Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wreszcie zdecydowaliśmy się na rase psa, a mianowicie owczarek niemiecki długowłosy i mam pytanie czy zna ktoś bardzo dobrą hodowle tych psów w Wraszawie i okolicach. Wiem, że taki temat pewnie już był, więc nie bić :lol: ale czy długowłosego owczarka nie będe mogła wystawiać? :(

Posted

wejdź sobie tutaj i przejrzyj hodowle http://www.owczarek.pl/hodowle/ to są hodowle krótkowłosych owczarków, jednak tam rodzą sie też długowłochy więc radzę popytać. W okolicy Wawy jest trochę dobrych hodowli. ONa długowłosego nie bedziesz mogła wystawiać, chyba, że wyrobisz mu rodowód w organizacji zwanej ZONDem zrzeszającej ONki długowłose.

Posted

Dzięki, a mam pytanie, czy jest jakaś różnica w psychice miedzy on'em użytkowym a eksterierowym .Jeśli tak, to który jest spokojniejszy bardziej zrównoważony. I na co poatrzeć podczas wyboru szczeniaka?

Posted

Heh, no wlasciwie miedzy niebem a ziemia :D uzytek zajmuje wiecej czasu bo rozpiera go energia, nie jest tak do konca ukladowy jak owczarek eksterierowy. Eksterier w chwili boom na ONy zostal skierowany bardziej na wyglad niz na psychike (WG MNIE NA ILOSC A NIE NA JAKOSC). Ja sama maz uzytkowa suke ON i powiem szczerze, ze pomimo braku wielgasnego sciecia zadu jest po prostu jedyna w swoim rodzaju .... ale pamietaj, ze to ocena subiektywna ....
Co do wystaw DON maja swoje wystawy w swoim zwiazku, jednak nie sa to wystawy takie "wielorasowe" gdzie na jednej mozesz spotkac wiele ras, tylko takie "klubowe" - same DONy i tyle (z tego co wiem). Jest tak dlatego, ze ZK nie uwaza dlugowlochow za odddzielna rase .... zas ON musi byc krotkowlosy i kropka :D

Posted

Słoneczko,
z jakiej hodowli masz swą sukę?

Halauren,
użytek tak jak pisze Słoneczko wymaga więcej poswięcenia mu czasu na szkolenie czy porządne wybieganie. Mój ON (z linii użytkowych) gdy nie wybiega się porządnie to zaczyna "chodzić" po ścianach, cały dzień przynosi aport na kolana, żeby mu rzucać - co czasami jest męczące. Są to energiczne i pomysłowe psy - mój np. zjadł sofę (zgryzł całą gąbkę do drewnianego szkieletu), potargał i urwał firankę razem z karniszem, zjadł domofon, piloty, patelnię - ufff... długo by jeszcze wymieniać :wink: Nie znaczy to oczywiście, że wśród eksterierowych owczarków nie znajdzie "pomysłowy Dobromir" z olbrzymim temperamentem :wink:

Posted

hmmm, to jeszcze jakby ktos mi mógł powiedzieć na co patrzec przy wobrze szczeniaka. I czy Don'y też się dzielą wogóle na użytkowe i eksterierowe? Ponieważ myślałam o Groenendel, myslałam zę sa może spokojniejsze :lol:
Dzięki za odpowiedzi. :P

Posted

AM moj jest z lini eksterierowej i spokojnie moge nazwac go "pomyslowym Dobromirem" a kable od domofonu i obgryzione drzwi z gabki przerobilismy kilka razy,o innych rzeczach nie wspomne bo sama wiesz jakie ON sa pomyslowe. :D

Posted

Halauren ja napiszę tak na wszelki wielki, choć piszesz e chcesz szczeniaka. Jest do oddania sunia 8 miesięczna ONka z przedłużonym wlosem z papierami odebrana właścicielowi.