Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Daga_i_Oskar napisał(a):
Hihi u mnie na osiedlu tez się przyzwyczaili do "bezkucorkowego" Oskarcia i kiedyś jak mu zrobiłam taki tyci, tyci to wszyscy od razu, że z psa suczke robię :evil_lol:

Wiesz co, coś w tym jest. Kiedy M miał kitkę to prawie zawsze uważano go za suczkę, a teraz cały czas za psa!

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

madziasto4 napisał(a):
Zależy mi na widoczkach i na fotkach do rodzinnego albumu, pamiątkowych- Tamron 17-50 chyba spełni moje wymagania? Bo 17mm to jest szeroko czyli do krajobrazu w porządku, a taka standardowa ogniskowa to chyba około 35mm (dobrze mówię? ), a Tamron ma do 50mm, więc rodziców przy pomniku z odległości dwóch metrów ufocę tamronem chyba nie?

A Sigma 70-300 służyłaby mi do ruchu, do zbliżeń, do makro...

Tak, jak najbardziej ten tamron sprota Twoim oczekiwaniom :p Jest naprawde bardzo fajnym obiektywem, a jak cenowo stoi?

Do krajobrazuz dalekiej odległości równiez będzie sie nadawała ta sigma. Jestem ciekawa jak sie sprawdza w fotografii makro - czy sa potrzebne do niej dodatkowe soczewki? Masz może gdzieś jakies zdjecia zrobione tym obiektywem w kat. makro? chetnie bym sobie zobaczyla :cool3:

Sara_i_Aris napisał(a):
Z Arisa się śmieją, ale my mamy to gdzieś i chodzimy z dumnie podniesioną główką :loveu:

e tam nie wazne Sarus, byleby Tobie się podobał :loveu: ja czasem tesknie za kucoriem :roll:

Posted

Magda_Miki napisał(a):
Wiesz co, coś w tym jest. Kiedy M miał kitkę to prawie zawsze uważano go za suczkę, a teraz cały czas za psa!

U nas jest podobnie :cool3:
Fakt, zdarzaja sie jeszcze osoby, które upewniaja się czy to pies, czy suka, ale zdecydowanie częściej słyszy sie od razu "popatrz jaki ładny piesek idzie" :lol:

P.S a odległości jaka dzieli mnie od Was przeżałować nie mogę :placz:

Posted

Daga_i_Oskar napisał(a):

Madziu, a co powiesz o tym tamronie (poza ceną, bo ama nie wiem jaka jest, ale domyślam sie, ze nie mała) Tamron SP AF70-200 mm F/2.8 - ach wydaje sie super :cool3:

Co ja mogę powiedzieć- fajowy :multi: Tak samo jak cena:evil_lol: 2400.
Ale światło i ogniskowe kuszą nie?

Daga_i_Oskar napisał(a):
Tak, jak najbardziej ten tamron sprota Twoim oczekiwaniom :p Jest naprawde bardzo fajnym obiektywem, a jak cenowo stoi?

Do krajobrazuz dalekiej odległości równiez będzie sie nadawała ta sigma. Jestem ciekawa jak sie sprawdza w fotografii makro - czy sa potrzebne do niej dodatkowe soczewki? Masz może gdzieś jakies zdjecia zrobione tym obiektywem w kat. makro? chetnie bym sobie zobaczyla :cool3:

On jest za około 1300 zł.
A takie "normalne" fotki, bez zbliżeń, oddaleń (jak zwał tak zwał:evil_lol:) to na jakiej ogniskowej się robi? Wiesz, takie jak kompaktem, stoje 3 metry przed człowiekiem i chcę mu zrobić fotkę na pamiątkę:cool3:

Sigmą 70-300 makro robi Gosia od Axelka (Gosiek). Gosia się przesniosła z galerią z dogo na inne forum. Jak chcesz to wyślę Ci na pw adres jej galeryjki (bo tu cenzura jest i gwiazdkuje:cool1:), tam fotki makro są na bieżąco.
Ale nie wiemm czy Gosia nie używa właśnie soczewek albo jakiegoś konwertera makro. Ja być może skusiłabym się na konwerter Raynox dcr-250 - ponoć fajny do makro i jak sprawdzałam, to niedrogi.

Posted

Daga_i_Oskar napisał(a):
U nas jest podobnie :cool3:
Fakt, zdarzaja sie jeszcze osoby, które upewniaja się czy to pies, czy suka, ale zdecydowanie częściej słyszy sie od razu "popatrz jaki ładny piesek idzie" :lol:

P.S a odległości jaka dzieli mnie od Was przeżałować nie mogę :placz:

Noo... XXI wiek, a tu takie problemy. Musimy zrobić yorkowy zlocik. Fajnie by było powtórzyć coś takiego jak kiedyś:loveu: Muszę pomyśleć

Posted

Magda_Miki napisał(a):
Noo... XXI wiek, a tu takie problemy. Musimy zrobić yorkowy zlocik. Fajnie by było powtórzyć coś takiego jak kiedyś:loveu: Muszę pomyśleć

Co to ma znaczyć coś takiego jak kiedyś?
To już kiedyś miał miejsce yorkowy zlocik? :razz:

Posted

madziasto4 napisał(a):
Co ja mogę powiedzieć- fajowy :multi: Tak samo jak cena:evil_lol: 2400.
Ale światło i ogniskowe kuszą nie?

On jest za około 1300 zł.
A takie "normalne" fotki, bez zbliżeń, oddaleń (jak zwał tak zwał:evil_lol:) to na jakiej ogniskowej się robi? Wiesz, takie jak kompaktem, stoje 3 metry przed człowiekiem i chcę mu zrobić fotkę na pamiątkę:cool3:

Sigmą 70-300 makro robi Gosia od Axelka (Gosiek). Gosia się przesniosła z galerią z dogo na inne forum. Jak chcesz to wyślę Ci na pw adres jej galeryjki (bo tu cenzura jest i gwiazdkuje:cool1:), tam fotki makro są na bieżąco.
Ale nie wiemm czy Gosia nie używa właśnie soczewek albo jakiegoś konwertera makro. Ja być może skusiłabym się na konwerter Raynox dcr-250 - ponoć fajny do makro i jak sprawdzałam, to niedrogi.

Kurcze ten tamron jest rewelacyjny, ale cena :crazyeye: myslę, ze zaprzestane na ogladaniu go w internecie hihi

Jeżeli chcesz robić zdjęcia ludziom to najwazniejsza sprawa jaka jest, aby nie uzywac zoomu!!! Przybliżanie bardzo zniekształca, zamiast iść na łatwizne i uzyc zoomu lepiej podejśc te kilka kroków do przodu i zrobić dobre zdjęcie ;) Dlatego wszytskie obiektywy portretowe sa stałoogniskowe i nie zniekształcaja postaci.
Jezeli bedziesz chciała tamronem robic portretówki to ustaw na 50mm i jezeli chcesz duże rozmycia za postacia ustaw śiatło na 2.8 tak jak jest to możliwe w aparacie - zdjecie wyjdzie dobre wtedy, kiedy będzie odpowiednie oswietlenie.
Zanim ja zdecydowałam sie do kupna tego, a nie innego obiektywu do porteru bardzo duzo przeslediłam na ten temat wiadomości, for itp ...
Najlepsze sa od 70 - 105 mm jeżeli chodzi o portretówke. Dobra i tania jest tez 50mm ze światłem 1.8 chyba canona

Gosi zdjęcia pamietam jak dzis, jak moge prosic na pw o linka do tamtego forum to sobie poogladam cudeńka Goski. Jak kiedys rozmawiałabys z nią to zapytaj sie z ciekawości czy używa jakiegos dodatkowego szkła do macro.
Jeżeli chodzi o konwerter to zastanawiałam sie nad tym samym co podałas - ach ta zgodnosc :cool3:

P.s Madziu gdzie planujesz iśc na studia?

Magda_Miki napisał(a):

Zlocik, zlocikiem wszytsko byłoby super, ale zawsze komuś ta odległośc nie bedzie pasowaała :placz: Nie d sie wyznaczyc srodka Polski zeby kazdy był zadowolony i usatysfakcjonowany, ale pomyslec można. Od razu mówie, ze jak bedzie to w wakacje to ja odpadam niestety ...

Posted

madziasto4 napisał(a):
Co to ma znaczyć coś takiego jak kiedyś?
To już kiedyś miał miejsce yorkowy zlocik? :razz:

No pewnie! Są nawet zdjęcia. Poszukaj na yorkach - w spisie tematów powinien też być o ile dobrze pamiętam:p

Daga_i_Oskar napisał(a):

Zlocik, zlocikiem wszytsko byłoby super, ale zawsze komuś ta odległośc nie bedzie pasowaała :placz: Nie d sie wyznaczyc srodka Polski zeby kazdy był zadowolony i usatysfakcjonowany, ale pomyslec można. Od razu mówie, ze jak bedzie to w wakacje to ja odpadam niestety ...

Pomyślimy;) Na razie od tego trzeba zacząć

Posted

Magda_Miki napisał(a):

Pomyślimy;) Na razie od tego trzeba zacząć

No superby było, ach poznać Was i Wasze psiaki :loveu: ... nie ja już nic wiecej nie pisze, bo nic z tych planów nie wyjdzie ...

Ja już ładnie mówię Wam dobranoc, smigam do łózia, jutro uczelnia czeka, a potem relaksujący wieczór w miłym towarzystwie :cool3:

Posted

Daga_i_Oskar napisał(a):
Kurcze ten tamron jest rewelacyjny, ale cena :crazyeye: myslę, ze zaprzestane na ogladaniu go w internecie hihi

Jeżeli chcesz robić zdjęcia ludziom to najwazniejsza sprawa jaka jest, aby nie uzywac zoomu!!! Przybliżanie bardzo zniekształca, zamiast iść na łatwizne i uzyc zoomu lepiej podejśc te kilka kroków do przodu i zrobić dobre zdjęcie ;) Dlatego wszytskie obiektywy portretowe sa stałoogniskowe i nie zniekształcaja postaci.
Jezeli bedziesz chciała tamronem robic portretówki to ustaw na 50mm i jezeli chcesz duże rozmycia za postacia ustaw śiatło na 2.8 tak jak jest to możliwe w aparacie - zdjecie wyjdzie dobre wtedy, kiedy będzie odpowiednie oswietlenie.
Zanim ja zdecydowałam sie do kupna tego, a nie innego obiektywu do porteru bardzo duzo przeslediłam na ten temat wiadomości, for itp ...
Najlepsze sa od 70 - 105 mm jeżeli chodzi o portretówke. Dobra i tania jest tez 50mm ze światłem 1.8 chyba canona

Gosi zdjęcia pamietam jak dzis, jak moge prosic na pw o linka do tamtego forum to sobie poogladam cudeńka Goski. Jak kiedys rozmawiałabys z nią to zapytaj sie z ciekawości czy używa jakiegos dodatkowego szkła do macro.
Jeżeli chodzi o konwerter to zastanawiałam sie nad tym samym co podałas - ach ta zgodnosc :cool3:

P.s Madziu gdzie planujesz iśc na studia?

Mnie chodzi o takie zdjęcia jak na przykład Twoje z Paryża- z bliskiej odległości, pamiątkowe, z życia wzięte, nie jakieś artystyczne portrety, bo to mnie nie kręci :hmmmm:
Żeby wiesz, nie wyszło tak, że chcę zrobić z odległości 2-3 metrów fotkę komuś, a tu samo ucho widzę w kadrze, albo człeka oddalonego strasznie.
Nie wiem, mam takie różne obawy i pytania, bo nigdy nie miałam w ręku lustrzanki, obiektywu do niej, i nie wiem jak taki obiektyw widzi, czy oddala, czy przybliża, czy jeszcze coś innego.
Wiem, że to zależy od ogniskowych, ale muszę się upewnić czy mój wybór obiektywów jest dobry i czy się będą one nadawać do zdjęć, które chcę nimi robić.

Właśnie, ten obiektyw mi polecano też: CANON EF 50 f/1.8 II :loveu: Stały, jasny, dobry i tani :cool3: 370 zł tylko. Może kiedyś.

Zaraz Ci wyślę linka do galerii. Ale czy mi się wydaje czy Ty byłaś już na psiej kości? :hmmmm: Wydaje mi się, że mi tam kiedyś śmiegnęłaś na yorkach :hmmmm:

Zapytam Gosi czy ma tego Raynoxa albo soczewki.

Studia...Była w planach romanistyka, turystyka i masa innych kierunków, ale stanęło na architekturze krajobrazu.

Posted

http://images27.fotosik.pl/165/e7b795eb7b723357.jpg :roflt:

Aga76 napisał(a):
Jakie fajne zwisające coś :evil_lol:

Wieeedzialam ze Ci sie spodoba!
Mialam pytac czy Ci czegos nie przypomina, no i jak jego zdrowie? :evil_lol:

Magda_Miki napisał(a):
Hej!
Sezon na letnie fryzurki rozpoczęty?:cool3: My czekamy na ciepełko, bo boje się, że jeszcze śnieg na święta spadnie:cool1:

Tez czekamy...

Sara_i_Aris napisał(a):
Z Arisa się śmieją, ale my mamy to gdzieś i chodzimy z dumnie podniesioną główką :loveu:

Biedny Arisek :calus:

Magda_Miki napisał(a):

Mowilam kurde Poznan :cool1:

Branoc Dagus i Oskarito :loveu:

Posted

Anusia & Alutka napisał(a):

Wieeedzialam ze Ci sie spodoba!
Mialam pytac czy Ci czegos nie przypomina, no i jak jego zdrowie? :evil_lol:

Ano :loveu: ooo zwis, znaczy się zwisająco oj hihihi

Posted

Ojej, nas też tu dawno nie było...pseplasamy :oops:

Ale wszystko wszyściutko nadrobione, przeczytane i obejrzane :loveu:
Pozdrawiamy Ciebie i Oskarka!!!!

Posted

Cześć dziewczynki :loveu:

Korzystając z okazji chciałam Wam złozyć życzenia z okazji zbliżających sie Świąt Wielkiej Nocy :p

Z Świątecznego korzystam zwyczaju,
By przesłać życzeń tyle ile kwiecia w maju
I życzyć Wam naprawdę z całą serdecznością
By Święta napełniły Wam duszę radością.
Czegóż jeszcze Wam życzę?
Zdrowia i dostatku!
Szóstki w totka, ogromnego spadku!
Siedmiomilowych butów i czapki niewidki,
Spełniającej zyczenia małej złotej rybki.
Kury ze złotym jaje, lampy Alladyna,
Sezamu Ali Baby i szczodrego dźina.
Niebieskich koralików, zwierciadeł magicznych,
Dywanów latających i talentów licznych
Samych miłych perspektyw, uwag błyskotliwych
Wielu ludzi przyjaznych niewielu "życzliwych".
Masy sukcesów małych, wielkich, gigantycznych
Poklasków i uznania i awansów licznych.
Rejsu dookoła świata, gdzieś w nieznane wypraw,
Ekscytujących doznań, smaku nowych przypraw.
Do tego wiele zdrowia, kondycji, miłości,
Dużo radości z życia i wiecznej młodości!
Wesołego Alleluja!

życzy Dagusia z Oskarkiem :]