogą i groźby że więcej nic nie dostanie też nie pomagają. Wiec wrócilismy do normalnego jedzenia: wołowina pod różnymi postaciami z kaszą lub ryżem, placki ziemniaczane, naleśniki, drożdżówki (wiem, to nie jest psie jedzenie). Trudno, staruszek je, żeby cokolwiek zjadł. Ale az sie boje badań krwi. Zobaczymy, choc to odwlekam. Quote
FikuMiku Posted September 21, 2005 Posted September 21, 2005 Kasie, nie poddawaj się. Jeżeli to trwała niewydolność a psinka starowinka to kombinuj ale mięsa unikaj!!! Ja daje swojej suczce ryż gotowany na cienkim rosole, do tego trochę weterynaryjnej puszki, warzywa. Unikaj nabiałów, dodawaj olej, masło, może kanapka ->choć brzmi śmiesznie, jak pies lubi pieczywo można dużo różności do środka włożyć. Moim odkryciem są też żwacze wołowe, śmierdzą niemiłosiernie, ale są zdrowe, nie zawierają białka zato dużo witamin, można zmielone dodać do jedzenia, lub całe do pochrupania. Karmienie nerkowców nie jest łatwe, ale niezbędne żeby własnego psa niepodtruwać... :cry: Quote
Kasie Posted September 22, 2005 Author Posted September 22, 2005 Dzięki. Ja wiem z tym mięsem, ale czasami mam już dość. Problem jeszcze w tym, że on musi dostawać białko ze względu na serce. To jest wogóle tak skąplikowane, że nasze wizyty u weta trwaja prawie po 2 godziny, jest dwóch wetów: prowadzący i kardiolog. On, przy tej ilości leków które dostaje wogóle nie przytył. Tylko skóra i kości. Zaczęłam podawać odżywki dla sportowców, w tym HMB (wyłapuje białko i wbudowywuje w mieśnie. Ale po 2 miesiącach zaczął szaleć mocznik. Ale przytył 5 kg. Teraz już nie podaję. Byłam zachwycona ipakitiną, bo mocznik tak bardzo spadł. Dlatego pozwalam sobie na to mięsko. CZasem to nawet myslę: ile mu życia zostało? 10,5 letni dog to już rekordzista. To, że jeszcze biega, kopie dołki i bez problemu potrafi wyjść czasem na 2 piętro, to już super. Je, jest pogodny, może wiecej śpi. Ale nie mogę mu za wszelką cene przedłużać życia. O miesiac? Po co. Jeśli coś lubi, to niech je. Nawet choćby troszkę. Bo wtenczas jest szczęsliwy. Lubi obgryzać kostkę, to jedna mała w tygodniu zawsze jest. Lubi mięsko z chrzastką? To też dostanie. Ale boję się wyników, bo i tak chciałabym aby były dobre, żeby sie mu nie pogarszało. Żebym miała świadomość, ze jest dobrze, że nie muszę patrzyć, czy równo oddycha, czy nie jest zbyt słaby... Czy Wy też tak patrzycie cały czas z niepokojem na swoje psiaki? Quote
FikuMiku Posted September 27, 2005 Posted September 27, 2005 My też mamy na koncie małe żywiniowe grzechy... inaczej czasai po prostu nie można... :wink: Wracam z dysksją do nerkowów Quote
Recommended Posts