Eire Posted August 25, 2005 Posted August 25, 2005 Bardzo chcialabym miec owczarka niemieckiego, a moj problem tkwi w tym , ze nie wiem czy kupic malego szczeniacka z hodowli, czy tez przygarnac psa ze schroniska, np w falenicy. Zalezy mi zeby to byl pies zgodny ze wzorcem (chodzi mi glownie o temperament, nie chce zeby byl agresywny) A nie mam pewnosci ze taki pies ze schroniska jest 100% owczarkiem. No i co inego wychowywac takiego malego pisaka a co innego wziac takiego np 2 letniego. Dlatego sie waham. Prosze pomożcie, Co Wy byscie zrobili? :( Quote
rysiczka Posted August 25, 2005 Posted August 25, 2005 Rozumiem ze myslisz o szczeniaku z rodowodem?Nigdy nie masz pewnosci co wyrosnie ze szczeniaka,natomiast psa doroslego mozesz przez jakis czas odwiedzac w schronisku i tam choc troche go poznasz.Jednak psy ze schroniskach roznie odnajduja sie w nowych warunkach i w tym przypadku rowniez nie masz pewnosci.Jezeli chcesz kupic psa z bazarku to lepiej zaadoptuj biedaka ze schroniska.Przed zakupem pamietaj ze ON bardzo ale to bardzo odbiegaja od wzorca jezeli chodzi o psychike.Moj np.jest super psem i ma super chrakter ale jego kontakty z innymi psami pozostawiaja wiele do zyczenia,wiec ani jego rodowod ani to ze mamy go od szczeniaka i od malego byl szkolony nie uchronily nas od spaczonego charakteru jakie teraz maja ON.Pozdrawiamy. Quote
Eire Posted August 26, 2005 Author Posted August 26, 2005 Wlasnie to mnie martwi bo jednak zapanowac nad wilczurem ktory bedzie agresywny to mzoe byc neilada wyzwanie:(( Czytalam w ogloszeniach ze mozna kupic juz zsocjalizowanego szczeniaka wiec moze taki bedzie troche lagodnieszy?? A orientujesz sie moze ile kosztuje takie szkolenie?? I jakie wybrac dla takiego owczarka? Rodzaji tych szkolen jest naprawde duzo a ceny wahaja sie od 50 do nawet 200 zl!! za lekcje Quote
AM Posted August 26, 2005 Posted August 26, 2005 Eire, jeśli chcesz wziąć owczarka ze schroniksa to przecież zanim go weźmiesz to możesz skontaktować się wolonatriuszem opiekującym się tym wypatrzonym przez Ciebie ON-kiem i zapytać jak pies się zachowuje w stosunku do ludzi czy do innych psów. Co do szkoleń to zapewniam, że szkolenie nie zmieni stosunku Twojego psa do innych psów - może spowodować tylko, że w pewnych sytuacjach będzie odwoływalny. Na pewno ON (jak każdy inny pies) powinien miec zaliczony kurs PT. Quote
Eire Posted August 26, 2005 Author Posted August 26, 2005 Wreszcie sie zdecydowalam albo raczej zdecydowaliśmy rodzinnie ze wezmiemy malego psiaka z hodowli. Teraz tylko mam pytanie na jakie szkolenie go zabrac i w jakim wieku powinien wtedy byc? Odrazu mowie ze jestem poczatkujaca i zuplenie nie znam sie na tych wszytskich skrotach oznaczajacych skzolenia :oops: Quote
AM Posted August 26, 2005 Posted August 26, 2005 Zacząć szkolenie jak najwcześniej - ja ze swym psem zaczęłam jak miał 10 tygodni (zaraz po kwarantannie). Musicie zadbać o socjalizację pieska - psie przedszkole lub spacery w psim towarzystwie (oczywiście z psami zrównoważonymi psychicznie), chodzenie w miejsca gdzie jest dużo ludzi, oswajanie go z otaczającym światem. Na pewno musicie skończyć PT1 czyli szkolenie Pies Towarzysz - ogólne posłuszeństwo, dalsze szkolenie np. (IPO - pies obronny) zalezy od Waszego zaangazowania i predyspozycji psa. Możecie się bawić obedience (posłuszeństwo) - jest tu dział o obedience-poczytaj, czy w tropienie. Póki co, przeczytaj sobie blog p. Z. Mrzewińskiej o socjalizacji i szkoleniu psa od szczeniaka. Blog jest w formie pamiętnika. Miłej lektury: http://www.owczarek.pl/zofia/journal/default.asp Quote
rysiczka Posted August 26, 2005 Posted August 26, 2005 Tak jak pisze AM im wczesniej tym lepiej-ja szkolenie PT zaczynalam w wieku 6miesiecy a wczesniej sami trenowalismy.Moj pies chowal sie z drugim psiakiem,ktory nauczyl go kilku zlych zachowan,do dzis z nimi walczymy ale jest lepiej.Musisz pamietac aby pies stykal sie z normalnymi ulozonymi psiakami.Napisz prosze z jakiej hodowli chcesz kupic pieska. Quote
Eire Posted August 27, 2005 Author Posted August 27, 2005 Bardzo dziekuje za info:) szczegolnie za ten blog:) A co do hodowli to jest wlasnei wielki problem :( jestem z warszawy ale jestem tez w stanie pojechac po psiaka nawet na drugi koniec polski. Slyszalam ze psy z Lasu Trojanskiego badz z Coli sa dobrze ulozone itd. Ale naprawde nie wiem jaka hodowle wybrac:(( Przegladam przegladam ale juz mam wielki metlik w glowie. Ten pies ma byc moim wielkim pzryjacielem do kochania i na odwrot ja tez chce byc jego najlepsza przyjaciolka:) Wiec nie bede go zabierac na wystawy itd. Jestem za to bardzo aktywna wiec nie bedzie sie mna nudzil:) bo slyszalam ze ONki nie marudza ja zabiere sie ja na rower ze soba:) Poradzcie prosze z jakiej hodowli wybrac psiaka tak zebym nie zbankrutowala odrazu:> Quote
AM Posted August 27, 2005 Posted August 27, 2005 Eire, najlepiej jak sama bys pojechała do interesującej Cię hodowli i zobaczyła w jakich warunkach żyją psy, jak reagują na ludzi - czy nie są strachliwe lub zbyt agresywne. Hodowlę, w której psy które się chowają na widok ludzi od razu trzeba sobie odpuścić bo prawdopodobnie szczenię również bedzie strachliwe. Ja nie polecę Ci żadnej hodowli eksterierowej bo po prostu nie znam polskich hodowli ON tzn. o różnych słyszałam ale nie zagłębiałam się w temat hodowle mające linie użytkowe są trzy (z tego jedna nie działa). Linki do nich podałam w linkowni. Quote
asher Posted August 27, 2005 Posted August 27, 2005 Eire, we wrześniu jest klubowa wystawa ON - w Nowym Dworze Mazowieckim, czyli niedaleko Warszawy (informacje znajdziesz na stronie www legionowskiego oddziału ZKwP). Wpadnij, zobaczysz na żywo wiele psiaków i wielu hodowców... Quote
Eire Posted August 29, 2005 Author Posted August 29, 2005 ooo dziekuje bardzo :)) Chetnie sie wybiore:)) Milo bedzie zobaczyc tyle Onków na raz:))) Musze jescze tylko wymyslic ja przyzwyzcaic moja 10 letnia kotke do psiaka:/ Quote
Bolaszkowa Posted September 10, 2005 Posted September 10, 2005 Eire, mam owczarka z hodowli Nadwarciańska Dolina z Sieradza, jest pięknym psem a przede wszystkim zdrowym fizycznie i psychicznie. Możesz tam obejrzeć rodziców. Moi znajomi też tam kupowali owczarki po tym jak poznali mojego Bolka. Polecam Quote
AM Posted September 10, 2005 Posted September 10, 2005 Witamy Panią o d Bolka! Jak sie miewa "malutki" Bolek? Pamiętam go jako szczeniaczka z treningów. Znam też jego brata miotowego Dragona :D Pozdrawiamy AM i wilczasty Kenny Quote
Recommended Posts