Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ponieważ, jak wiemy wszyscy :), Franio dobry piesek nie jest, oswajanie chłopców trwało miesiąc.

na pierwszym spotkaniu był Psi Brat, i wyłuszczył nam wszystko, Franio go tak umęczył, aż się zapocił.

Franio usiłował zeżreć, zagryźć i w ogóle całkiem zniwelować Nestorka :) więc chłopcy mieszkali w osobnych pokojach.

• Upvote 1
Posted

Po wielu godzinach pracy :) z pomocą Agi i mojego Brata osobistego, Franio doszedł do wniosku, że bardzo lubi Nestora i fajnie jest.

Uszy podleczyliśmy, chociaż wymagają ciągłej pielęgnacji. Były tak zaniedbane,  ze do końca życia będziemy bardzo uważać. Pałeczka ropy błękitnej to okrutna bakteria i bardzo uciązliwa. Skórę doprowadziliśmy do stanu miękkości, niestety tam gdzie były rany i odlezyna nigdy już nie będzie sierstki. Sierść mamy już gęstsza i lepszą. I co najwazniejsze przytyliśmy. Ważymy 44 kg i wg weterynarza do jego postury i wielkosci jest to waga optymalna. Wyląda jak starszy szczupły pies. Więc wyobraźcie sobie jak wyglądał 10 kg mniej :(

Posted

Pierwsze zabawy Frania z Nestorem były dosyć zabawne, chociaż tak mi było szkoda tego wielkoluda. Franio potrafił go pociągnąć, bawiąć się szarpakami, czy linkami mój malutki Franio ciągnął Nestorka. To wielkie stworzonko prawie nie miało mięśni, tylko szkielecik obciągnięty chorą skórą z rzadziutką sierścią.

Teraz nie ma tak :) jak Nestor machnie łbem, to Franio leci za tym ruchem :) już nie daje się ciągać.jęcia

A zdjęcia będą jutro. Teraz wieczorkiem, oprócz sikania :) musimy robić czyszczenie uszków codziennie. Nie lubimy bardzo. Bardzo. Oboje. Bo Nestorek ucieka. Tak go bolało, że będzie miał uraz do końca życia.

• Upvote 1
Posted

A znalazłam wypis z lecznicy z jakim dostałam Nestorka

22/08/2016 08:28: Badanie
Waga: 34,2 kg
Opis wywiadu: 18/08/2016 odebrany z schroniska/
hotelu po klikumiesięcznym pobycie
.
Wychudzony, uog
ólnione zapalenie skóry,
problemy z poruszaniem się
.
Opis badania:
Wychudzenie,
brak włosów na brzuchu
, udach i szyi.
Przewlekłe zapalenie skóry i przewodów słuchowych
.
Problemy z poruszaniem się i podnoszeniem
.
Deficyty neurologiczne-
odruch korektury osłabiony
.
Ale podnosi się samodzielnie i bardzo chętnie wychodzi na spacery
.
Deformacja,
krepitacje i ograniczenie ruchomości obu stawów łokciowych
.
Badania krwi w normie.
Badanie radiologiczne:
.
zaawansowane zmiany zwyrodnieniowe obu stawów łokciowych ograniczające ruchomość
.
. zaawansowane zmiany zwyrodnieniowe obu stawów biodrowych.
.
zaawansowane zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa lędźwiowego obejmujące również stawy międzykręgowe
.
zespół końskiego ogona
Zabiegi
RTG
PREMEDYKACJA
KROPLÓWKA
HOSPITALIZACJA DUŻE
2
1_WIZYTA
POBRANIE_KRWI
Zastosowane leki:
*BADANIE-MORFOLOGIA+ROZMAZ 1 test
*PROFIL OG
ÓLNY 1 SZT
VENFLON 1 szt
SKRZYPCZAK-FORTE 40 ml
PŁYN
-RINGERA-500 2 op
VIT-C 10% 16 ml.
CATOSAL 6 ml
DOLPAC 25 2 szt.
CANIVITON ADV ŻELKI
1 szt.
Calcort 6 mg 7 szt.
SYNULOX - INJ 6 ML
CLAVASEPTIN 500MG 10 szt.
Strona 1
Posted

Nestorka ekscytowały koty. Bardzo. Musieliśmy się nauczyć z nimi mieszkać. Oczywiście pomogła moja Buba czarna wielka. Bez pardonu podchodziła i "gucała" Nestorka, a on taki zadziwiony był. Polubił. One jego też.

1157547c869c.jpg

d619bd32b5a3.jpg

ca9fcbd99c01.jpg

1d265b710bd9.jpg

Posted

To nie ostatnie zdjęcia jeszcze. Dopiero teraz wyglada fajnie. Wiadomo, ma 12 lat, ale rozkwitł. Jest taki radosny. Jak fajnie oglądał choinkę. Jak już spokojnie śpi na boku. Nie czuwa. Poczuł się już bezpiecznie. Przestał tak pić strasznie, ale woda musi być w 3 miskach, bo chodzi i sprawdza czy ma co pić. I niestety syndrom głodowy mu pewnie jeszcze długo zostanie.

Posted
2 minuty temu, jolantina napisał:

Jak z nimi wychodzisz na spacer - razem czy osobno?

Osobno. 4 spacery po 2 razy.

Ale na początku z Nestim wychodziłam i 6 razy dziennie. On pił, pił, pił i sikał. Więc jak byłam w domy to co 2 godziny.

A tu już nie tak łatwo szło Franiowi z Nestim :)

2a1423c9e976.jpg

930d5b2162e7.jpg

d4731fe524ec.jpg

Franio, jak Nestor mruczy na niego i zabiera mu jakąś zabawkę, to przylatuje do mnie i skarży :) taki mały łobuz i skarżypyta jest.

Posted

Dawno tu nie zaglądałam ... aż wstyd ... a tu takie zmiany !
Piękny Nestorek , bezpieczny i spokojny ,wygrał chłopak los na loterii :)
I faktycznie fajna para  Franio i Nestor -cudnie , że się dogadali !!!
Zdrowia Wam życzę w Nowym Roku i wszelkiej pomyślności !

• Upvote 1
Posted
Dnia 10.01.2017 o 22:49, elficzkowa napisał:

Fajnie razem wyglądają - Duży i Mały.

Franio przechodzi normalnie pod brzuchem Nestora :) Śmieszny jest, bo mu się wydaje, że on największy i najważniejszy. Nestor mu ustępuje. Ale nie do końca taki potulny. Czasem jak mruknie, to Franciszek udaje, że niby nic, ale odpuszcza.

Posted

Przed chwilą skończyłam czytać cały ten piękny wątek. Co się spłakałam to moje ale mam prośbę - czy mogłybyście kochane Tygrysziczko i mar.gajko wstawić jeszcze raz choć  po jednym zdjęciu Azy? Niestety wszystkie fotki do 2015r. zniknęły i Azę oraz jej dzieciaczki mogłam zobaczyć tylko oczami wyobraźni a tak bardzo jestem ciekawa Azy, Kasi dzieciaczków Azy.

Mar.gajko, Tygrysiczko trochę Was znałam z różnych wątków ale dopiero teraz dotarło do mnie jak fantastycznymi jesteście osobami...

Posted

Alfo, jutro wkleję zdjęcia mojej Zulinki ukochanej i Ksieńki słodkiej. Dzieciaczków Zulinkowych nie mam, niestety. A Ania już chyba na Dogo nie wchodzi.

Piękne dziewczynki moje, dobre.

Posted
28 minut temu, mar.gajko napisał:

Alfo, jutro wkleję zdjęcia mojej Zulinki ukochanej i Ksieńki słodkiej. Dzieciaczków Zulinkowych nie mam, niestety. A Ania już chyba na Dogo nie wchodzi.

Piękne dziewczynki moje, dobre.

Super! Z góry Ci dziękuję. Tak pięknie o nich pisałaś ze bardzo, bardzo chciałabym je zobaczyć...